E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Сряда, 12.05.2021 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Какво казва Библията за кредитите и дълговете


Георги Зидаров, 12.05.2009

<font color=red>Какво казва Библията за кредитите и дълговете</font>

Владислав Генов е от Шумен и е християнин от 2 години. Преди да повярва, е управлявал малък и среден бизнес. Сега той е част от Евангелската петдесятна църква, Варна, и има фирма, която ръководи според Божите стандарти.Дълговете въвеждат ли ни в робство? Кредитът дълг ли е?

Има много книги и курсове, които ни учат как да печелим повече пари, но почти няма такива, които да ни учат как да харчим правилно. Един от проблемите е не че печелим недостатъчно, а че харчим неразумно. Когато харчим повече, отколкото получаваме, ние изпадаме в дълг. Почти винаги думата „изпадаме“ се заменя от по-деликатната „използваме“. Прочетете внимателно изречението: „Използването на дългове от хората става все по-популярно средство да се придобие нещо, за което те не могат да платят цялата сума в момента, но срещу малка и достъпна първоначална вноска могат да придобият и да ползват стоката веднага.“

Всичко дотук е чудесно, но в това изречение не се казва цялата истина. А тя е, че не придобиваме собствеността на тази стока, а само се ползваме от нея до момента, в който я изплатим напълно ведно със съответната лихва.

Кое ни дава гаранция обаче, че ще получаваме сигурни приходи в бъдеще през този период? Ако имате пълната сума в някоя ваша банкова сметка, това е добре. Но ако работодателят ви не е в състояние да ви плаща от следващия месец? А ако ви съкрати? Ако бизнесът ви намали рязко приходите си поради независещи и непредвидени от вас причини? Ако си мислите, че това е просто един „черен сценарий“, погледнете всекидневните финансови новини. Това се нарича дълг. Дългът е особено сериозен проблем във време на глобална финансова криза.Какво всъщност представлява дългът?

Това е парично задължение – заем, който трябва да се изплати от един човек на друг или на организация. Дългът включва пари, дължими на компаниите, за кредитни карти, банкови заеми, заеми от семейство и приятели, заеми за покупка на лек автомобил или недвижима собственост. Ако заемът не може да бъде върнат, този, на когото се дължат пари, може да се обърне към съдия-изпълнител. Съдия-изпълнителите възстановяват парите, които хората дължат на техните клиенти. Ако не можете да изплатите дълга, те могат законно да ви конфискуват вещите и да ги продадат на търг, за да покрият дълга. Тук е мястото да отговорим на въпроса: „Кредитът дълг ли е?“ Да, кредитът е дълг.Какво казва Библията за дълга?

Библията не одобрява дълговете. Тя не казва, че е грях да изпаднеш в дълг, но не насърчава ни най-малко използването им.

„Не оставайте никому длъжни в нищо“ (Римляни 13:8). Причината, поради която Господ не насърчава дълговете, е, че така Неговите деца стават зависими не от Него, а от този, на когото дължат.

„Който взема назаем, е слуга на заемодавеца“ (Притчи 22:7). Господ желае ние да бъдем свободни и да Му служим, а не да бъдем финансови роби на заемодателите си. Ако сме изпаднали в дълг, една от причините е непокорството: „Но ако не слушаш гласа на Господа, твоя Бог, и не изпълняваш старателно всичките Му заповеди и наредбите Му, които днес ти давам, то всички тези проклятия ще дойдат върху теб и ще те придружават“ (Второзаконие 28:15).

„Чужденецът, който е сред тебе, ще се издига все повече над теб, а ти ще пропадаш още надолу. Той ще заема на теб, а ти няма да заемаш на него; той ще бъде глава, а ти ще бъдеш опашка“ (Второзаконие 28:43– 44).

Но как така? Аз ходя на църква, помагам на хората, благовествам, работя на две места... но парите все не ми достигат. А има толкова много необходими неща... Попита ли Бог в молитва, преди да купиш поредното нещо, което е „много необходимо“? Или просто си преценил, че това е изключително нужно, и с прекалена самоувереност в бъдещето си изтеглил кредит и си го купил. А когато дойде моментът на поредната вноска и парите не достигат, тогава падаш на колене и започваш усърдно да се молиш.

Разбираме ли къде е непокорството? Ние не считаме за необходимо да се допитаме до Господа за това, а дори и да сме го направили, сме оставили на чувствата си да надделеят. Ако Господ ни е позволил да изтеглим заем, Той ще се погрижи за всяка една вноска. Господ е обещал за всеки, който Му е покорен: „Ако слушаш добре гласа на Господа, твоя Бог, и старателно изпълняваш всички Негови заповеди, които днес ти заповядвам, тогава Господ, твоят Бог, ще те издигне над всички племена на света. И всички тези благословения ще дойдат върху теб и ще те придружават, ако слушаш гласа на Господа, твоя Бог.

Господ ще ти отвори доброто Си съкровище – небето, за да дава дъжд на земята ти навреме и да благославя всички дела на ръцете ти; и ти ще заемаш на много народи, а няма да вземаш назаем” (Второзаконие 28:1–2, 12).

Изпадането в дълг е израз на прекалената ни самоувереност за бъдещето. Ние решаваме със стиснати очи, че в бъдеще все някак ще се оправим. Библията не приема подобно поведение: „Слушайте сега, вие, които казвате: Днес или утре ще отидем в еди-кой си град, ще останем там една година и ще търгуваме, и ще спечелим, когато вие не знаете какво ще бъде утре. Какво е животът ви? Защото вие сте пара, която се явява и после изчезва. Вместо това вие трябва да казвате: Ако иска Господ, ние ще живеем и ще направим това или онова” (Яков 4:13–15).Кои са факторите, които водят до изпадане в дълг?

Липса на знание – много хора не са обучени как да харчат.

Липса на планиране и дисциплина – често харчим импулсивно, без да имаме план или бюджет, които да ни показват, че не надминаваме приходите си.

Угаждане – често харчим, за да угодим на своите желания.

Обстоятелства – често се случва да изпадаме в дълг поради неочаквани спешни нужди – болести, загуба на работа, икономическа криза и др.Как да се освободим от дълга?

1. Трябва да осъзнаем, че постъпваме неправилно, и да вземем решение в сърцето си да се освободим от дълга: „Но Даниил реши в сърцето си да не се оскверни... А Бог направи така, че Даниил да придобие благоволение и милост...” (Даниил 1:8–9).

2. Да се молим: „Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение“ (Филипяни 4:6).

В ІV Царе 4:1–7 една вдовица беше под заплаха да загуби своите деца в робство в полза на кредитора си. Тогава тя помоли Елисей за помощ и Господ чрез него преумножи и малкото, което тя имаше. Така тя освободи децата си.

3. Да даваме на Господа – да не си спестяваме десятъка, да не се оправдаваме с това: „Бог ще ми влезе в положението.“ Ето какво казва Самият Той: „Ще краде ли човек от Бога? Вие обаче Ме крадете. И казвате: В какво Те крадем? В десятъците и в приносите“ (Малахия 3:8).

Това е правилният начин: „Почитай Господа от имота си и от първото на целия доход. Така ще се изпълнят житниците ти с изобилие и линовете ти ще се преливат от ново вино“ (Притчи 3:9–10).
4. Да не правим нови дългове: „Благоразумният предвижда злото и се укрива. А неразумните вървят напред – и страдат“ (Притчи 22:3).

5. Да си направим план за разходите или бюджет, който да е съобразен с приходите ни.

6. Да си направим погасителен план за всеки дълг (кредит), като започнем с изплащането на най-малкия дълг или този с най-голяма лихва. Защото, като изплатим този с най-голяма лихва, ще загубим по-малко пари. Като изплатим най-малкия бързо, това ще ни насърчи и за другите. След като изплатим даден дълг, можем да прибавим сумата, която сме давали за тази вноска, към сумата за вноската по следващия – така ще правим по-големи вноски (ако е позволено) и ще изплатим и следващия дълг по-бързо.

7. Да обмислим вариант за допълнителни доходи.

« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2021 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават