E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Неделя, 21.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Българска Библия от 1938 година


Д-р теол. Доний К. Донев, 21.03.2008

<font color=red>Българска Библия от 1938 година</font>

За онези от читателите, които все още се чудят на заглавието, нека стане ясно от самото начало. Българска Библия от 1938 г. съществува. За по-запознатите, които знаят историята около Ревизираното издание 1938/1940г., това може да прозвучи малко странно. Но независимо от това, нека позволим на фактите да говорят и да разкажат истинската история. А тя започва така.


Между двете световни войни в България процъфтява печатането на библейска литература. Това включва не само Библии и Нови Завети, но и голям брой богослужебни книги, изследователски студии, палеографски колаци и дори няколко многотомни поредици, посветени на критическото изследване на библейските текстове. В някои случаи изданията са спонсорирани от чуждестранни или български религиозни издатели, а в други, като например Ревизираното издание на Библията от 1924 г. или многобройните изследвания на славянски писмени паметници, те са субсидирани на държавни разноски. Подемът на печата на библейска и богослужебна литература, се дължи както на историческото значение на протестантските църкви в българската история, така и на про-протестантските настроения, наследени от времето княз Батенберг. Същевременно, либералното протестантското богословие от началото на 20 век оказва влияние и върху евангелските църквите и в България - и е последвано от подем в издаването на консервативна богословска литература със специален фокус върху ревизиите на библейския текст. 


Тук е нужно да се отбележи, че след цялостното Цариградско издание от 1871 г., няма нов български превод на Библията. Вместо това, многобройните издания на библейските текстове (включително и тези, оторизирани от Православната църква) са ревизии и корекции на вече съществуващия български текст на Библията, сравнен със английски, руски или славянски източници. Така например, Ревизираното издание на Библията, издадено от Придворна печатница през 1924 г., въпреки че цели да бъде нов критичен български превод на базата на комбинираното английско издание RV/ASV 1901 г., остава просто още една ревизия на Цариградското издание. Това е ситуацията и с т. нар. „Синодален превод”, чиято зависимост от руските източници е не само очебийна, но и притеснителна. Подобна е участта на Ревизираното издание от 1940 г., което въпреки огромната си популярност и разпространение по времето на комунистическия режим в България, също остава просто още една ревизия на Цариградската Библията.


Именно това е изданието, което в годините след режима погрешно ще бъде наречено Ревизирано издание или РИ 1938 г. Грешката в това наименование идва от факта, че ревизирано издание на българска Библия от 1938 дефакто не съществува. Няколко малотиражни джобни издания на Новия Завет, отпечатани в чужбина, носят годината на производство 1938, но техният текст е от фототипно изданието от РИ 1924. За съжаление, грешката за издание от 1938 г. бе подета от множество международни издателства в началото на интернетната ера и геометрически преумножена. За това спомогна и една от първите библейски компютърни програми на български език, която постави годината 1938 като маркер на един от използваните библейските текстове.


<font color=red>Българска Библия от 1938 година</font>

За щастие, тази грешка бе поправена преди няколко години и днес е ясно, че Ревизирано издание на българската Библия от 1938 г. не съществува. За това пък, българска Библия от 1938 година има. Това е цветно илюстрирано издание на Библията, което все още може да бъде намерено в някои антиквариати и библиотеки. То е съставено от няколкостотин страници текст, придружен с черно-бели и цветни илюстрации към библейските истории и носи заглавието „Илюстрована Библия”.


Изданието е отпечатано в „Стопанско развитие” през 1937-1938 г., като клишетата са изработени в цинкография „График”. Хартията за черния печат е доставена от книжна фабрика „Княжево”, а за цветния от чужбина. Повечето илюстрации са дело на Ефрем Моше Лилиен (1847-1925 г.). Не е ясно кой е използваният библейски текст в това издание. Например, книгата Естир започва с думите: „Това стана в дните на цар Аззир ...”. За сравнение, началото на книгата Естир във всички познати български преводи и ревизии на Библията до момента чете: „А [И] в дните на Асуир ...”.


Във всеки случай, Илюстрираната Библия в оригинал е луксозно, цветно издание в ограничен тираж. Началната страница е място за описание на родословното дърво на семейството, което я притежава, което я прави и една от първите семейни Библии на български език. Това издание доказва съществуването на Българска Библия от 1938 г.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: anonimen
публикувано: 30.07.2010 18:53:53 часа

Българска Библия 1938 ? Радостно и похвално е усърдието на доктора по богословските науки Доний К Донев да ни запознава с историческото минало на евангелските църкви в България. Това минало е много богато и се нуждае от задълбочено и обективно проучване без увлечения. Ето защо, когато Доний Донев говори за Българска Библия издадена през 1938 година трябва да сме наясно по няколко въпроса: 1. През 1938 година Българското Библейско дружество издава ревизирано издание на Новия завет и Псалмите в придворната печатница в София, Това издание е по близо до ревизията на Библейския текст, с който е отпечатана Библията през 1940 година, а не на първата ревизия на Библиятя, която е издадена през 1924 година. Това издание, направено през 1938 година има предимството, че е с много едър шрифт, но в замяна на това е пълно с множество грешки, които не са само правописни. Поради тази причина представителите на Българското Библейско дружество първоначално са взели решение това издание да бъде унищожено. По-късно, поради голямата нужда от Библейски книги и голямото търсене на изданието от 1938 година поради едрия шрифт, това издание остана. Нещо повече – то беше най-много търсено и разпространявано по време на гонението на църквата поради своя едър шрифт. Но това е издание само на Новия завет и Псалмите, а не на цялата Библия. 2. Като говорим за Библията, трябва да имаме предвид, че тя е свещената книга за юдеи и за християни. Не казваме за евреи, понеже има евреи, които са станали християни. Христос определи свещеното писание на юдеите в писаното за Него в Мойсеевия закон, в пророците и в Псалмите (Лука 24:44). Това е Библията за юдеи, която те наричат „Танах” – книгите само на Стария завет. 3 На всички е известно, че Библията, която приемат и използват всички християни като Свещено писание и Божие слово не е „Танах” , не са книгите само на Стария завет, но книгите на Стария и на Новия завет, събрани в едно. Това е Библията на християните. В никакъв случай тя не може да се смесва с Библията на юдеите. 4. Ясно и определено д-р Доний Донев заявява, че Библията, която е издадена в България през 1938 е предназначена за юдейската общност в България и тя не съдържа книгите на Новия завет. Тя е „Танах”, юдейската Библия, която съдържа само книгите на Стария завет. Това не е християнската Библия, която съдържа Стария и Новия завет. 5. Затова, въз основа на самите твърдения на д-р Донев можем да кажем, че в България през 1938 г. не се издава Българска Библия, а се издават на български език старозаветните книги на юдеите, наречени „Тамах”. В своите обяснения кое налага това издание през 1938 година и кой го, прави сам той потвърждава, че през 1938 година не е издавана Българска Библия. Неоспорим факт е, че Българската Библия съдържа книгите на Стария и Новия завет. Въз основа на този факт ние можем категорично да кажем, че през 1938 година не е издавана Българска Библия. Пастир д-р Христо КУЛИЧЕВ 20 юли 2010


от: четящ
публикувано: 13.05.2008 22:35:46 часа

Оставете го Ед. Той е млад във вярата и няма как да знае, за малките джобни Нови Завети, които наистина бяха фототипно издание на 1924 само, че пишеше 1937. Статията тук е за съвсем различен текст и аз бих искал да науча повече за него ако авторът разбира се има време да му обърне достатъчно внимание.


от: do ED
публикувано: 13.05.2008 22:29:34 часа

ЕД ти по добре прочети статията, че май нищо не си разбрал. Тази Библия дето ти я чеетеш не е от 38-а - прочети там преди да говориш


от: ed
публикувано: 23.04.2008 07:51:06 часа

Това с фототипното издание е голяма глупост. Изданието от 38-а е всеки стих на нов ред, докато 24-а новите редове са на нова мисъл. Също използването на \"тексткритични скоби\" в 38-а е доста повече. Затова Д. Д. първо да си чете Библията , а после да знае много.


от: Ернест Херолд
публикувано: 10.04.2008 21:41:32 часа

Намерих една разлика в програмата койято носи името 1938г . Можете ли да ми кажете нешто по вапроса?И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ПРЕВОДИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА БИБЛИЯ
Ново печатно ревизирано издание на цариградската Библия
Коментар относно въведението на
Протестантската Библия (Ново ревизирано издание на българската Библия от 1940 г.)
Нов български превод: критичен апаратус
Българската Библия от 1938 година (част 3)
Българската Библия от 1938 година (част 2)
Българска Библия от 1938 година
До Харвард и назад сто години по-късно
Историята на българската Библия


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават