E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Събота, 25.11.2017 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Святост и чистота преди брака


ЕВ, 24.10.2011

<font color=red>Святост и чистота преди брака </font>

 


 


Освободеното общество


Днес живеем в едно общество, освободено от всякакви предразсъдъци, които хората преди нас, църквата или религията са наложили. И това се афишира навсякъде, с повод и без повод. Това се отнася в голяма степен до взаимоотношенията между двата противоположни пола. Почти никой не си задава въпроса, докъде трябва да стигат взаимоотношенията преди брака? Още повече, че и бракът не е особено популярен. Сексът не е вече тема табу, дори напротив – той е нещо, което широко се прокламира във всякакъв род медии и не само се прокламира, но и насърчава. Сексуалността до такава степен е изведена на преден план и издигната в култ, че налице са смайващи факти:


<font color=red>Святост и чистота преди брака </font>

• Почти 1/4 от 14-годишните вече са имали полов акт.


• Повечето от нашите съвременница са имали своето „първи път” между 15 и 17 години.


• 60 % от младите хора са готови да имат секс само за една нощ.


 


Важно е да отбележим, че тук все още не става въпрос за стабилни изградени връзки, а за първи стъпки в половия живот. Към това, разбира се, се прибавят и широкоразпространените заблуди: човек трябва да се упражнява преди брака, за да не се изложи после; човек трябва да опита преди брака, за да знае дали ще си пасне с този партньор; щом сме заедно и сме решили да се женим, можем да правим всичко, включително и секс преди брака. Като следствие на всичко това много от хората, които са обвързани, също са готови да изневеряват и да се впускат в краткотрайни връзки. Веднъж поставен извън всякакви рамки, сексът (първоначално определен да съществува в рамките на брака) носи само нещастия, разбити сърца и семейства.


 


Човекът не е създаден да живее сам


Ние, хората, не можем да живеем сами, не сме създадени, за да живеем сами. Човек е създаден да живее с други хора, да живее, общувайки. Ние сме създадени да си принадлежим с друг човек. Но тъй като сексът се издига в култ, общуването на хората често се свежда само до сексуалното общуване. Важно е обаче да помним – това не е всичко, сексът не е всичко: той е част от взаимоотношенията между двата пола, но не е целта и средството във взаимоотношенията между мъжа и жената. Нещо, което не се наблюдава в днешното общество. Мъжът и жената просто са обект на привличане (няма нито една реклама, за каквото и да било, на която да не се появят добре сложени и разголени мъж или жена), целта е не една устойчива и дълготрайна връзка, а „да намериш нещо по-добро”. Успехът се измерва с броя на партньорите, които си имал. Да имаш само един партньор или да си девствен, те класира директно в групата на аутсайдерите и неуспелите. Копнежът на човека да живее с друг човек, да образува семейство и да има дълготрайна връзка се свежда до едно елементарно ниво на задоволяване на първосигнални нужди. Човекът не е създаден да живее сам. Човек е създаден с пол. Бог създава съвсем съзнателно човека в два пола, създава мъж и жена и това означава, че да имаш влечение към другия пол, е нещо съвсем нормално и закономерно – нито Библията, нито ние можем и трябва да отричаме това влечение. Сексът обаче не е целта на взаимоотношенията между един мъж и една жена, а е следствието. Библията ни говори за създаването на семейство като за започването на една нова връзка на чисто емоционално и духовно ниво: „Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си, и те ще бъдат една плът” (Бит. 2:24). Човек оставя баща си и майка си, за да гради връзка на едно ново и различно ниво – връзка, която накрая трябва да доведе до едно пълно единение, което да бъде по-силно дори от връзката и взаимоотношенията, които човек има със своите родители. В един такъв смисъл издигането на секса като най-ценното в човешките взаимоотношения е поставяне на коня пред каруцата и принизяване на сексуалните взаимоотношения до нивото на биологични нужди, които трябва да бъдат задоволени по някакъв начин. За да сме пределно ясни, сексът е средство за сближаване, но на много по-късен етап, в рамките на брака. Нещо повече, сексът не е всичко, но без секса бракът също би бил непълен –текстът от книгата Битие ни говори за пълно единение – душевно, емоционално, но също и физическо единение. Да станеш една плът, е именно такова единение – на всяко едно ниво, ставане на едно цяло, описание, което най-добре съответства на брака.


 


Секс или любов


Много хора се опитват да разделят секса от любовта. Днешното общество ни учи: това са две различни неща и не бива да се смесват. Така ли е всъщност? Секс без любов не може да запълни празното сърце. Нещо повече – безразборните сексуални връзки ограбват човека и нарушават способността му да изгради здрави взаимоотношения с партньора си. И това е нещо, което никой от психолозите не отрича. Първо трябва да бъде любовта, а сексът принадлежи към една узряла и задълбочена връзка, която е поставена в определените от Бога граници. Взаимоотношенията, изградени върху сексуална връзка, са като къща на пясъка – и най-малкото сътресение може да ги събори. Човек се нуждае от любов, нуждае се от разбиране, нуждае се от човек, който да го изслушва и да му помага. И така, първо любовта, а после всичко останало. Приближаването към един друг човек е процес, който започва с душевно и емоционално единение и чак по-късно се стига и до физическите взаимоотношения. Безразборните сексуални взаимоотношения няма да доведат до намирането на голямата любов, нито пък до достигането до някакви по-големи познания за противоположния пол. Намирането на любовта обаче, както и изграждането на здрави взаимоотношения с един партньор, неминуемо ще доведе до здрави взаимоотношения и на сексуално ниво. Всичко това, взето заедно, ще доведе до прерастването на мъжа и жената в „една плът”.


 


Секс преди брака: и дума да не става!!!


Библията не говори много за предбрачните взаимоотношения – по онова време просто не е било необходимо да се говори по този въпрос. Причините за това са много – хората са се женели рано, често брачният партньор е бил избиран предварително, а е липсвало и такова издигане на секса в култ, каквото имаме днес. Въпреки това Библията пределно ясно показва къде е мястото на секса – в брака. За съжаление днес много църкви правят компромис с тези истини и позволяват съжителството преди брака, понеже другата, значително по-консервативна позиция не би се харесала в обществото. Библията ни съветва да „бягаме от блудодеянието”, защото така вредим на „собственото си тяло”. И въобще в целия този пасаж (I Кор. 6:15–20) се говори за това, че тялото на човека не е негово, а принадлежи на Бога, че неправилната употреба на тялото може да има тежки последствия. Тези последствия се появяват, след като човек, който е употребявал тялото си в многобройни сексуални връзки, встъпи в брак. Това неминуемо ще наруши взаимоотношенията със съпруга или съпругата, поради правене на сравнения с многобройните други партньори или партньорки от предишните връзки. По същите причини идеалните образи, които филмите и рекламите ни налагат, както и многото минали връзки, затрудняват избора на брачен партньор. Освен това, ако човек е свикнал да няма задръжки и подбор по отношение на партньорите, то встъпването в брак не би го възпряло, напротив – би разрушило брака му, а може би и други бракове. Бракът е обещание и завет. Той не се основава на външната красота на партньора, на физическите му качества или неговите способности в която и да е област. Той е обещание, завет и заявление пред Бога и пред света: „Аз искам да бъда с този човек!” Затова бракът не се основава на особеностите ни или на това, дали си пасваме в леглото, или не. Той се основава на желанието на двама души да живеят заедно и да дадат защитена среда на своите взаимоотношения – любов, секс, да израснат един към друг и да станат едно цяло, както и да създадат защитена среда, в която да възпитават своите деца. Бракът е едно заявление пред Бога и Бог е свидетел на този завет, присъствайки и обещавайки Своята защита и закрила. Обърканите и изкривени взаимоотношения преди брака могат да навредят, а понякога дори и да разрушат брака. Когато сте имали безразборни отношения с други партньори, вероятността да преживеете разочарование поради големите си очаквания за секса в брака е много по-голяма, отколкото ако не сте имали въобще такива взаимоотношения. Поради разочарованията, които човек вече е преживял, натрупаният емоционален товар ще се предаде и във взаимоотношенията между двамата партньори и рано или късно ще доведе до проблем. Може да доведе до затвореност, разочарование, търсене на нови партньори и в крайна сметка да разруши брака.


 


Образът на идеала с перфектните пропорции до такава степен е завладял света ни, че всички ние мечтаем за идеалния партньор – такъв, какъвто ни го представят от екрана. Това може би е причината толкова млади хора в света и по църквите да нямат партньор или да не искат да се обвързват. Обаче ясно трябва да си припомним, че идеален човек няма – в края на краищата всеки ден можем да видим това в огледалото и да си позволим да започнем взаимоотношения с друг човек. Да започнем такива взаимоотношения, ясно съзнавайки, че несъвършенството и непълнотата на отделния човек могат да бъдат допълнени от един партньор, избран и изпратен от Бога, за да бъдем с него едно цяло. Но и да не забравяме, че, както казва мъдрецът в книгата Еклисиаст, „има време за всяко нещо” и че всяко нещо е хубаво и добро на времето си. Градете здрави взаимоотношения на здрава почва, за да имате добър брачен живот, благословен от Бога.


 


                                                                                                        П-р Владимир Тодоров


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Игор
публикувано: 13.04.2012 13:49:16 часа

Човек и да иска да живее свято преди брака, ще загуби желание след като прочете тази статия. Първо не става ясно, защо отношението към секса се поляризира (лошия свят срещу благата църква). Много от нас са отгледани от невярващи родители, които не са практикували ужасен светски секс, а са били добър пример както за отношения така и за целомъдрие. Статията изкарва всяка днешна невярваща майка мръсница. После, автора сериозно греши в мястото на секса в една връзка. Явно или прави лош секс или никога не се е случвало да се събуди сутрин към 6 и ужасно много да му се прави именно секс, да СЕКС, а не любов. И в това няма нищо лошо, то не означава непременно, че сексът сам по себе си, лишен от любов не е приятен. Много си е приятен, иначе никой нямаше да го прави извън брака. И какво означава \"налице са смайващи факти!\" сред които този, че някой правил секс на 17г. Действително, колко необичайна възраст! Смайващо, че някой на 17 прави секс. Защото едно е вярно: ако нямате истинско, заложено ви от Бога първично, неприлично животинско в основата си сексуално желание да обладаете или да се отдадете на своя партньор - по-добре не се женете изобщо. Никой не може да върви срещу Божия дизайн, който в сърцевината си е много неприличен.


от: Венцислав Бонев
публикувано: 09.01.2012 13:24:24 часа

Искам да благодаря на автора за смелостта да говори точно по тази тема. Докато я четох, се сетих за една книга \"Брачно съветване\", където авторът споделя своя опит като брачен консултант. Направи ми впечатление, че много от проблемите в брака, дори и след години, са в резултат на една нощ. Понякога забравяме библейски принцип, че каквото посееш, такова и ще пожънеш. Точно това автора на книгата се опитва да обясни, че няма как грехът да не доведе до последствия. Замислям се над това, че днес на младите хора им се казва: \"Сексът преди брака е грях\", но не им се говори за последтвията и всъщност те неразбират защо е грях, защото според тяхните съученици и състуденти е нещо нормално. Вярвам, че младите хора имат нужда от повече обяснение, макар че според тях \"всичко им е ясно\", но уви статистиките друго показват. Отново благодаря на автора за статията. :)


от: drago1
публикувано: 23.11.2011 10:31:20 часа

Да не забравяме, че този форум е християнски, и всяко мнение на външен човек е странно за хората, които преживяват Християнските тайнства. Бракът е едно от тайнствата, и той започва именно с изповядването, обявяването и благославяне на връзката им пред Бога. Т. е. - бракът е в духа, и това се подпечатва по-късно и с единението на телата.


от: Продажба на сурогати хора-новото робство:(
публикувано: 27.10.2011 13:53:26 часа

Откровение на Йоан 18 гл. \"1 След това видях друг ангел, който слизаше от небето и имаше голяма власт и земята се осветли от неговата слава. 2 Той извика със силен глас и каза: Падна, падна Вавилон, великата блудница, и стана жилище на демони, затвор на всякакъв нечист дух и затвор на всякаква нечиста и омразна птица 3 защото всички нации пиха от виното на гнева на нейното блудстване и земните царе блудстваха с нея, и земните търговци се обогатиха от могъществото на нейния разкош. 4 И чух друг глас от небето, който казваше: Излезте от нея, народе Мой, за да не участвате в греховете й и да не споделите язвите й 5 защото греховете й стигнаха до небето и Бог си спомни нейните беззакония. 6 Отплатете й това, което и тя е отплатила да, отплатете й двойно на делата й почерпете й двойно с чашата, с която тя е черпила. 7 Толкова мъка и печал й дайте, колкото се е прославила и живяла разкошно, защото в сърцето си казва: Седя като царица и не съм вдовица, и печал няма да видя. 8 Затова язвите й ще дойдат в един ден: смърт, печал и глад, и тя ще бъде изгорена с огън защото могъщ е Господ Бог, който я съди. 9 И земните царе, които са блудствали и живели разкошно с нея, ще заплачат и заридаят за нея, когато видят дима от изгарянето й. 10 Ще стоят надалеч от страх от мъките й и ще казват: Горко, горко на теб, велики граде Вавилоне, могъщи граде, понеже съдът ти в един час дойде! 11 И земните търговци ще плачат и жалеят за нея, защото никой вече няма да купува стоките им, 12 стоки от злато и сребро, скъпоценни камъни и бисери, висон и пурпур, коприна и червен плат, и всякакво благоуханно дърво, и всякакви изделия от слонова кост, и всякакви изделия от скъпоценно дърво и от бронз, от желязо и от мрамор, 13 и канела, аромати, тамян, миро и ливан, вино и маслинено масло, чисто брашно и пшеница, добитък и овце, коне, колесници и РОБИ, И ЧОВЕШКИ ДУШИ. 14 Плодовете, за които душата ти копнееше, изчезнаха от теб и всеки разкош и блясък си отиде от теб и няма вече да се намери. 15 Търговците на тези неща, които се обогатиха от нея, ще застанат надалеч от страх от мъките й и ще плачат и ще жалеят, 16 като казват: Горко, горко, граде велики, облечен във висон, пурпур и червено и позлатен със злато, скъпоценни камъни и бисери! 17 Защото за един час беше опустошено такова голямо богатство! И всеки морски капитан и всички, които пътуваха по море, моряците и всички, които се препитават от морето, застанаха отдалеч 18 и викаха, като гледаха дима от нейното изгаряне, и казваха: Имаше ли друг град, който да прилича на великия град? 19 И посипаха с пръст главите си и викаха с плач и жалеене и казваха: Горко, горко, на великия град, в който всички, които имаха кораби по морето, се обогатиха от нейното великолепие защото за един час беше опустошена! 20 Веселете се заради нея, небеса и вие светии, апостоли и пророци, защото Бог изпълни присъдата над нея заради вас. 21 И един силен ангел взе камък, голям като воденичен камък, хвърли го в морето и каза: Така стремително ще бъде сринат Вавилон, великият град, и няма да се намери вече. 22 И гласът на арфистите и на певците, на свирачите и на тръбачите няма да се чува вече в теб и никакъв художник от каквото и да било изкуство няма да се намери вече в теб, и шум на воденица няма да се чува вече в теб, 23 и светлина на светило няма да свети вече в теб, и глас на младоженец и на невяста няма да се чува вече в теб, защото твоите търговци бяха големците на земята, защото чрез твоите чародейства бяха измамени всичките народи. 24 И в нея беше намерена кръвта на пророците и на светиите, и на всичките убити на земята. \" / Жалко за целия труд на Уилям Уилбърфорс и протестантските пастори по премахването на робството и търговията с хора :( Хедонистичния-Фашистки-Окултно-Шириатски-Биг-Концлагерски- Нов Световен-Толерастен без\"РЕД\" гласува и избра \"менгелизма\", на път са да канонизират \"узаконят\" и химическия геноциден менгелизъм на узаконяването на \"нарко-дрогата\". Усещам как ще си скъсам документите за самоличност, няма да бъда гражданин на фашистка държава която търгува с хора или събира пари от заробени хора (проститутки) изнасилвани по няколко десетки пъти на ден :( НАРУШАВАТ СЕ РЕЛИГИОЗНИТЕ ПРАВА НА ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ (И ЮДАИСТИТЕ) - Притчи Соломонови 1 гл. - да нямаш общи доходи (бюджет) с хора престъпници!


от: Тези двама щастливци биха се присмяли на еманципац
публикувано: 25.10.2011 18:02:59 часа

Притчи Соломонови 31 гл. \"10 Кой може да намери добродетелна жена? Защото е много по-скъпа от скъпоценни камъни. 11 Сърцето на мъжа й се уповава на нея и той няма да бъде лишен от изобилие. 12 Тя му прави добро, а не зло през всичките дни на живота си. 13 Търси вълна и лен и работи с ръцете си с желание. 14 Тя е като търговските кораби — донася храната си отдалеч. 15 И става, докато е още нощ, и дава храна на дома си и определената работа на слугините си. 16 Оглежда нива и я купува, и от плода на ръцете си сади лозе. 17 Опасва кръста си със сила и укрепва ръцете си, 18 вижда, че добивът й е добър. Светилникът й не угасва и през нощта, 19 протяга ръцете си към вретеното и пръстите й държат хурката. 20 Разтваря ръката си за сиромасите и протяга ръцете си към немотните. 21 Не се бои от снега за дома си, защото всичките й домашни са облечени с топли дрехи. 22 Прави си завивки и облеклото й е висон и пурпур. 23 Мъжът й е познат в портите, когато седи между местните СТАРЕЙШИНИ. 24 Прави тъкани и ги продава и доставя пояси на търговеца. 25 Сила и достолепие са облеклото й и тя се усмихва на идния ден. 26 Отваря устата си с мъдрост и кротка поука е на езика й. 27 Наглежда домакинството в дома си и хляб на леност не яде. 28 Синовете й стават и я благославят, мъжът й я хвали и казва: 29 Много дъщери са се държали достойно, но ти надмина всички! 30 Красотата е измамна и хубостта е суета, но жена, която се бои от ГОСПОДА, тя ще бъде похвалена. 31 Дайте й от плода на ръцете й и делата й нека я хвалят в портите!\" / Не е до комунизми, капитализми, или някакви други \"светли бъднини\" или \"свободи\". Всъщност тези двама съпруг и съпруга сигурно биха се присмяли и на радетелите на \"свободната любов\" (т. е. масов разврат) т. е. сексуалната рЕволюция през 60-те години на миналия век (предсказана от ап. Павел в 2 Тимотей 3 гл. ) преди около хиляда деветстотин и няколко години. Иначе статията е прекрасна!Благодарности към автора!


от: Rex
публикувано: 25.10.2011 17:49:17 часа

\"Секс преди брака\" лично на мен ми звучи като оксиморон. Така де, в Библията никъде не се говори за брак, а за единство на двата пола. Бракът между един мъж и една жена започва от момента на тяхното сексуално съвокупление, а не когато дадена институция, пък било то и Църквата, ги обяви официално за семейство. Темата е дълга и деликатна, и на някои християнски \"експерти\" няма да им хареса. . .И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ВЗАИМООТНОШЕНИЯ
Християнското семейство
Християнското семейство
Святост и чистота преди брака
Какво са загубили мъжете днес
Женени за цял живот
Отровата, наречена малоценност
Човешката зависимост
Семейството – Божият план за нас
Действие = действие, или как да общуваме с децата си по-пълноценно
Важно!
Не обезсърчавайте децата си – обучавайте ги
Страдащото дете
Всяко дете иска семейство
Всяко дете иска семейство
Дразним ли децата си?


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2017 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават