E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Сряда, 30.11.2022 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Нов буквален превод на Новия завет


ЕВ, 11.10.2011

<font color=red>Нов буквален превод на Новия завет</font>

Интервю на Габриела Николова с преводача Десислава Тодорова и богослова и редактор на изданието Венцислав Стойков


 


На българския пазар се появи ново издание на Новия завет. То представлява буквален превод от гръцки език с придружаващ го старогръцко-български речник. Нека първо да споменем какви издания на Библията имаме досега на нашия пазар?


Венцислав Стойков: Има четири основни издания на Библията. Първото е синодалното издание, което е поредно отпечатване на ревизията от 1982 г., която е направена на първото издание на синодалния превод от 1925 г. Следващото издание на Библията, което можем да намерим на пазара, е ревизираното издание на Библейското дружество, също ревизираното издание на Библейската лига и четвъртото е ревизираното изадание на издателство „Верен”.


 


За хората, които са запознати с тези издания, които ги ползват, това може би беше достатъчно изчерпателно, но много хора не могат да се ориентират и се питат коя е православната Библия, коя е протестантката Библия, какви са разликите?


Венцислав Стойков: Надявам се повечето хора да си дават сметка, че Библията е сборник от книги, писани в продължение на хилядолетия от различни автори, някои от тях и от различен етнос, не само еврейски. И когато говорим в по-широк смисъл за оригиналите, ние говорим за оригиналните издания, съвременните издания на текстовете на оригиналния им език. В този смисъл българските преводи, съответно протестантката и синодалната Библия, се различават по това, че синодалната Библия включва в частта за Стария завет някои от неканоничните старозаветни книги. Докато протестантката Библия включва основно каноничните книги. Ако православната Библия е излязла веднъж през 1925 г., после е ревизирана през 1982 г., до ден днешен тя се препечатва по този начин и все пак има православни специалисти, които работят по нов превод. Това означава, че и синодалната традиция се променя – тя също трупа различни версии по пътя. Докато протестантката традиция, тъй като е и по-дълга, има в себе си различни ревизии. Както споменах, ревизиите на Библейското дружество, на Библейската лига и на издателство „Верен” стъпват реално върху едни и същи по-стари версии на протестантката Библия, които са осъвременени.


Ние имаме примери за преводи на художествена литература от различни преводачи и намираме разлика при тях, особено ако те са поезия – там разликата става много голяма. И е малко наивно да смятаме, че различни преводи или редакции, правени с разлика във времето 20–40 години, някои от тях и повече, ще бъдат напълно идентични и еднакви. Онова, което хората посочват като разлики, всъщност е въпрос на стилистика, въпрос на език, а не толкова на богословие и на смисъл. Често се изтъква изписването на Исус/Иисус – с двойно „и” или с едно „и”, като огромна, драстична, животоопасна или спасяваща разлика. Това за един филолог е смешно, защото начинът на изписване е въпрос на някаква традиция. И двете имат някакво основание.


 


Нека сега да преминем към това ново прекрасно издание – „Новият завет. Старогръцко-български дословен превод и старогръцко-български речник на Новия завет”. С какво те се различават от онова, което се появи преди 5 години?


Десислава Тодорова: Първо може би е добре да кажем с какво този превод се отличава от всички останали, за които досега говорихме. Този превод е специфичен с това, че той е дословен превод, буквален превод. Освен това той не е самостоятелен, отделен от гръцкия език. Понеже в текста присъстват и гръцкият текст, и преводът на този гръцки текст. Преводът е съобразен със словореда и подредбата на гръцки. Така че в този смисъл той е различен от всички останали преводи, които имаме досега. Този вид преводи се наричат също интерлинеарни или паралелни. Понеже паралелно върви гръцки текст и след това е преводът на български.


 


Както споменах, преди 5 години излезе едно такова издание. Сега обаче имаме второ. Защо?


Десислава Тодорова: Преводът, който излезе преди 5 години, беше нашето първо издание, което ние направихме. Сега новият е ревизиран, редактиран и разликата е в начина, по който някои места се превеждат. Тук не говорим за грешки, а за преосмисляне на някои фрази. Също има разлики на някои места в номерацията на гръцки. Но първото издание беше в много малък тираж, така че повечето хора ще имат достъп до това второ издание, което кореспондира с речника и там няма да има проблем при съгласуването с номерацията.


 


Нека само да поясним – на корицата пише „с номерация на гръцките думи по Джеймс Стронг”. Какво означава това? Имаме номерация и речник, който я обяснява. Директно ли е взет този речник от Стронг, или има някаква разлика?


Десислава Тодорова: Джеймс Стронг е номерирал всички гръцки думи, използвани в Новия завет, също така той е номерирал някои фрази и някои форми, например на глаголи, но единственото, което ние ползваме от Стронг, това е номерацията. Тоест този речник не е превод на речника на Стронг – той е авторски труд и не е превод на нито един от съществуващите речници.


 


Като преводач бихте ли ни разказали за самия процес? Как се случва един такъв превод, с какво той е по-различен от превода на един чисто художествен текст?


Десислава Тодорова: Различен е на първо място с отговорността. Имайки съзнанието, че този текст, който се превежда, хората гледат на него като на текст, който направлява живота им и по някакъв начин е свещен текст, всяка дума е много важна и тя трябва да бъде не само точно преведена, но и да се има предвид това, че един различен превод би довел хората до един различен тип мисли, които пък се отразяват като различно поведение. Мислим за това, което е полезно, и за това, което би помогнало на хората да имат по-добро разбиране върху Божието Слово и конкретно върху Новия завет. За мен успокоение е било, че този превод е свързан с речника и ние даваме един по-широк диапазон от значенията на всяка една дума.


 


Нека да кажем какви хора участват в създаването на книгата, защото някой подсъзнателно отново ще се запита това протестантско издание ли е, или православно?


Десислава Тодорова: От една страна, имаме редактори на самия гръцки текст, един от редакторите и на двете книги е Венцислав Стойков. Той е редактирал и речника, и дословния превод. Също редактор и на двата труда е проф. Мирена Славова от Софийския университет, на която сме изключително благодарни. Тя изчете изцяло и речника, и Новия завет дословно. Имахме също така богословски редактори – Ангел Пилев е един от тях. Трябва да споменем, че програмисти направиха специални програми, тъй като в този текст имаме едно свързване на гръцка дума, Стронг номер на тази дума и превод.


 


Кой стои зад този превод?


Десислава Тодорова: Идеята и финансирането за превода и речника са на Жоржан Банов, който отпреди тези 10 години, откакто започнахме този труд, е имал желание да се направят такива преводи и речници, да се издава литература, която да е помощна при изучаването на Новия завет. И до голяма степен влияние е оказало това, че той е имал достъп до такава литература, тъй като живее в Щатите, и се е породило у него желанието такава литература да бъде достъпна и на български.


                               


Вие споменахте, че е предназначен може би повече за обучение, но към кого е насочен този речник?


Десислава Тодорова: Той е насочен към всеки, който би искал да има ясно разбиране върху Новия завет. Той би бил полезен на всеки читател, който има въпроси, свързани с текста или с определена дума, която тук може да се види – какво всъщност означава тази дума. Според мен може да бъде ползван и от масовия читател.


 


Което означава, че е най-добре тази книга да присъства в нашата библиотека. Благодаря ви много за този разговор и успех в бъдещи подобни проекти.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2022 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават