E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Неделя, 21.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Женени за цял живот


Ивайло Ябълкаров, 24.05.2011

<font color=red>Женени за цял живот</font>

 


Беше петък вечер. Шофирах изморен след току-що приключилата тежка работна седмица и всичко, което исках, бе бързо да се прибера у дома. Натовареният трафик изнервяше припрените шофьори.  Изведнъж колата отпред рязко заби спирачки и спря. Звукът от гумите бързо разсея мислите ми. Бяхме стигнали до пешеходна пътека. А по нея бавно, много бавно пристъпваше възрастна двойка - мъж и жена, може би над 80 години. Загледах се в тях. Изглеждаха така, сякаш всяка година от живота им се беше отбелязала върху техните лица. Подпираха се на своите бастуни, държейки се ръка за ръка,… и бавеха движението.


 


Някои шофьори недоволстваха и проявяваха нетърпение, но аз не можех да сваля поглед от старците. Вплетените им ръце говореха за обвързване, посвещение и любов.


 


С интерес следя по медиите темите за брака и семейните взаимоотношения. Имам папка, в която събирам подобни материали. Наскоро я прегледах и забелязах, че повечето статии коментират развода, а не съхраняването на брака. Някои обясняват защо е по-добре човек да не се жени. И почти нищо за това - какво казва Библията за семейството. Медиите непрекъснато говорят за развода, а не за брака и как можеш да бъдеш щастлив и благословен в него.


 


Ако трябва да се пише статия за развода, тя може да се озаглави „Как най-бързо и най-сигурно да се разведеш”. Тогава могат да се дадат и следните съвети: ревнувайте се непрестанно, не си говорете и не обсъждайте проблемите си, не правете компромиси, обвинявайте се и си натяквайте взаимно всяка грешна стъпка, не си прощавайте и не забравяйте, не бъдете верни.


 


Мен не ме интересуват разводите на известните личности, а как да остана женен за същата прекрасна жена „докато смъртта ни раздели” и как любовта ни да е така силна, както при възрастната двойка от петъчната вечер.


 


Преди години, мечтаейки за деня, в който ще създам свое семейство, си представях, че това  ще е много лесно. Само трябва да открия подходящата жена, да й се усмихна и да се оженим. Поне на това ме учеха романтичните филми. Исках моето семейство да бъде различно от семействата, за които четем и гледаме.


 


Може би този идеалистичен, утопичен и твърде романтичен план издържа до първото ни семейно недоразумение. Мисълта, че всичко в брачния живот ще бъде любов и само любов, без несъгласия, спорове, разминаване в мненията, разочарования и трудности, изчезна. Сигурно някъде там и жена ми е спряла да ме вижда като рицар, яхнал бял кон…


 


100-годишните Франк и Анита Милфорд се оженили през далечната 1928 година и преди две години отпразнуваха 81-та годишнина от сватбения си ден. Те споделиха пред медиите във Великобритания, че и сега всяка вечер, преди да си легнат, се целуват и прегръщат. Вече 81 години живеят своята истинска любов и се радват един на друг.


 


Том и Джоан Шовелтън се оженили преди повече от 60 години и оттогава всеки ден Том поставя свежа роза до леглото на съпругата си и я събужда с целувка.


 


Тези истории звучат много романтично, за някои може би дори прекалено сантиментално, но по-важното е какво е помогнало на тези съпружески двойки да останат толкова години заедно и любовта им да е все още  жива и силна.


 


Според мен обвързването, посвещението и любовта са най-важните съставки за успешен брак. Под успешен имам предвид най-вече устойчив.


 


Думата „обвързвам” в тълковния речник има няколко значения: задължавам, свързвам, създавам постоянни връзки.


 


Сключвайки брак, ние се свързваме с другия човек и  трябва да се стараем всеки ден връзката помежду ни да става все по-здрава. Бракът всъщност наистина отнема от свободата ни, както казват критиците и противниците на семейната единица. Влизаме в зависимост - ти и твоите действия зависят от човека до теб. Решенията, които вземаш, са общи решения. Действията, които вършиш, са за вас двамата. Ти си се обвързал с човека до себе си и си станал едно цяло с него.


 


Обвързването е като договор, който решаваш да следваш и да зачиташ. Правиш го, защото обичаш и харесваш човека до себе си. Обвързването е много по-силно от привличането. Привличането се ръководи от емоциите и чувствата, докато при обвързването участие вземат разумът и волята.


 


Посвещението е другата важна съставка за устойчивия брак. Не е достатъчно да решиш да споделиш живота си с любимия човек, а е необходимо и да се посветите един на друг. Посвещението според тълковния речник е отдаване, обричане на някого. Така в Библията свещениците се посвещаваха да служат на Бог.


 


Посвещението изисква отделяне. Мъжът и жената в брака се посвещават един на друг и по този начин се отделят. Те създават ново семейство. Свещениците се посвещаваха да бъдат верни на Бог, а ние се посвещаваме да си бъдем верни един на друг.


 


За да е устойчив един брак, е нужна и любов. И не от обикновената, а от онази – безусловната, която е спойка между двамата. Макар тя да е качество на Бог, аз съм уверен, че и ние, хората, сме способни да обичаме по този начин.


 


Благословеното семейство е възможно само когато част от него е и Бог. Всъщност Той е четвъртата съставка за един сполучлив, устойчив и благословен брак. Споменавам я накрая, но тя е най-важната. В Библията се казва, че ако Господ не съгради дома, напразно се трудят зидарите и ако Господ не опази града, напразно бди стражарят. (Псалм 127:1)


 


В деня на моята сватба обещах всеки ден да обичам все повече и повече съпругата си. Молитвата ми сега е, когато след 50 години двамата пресичаме бавно пешеходната пътека, държейки се за ръце, младите шофьори да не надуват клаксоните нетърпеливо, а да си пожелаят да имат същата взаимност, когато остареят. Пожелание, което изрекох и аз онзи петък, когато възрастната двойка, пресичаща бавно улицата, спря забързания трафик и ме откъсна от унеса и умората, в които бях попаднал.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Tibor
публикувано: 28.11.2012 02:54:32 часа

Well done to think of somteihng like that


от: Ирина Михайлова
публикувано: 17.02.2012 16:39:29 часа

В Марк 10:2-9 четем за някои фарисеи, които са попитали Господ Исус:\"Позворено ли е на мъж да напусне жена си? В отговор Той им каза:Какво ви е заповядал Мойсей? А те рекоха:Мойсей е позволил да напише разводно писмо и да я напусне. А Исус им рече: Поради вашето коравосърдечие ви е е написал тази заповед, обаче от началото на създанието Бог ги е направил мъж и жена. . . И тъй, онова което Бог е съчетал, човек да не разлъчва. \" БОГ НЕ ОДОБРЯВА РАЗВОДА! В Своето поучение Исус не спира до тук а казва: \" Който си напусне жената и се ожени за друга, ПРЕЛЮБОДЕЙСТВА против нея. И ако тя напусне мъжа си и се омъжи за друг, тя ПРЕЛЮБОДЕЙСТВА \" (Марк 10:11-12) За съжаление тази истина, че повторния брак е грях равен на прелюбодейството, е истина, която често бива премълчавана в много църкви днес. Ако човек,встъпвайки в брачни отношения, прави това със съзнанието, че е за цял живот, то отношението към брака нямаше да е това, което е днес!!!


от: Борислав Николаев
публикувано: 10.02.2012 13:11:07 часа

Изход 20:7 Не изговаряй напразно Името на Господа, твоя Бог защото Господ няма да смята за безгрешен онзи, който изговаря напразно Името Му. С този цитат от Библията искам да се аргументирам за даденото от мен мнение за брака и развода.


от: Борислав Николаев
публикувано: 10.02.2012 13:02:56 часа

Пише ви един обикновен вярващ човек. Когато се ожених нито аз нито жена ми вярваше. След като повярвах - около 10 години след това след 23 години брачен живот се разведохме - по настойчивото желание на жена ми - аз се борех за брака си до последно, но нищо не стана. И в пост заставах и какво ли не още. Познавам обаче мои роднини, които не са вярващи а и не само тях, които имат щастлив брак и са образец за мен - нима Бог не се грижи и за тяхното семейство? С това искам да споделя едно мое лично мнение - Бог е дал свободна воля на всеки независимо дали е вярващ или не и той зачита тази воля и ако невярващия иска да се разведе Бог ще зачете неговата воля и ще допусне развода - познавам и много християни които са сключили брак и след няколко месеца са се развели. Процента на разводите в САЩ е еднакъв както между вярващите така и между невярващите - статистиката го казва, а не аз. Така, че не трябва с лека ръка да употребяваме думата Бог - и да го слагаме било като оправдание за щастлив брак или пък като причина, че понеже той не е бил между съпрузите - те са се развели.


от: Йордан Йорданов
публикувано: 25.05.2011 08:19:12 часа

Браво на автора, определено има идея какво иска да каже и го прави добре! Да обясни на незнаещите и да напомни на знаещите. . . Поздравления!


от: Боряна
публикувано: 25.05.2011 00:02:53 часа

Започнах да чета статията, но се върнах да видя автора - мъж,съпруг. . . Прекрасна статия, вдъхва ми още повече вяра за бъдещето и някак ме изтръгна от умората на така тренираната ни тема \"обичай, но. . . \"И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ВЗАИМООТНОШЕНИЯ
Християнското семейство
Християнското семейство
Святост и чистота преди брака
Какво са загубили мъжете днес
Женени за цял живот
Отровата, наречена малоценност
Човешката зависимост
Семейството – Божият план за нас
Действие = действие, или как да общуваме с децата си по-пълноценно
Важно!
Не обезсърчавайте децата си – обучавайте ги
Страдащото дете
Всяко дете иска семейство
Всяко дете иска семейство
Дразним ли децата си?


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават