E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Четвъртък, 08.06.2023 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Кьде се намира Ковчегът на завета днес?


ЕВ, 23.08.2006

<font color=red>Кьде се намира Ковчегът на завета днес?</font> Кенет Луис

В Изход 25:10–22 Бог дава подробни инструкции за построяването на ковчег, който да съдържа Закона, даден от Бог на Мойсей.


Защо мистерията около Ковчега на завета никога не е преставала? Има ли значение къде се намира той?


 КОВЧЕГЪТ НА ЗАВЕТА


Десетте заповеди са написани на две каменни плочи. Всъщност са направени два вида от Десетте заповеди (Изход 34:1) – първите плочи са строшени от Мойсей (Изход 32:19), когато открива, че Аарон е позволил на израилтяните да се покланят на едно теле, докато той бил на планината Синай с Господ (Изход 32:1–35).


Вторите плочи са поставени в това, което знаем като Ковчег на завета – дървен ковчег, създаден специално за пренасяне на нещата от скинията по един достоен и удобен начин. Ковчегът също така индиректно служи да защитава плочите от гнева на Мойсей!


Ковчегът на завета е поставен в Светая светих – най-вътрешната стая на скинията. Достъпът до Светая светих е веднъж в годината, в Деня на изкуплението, който е наречен Йом Кипур. Достъп има само първосвещеникът. Той трябва да влезе в Светая светих с кръвта на козел за своите и за народа на Израел грехове.


Ковчегът е направен от акация или ситимово дърво. Дълъг е около 43 инча (1,1 м) и около 27 инча (0,7 м) широк и висок. Има 2 златни колелца, закрепени за двата края, на които са закачени пръти, за да се пренася. Прътите трябва да останат на колелцата завинаги. Капакът отгоре е наречен капак на изкуплението или омилостивилище. Върху него има два херувима с вдигнати нагоре криле, засенчвайки капака (Изход 25:10–22).


 КЪДЕ Е КОВЧЕГЪТ НА ЗАВЕТА ДНЕС?


Ковчегът на завета е едно от най-очарователните богатства на храма, който се намира някъде по света днес. Има много теории относно това, какво се е случило с Ковчега на завета и къде се намира той днес.


·        Някои смятат, че ковчегът е занесен в Рим и че се намира някъде във Ватикана заедно с много други съдове на храма, като например тези, изобразени на римската стена, арката на Тит. Според института за изучаване на храмове в Ерусалим има много древни исторически хроники и известни легенди, които свидетелстват за много свещени съдове, които са откарани в Рим. Въпреки това според този институт това не се отнася за най-святото богатство на първия храм – Ковчега на завета.


·        Археологът Грейъм Ханкок, който е автор на „Мистерията „Орион”, вярва, че ковчегът се намира в една църква в Аксум, град в Етиопия, и се пази от посветен монах, заклел се да пази ковчега. Съгласно историята, свързана с Ханкок и монаха пазител, ковчегът е откраднат от храма от Менелик (сина на цар Соломон и савската царица) и Азарий (син на Садок, първосвещеник на Израел) и откаран в Етиопия и оттогава е там. Ханкок задава на монаха следния въпрос: “Да не би да ми казваш, че тази легенда е истина?” Според Ханкок монахът отговоря: “Това не е легенда, това е история.” Има и други, които твърдят, че имат доказателство, че ковчегът се намира в Етиопия.


·        Рон Уит твърди, че е открил ковчега през 1982 г. Според неговата история през 1978 г. Уит се разхождал покрай мястото, наречено Голгота в Израел, когато изведнъж вдига лявата си ръка, посочва едно място, което е използвано като сметище, и казва: “Това е пещерата на Еремия и Ковчегът на завета е заровен там.” Вярвате или не, той получава позволение да копае в този район и след продължителни разкопки на 6 януари 1982 г. Уит намира и влиза в пещерата, в която вярва, че е Ковчегът на завета. Всъщност той твърди, че е видял десетте каменни плочи със заповедите, които “изглеждат така, сякаш някой е писал като върху масло и след това е превърнал заповедите в камък”. След година или две Уит казва, че ще се върне при пещерата със снимачен екип и учени, за да разкрият ковчега на целия свят: “Когато Господ каже, че е време.” Все пак Уит умира през 1999 г., преди ковчегът да бъде разкрит на целия свят.


 В Библията е записано, че цар Соломон построява първия храм и чрез божествено откровение знае, че в края на краищата той ще бъде разрушен. По този начин Соломон, най-мъдрият от всички човеци, надзирава изработването на една огромна система от лабиринти, стаи и коридори на храма. Той заповядва да се построи специална стая някъде под храмовия хълм, където свещените съдове на храма да бъдат скрити в случай на нападение. 


 Една древна еврейска традиция учи, че израелският цар Иосия, който е живял около 40 години преди разрушението на първия храм, заповядва на левитите да скрият ковчега заедно с менората и няколко други неща на това тайно място, приготвено от Соломон. Според II Летописи 35:3 много хора вярват, че ковчегът се намира на това тайно място днес.


Когато вторият храм e построен, Светая Светих е една празна стая, без Ковчега на завета. Знаем това, защото римският генерал Помпей, който завладява Ерусалим около 63 г. пр.Хр., иска да влезе в Светая светих. При излизането си казва, че не може да разбере защо всички се интересуват от светилището, когато то представлява само една празна стая!


Какво се е случило с Ковчега на завета? Как наистина бихме могли да знаем дали той и всички останали богатства на храма не са били използвали по времето на втория храм?


С толкова много теории може ли наистина да знаем къде се намира ковчегът на завета днес?


Равин Меир Иехуда Гетц, главният равин на Западната стена и всички останали свети места в Израел, е в процес на изграждане на нова синагога зад Западната стена през 1981 г. Когато неговите работници са в процес да изкъртят парче камък, за да закачат Тората, те случайно откриват това, което вярвали, че е портата Уорън.


Раби Гетц вярва, че този голям отвор – 25 метра дълъг, 30 метра висок и 8 метра широк, е портата Уорън от първия храм. След поредица разкопки на мястото археолозите решават да продължат в посоката, в която смятат, че е местонахождението на Светая светих. Някъде под Светая светих те вярват, че има тайна стая, в която се намира ковчегът. След година и половина равин Гетц открива стая, наполовина пълна с вода, която трябва да бъде пресушена.


След като пресушават водата в стаите, археолозите започват отново да копаят и след още една година и половина вярват, че са стигнали на около 30 или 40 ярда (1 ярд = 91,4 см) от мястото Светая светих. Все пак при вида на Светая светих те копаят 100 метра надолу по посока местонахождението на тайната стая, за да открият ковчега, според равин Гетц.


Разкопките на тунела трябва да бъдат много внимателно пазена тайна, за да намерят ковчега без обществените и новинарските медии да разберат това. По някакъв начин историята за разкопките става известна на медиите.


Когато мюсюлманите уакф чуват, че евреите ще открият ковчега, те изпращат тълпа мюсюлмани да нападнат археолозите и да сложат край на разкопките. Изпращат армия на мястото, която да възпре мюсюлманската тълпа, за да не убие археолозите.


Факт е, че никой всъщност не знае къде се намира Ковчегът на завета днес. Има много теории и твърдения, къде би могъл да е той. Все пак никой не е представил някакво конкретно доказателство за неговото местонахождение.


Засега точното местонахождение на Ковчега на завета остава тайна на Самия Бог... докато Той не реши да я разкрие на света.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2023 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават