E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Петък, 12.07.2024 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Българското участие на конгреса Mission-Net в Ерфурт


ЕВ, 30.01.2012

<font color=red>Българското участие на конгреса Mission-Net в Ерфурт </font>

Вторият международен младежки конгрес Mission-Net се проведе в немския град Ерфурт от 28 декември 2011 г. до 2 януари 2012 г. Събитието се превръща в традиционна притегателна точка за християнски мисии, служения и преводачески дружества, които се опитват да протегнат ръка към новото поколение на Европа. Така младите хора едновременно получават възможност да се запознаят от първа ръка с мисионерските операции по цял свят, но и да чуят редица силни проповеди, призоваващи към лично посвещение в тази сфера.

На конгреса се събраха около 2700–2800 души от цяла Европа. Представени бяха много държави, различни деноминации. За първи път участваха младежи от Косово и Турция. Имаше и хора от други континенти. Пъстротата на участниците бе внушителна.

От България имахме 31 участници (плюс още една българка, дошла с австрийската група). Те бяха изпратени от своите баптистки, съборни, петдесятни и други църкви от цялата страна. Представените градове бяха Варна, Първомай, Лом, Казанлък, Аксаково. Очакваме с трепет да видим как Бог ще променя сърцата им и ще ги мотивира да се впускат в служения на благовестие, мисионерство, младежка дейност.

Отделно от тази група на конференцията имаше още един българин – Чарли Хаджиев. Той беше поканен да проповядва още на първата вечер на Mission-Net. Чарли отправи предизвикателство към множеството млади хора с размисли върху Псалм 8 и Евреи 2:5–11. Божият образ в човека, смачкан и съсипан от грехопадението, може да бъде възстановен единствено чрез изобразяването на Христос в нас, изтъкна той.


 


Основни говорители на Mission-Net бяха генералният секретар на Египетското библейско дружество Рамез Аталах и неговата съпруга Ребека. Всяка сутрин те разглеждаха житейската история на Данаил от едноименната старозаветна книга.

Библейските проповеди на семейство Аталах бяха подкрепени от две талантливи личности, които онагледяваха Словото с изкуството си. Чрез силата на тихото бяло лице и две бели длани мимът Карлос Мартинес успя да вдъхнови аудиторията, представяйки нетленни истини за характера на Бога и за Неговата трайна обич към човечеството.

Основните проповеди върху живота на Данаил се визуализираха от художничката Кони Клемент. В реално време Кони рисуваше върху пясък и разказваше истории за древни вавилонски владетели, за невръстни младежи, покоряващи се на Бога въпреки всичко, за огнени пещи, за лъвски бърлоги и за една нетленна, неумолима и неуморима вяра.

След сутрешните общи сесии всички участници на конференцията се разделяха за дискусия в малки семейни групи. Целта беше абсолютно всеки участник да може лично да сподели впечатления и размисли върху току-що чутата проповед. Българите оформиха общо 3 такива групи. Водеха ги 3 двойки ръководители: Павел и Галя (Варна), Надя и Поли (Варна), Катя (София) и Стейси (Аксаково).

Конференцията имаше невероятно разнообразие от представени християнски мисии. Едно цяло хале беше плътно изпълнено с техни щандове. Имаше християнска книжарница, сцени за концертни изпълнения, кътчета за творчество (рисуване, музика), възможности за игри, интернет, национални щандове и др. През един от дните се организира излизане до гр. Ерфурт за две мащабни мероприятия: улично благовестие чрез творчество и изобразителни изкуства и Фестивал на талантите в градския център, осъществен с местните църкви и под патронажа на кмета.

Част от инициативата бе заформяне на флашмоб с веселяшка масова физзарядка между трамваите пред Паметника на холерата в града на Мартин Лутер. Флашмобът бе изпълнен на фона на песента I Love Jesus („Обичам Исус”) и завърши с масова прегръдка на участниците. Няколкостотин младежи се включиха в двете събития, споделяйки вярата си на открито с жителите на Ерфурт. Така Mission-Net на практика удари едно силно рамо на християнските църкви в града.

Конференцията също така даваше възможност на всяка държава да се представи със свой национален щанд. Българската група се отличи с един от най-хубави щандове и това дори влезе в снимковия архив на събитието. Българите бяха изложили брошури и книжки с официална туристическа информация, битови предмети, макети на Рилския манастир и „Александър Невски”, магнити, календарчета и сувенири с националния трибагреник.

Специален интерес към нашия щанд предизвикваше кулинарната маса, където минувачите можеха да вкусят български локум, лютеница и сирене с чубрица, както и да пробват качествата на нашенския айран.

Заради една върлуваща зимна бактерия обаче се наложи лекарите на Mission-Net да закрият нашата кулинарна маса, но не и преди огромен брой от участниците да бяха успели да се насладят на националните ни гордости. Хубав знак за единството на българската група беше фактът, че всеки един от нас пое своя щафетна смяна зад щанда, разказвайки за красотата на България и канейки европейските младежи да ни погостуват лично.

Почти 4 хиляди лева бяха заделени от 5 български църкви, за да изпратят младежите си на тази конференция! И то навръх декември, когато приключваше финансовата година и когато рождествените празници бяха в разгара си с всичките съпътстващи ги социални дейности. Слава на Бога за това! За нас това е истински показател, как Бог днес благославя църквата Си даже и насред глобалните икономически главоболия.

През последния ден на конференцията организаторите поканиха Влади Райчинов да сподели няколко думи за нашата инициатива „365 дни пост и молитва за България”. Насърчение е фактът, че вдъхновени от предишния конгрес Mission-Net в Олденбург (април 2010 г.), младите евангелски християни у нас успяха да мотивират и организират редица църкви да се включат във верижна молитва за страната ни. По инициатива на Евангелската младежка организация (ЕМО) буквално всеки ден през 2010 и 2011 г. по една евангелска църква поема щафетата да пости и да се моли за България. В момента верижната молитва продължава, като в нея се редуват общо 340 църкви от всички евангелски деноминации.

Влади разказа 3 свидетелства от молитвената верига досега: силната селскостопанска реколта в България, намалелите жертви от катастрофи по пътищата ни, осезаемото единство на християни от всички църкви у нас.

Втората година от молитвената верига приключва през май 2012 г., когато ще има повече и по-подробна информация за броя на включилите се църкви. Ако вашата църква желае да се включи и да поеме отговорност за молитва и пост в продължение на едно денонощие, можете да се свържете с организаторите (на адрес www.365.emobg.org) и да попитате за подробности. Дали пък следващият цикъл от молитви няма да се окаже още по-силен и благословен? Дали Господ не очаква от цялата Си църква в България независимо от деноминации и местоположение да издигне ревностен поглед и глас нагоре с молитва за възраждане на този народ?Когато пристигнахме в Ерфурт, пред нас се разкри шанс преди началото на конференцията да обходим и центъра на този град – столица на Тюрингия. Видяхме статуята на Мартин Лутер, издигната пред едноименната църква, и разгледахме Augustinerkloster (т.нар. Августински манастир), където цели 6 години той е служил като монах. Именно в този град Лутер е следвал богословие, дипломирал се е и е бил назначен като преподавател в Ерфуртския университет преди точно 500 години.

По време на тази разходка също така минахме през Aegidienkirche – най-старата методистка църква в света, строена през 14. век, Kleine Synagoge – най-старата запазена синагога в Германия, съществуваща от 1840 г., и разрушената от бомбардировка през II световна война църква на францисканците от 13. век Barfüsserkirche, на която има съхранен стъклопис на свети Франциск. Столицата на Тюрингия е известна също така като родно място на социолога Макс Вебер и като център за служението на доминиканския богослов и философ Майстер Екхарт.

„Различни, но единни” – това е мотото на ЕМО, младежкия отдел към Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) в България. Именно пъстротата, многообразието и разликите между многото представени националности и християнски деноминации показват колко разнолика и богата е Божията благодат. Колко хубаво и угодно на Бога е, когато братя и сестри в единодушие се съберат, за да търсят волята Му. Нека Неговият глас към това ново европейско поколение вярващи да подбуди силна вълна за възобновяване, за възстановяване и за възраждане на Христовата църква на Стария континент!


Влади Райчинов

<font color=red>Българското участие на конгреса Mission-Net в Ерфурт </font>

« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareОЩЕ ОТ:   СЪБИТИЯ
Равнопоставеност и единство между евангелските деноминации в ОЕЦ
Бракът на фокус
Българското участие на конгреса Mission-Net в Ерфурт
Милосърдие на улицата – топла супа и парче хляб за бедните
Молитвена седмица за България – 9–15 януари
Проф. д-р Дечко Свиленов: България е на първо място в света по разпространение на християнска литература
Рождествен концерт 2011 г.
10 години „Нова вълна”
Дипломиране на випуск 2011 на ВЕБИ
Глобална лидерска конференция 2011 (Willow Creek)
„Християнското свидетелство и сблъсъкът на идеологии”
Австралийският пример на служение у нас
Операция „Жълти стотинки” в подкрепа на „Надежда за малките”
Двадесет години църква „Блага вест”
Ново християнско интернет радио у нас


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2024 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават