E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Четвъртък, 13.05.2021 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Какво са загубили жените днес…


Венцислав Бонев , 23.03.2011

<font color=red>Какво са загубили жените днес… </font>

Часовникът показваше почти два часа през нощта, когато се бях зачел в една книга. Изведнъж се спрях. Отново умът ми беше изпълнен с мисли: какво днес са загубили мъжете и жените? Това, което виждам постоянно около мен, ме предизвиква да размишлявам. Отново се сетих за всички разговори, които имах с различни хора. Колко са се променили мъжете – сякаш само за това се говори. Да, очевидно е това, но промяната не е само в тях. Днес отново се замислих и без всякакво негативно отношение си зададох въпроса: какво са започнали да губят жените?


Живеем в свят, който внушава, че жените могат да се справят сами с всичко. Интересното е, че те наистина са започнали да го вярват. Сякаш мъжете вече не са нужни. Може би някой няма да се съгласи с тази мисъл, но нека се обърнем към реалността.


Когато разгърнем първите три глави на книгата Битие, можем да видим, че Бог даде отговорности и роли както на мъжа, така и на жената. Бог не прехвърли всичките отговорности изцяло на единия или на другия. Днес жените сами решават да опитат да се справят с всичко, понеже са започнали да вярват, че мъжете са напълно неспособни.


 


<font color=red>Какво са загубили жените днес… </font>

Жената е започнала да изгубва доверието в мъжа. Всеки един от нас знае, че доверието е нещо, което се изгражда трудно и може много лесно да се разруши. Но ако от всички страни една жена чува, че на мъж не може да се има доверие, как той може да го изгради? Разбира се, и обратният вариант е факт! Естествено, някои може веднага да даде оправдание, но в момента разсъждаваме над влиянието на света върху ума на човека. В този случай конкретно жената. Какво чува една жена всеки ден, какво чете във вестниците и списанията? Какво й внушават филмите, които гледа? Разбираме ли откъде започва всичко? То започва от ума на човека. Вярвам, че не е уместно една жена да идеализира един мъж и след това да бъде разочарована от неговите грешки. След като е ясно, че мъжът не е съвършеното творение (жената също), как може да му се има доверие?


І Кор. 13:7 – „на всичко хваща вяра“. На кого можем да имаме пълно доверие? Не са ли това хората, които обичаме? Любовта на всичко хваща вяра. Днес грехът е изсмукал любовта между мъжа и жената. Нека не се чудим защо си нямаме доверие. Ако в нас няма любов, как може да има и доверие? Това означава ли, че жените са спрели да обичат мъжете? Това е много интересен въпрос. Но на него може би всеки сам ще си отговори от прочетеното малко по-долу.


Отново се връщаме на лъжата, че жените могат сами да се справят в този свят. Вярвам, че ако Бог е искал това, то Той е щял да направи така, че само деца от женски пол да се раждат и мъжете напълно да изчезнат. Изглежда, Бог никога не е мислил за това. Всъщност какъв е бил първоначалният план на Бог за жената?


Бит. 2:18: „И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник.“ Иска ми се да напиша цяла статия върху тези думи на Бог, защото днес можем да видим, че под думата помощник някои жени са я разтълкували като робиня. Много богослови свързват думата помощник с личността на Святия Дух в Евангелието на Йоан, 16 глава. Там Той е описан като Помощник, Който ще помага на вярващите да разбират истината и да я живеят. Да сте чували жени, които казват: „Ти, ако си мъж, сам ще се справиш“ или „Нали си мъж, оправяй се“?


Това е предизвикало някои мъже да оставят жените, които обичат, защото в даден момент разбират, че от тях не могат да получат помощ. Интересно е как все повече жени не искат да бъдат тези, които Бог иска. Този бунт не е насочен срещу мъжете, а срещу Самия Творец. Ако Бог искаше мъжът да се справя с всичко, то Той нямаше да създаде жената. Но понеже светът казва, че всичко, което Библията учи, е остаряло и неприложимо, можем да видим объркване в умовете на хората и в техните роли.


Последния път когато влязох в една книжарница, чух следната реклама: „От мъжете нищо не става“. Бях стреснат. Това е подсъзнателно промиване на ума. Нека си купим което и да е женско списание и да видим какво казва то за мъжете. Аз съм ужасен от това, което пише там. Но за жалост много жени днес точно това четат и вярват.


 


Жената е започнала да изгубва нуждата от мъж. Колкото и неприемливо да звучи това, ако се вгледаме в света, можем да го забележим. І Кор. 11:8, 9: „Защото мъжът не е от жената, а жената от мъжа; понеже мъжът не беше създаден за жената, а жената за мъжа.“


Какво да кажем за жената майка, която решава сама да отгледа детето си? Дълбока тема засегнах и знам, че винаги някой може да се опита да спори с мен точно за това. Но е факт – днес се внушава на жените, че те са достатъчно способни да възпитат едно дете сами, било то и момче. Изглежда, лекарите и психолозите си затварят очите за процесите, случващи се в живота на едно момче, за което никоя жена не може да му помогне. То просто се нуждае от баща.


Какво да кажем за жените, които не искат да имат деца? Причините могат да бъдат различни, но ето някои от тях: кариера, промени във фигурата им, нежелание да се поема отговорност. Могат да бъдат изредени и още. Точно този начин на мислене започва да набира все по-голяма сила. Днес жените искат да бъдат свободни, дори и от семейството. Едно дете се явява като пречка за някои от тях.


Какво да кажем за хомосексуалните бракове между жени? А за осиновяването на деца от такива жени? Започваме ли донякъде да разбираме какво се случва в „женския свят“?


 


Жените са започнали да изгубват женствеността си. Днес можем да забележим жени с мъжки прически, с мъжки дрехи, които дори говорят като мъже. Къде е славата на жената? І Кор. 11:15: „но ако жена оставя косата си да расте, това е слава за нея, защото косата й е дадена за покривало“. Бог в Своя план е направил специфични особености на двата пола. Но когато единият започне да се стреми да прилича на другия, то той загубва своята идентичност.


Как иска една жена да бъде възприемана за жена, ако се облича и държи като мъж? Къде е нежността в жената? Можем да видим, че това качество в много жени е изчезнало, понеже те са започнали да вярват, че нежността е слабост за тях. Но всъщност това е истински дар от Бога, без който една жена е осакатила своята женственост. Къде е тайнствеността, която предизвиква мъжете да търсят нещо скрито в нея? За жалост дълбочината на женската душа при някои жени се е превърнала в равнина. Разбираме ли какво е направил грехът в живота им? Той буквално ги е унищожил. Те са изгубили своето предназначение и същност.


Къде е смирението и кротостта в жените? І Птр. 3:4: „Вашето украшение да не е външно, т.е. плетене на косата, кичене със злато или обличане със скъпи дрехи, а скритият в сърцето живот, с нетленно украшение на кротък и тих дух, което е скъпоценно пред Бога.“ Превърнало ли се е в слабост това украшение на кротък и тих дух за жените? Разбирам, че ще има хора, които ще спорят за всичко това, което четат. Но няма как да променим Словото на Бог. Ако това, което е записано, е скъпоценно в очите на Бог, то би трябвало да бъде скъпоценно и за нас, които вярваме в Него. Проблемът е, че живеем в свят, който върви с неконтролируеми темпове. Затова кротостта и смирението в една жена могат да бъдат отворена врата за манипулация от хората. Но в един християнски брак то това би било истинско украшение за нея. І Птр. 3:7: „Също и вие, мъже, живейте благоразумно с жените си, като с по-слаб съсъд…“. Въпросът е къде са силните мъже? Може би отговорът е, че те са там, при онези жени, които имат нужда от тяхната сила. Интересно е как има жени, които се стремят да бъдат силни и искат да имат по-силни мъже от тях. Но тук си задавам въпроса, ако получат силни мъже, дали ще се оставят да черпят от неговата сила, или ще има постоянна борба за надмощие?!


 


Истинските мъже не търсят жени, с които да се борят. Те търсят жени, за които да се борят. Мъжете искат да бъдат техните герои и покровители. Но много пъти те са лишени от тази привилегия, след като виждат, че жените сами се справят. Да сте чели приказка за принцесата, която сама убива змея, а храбрият рицар стои отстрани и само ръкопляска? Няма такава приказка, но точно това са направили някои жени в желанието си да бъдат силни. Кои мъже са привлечени от тях? Може би онези, които са объркани в ума и очакват да черпят сила от тях. Истинският мъж черпи сила от Господа и я дава на жена, която има нужда от нея.


Къде е мястото на духовността? Това, което диктува светът, е, че най-важното е как изглеждаш. Оправданието на някои жени, които съм чувал, е, че понеже светът е навлязъл в църквата, затова и те изглеждат по този начин. Това е шокиращо, понеже в желанието си да привлекат някой вярващ мъж са заприличали на светски жени. С други думи, те са изгубили красотата си. Всяка една жена знае, че истинската й красота идва от онова, което е вътре в нея – сърцето й. За жалост днес много млади момичета и жени са позволили някой вече да разруши или отнеме това, което ги прави истински красиви. Духовността е украшение на християните, затова без нея ние приличаме на останалите хора.


Какво е мястото, което Бог е определил на жената в този свят? Вярвам, че днес всяка една жена сама трябва да го осъзнае, изследвайки Библията.


Защо трябва да си разменяме ролите, след като те преди хиляди години са били уточнени?


Поставих много въпроси, на които умишлено не отговорих. Всяка жена може сама да си отговори и реши каква да бъде и какво иска. Но ако вярва и следва стандартите на този свят, няма смисъл да очаква благословен живот.


Целта, която си поставих с написването на тази статия, е да предизвикам жените отново да се замислят върху влиянието на света в ума им и как това се отразява върху техните взаимоотношения с мъжете. Знам, че не съм успял да засегна много други факти, които са налице. Надявам се обаче всички ние – и мъжете, и жените, да размислим върху стандартите на живот, които се опитва да ни наложи този свят (Рим. 12:1–2).


 


 


 


 


 


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2021 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават