E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Събота, 20.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Да дариш любов на децата без родители


Габриела Николова, 04.05.2009

<font color=red>Да дариш любов на децата без родители</font>

Интервю на Габриела Николова с Росица Букова, изпълнителен директор на фондация „Движение на българските майки”. Доброволки, които със собствени средства подпомагат домове за деца, лишени от родителска грижа. Те посещават децата, общуват с тях, стараят се да им дадат майчината любов, която толкова много им липсва.


Разкажете ни как дойде идеята да се създаде това движение, обединяващо българските майки?


Идеята дойде от форумите на dir.bg. По това време аз бях бременна с малкия ми син и влизах в тези форуми информативно, за да споделяме с останалите майки проблемите и радостите при бременността. Аз съм родена в Перник и знам, че там има дом, който по мое време се казваше дом „Майка и бебе”. Сега тези институции се казват Дом за медико-социални грижи. Момичета бяха писали във форума, че имат останали дрехи и играчки от техните дечица, но домовете в София не ги желаят, тъй като са втора употреба. Свързахме се с дома в Перник. Д-р Веселинова, която е директор там, каза, че ще приеме дрехите, тъй като са необходими за бебетата. След това ние занесохме дрехите и играчките там. От този момент нататък започнахме редовно да посещаваме бебетата – не само за да им занесем нещо, а и да ги видим.


 


Какво е усещането при досега с тези деца? Не всеки е влизал в такъв дом и не всеки би могъл да преживее това, което вижда.


Лично аз изпитах чувство на съжаление, на състрадание, обич към всичките тези деца, които дори не познавах. Когато излязохме извън сградата на дома, спомням си, че поплакахме дълго на път за София. И до момента плачем в колите, след като тръгнем. Нормално е.


 


В момента същият екип ли сте, както в началото?


Да, и до момента сме същият екип от четири жени – аз, Мария Милева, Ева Георгиева, Гергана Пожарски. Гери в момента е ръководител на проекта ни „Защитено жилище „Заедно”. Аз, Мария и Ева сме в управителния съвет на фондацията. Ние регистрирахме фондацията приблизително една година след като започнахме да се събираме и да посещаваме децата в домовете. Събрахме се с Мария, Ева и Гери и решихме, че е хубаво да учредим фондация в обществена полза, като помагаме, доколкото можем. Ние сме организация, която няма донори и не получаваме никаква финансова подкрепа.


 


Това означава, че работите на доброволни начала.


Никога не сме имали донори – работим на доброволни начала. Само аз и Мария сме хората, които не работим нищо друго, освен това. Ева Димитрова има друга работа, а Гергана Пожарски работи като директор на защитено жилище „Заедно”. Точно това, че никой не ни финансира, ни дава силата да държим сметка за това, кой какво прави. Много от неправителствените организации са на държавно финансиране към някое министерство. Те работят по целеви проекти, а парите им идват от съответното министерство. Те не могат да държат сметка за извършени дейности, защото ще им спрат финансирането.


 


Според вас какво може да се направи конкретно, за да се предотврати изоставянето на бебетата в домовете?


Всички тези средства, които се дават за преструктуриране на базите, накратко – ремонтни дейности, да се дават за създаване на мобилни екипи от психолози, социални работници, логопеди, които да работят с бременните, които искат да изоставят децата си още в родилния дом. Хубаво е специалистите да наблюдават бъдещите майки в родилния дом, а не в момента, в който се роди едно бебе с увреждане. Тогава единственият съвет на лекаря е: „Оставете го в дом, вие сте млада, ще родите пак.” Поради тази причина по-лесният избор е едно дете да бъде оставено, отколкото едно такова семейство да бъде подкрепено от специалисти, които да кажат: „В наше лице вие имате подкрепата на държавата. Детето не е толкова болно, държавата ще ви помогне да отгледате това дете. Не го изоставяйте в дом.”


Доказано е, че средствата, които се дават в домовете за издръжка на деца с увреждане, са много повече, отколкото ако семейството получава помощ от държавата детето да расте в семейна среда. Българинът все още не може да приеме факта, че е необходимо да дарява и за качествена грижа.


 


Имате ли съмишленици?


В България сме около 40–50 майки, които помагаме на изоставени деца. Имаме звена извън София с доброволци в 5 града. Това са момичета, които, след като ние споделяхме във форумите, какво правим, те изявиха желание да помагат на децата в градовете, в които живеят. Звеното в София работи с около 5–6 дома за деца, лишени от родителски грижи, на различна възраст. Домовете са около София, защото дотолкова ни позволяват възможностите да пътуваме.


 


Какво правите, когато посещавате домовете?


Помагаме в грижите за децата, тъй като персоналът е силно намален и често изнемогва. Обикновено ходим 2–3 пъти месечно в няколко дома, където децата са от 0 до 3 години. Помагаме на персонала в грижите за децата и особено на тези, които имат увреждания, тъй като служителите не могат да си позволят индивидуална грижа към всяко дете, което има увреждане. Ние поемаме или тях, или здравите деца. Сменяме памперси, храним ги. При по-големите деца е малко по-различно. С тях сме приятели, разговаряме, научили сме ги, че когато ходим, не е нужно да им носим нещо, а отиваме, за да ги видим. Те организират спортни празници, канят ни на коледни тържества, боядисваме яйца заедно за Великден. Забавляваме се. Лично мен тези срещи с децата ме зареждат, защото осъзнавам, че все още има какво да им дадем.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Auth
публикувано: 13.09.2012 16:46:08 часа

Sharp tihiknng! Thanks for the answer.


от: toni
публикувано: 08.10.2010 14:28:44 часа

Да помогнем на Поли и нероденото и бебе Този призив е към всички хора с големи сърца - нека помогнем на Поли и бебето ú да живеят! Да помогнем и на едно дете да не остане сираче на година и половина, и на един прекрасен млад баща да не остане вдовец! Диагнозата е изключително рядка - плацента перкрета. Плацентата е излязла от разреза на цезаровото сечение от предишното раждане. Изядена е долната стена на матката, вероятно има плацента, проникнала и в пикочния мехур. Тази силно кръвоснабдена, агресивна плацента може да се разпростре в червата, както и в други органи. Българските специалисти нямат опит с подобен случай, поради което и не дават никакви гаранции. Няма и екип от специалисти, които да са на разположение за тази рискова интервенция. Нужна е операция в Германия, само депозитът за която е 60 хил. евро. Ако желаете да помогнете на една майка и нейното детенце да живеят, можете да направите дарение в дарителската сметка на Поли. Операцията трябва да се направи в края на месец октомври Рискът, всеки един момент да настъпи кръвоизлив, е голям. Своевременната и адекватна реакция е животоспасяваща, затова Поли трябва възможно най-скоро да бъде в болница под лекарско наблюдение. Средствата, които постъпват в дарителската сметка в ОББ BG95UBBS80021099045020 могат да бъдат използвани единствено и само за плащане по банковата сметка на болница Шаритé, Берлин. Ако останат неизползвани средства, те ще бъдат дарени за друг нуждаещ се. Нека заедно направим мечтата на една майка реалност и покажем, че няма невъзможни неща! да живеят


от: Ketti
публикувано: 16.08.2010 02:23:47 часа

Zdraveite-POZDRAVLENIA za tova koeto pravite. . . Za sajalenie mnogo ot nas ne se i seshtat za tezi dechica,koito sa chast ot nas. . . Shte vi pomolia za vraska chrez tozi e-mail,za da badem chast kam tezi darenia za balgarskite ni deca. . . TE SA NASHITE DECA I NIE NE TRIABVA DA ZABRAVIAME TOVA-A KOLKO MALKO MU E NUJNO NA EDNO DETE ZA DA SE POCHUSTVA SHTASTLIVO. . . .


от: dida
публикувано: 01.07.2010 12:33:28 часа

AZ ISKAM DA VI POMOLIA ZA NIAKAKAV TEL NA VALIA. ISKAM DA SE SVARJA S NEIA. AKO MOJETE DA MI POMOGNETE. HYE VI BADIA MN. BLAGODARNA. BLAGODARIA VI PREDVARITELNO


от: Valia
публикувано: 05.05.2009 22:08:32 часа

Здравейте, поздравления за това, което правите! Знаете ли, че в божието слово пише, че Бог има стециално отношетие към вдовиците и сирачетата. Вие вършите това, което е угодно на Бога, затова вашите усилия няма да са напразни. Бог да ви благослови, за делото, което сте предприели!И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават