E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Четвъртък, 13.05.2021 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Ценностите в „Сексът и гР/Ладът” – новата субкултура!? (Част 2)


Любомира Любенова, 16.07.2008

<font color=red>Ценностите в „Сексът и гР/Ладът” – новата субкултура!? (Част 2)</font>

Ценностите са онези пътни знаци, които направляват поведението ни. Те ни помагат при взимането на решения, при избиране на модела на поведение. Те са тези, които ни оформят като личности. Ако искаме да разберем ценностите на някого, със сигурност трябва да наблюдаваме поведението му.  


Ето как ще открием ценностните системи на всяка от героините във филма „Сексът и градът” – като наблюдаваме поведението им. Представяме ви четири типа жени, които живеят според различни ценности.


Отдавна не живеем в дните, когато девствеността е била основната добродетел; когато целта на моралните хора е била да се контролират. Не е имало време в историята на човечеството, в което мъжете да не са привличани сексуално от жени. Но ценностите са били доста по-различни, отколкото са сега. Когато мъжете са били в позиция на водачи на домовете си, от тях се е очаквало да проявяват добродетели и себеконтрол. Преди индустриалната революция мъжете са вярвали, че преди всичко трябва да се въздържат от сексуални грехове заради доброто на семейството си и обществото. Индустриалната революция предизвикала мъжете да излязат от дома си. Тя превърнала дома от място на продуктивни взаимоотношения в място на консуматорство. Работата от дома се изместила във фабриките. Там било мястото на успеха. Мъжете станали морално закоравели, а от жените се очаквало да продължават да бъдат верни на моралните си ценности. Така са се родили противоречията между двата пола. Така се е родил феминизмът. Така жените започнали не просто да са равни с мъжете, а да приличат на тях. Вместо в дома си през повечето време на жената е на работното място.                                                            


Това е картината, обрисувана в детайли във филма "Сексът и градът".


Флирт, мъже, предизвикателствоТова е светът на Саманта – независима жена, която смята брака за загуба на време. Тя държи и на успешната си кариера, и на многото си сексуални партньори. За всички мъже тя е предизвикателство за секс. Обича да си набелязва партньори, с които, разбира се, няма трайни отношения. Постига целите си, като използва слабото място на мъжете. Поведението й е изпълнено с подтекст. Често мъжете усещат това, но не могат да устоят.


Възпитание, миловидност, илюзии


Това е Шарлот. Облечена винаги в стил и никога с цел предизвикателство. Не използва груби думи. Не обича мръсни вицове. Душата й е изпълнена с романтика. Тя е мечтател. Предполагам, сещате се за какво мечтае… За принца на бял кон. Тя обича да живее повече в илюзии, отколкото в реалността. Но може би това е нейният начин да се съхрани. Няма арогантно мислене за сексуалните взаимоотношения.


Самоувереност, самостоятелност... самота


Главната героиня Кари е тази, която пише рубриката „Сексът и градът“ в един от големите нюйоркски вестници. Затова тя е известна. Вдъхновява се от личните си любовни драми и от тези на приятелките си. Тя е пряма и много открита. Въпреки че харесва свободата си, продължава да търси истинската любов. Изкарва парите си сама и това й дава самоувереността да има своите малки мании, на които много държи – обувките.


Работа, работа, работа...


Миранда постоянно работи. Нейният живот е изпълнен с много объркани връзки. Тя се разкъсва между работата и личния си живот. Има строг външен вид, делова е. Трудно се оставя на течението, защото в главата й непрекъснато се чува: „Утре си на работа, имаш да завършваш проект, имаш среща рано сутринта…“ Не обича да закъснява след работа, защото това ще попречи да бъде работоспособна през следващия ден.
Четирите жени разкриват четири модела на поведение. А почитателките на филма определено идентифицират себе си с някоя от тях. Ето това са ценностните системи, които можем да прихванем, без да се усетим. Дали филмът натрапва точно тези четири типа на женско поведение, или просто отразява вече съществуващите модели?
Въпреки начина си на живот и различните си разбирания дамите търсят истинската любов – всяка по своя начин. Те са избрали различни пътища, но е интересно дали някога ще стигнат до ИСТИНСКАТА истинска любов? Това е въпросът, на който може би няма да си отговорим до края. Сякаш колкото повече говорим за любов, толкова повече тя липсва.


Бракът е обект на презрение


Според Миранда „бракът разваля всичко”. Саманта заявява, че не вярва в брака. Героите са съгласни, че са наистина щастливи, докато не решат да „заживеят щастливо завинаги”. Бракът не е посвещение на двама души един към друг, а възможност единият да придобие имуществото на другия. Той е по-скоро материално уреждане, отколкото доживотно посвещение.


Завистта е целДа накараш приятелките ти да ти завиждат заради модерното ти облекло, непосилно скъпите за тях бижута (които ти с удоволствие носиш!), сексуалните партьори, които имаш... Ето това са целите на съвременната жена в „Сексът и градът”.


Материализмът е религията на новото време


Вместо годежен пръстен Кари иска огромен гардероб. Вместо брачна интимност със съпруга си Миранда търси развитие в кариерата. Единственото желание на Саманта е да притежава отрупания със скъпоценни камъни пръстен във формата на пеперуда.
„Сексът и градът” претендира, че показва добрия живот на жените. Разбира се, това е измислица. Но да не забравяме – всяка измислица е резултат от желанието на сърцата ни.
И все пак... Това ли е, което искаме? Кой тип женско поведение си избираме? Как се оставяме толкова лесно да ни бъдат натрапени ценности? Героините обект на желание ли са, или са идоли? И... това ли е лицето на модерната жена?


Градът, сексът и гладът


Градът е място за секс, а не за любов. Градът е шумният заглушител на ценностите и чистите стремежи. Ако се намираш в града, си поставен в среда на по-голяма конкуренция. Затова трябва да си възможно най-атрактивен, за да привлечеш вниманието. Вече няма нужда да работиш над вътрешния си човек, защото външността върши по-голямата част от работата. Градът предлага безкрайна броеница от възможности, които увличат. Тръгвайки след първата и втората възможност, попадаме във водовъртежа на натрапените ценности, които крещят: „Ако не се държиш по този начин, ще изглеждаш глупаво в очите на другите! Ако нямаш много сексуални партньори, значи не си желан. Ако не водиш безразборен нощен живот, ти си скучен.”


Сексът е насладата, критерият за привлекателност, начин за постигане на целите (които в повечето случаи са с материална стойност!).


А гладът... си остава. Глад за любов, за истински приятелства, за чисти взаимоотношения... Душата гладува. И няма как да бъде нахранена, ако живеем в субкултурната действителност на секса и града. А може би след време ще осъзнаем, че сме попаднали в друга субкултурна среда... На секса и глада.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2021 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават