E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Неделя, 21.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Какво са загубили мъжете днес


Венцислав Бонев , 08.06.2011

<font color=red>Какво са загубили мъжете днес</font>

Седях на един фотьойл и слушах човека, който ми приказваше. Усещах неразбирането, с което се сблъскваше. След като се разделихме с него, тръгнах да се прибирам към дома си. По пътя различни мисли изпълниха ума ми. Какво е променило мъжете днес? Какво са загубили те?


Целта е ние да разберем какво грехът е причинил на мъжете и на жените – в този случай искам да обърна вашето внимание към мъжете.


 


Мъжете са загубили желание да общуват


<font color=red>Какво са загубили мъжете днес</font>

Защо трябва да ни учудва това явление – че е трудно днес да се общува с един мъж? Можем да забележим как все повече от мъжете са започнали да живеят в един свой свят. Там единственото нещо, което може би искат, е да бъдат сами. Какви могат да бъдат причините един мъж да изгуби желанието си да общува? Познавам мъже, които години наред носят болка в сърцето си за нещо, което се е случило дали в детството им, или във взаимоотношенията им с някоя жена. Тази тежест буквално ги смазва и те се чувстват неуверени, недоверчиви, наранени. В много мъже, където има болка, се открива и страх. Познавам и такива, които се боят да се разкрият, защото не искат да бъдат отхвърлени. Трудно е да бъдеш допуснат в техния свят, понеже той е тяхната индивидуална реалност.


Какво е направил грехът в семейните взаимоотношения? Все повече жени се оплакват от отношението, което срещат в лицето на своите съпрузи – липса на всякакво желание за общуване. Днес много мъже са спрели въобще да се интересуват от душевния свят на своите съпруги. Затова можем да видим жени, които споделят това, което се случва в тях, с някой друг. Понякога това е някой близък техен приятел или роднина. За други жени изходът е да стоят часове наред пред телевизора или компютъра, само и само да споделят или да се разтоварят от преживяна случка или от нещо, за което са си мислили. Мъже, изпълнени с непростителност, вина, гняв дори и омраза, затворени в себе си. Това е, което грехът причинява на много мъже днес.


 


Мъжете са загубили достойнството си


Какво означава достойнство? Един тълковен речник определя тази дума така: „Положително качество на човек, което се основава върху правилната самооценка, съзнаване на качества и самоуважение.”


Забелязали ли сте как все повече мъже не знаят кои са? Те са объркани! Всеки ден можем да чуем или прочетем от различните медии, какъв трябва да бъде един мъж. Интересното е, че много от информацията, която ни се поднася, е погрешна. Тя не изгражда мъже с достойнство.


Какво да кажем за разпространения хомосексуализъм между мъжете? Днес се втълпява на хората, че ако едно дете се роди с подобни наклонности, то означава, че е определено да бъде такова! Това звучи стряскащо, но е подкрепяно от много психолози, антрополози. Има редица изследвания, които са доста съмнителни, включително работата на невролога Симон льо Ве, показващи, че са налице разлики между физиологията на хетеросексуалните и хомосексуалните мъже. Такива разлики са открити в структурите на мозъка, вътрешното ухо и обонянието. Биолозите, от друга страна, твърдят, че хомосексуалността е продукт на вродени конституционални, генетични или хормонални фактори или че е придобито под въздействието на разнообразни социални фактори след раждането поведение.


Можем за пореден път да се убедим в деформацията причинена от греха.


Днес можем да видим мъже, които въобще не излъчват мъжественост. Една от причините е, че никой не ги е научил как да бъдат такива. Тук е моментът, в който искам да засегна ролята на бащата в семейството.


Познаваме ли момчета или мъже, които са израснали без бащи? Забелязали ли сме тяхната осакатеност? Всяко едно малко момче иска да прилича на своя татко. За него той е примерът на подражание и неговият герой. Но когато бащата липсва от дома – дали поради работа, развод или смърт, как израства това момче? Как ще стане мъж, след като няма пример, който да следва?


 


Мъжете са спрели да искат да бъдат татковци


Много е лесно да стане един мъж баща, но да стане татко, е нещо съвсем различно. Може би основната причина е това, което са видели в отношението на собствените си бащи.


Познавам много мъже, на които ще са им нужни може би години наред, за да станат тези, които Бог иска от тях. Причината не винаги е нежеланието, а липсата на пример.


Днес много мъже не знаят кои са, защото няма кой да им каже истината. Затова живеят както те си мислят, че трябва. За да има един мъж истинско достойнство, той трябва да разбере кой е в Христос. Но при много мъже точно грехът скрива личността на Исус Христос. Те живеят объркан живот, защото или не познават, или не искат да последват Христовия пример на мъжественост. Думи като достойнство и чест отдавна са изгубили значението за редица мъже. Можем да видим две крайности – егохолизъм или чувство за малоценност. Когато пиша за всички тези неща, се натъжавам, понеже разбирам към какво падение са се отправили мнозина мъже.


 


Мъжете са загубили чистотата на сърцето


Всеки един от нас знае, че за да може един човек да запази сърцето си чисто, той трябва да се откаже напълно от грехът. Факт е, че отвсякъде днес мъжете са атакувани с информация, която цели да омърси сърцата им. Но когато погледнем към Библията, разбираме, че можем да опазим сърцата си чисти, когато се оставим Бог да контролира живота ни.


Какво да кажем за мъжете, които години наред се борят с похот? Искам само да уточня, че някои дори не се борят – те са се предали на нея. Все повече мъже християни споделят, че имат сериозни проблеми с пожеланието и порнографията. Но това по никакъв начин не може да бъде прието като оправдание за греховете им: „Тогава какво? Да речем ли: Нека останем в греха, за да се умножи благодатта? Да не бъде! Ние, които сме умрели към греха, как ще живеем вече в него?“ (Рим. 6:1–2)


Всъщност чистотата на сърцето е следствие от взаимоотношенията ни с Бог. Забелязал съм, че много мъже осъзнават греха, който извършват, но нежеланието им да го оставят е истинският проблем.


 


Мъжете са загубили желанието да поемат отговорност


Основната причина е неразбирането, което имат много мъже за това, кои са и какви са призовани да бъдат. Как да пожелаеш да направиш нещо, след като не се чувстваш уверен, че ще се справиш? Как да бъдеш уверен, след като не разбираш кой си и за какъв си призован да бъдеш? Страхът от провал живее в много мъже. Страхът, че няма да бъдат добри съпрузи, бащи, служители, работници. Това, от което имат нужда, е Исус, Който да ги измъкне от тази объркана реалност, в която живеят. Може ли един мъж да бъде отговорен? Разбира се, че може! Фил. 4:13: „За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепя.“


 


Мъжете са загубили своята сериозност


Защо мъжете са спрели да държат на думата си? Доставя ли им удоволствие, когато обещаят нещо, после не го изпълнят? Тук отново можем да видим същата причина, която споменах по-горе. Какво означава да бъдеш мъж? Да бъдеш мъж означава да приличаш по характер на Господ Исус Христос. Обичам да си напомням тази мисъл, че синоним на мъжествеността е христоподобието. Как може един мъж да бъде сериозен, ако той въобще не разбира това, за което е създаден да бъде? Сериозността е черта на един изграден характер. Но много мъже предпочитат да си останат завинаги деца и за тях не е проблем, че изглеждат несериозни. Това, което не разбират, е, че ако останат такива, ги очаква един провален живот. Дано повече млади момчета осъзнаят, че Бог ги предизвиква да израснат като сериозни мъже: „Когато бях дете, като дете говорех, като дете чувствах, като дете разсъждавах; откак станах мъж, напуснал съм детинското“ (І Кор 13:11).


Не знам колко мъже осъзнават тези думи, записани в Библията, но сега е време, когато мъжете трябва да бъдат истински мъже – сериозни, отговорни, силни, с чисти сърца и посветени на Бог.


 


Мъжете са загубили своята сила


Все повече можем да забележим явлението смачкан мъж. Един, който е дерайлирал от истинския живот. Той изглежда натоварен, потиснат, безсилен. Мъже, които не са се научили да се справят със собствените си проблеми и те са ги изтощили. Дошъл е моментът, в който те са изгубили силата си и са се отчаяли. Мъже, затворени в своите крепости, тъгуващи за загубите си. От друга страна, жените очакват да черпят сила от тези мъже, а те са станали безсилни. Защо има толкова много самотни и изтощени мъже? Къде е тяхната сила? Истината е, че или не познават, или са спрели да пият от източника на тяхната сила. Да, мъжете могат да бъдат силни, но само ако я черпят от Бог. Няма смисъл от всичките опити, които правят някои мъже, за да се преборят с проблемите си, ако те самите са спрели да получават сила от най-силния. За всичко можем да имаме сила, ако Бог е наша подкрепа.


В тази статия се опитах само да загатна за някои неща, които мъжете са загубили днес, и смятам, че са важни. Бих се радвал, ако написаното подейства като стимул за много мъже да заемат позицията, която Бог ги е призовал. Грехът е отнел както много неща на жените, така и на мъжете. Но днес можем отново да погледнем към Исус и да открием при Него пълна прошка и освобождение от всеки един грях.


 


 


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Бобо
публикувано: 01.07.2012 18:09:44 часа

Радвам се, че попаднах на тази статия! От около половин година насам Бог по всякакви начини ме убеждава, че мъжете в църквата трябва да се събудят, защото явно идва вече времето, в което ние ще трябва да излезем пред света с вестите от Бога. Бог излекува раните на душата ми, възстанови ме като човек от дълбока апатия и депресия, и ми даде идеята да помогна на други мъже, които имат подобни проблеми. Подготвям материали за срещи с мъжете в църквата и се надявам да има полза и благословение от всичко това. След това мисля да кача всичко в нета, за да мога лесно да го споделям с този, които иска да чете и гледа. Мога да препоръчам на всички отчаяни, депресирани и апатични мъже една страхотна книга, която ми помогна много! Казва се \"Диво сърце\". Автора е Джон Елдридж. В книгата тези проблеми са разнищени много добре от основата до върха. Книгата я имам и в електронен вид, който иска, мога да му я пратя или да му дам линк за сваляне. Мъже, които не смятат, че имат проблем, да не я четат, няма да им помогне!


от: andrei
публикувано: 23.10.2011 12:13:08 часа

Венци,моите поздравления за статията,истината винаги ще има противници, това го показва и в побликациите по голямата част от тях са негативни спрямо това,което си написал. Приятели ИСТИНАТА ще ни направи свободни,много важно е човек да познава себе си и да знае,какво живее в него.


от: Венцислав Бонев
публикувано: 21.08.2011 01:15:23 часа

г-н Румен много смели думи казвате за мен,а всъщност не ме познавате. Но все пак ви благодаря за коментара. Всеки има право да изрази своето мнение. Бъдете благословен.


от: РУМЕН
публикувано: 17.08.2011 09:27:08 часа

г-н Бонев, Венци, не знам на каква възраст сте и какъв житейски опит имате но освен да плагиятствате и да вмъквате името господно друго не разбрах от вашата статия. До всеки велик мъж е имало жена и двамата са чада господни. Вашата секта и тази статия ги разделя един от друг по този начин руши основната клетка на обществото. Дискриминацията ,която лъха от писанията Ви показва тенденцията да тласкате мъжете към вашите идеи , кито са отречени в световен мащаб. Всеки един човек има частица от всевишния и всички заедно изграждаме неговия облик. Ако не ви достига мъжество , сериозност и сила обадете се ще помогна.


от: Нина
публикувано: 10.08.2011 16:23:24 часа

това може да не се отнася за всички но . . . . почти всеки мъж в някоя от тия точки се вижда сам себе си мъжете не са ония мъже за който са писали книги и легенди и т. н. няма джентълмени вече измряха ли заспаха ли? нито мисля че и жените са това което са били няма нищо от едно време защото всичко човешко се промени нищо не остана каквото си е било в този свят-забързани тежък и смазващ хората се промениха мноооого Само Бог може да върне любовта в сърцата а от там и хората стават по добри и слагат другия и нуждите му пред свойте.


от: Венцислав Бонев
публикувано: 01.08.2011 02:24:10 часа

Petio на каква възраст си? Защото подобен отговор като твоя не носи никакъв смисъл. Ако искаш да изразиш мнение би било уместно да се обосновеш, а не да говориш голи думи.


от: Petio
публикувано: 27.07.2011 17:43:43 часа

Леле какви глупости. Мъжете били такива, били онакива . . . На всеки човек товар ще му е неговото слово.


от: Венцислав Бонев
публикувано: 23.07.2011 14:56:23 часа

Съгласен съм с Ивайло, за това което казва. Тук не става дума за абсолютно всички мъже. Различните неща, за които съм писал могат да се видят в различни мъже - вярващи в Исус и невярващи. Има прекрасни християнски книги, които са написани изцяло за мъже, затова не сметнах за нужно да пиша отговори на проблемите, които констатирах. Защото иначе нямаше да бъде статия, а може би цяла книга щеше да стане.


от: Ивайло
публикувано: 23.07.2011 12:54:10 часа

Дълбоко съм съгласен с много от нещата, които се изказахав тази тема. Обаче е доказано, че показвайки негативните примери всъщност човек се обезкуражава, стресира, отчайва и след това отказва това, че може да бъде нещо по-различно. Аз не мисля, че всички мъже са изгубили това, тук става дума за личности, които нямат постоянна пребъдваща връзка с Христос. Новородените християни са хора с ново сърце ръководени от Светия Дух, те не се влияят от светските настроения. Те следват Бога и цялото им сърце е изпълнено с любов към своите ближни и НАЙ-МНОГО към своята половинка. Препоръчвам ви поредицата на Джим Хонбъргър - Избягай при Бога, вече я има на български в някои сайтове, тук не е мястото за реклама, но основната мисъл е, че ако сме покорни на Бога и сме Му изцяло предадени то Той ще изпълни сърцата ни с любов към нашето семейство до такава степен, че тя ще прелива и всички останали ще виждат и ще славят Бога . . . Стига сме плакали с оклюмали носове, решението както винаги е при Бога, отговора е Молитва. Идете при Исус и Той ще съживи мъртвите кости и превърне в живи тела за Божия слава Амин !


от: Венцислав Бонев
публикувано: 14.07.2011 22:17:27 часа

Приятелю, ако исках да я напиша като проповед щях да го направя, но не съм целял това. Мисля, че достатъчно хора разбраха за какво става дума, за да променям нещо.


от: не_съвсем_съгласен
публикувано: 10.07.2011 18:45:08 часа

Забелязвам, странно противоречие. Статията започва с \"какво грехът е причинил на мъжете\" и завършва с \"опитах само да загатна за някои неща, които мъжете са загубили днес\". Самото заглавие загатва, че темата се отнася за нещо, което се случва днес. Противоречието идва от това, че грехът не не навлязъл в човека \"днес\" и загубата на изброените качества е не е нещо, което се случва \"днес\". Библията описва различни личности, в които липсват изброените качества, също. Може би за авторът, \"днес\" означава от грехопадението да наши дни. Като положителна страна, изложеното наблюдение потвърждава, че думите на ап. Павел \"Затова, както чрез един човек грехът влезе в света, и чрез греха смъртта, и по тоя начин смъртта мина във всичките човеци, понеже всички съгрешиха. . . \", са валидни все още и днес. Това, което липсва фрапиращо са примери на личности, които да бъдат подражавани. Личности, у които тези качества са налични (думата \"загуба\" означава, че качествата са били налични у други хора и днес са загубени). Например, следният текст остава неясен: \"да последват Христовия пример на мъжественост\". Положителните примери са повече от необходими, ако авторът иска статията му да \"подейства като стимул за много мъже да заемат позицията, която Бог ги е призовал\". Да разчитаме на Божията подкрепа е добър съвет, но как на практика да стане това? Като, че ли статията дори не загатва.


от: съгласен
публикувано: 26.06.2011 12:50:56 часа

Съгласни са, доволна ли си сега.


от: Христина
публикувано: 11.06.2011 07:33:06 часа

Материалът е чудесен! Очаквам мъжете да реагират, но те мълчат. Означава ли, че са съгласни?


от: Antonia Marinova
публикувано: 10.06.2011 12:18:13 часа

Pravilno i to4no!!!!!!!!!!!!!И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ВЗАИМООТНОШЕНИЯ
Християнското семейство
Християнското семейство
Святост и чистота преди брака
Какво са загубили мъжете днес
Женени за цял живот
Отровата, наречена малоценност
Човешката зависимост
Семейството – Божият план за нас
Действие = действие, или как да общуваме с децата си по-пълноценно
Важно!
Не обезсърчавайте децата си – обучавайте ги
Страдащото дете
Всяко дете иска семейство
Всяко дете иска семейство
Дразним ли децата си?


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават