E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Сряда, 12.05.2021 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Има ли нещо общо между Коледа и Рождество Христово?*


Ивайло Ябълкаров, 21.12.2009

<font color=red>Има ли нещо общо между Коледа и Рождество Христово?*</font>

Знаем ли какво празнуваме на 24 и 25 декември?
Ето няколко мнения за смисъла на празниците според хората по света. Надявам се, че те ще ни помогнат да разберем значението на празничните дни.
. . .
Името Коледа идва от древните римски празници, наречени Календи. Така се казвал първият ден на всеки месец. Гърците, а оттам и славяните заели думата, за да обозначат празника на зимното слънцестоене, когато денят отново започва да расте. Календите продължавали 12 дни и всеки от тях носел предсказание за времето през 12-те месеца на новата година.
Преди 1600 г. Християнската църква въвела празника Рождество Христово и го свързала с езическите чествания на Слънцето.
Коледа и по езическа, и по християнска традиция е дълъг и весел празник. В коледните дни трябва да се срещнем с всички любими хора, да им пожелаем здраве, късмет и благополучие, да им поднесем хубави подаръци и... да ядем много.
Коледните празници обединяват християните от цял свят. На тях роднини и приятели си разменят подаръци така, както мъдреците от Изтока в знак на уважение и почит поднесли на новородения Исус скъпи дарове.
. . .
На Бъдни вечер традицията повелява в дома да няма чужди хора. Събират се само роднини. Сяда се на трапезата, след като се стъмни. Съществува езическо поверие, че под масата не се кръстосват крака, за да не се объркат здравето и късметът. Броят на ястията трябва да е най-малко 7 и неповече от 33, но винаги трябва да е нечетно число. Задължително трябва да има мед, за да е сладък животът ни през следващата година. На празника се пие ракия (може греяна) и червено вино, тъй като носи цвета на Богородичната кръв. Задължително е да има чесън и лук. Една скилидка от чесъна се скрива в джоба или чантата и се носи до Йордановден (6 януари). Тя брани от уроки и всякакви злини.
. . .
През далечната 1822 г. зъболекарят Клемент Кларк Мур създава приказка за подарък на своите деца, която озаглавил „Гостуването на свети Николас“. В нея той описва един закръглен, дребничък като елф Дядо Коледа, който идва от север на шейна, дърпана от малко еленче. Той обикаля от покрив на покрив, спуска се по комините и оставя подаръци в чорапите на децата. Подаръци получават само послушните. Историята му обаче се базира на стара холандска традиция, примесена със скандинавски митове и легенди.
По-късно, през 1841 г., един търговец на име Паркънсън наел човек, облякъл го като Дядо Коледа, за да привлече клиенти. А през 1931 г. Хадън Сандблъм, художникът на компанията „Кока-Кола”, започва да рисува за рекламната кампания „Дядо Коледа също пие кока-кола“. Описва го по същия начин, по който 60 години преди него го рисува карикатуристът Томас Наст. Той нарисувал старец с човешки ръст, с бяла брада, закръглено тяло и дрехи от червен сатен, шапка със заострен връх, обувки с бомбета и бял колан. А домът на Дядо Коледа бил малка работилница за играчки на Северния полюс.
. . .
Според някои коледната елха води началото си от езическите празненства, но други свързват украсеното дърво с християнството. Според тях бенедиктинският монах Бонифаций използвал в своите проповеди елха като аналогия на Светата Троица. Всеки един от ъглите представлявал Отца, Синът и Святият Дух. Други са на мнение, че Мартин Лутер, вървейки през гората, неволно вижда как звездите блещукат между клонките на дърветата, сякаш са украсени с безброй свещи. Възхитен от гледката, Мартин Лутер отсича една елха, отнася я на децата си у дома, където цялото семейство поставя тънки свещички между клонките, любувайки се на красотата на дръвчето.
. . .
Много хора с основание задават въпроса, има ли нещо общо между Коледа и Рождество Христово. И как няма да питат. Заслушали ли сте се напоследък в предаванията по различните телевизии? Аз слушах внимателно тези дни. Нямаше случай, в който да се спомене за Рождество Христово. Навсякъде се говореше за Коледа, Дядо Коледа, елхи, украса и традиции. Не ме разбирайте погрешно. Не съм категорично против всички тези неща. Но ми се струва нередно да зачитам Дядо Коледа, а не Христос. Да мислим повече за греяната ракия вместо за Благата вест. Да търсим повече веселбата, отколкото Бог.
Всъщност не съм съвсем прав. От 12 години ходя редовно на църква и съм свидетел как тя се препълва винаги по едно и също време – на рождествените празници идват толкова много хора. Някои от тях не съм виждал от последното Рождество или в по-добрия случай от Възкресение. Идват. Пеят песни. Слушат проповедта. Гледат програмата и след това си тръгват. Ако ги попиташ дали са християни, те със сигурност ще отговорят утвърдително. Съжалявам, че мога да засегна някого, но за мен да бъдеш християнин, не означава да ходиш веднъж годишно на църква. Даже не означава и всеки ден да си на богослужение. Това не е да вършиш нещо в църквата, да си четеш редовно Библията или да се молиш по време на нужда. Истинският християнин не се сеща за Христос само на Рождество Христово. Той не просто посещава храма, той е самият храм – място, където Бог обитава (І Коринтяни 3:16).
Християнинът е човек, който прави това, което Бог казва, и по този начин Го прославя. В България, а и в света има много посетители на църкви, но не са много християните. Има ли нещо общо между Коледа и Рождество Христово?
Мисля си, че Коледа заедно с нейните традиции – ядене, семейни събирания, подаръци, Дядо Коледа, украсени елхи, е един много успешен опит на дявола да измести погледа ни от Исус Христос. Така де, имаме възможност да изберем обичащия децата добродушен старец, който носи подаръци, вместо Бог, Който ни е създал и иска от нас да Го следваме, да сме Му верни и да зачитаме това, което е записал в Библията.
Ето една апокрифна история, която съществува. Един старец в нощта на Рождество се намирал близо до обора, където спял роденият вече Исус. Бебето било голо в сламата и на стареца му станало мъчно за Него. Затова се обърнал към животните в обора за помощ. Кравата дала мляко за бебето, овцата – вълна. Нахраненият и стоплен Младенец благодарил и благословил стареца от този миг насетне да носи радост и дарове на децата. Този старец някои наричат Дядо Коледа.
Кого да избереш? По-удобно е да свържеш зимните празници с Дядо Коледа и да виждаш смисъла в подаръците, семейните събирания и яденето. По-изгодно е да следваш някакви суетни ритуали и да вярваш, че заради чесъна в джоба си ще имаш здраве, късмет и успех през цялата следваща година. По-лесно е това, вместо да се откажеш доброволно от своето удобство и да приемеш Бог, да Го почиташ с всяка твоя мисъл, действие и дума, да живееш не за себе си, а за Него.
Всъщност изборът ни е между един фалшификат, една измислица – Дядо Коледа, и Реалния, Вечно съществуващия, Любящия Бог.
Нормално е хората, които не ходят на църква, да почитат повече Коледа.
А всъщност поводът за празника би трябвало да е следната история, описана в Библията:
А в шестия месец ангел Гавриил бе изпратен от Бога в галилейския град, наречен Назарет, при една девица, сгодена за мъж на име Йосиф, от Давидовия дом; а името на девицата бе Мария. И като дойде ангелът при нея, рече: Здравей, благодатна! Господ е с теб [благословена си ти между жените]. А тя много се смути от думата му и в недоумение беше какъв ли ще бъде тоя поздрав. И ангелът й рече: Не бой се, Марио, защото си придобила Божието благоволение. И ето, ще заченеш в утробата си и ще родиш син, Когото ще наречеш Исус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и Господ Бог ще Му даде престола на баща Му Давида. Ще царува над Якововия дом до века; и царството Му не ще има край. А Мария рече на ангела: Как ще бъде това, тъй като мъж не познавам? И ангелът в отговор й рече: Святият Дух ще дойде върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затуй и Светото Онова, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Божий Син…
А в ония дни излезе заповед от Цезаря Август да се извърши преброване по цялата земя. Това беше първото преброяване, откакто Квириний управляваше Сирия. И всички отиваха да се записват, всеки в своя град. И така, отиде и Йосиф от Галилея, от град Назарет, в Юдея, в Давидовия град, който се нарича Витлеем (понеже той беше от дома и рода на Давид), за да се запише с Мария, която беше сгодена за него и беше бременна. И когато бяха там, дойде й време да роди. И роди първородния си Син, пови Го и Го положи в ясли, защото нямаше място за тях в гостилницата. И на същото място имаше овчари, които живееха в полето и стояха нощна стража около стадото си. И ангел от Господа застана пред тях и Господната слава ги осия; и те се изплашиха много. Но ангелът им каза: Не бойте се, защото, ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител, Който е Христос Господ. И това ще ви бъде знакът – ще намерите Младенец, повит и лежащ в ясли. И внезапно заедно с ангела се яви множество небесно войнство, което хвалеше Бога, казвайки: Слава на Бога във висините. И на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение. Щом ангелите си отидоха от тях на небето, овчарите си казаха един на друг: Нека отидем тогава във Витлеем, за да видим това, което е станало, както Господ ни изяви. И дойдоха бързо и намериха Мария и Йосиф, и Младенецът, който лежеше в яслите. (Лука 1:26–35, 2:1–16)

Аз вярвам в Неговото рождение и искам да го празнувам.
Ти кой празник избираш?

* въпрос от интернет форум


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2021 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават