E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Вторник, 11.05.2021 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Ценностите в „Сексът и гР/Ладът” – новата субкултура!? (Част 1)


Любомира Любенова, 03.07.2008

<font color=red>Ценностите в „Сексът и гР/Ладът” – новата субкултура!? (Част 1)</font>

Плурализъм на ценности, възгледи, навици, вярвания, мнения... Това са характеристиките на демокрацията. Индивидуализъм, уникално присъствие на личността, феминизъм… Това са част от белезите на постмодернизма.


Характерен за нашето време е култът към новото, динамичното и различното. А човекът, който съумее да прояви ярка индивидуалност, е посочван като идол.


Виждаме идоли в рекламата, телевизията, печатните медии, киното. Идоли се разхождат и по улицата.


Обикновено поведението, взаимоотношенията, ценностите, които виждаме в реалния живот, са ни натрапени от медиите. Заставяни сме да се държим по определен начин, да изглеждаме достатъчно атрактивно, за да бъдем приети.


  Без да се усетим, сме манипулирани


Ценностите ни са диктувани от някого някъде там – без дори да го познаваме. Да, всеки избира модела, по който иска да се държи, но изборът отново е манипулиран. Така попадаме във водовъртежа на норми и ценности, които нямат нищо общо с нас като личности, но сме ПРИНУДЕНИ да живеем според тях! Без да осъзнаваме, ставаме жертви на поредната модна вълна. Незабелязано попадаме в субкултурна действителност.


Според научни изследвания бумът на субкултурите е между 1960 и 1980 г. Тогава се появяват движения като суинг, модите, хипита, голи глави и др. Те са ясно определени. Хипитата са разпознати отдалече. Те носят знаците на културата си: разкрепостен стил на обличане, попмузика. Лозунгът им гласи: „Правете любов, а не война!” Субкултурите се появяват вследствие на някаква липса, опитват се да запълнят празнота. Субкултурата е подкултура на официално приетите ценности и норми на поведение. Хората, които съставят субкултурни групи, са с различен тип поведение, с вярвания, различаващи ги от общата широка култура на мнозинството, от която те иначе са част.


В днешно време субкултурите не са ясно обособени, което е характерно за постмодернизма – няма определени граници и правила. Но тайно се създават норми, които трудно се разпознават като такива!


Дали наистина няма субкултури? Дали медиите не налагат поредната субкултура, макар и с размити граници? Дали не живеем в субкултурна действителност?


Стигаме до друга отличителна черта на 21. век – консуматорството. Логично! В повечето случаи общоприетата култура присвоява СИМВОЛИТЕ на субкултурните общества. Знаете ли защо? За да бъде развит бизнес! Нали стигнахме пак дотук?... Комерсиални цели, пръскане на пари за суета – купуване на дрехи, които изразяват уж модерната душа на съвременника. Всички тези знаци се превръщат в образ на „готиното”, „търсеното” – онова, което преди всичко е „секси”. Тогава хайде да започнем да гладуваме, за да сме добре облечени? Искате ли да си намерим точно такива рокли, като на актрисите от филма? А да отидем при фризьор и да му покажем прическата на някоя от тях? Хайде, нека да заприличаме все повече и повече на някого!


 „Сексът и градът”


Напоследък сме бомбардирани от реклами на сериала, който прерасна във филм – „Сексът и градът”. Много хора са принудени да го гледат и не само това – да се изживяват като герои от него. Премиерата беше на 30 май т.г. Всяка жена може би вече е пожелала да бъде Сара Джесика Паркър – сексапилната, привличащата, младата... Тази, която владее ситуацията и не позволява на мъжете да диктуват живота й, но в същото време – имаща нужда от любов.


След излъчени 94 епизода в продължение на 6 години, след 8 спечелени награди „Златен глобус” идва, естествено, времето, в което сериалът е режисиран и за голям екран. Режисьорът Майкъл Патрик Кинг събира актьорите Сара Джесика Паркър, Ким Катрал, Синтия Никсън и Кристин Дейвис.


Кари (Сара Джесика Паркър) е преуспяла модна журналистка, която от години тайно мечтае за любовта на Джон Престън (Крис Нот). Нещата придобиват изненадващ развой между тях, когато той й предлага да се омъжи за него.


Саманта наближава 50-те, но единственото, което я вълнува, е вниманието на мъжете към нея. Миранда е женена и има дете, но има проблеми със съпруга си Стив, на когото бракът започва да му тежи. Шарлот е истинска мечтателка, която от години търси идеалния мъж. Освен че най-накрая го намира, тя разбира, че е бременна, че най-хубавото тепърва предстои. Сватбата на Кари ентусиазира всички, но плановете претърпяват промяна в последния момент, което довежда до драматичен развой в отношенията им.


Срещала съм много млади хора, които се прибират специално, за да гледат сериала „Сексът и градът”. Независимо според какви ценности живеят, когато дойде времето за излъчване, те сядат и притаяват дъх... Какво ли ще се случи нататък?


Повърхностни истории, „успешни жени” с неуспешен живот, тривиални теми, като обувки, секс, коктейли... Пазаруването е терапия, която помага за емоционалното равновесие. Така наречената шопинг терапия става все по-модерен начин за успокояване. Това, което можеш да си купиш, определя социалния ти статус, самочувствието ти. Героините се опитват по всякакъв начин да привлекат мъжкото внимание със скъпи дрехи, луксозни апартаменти. Това са основните теми, засегнати във филма – ценностите, които той представя.


Не са ли това ценностите, с които живеем днес?


Демокрацията и постмодернизмът са благодатна почва за отглеждане на ГРЯХ


Жалко е да виждаме децата и тийнейджърите да израстват в тази култура от ценности! Култура, в която външното и показността диктуват доколко си приет и колко си обичан. С какво си облечен? Как изглеждаш? С модна прическа ли си? Ето това са разбиранията, които задвижват поведението на човека от 21. век. Наистина жалко!


Но ние сме тези, които позволяваме това да се случи. Толкова е лесно в условията на съвремието да приемем греха като част от живота и да загърбим древните ценности: любов, дълготърпение, милост, лоялност... Все повече търсим тези добродетели, но не ги намираме.


Границата между доброто и злото не е ясна. А тази неопределеност предизвиква парада на греха, съставен от безразборен секс, лъжи, гордост, фалшиво самочувствие, любов към парите, суета.


 Красиви отвън – празни отвътре


Често срещана фраза. Колкото повече говорим за вътрешната красота на човека, толкова повече тя липсва. Красиви отвън – празни отвътре. Тези образи виждаме във филма. Според някои източници, каквото и да си говорим, истината е една – за своите 6 сезона сериалът на HBO успя да спечели армия верни последователки и да се превърна в наръчник на съвременната преуспяла и независима нюйоркчанка. Жените пощуряха по него заради стилните тоалети, лъскавите партита и откровените секс изповеди, а мъжете искрено го намразиха поради същите причини.


В Ерусалим дори цензурираха рекламната кампания около премиерата на игралната версия, но дългоочакваното продължение на историята за Кари, Саманта, Миранда и Шарлот така или иначе вече е на големия екран.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2021 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават