E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Четвъртък, 13.05.2021 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Кой разпъна Христос?


Ивайло Ябълкаров, 17.04.2009

<font color=red>Кой разпъна Христос?</font>

Гвоздеи, дъсчица, греди, чук...

Не, това не са инструментите на някой майстор дърводелец. Това са инструментите, с които разпънаха Исус Христос.

Гвоздеи за нозете и ръцете. Същите тези ръце, които изцеляваха, благославяха и прегръщаха невръстните дечица. Същите тези нозе, които обикаляха три години и служеха на болни, измъчени и отхвърлени.

Дъсчица, на която Пилат написа: „Исус Назарянинът. Юдейският Цар”. Вярваше ли го, подиграваше ли се, или се заяждаше с фарисеите? Не знаем, но тази дъсчица висеше над Неговата глава.

Две греди, на които висеше Неговото измъчено тяло – на тях вися и на тях издъхна Той – Исус Христос.

Чук, с чиято помощ бяха пробити ръцете и нозете Му.B

Но това не беше достатъчно. Бяха нужни още гъба с оцет за устните Му, както и копие за Неговите ребра... бичове с остри краища за Неговото тяло, трънен венец за Неговата глава... и римски войници, храмова стража, фарисеи, първосвещеник, предател, римски управници, гневна тълпа...

Сатана беше впрегнал всичките си сили, за да отнеме живота на Христос и да разруши Божите планове за спасение на човечеството.Но кой всъщност разпъна Христос?

Виновникът трябва да е този, който държеше чука, този, който забиваше гвоздеите. Виновникът трябва да е някой послушен римски войник. Но от друга страна, той само е изпълнявал заповеди. Не е имал право на избор.

Отговорният за разпъването на Христос трябва да е този, който издаде заповедта. Библията казва, че Пилат предаде Исус на разпятие (Марк 15:15). Значи той трябва да е отговорен за разпъването на Христос.

Но там пише, че той Го предаде, за да угоди на народа (Марк 15:15). Пилат може да е бил мекушав, страхлив, користолюбив или предприемчив, но друг искаше Христос да бъде разпънат.

Грешникът, заради когото бе разпънат Исус, трябва да е народът. Той поиска от Пилат Исус да бъде убит. Той викаше пред палата му: „Разпни го! Пусни ни Варава.”

И пак народът беше този, който само няколко дни преди това викаше: „Осанна на Давидовия Син! Благословен, Който иде в Господнето име! Осанна във висините!” (Матей 21:9)
Как хората толкова бързо промениха мнението си? Да не би пък някой да им е помогнал?
А главните свещеници и старейшините убедиха народа да изпроси Варава, а Исус да предаде на смърт (Матей 27:20).
Как ги убедиха – с подкуп и пари? Със заплахи и насилие? С обещания и интриги? Това е без значение, важното е, че обвиняеми за разпъването на Божия Син трябва да са главните свещеници и старейшини. Те убедиха народа да поиска Варава вместо Исус. Те заведоха Исус при Пилат и настояваха да Го умъртви. Те Му се подиграваха и Го хулеха, докато Той висеше на голготския кръст. Те подкупиха и Юда – един от Неговите ученици.

Може би ако го нямаше Юда, те нямаше да успеят в пъклените си планове. Може би най-големият виновник за разпъването на Христос е предателят Юда? Дали тридесет сребърника бяха достатъчни да предаде с целувка Божия Син? Дали Юда е този, който разпъна Христос? В Библията се казва, че Сатана влезе в Юда, тогава ученикът отиде и се наговори със свещениците, как да го предаде. Може би ако Сатана не беше обсебил Юда, той нямаше да го предаде. Може би Сатана отдавна е обикалял около Юда Искариотски и като рикаещ лъв е чакал да влезе и да го погълне (I Петрово 5:8)
.
От Библията знаем, че дяволът още от сътворението на света се опитва да разруши Божите планове. Той влезе в Едемската градина и подлъга Адам и Ева. Той влезе в египетския фараон и го подбуди да унищожи всяко новородено еврейско момче (Изход 1:15). Той влезе в Ирод и го подтикна да убие всички момченца във Витлеем и във всичките му околности, на две години и по-малки (Матей 2:16). Той влезе и в Юда, за да го насочи да предаде Исус на фарисеите. Всъщност Сатана е виновен. Ето кой разпъна Христос!

Но в една песен се пее:

Не осъди Теб Пилат, а моят грях!

Не тълпата Те разпъна, а моят грях!

Гвоздеи не Те държаха, а моят грях!Кой разпъна Христос?

Той наистина понесе печалта ни и със скърбите ни се натовари; а ние Го счетохме за ударен, поразен от Бога и наскърбен. Но Той беше наранен поради нашите престъпления, беше бит поради нашите беззакония; върху Него дойде наказанието, донасящо нашия мир, и с Неговите рани ние се изцелихме. Всички ние се заблудихме като овце, отбихме се всеки в своя път; и Господ възложи на Него беззаконието на всички ни (Исая 53: 4–6)

Да, Сатана изкуши Юда с тридесет сребърника, влезе в него и той предаде Христос. Да, Сатана сътвори греха с падението си. Да, той предлага и на нас изкушения. Да, той ни клевети пред нашия Бог (Откровение 12:10)
.
Но пък ние можем да се покоряваме на Бог, да се съпротивляваме на дявола и той ще бяга от нас (Яков 4:7). Ние имаме право на избор. Бог ни е дал свободата да решим как да живеем – законно или беззаконно. Той е представил пред нас два пътя (Матей 7:13–14). Широк и тесен. Лош и добър.Кой разпъна Христос?

Римските войници, Пилат, юдейските свещеници, Юда, Сатана, аз и моите грехове, ти и твоите беззакония?

Когато вършим грях и не живеем свят живот, ние с теб отново разпъваме Христос. Отново забиваме гвоздеи в ръцете и нозете Му. Отново плюем в лицето Му.

И все пак Бог можеше да спаси Своя Син. Можеше да изпрати легиони от ангели, за да се разправят с дяволските сили. Дори самият Исус можеше да каже само една дума, също както укроти бурята в езерото, да се справи с римляни, юдеи, предатели, с дявола, а и с нас.
Можеше... но не го направи. Не го направи, защото Бог имаше план. План за спасението на нашите души от греха.И вас, които бяхте мъртви чрез прегрешенията си и необрязаното си плътско естество, вас съживи с Него, като прости всичките ви престъпления; и като заличи противния ни в постановленията Му закон, който беше враждебен към нас, махна го отсред нас и го прикова на кръста; и като обезоръжи началствата и властите, изведе ги явно на показ, като възтържествува над тях чрез Него (Колосяни 2:13–15).Планът на Бог беше да ни примири със Себе Си (II Коринтяни 5:18). Неговата кръв покри нашите прегрешения.

В една книга четох следното: „Ръката, която стиска дръжката на чука, не е на римския боец. Силата на заковаващия удар идва не от гнева на тълпата. Смъртната присъда е издадена не от ревностните юдеи. Исус е избрал гвоздеите сам. Затова ръцете на Исус се разтварят. Ако войникът се бе поколебал, Исус сам би придал сила на чука. Той знае, че целта на гвоздеите е да задържат нашите грехове там, където да бъдат захлупени от Неговата жертва и покрити с Неговата кръв. Затова Исус дава сила на чука. Ръката, която е укротявала бурята, укротява и нашата вина. Ръката, която е прочистила храма, прочиства и нашето сърце. Ръката принадлежи на Бога. Гвоздеите – също”(„Той избра гвоздеите” от Макс Лукадо).Кой разпъна Христос?

Това беше част от Божия план. Песента, цитирана по-горе, продължава:Исусе, аз виждам Те там –

облян в кръв, презрян, поруган.

Безкрайна любов заведе Те там,

да бъда от грях оправдан!

Аз често си спомням тоз’ ден.

Голгота покой е за мен!

Под кръста дойдох с товара от грях,

от Божия Син бях спасен!Христос бе разпънат… Но Христос възкръсна! Гробът Му е празен!
Той победи смъртта!

« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2021 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават