E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Събота, 25.11.2017 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”


ЕВ, 14.11.2011

<font color=red>Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви” </font> Част 1

Водещ: Вероятно през този месец ще бъдат обявени сътрудниците на Държавна сигурност, които са ръководители и членове на управителните органи на религиозните общности. Възможно е в този списък да има имена и от евангелската общност.


Как Евангелската църква е съществувала по времето на атеистичния режим в България? На какво са били подложени ръководителите на църкви и редови вярващи? Участниците в този разговор са пастор Христо Куличев от Евангелската съборна църква – София, пастор Младен Младенов от Евангелската петдесятна църква – Асеновград, и пастор Николай Стефанов от християнската църква „Сион”. Моите събеседници ще говорят по темата не защото са прочели две книги по този въпрос, а защото са били част от преследваната църква. Не са малко и присъстващите в залата, които могат да разкажат за това време. И така, да започнем с първия въпрос. Какъв е споменът ви от това време? Как вярата в Бога се приемаше от властите тогава?


П-р Христо Куличев: Споменът ми е двустранен. От една страна, мъката–- не само за моята ограбена младост, но и за две поколения, три даже, които 45 години живяха в това време. Аз принадлежа към онези, които имаха „щастливото нещастие” да видят изгрева и залеза на враговете на църквата в България. Това бе време на едно открито гонение на църквата. Църквата винаги е била гонена и страдаща. Но този път целта беше унищожаването й и това беше много болезнено. Но, от друга страна, трябва да кажа, че това беше едно благословено време, в което лично аз израснах много във вярата. Израснах в познаването на моя жив Господ. Можах да видя реално Неговата любов, грижа и закрила към мен, особено след като можах да си прочета лично досието.


П-р Младен Младенов: Аз бих добавил, че през 1961 г. ние с моята жена бяхме готови за младоженци и току-що излезлият от затвора пастор Харалан Попов (авторът на книгата „Изтезаван заради вярата си” – б.р.) ни благослови, преди да замине за Швеция. Няма да забравя думите му. Той каза: „Бъдете верни един към друг.” Неговата жена го чакаше 13–15 години и молеше Шведското посолство да се застъпи за него. Няма да забравя и едно докосване до брат Натанаил Цанчев от Троян. През август 1981 г. успях да вляза в затвора в Ловеч и да се видя лично с него. Нещо ужасно – пет преддверия, пет тела. Влязох в един огромен зандан, вратата се отваря „кръц” с един огромен ключ и влизайки вътре в затвора, виждаш един надпис: „Ако не желаеш – ще те научим. Ако не искаш – ще те принудим”. През краката на милиционера аз се мъчех да видя брат Натанаил Цанчев, а той се държеше непрекъснато за главата и казваше: „Боли! Боли! Боли!” Десет дни преди да излезе от затвора, го убиха, както убиват прасетата. Това беше един безмилостен, сатанински режим, който не искам никога да се върне в България. И още един случай: брат Йончо Дрянов от Варна – 8 години в затвора. Масово народ е извлечен от река Дунав в морето. Масово! Той разказва, че е усетил, че трябва да застане на определено място, и е имал видението къде да застане. „Покрай мен минаваха тела – разказваше ми брат Йончо Драганов, – но аз нищо не можех да направя. Едно тяло се въртеше около мен, в краката ми, аз исках да го отстраня, но то продължаваше. Наведох се и го извадих и това беше брат Харалан.”


П-р Николай Стефанов: Аз имам няколко много ярки спомена от времето на комунизма. Единият от тях е, че от 4- до 7-годишна възраст аз трябваше да живея в Стара Загора при баба и дядо. Причината за това беше, че моят баща беше интерниран в три различни села в България затова, че позволяваше деца да идват в църквата в Шумен. И за младежите от църквата в Стара Загора беше много смешно да ме питат: „Кои са твоите родители?” Аз отговарях, че баба ми и дядо ми са моите родители и те се смееха. „А кои са родителите на твоя брат?” (Понеже брат ми живееше при майка ми в Шумен.) И аз казвах, че майка и татко са неговите родители и младежите отново се смееха. Беше ми много мъчно и се питах защо като дете аз трябва да живея без родители и си спомням, че когато бях на седем години след едно богослужение имахме молитвено в църквата, започнах силно да се моля и да плача моят баща да бъде освободен. И аз не помня момента, но са ми казвали, че само два или три месеца по-късно законът в България се променя и хора, които не са имали присъда от съд, получават амнистия. И за мен най-щастливият момент беше да се върна при двамата си родители и да живея с тях.


Водещ: Лично, п-р Куличев, каква е вашата среща с Държавна сигурност?


П-р Христо Куличев: Те не са една и две. Много са и всяка среща имаше своята особеност. От една страна, те искаха да научат повече за вътрешния живот на църквата, и от друга страна – целта им беше да разберат дали могат да те използват за информатор, за доносник. Спомням си, като четох досието, една лична среща, която се състоя на 19 април 1951 г., доста отдавна. Докладът беше от този, който ме спря тогава и седем часа бях при него. Накрая изводът, който той бе направил, беше: „Куличев се оказа много твърд, много голям фанатик и затова сметнах, че не е необходимо да му предлагам да бъде сътрудник”.


Водещ: Пастор Младенов, на вас предлагали ли са ви да бъдете сътрудник на ДС?


П-р Младен Младенов: Доста пъти, но особено когато влязох в служение за първи път и станах пастор. Една година ме чакаха и ме проверяваха и след това ме поканиха в Окръжния съвет. Излезе шефът им и каза, че иска списъка на църквата, регистъра. Но после каза, че това го знае и не му трябва. Искал трите имена, адреса и къде работят тези, които за първи път са дошли на църква. И каза: „Ти не можеш да работиш само за твоя Бог. Ти трябва да работиш и за нас, ние сме властта. Ние командваме, ние дирижираме всичко”. Но аз не съм изпратен за това. Аз съм изпратен да проповядвам Евангелието на моя Бог. Забелязах между тях, когато ме арестуваха и ме отвеждаха в окръжното МВР, имаше хора от мундира, чиито сърца бяха отворени за Бог. Те трябваше да чуят. И ние сме вървели заедно не като арестант и този, който те придружава, а като един до друг. И когато е трябвало да отговарям пред главния полковник там, в Кърджали, този човек стоеше отзад и ми даваше сигнал кога да мълча и кога да говоря.


Водещ: Пастор Стефанов, споменахте за този силен личен момент в детските години. След промените вие и вашият брат е логично да търсите някакво възмездие. Как се справихте с новата ситуация? Какво ви донесе тя? Изобщо можем ли да говорим за реабилитация?


П-р Николай Стефанов: Аз имах привилегията веднага след като започнаха промените да бъда един от първите българи, които да заминат да учат в библейско училище в Америка и по това време майка ми и брат ми успяха да получат информация за досието на моя баща. Бяхме много неприятно изненадани да видим имената на някои хора, които ние сме считали като много близки и верни приятели. И пред нас беше изборът, какво да направим. Труден избор, защото се чувстваш предаден. Това са хора, на които си имал пълно доверие, споделял си живота си с тях, а се оказва всъщност, че са били изпратени от службите, за да докладват всичко. Знаеха всяка проповед на баща ми, кой е бил на богослуженията, какви дрехи са носили майка ми и баща ми, кой е давал свидетелство, колко деца е имало. Всичко това е описано в досието на баща ми. И кой го е казал това нещо. С брат ми – аз мисля, че мога да говоря и от негово име, защото и двамата минахме през този процес – избрахме да простим на тези хора и да оставим това в миналото, защото това е нещо между тези хора и Бог. Интересното е, позволете ми да разкажа един случай, докато бях в Америка, една жена, умирайки в болницата в Шумен, е помолила да извикат майка ми, за да се запознае с нея. Оказва се, че тази жена е работила в общината в Шумен и е отговаряла за религиозните въпроси. Нейните думи са били следните към моята майка: „Аз искам да ви поискам прошка, преди да умра, за всичкото зло, което съм сторила срещу вас и вашето семейство”. От друга страна, нито един вярващ, който е направил неща против нас, до този момент не е дошъл да си поиска прошка и да се извини за действията си. Ние говорим тук, на този форум за лидери, а Библията е пълна с примери за лидери, които не бяха съвършени, но моят най-любим пример е Давид. Той правеше много грешки, но бързаше да се покае и да поиска прошка и в крайна сметка Бог го нарече Свой любимец. И аз мисля, че редното е хора, които са направили грешки в живота си и до този момент ги държат в тъмно, да ги изкарат на светло. Смятам, че останалите сме готови да простим. Словото ни учи да даваме втори и трети шанс, както и Бог ни го дава на нас, но мисля, че трябва да има също и истинско покаяние.


Втора част четете тук


Трета част четете тук


Четвърта част четете тук


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Vasilka Rangelova
публикувано: 21.02.2012 15:06:49 часа

Nishto ne4isto njma da vlese v Bohieto Zarstvo- Bog e dalgotarpeliv i milostiv no toi e i ogan poglashtasht -Kakvo da pravim bratj - POKAITE SE!!!!!


от: Любен Маринов
публикувано: 20.12.2011 23:12:30 часа

Моля,помислете върху това:нека да се прави разлика,между внедрените информатори (разузнавачи)и доброволните информатори!Последните, които са информирали службите дори без да са им искали информация!. . . Вярващи \"братя\",от ревност и партизанство. Само и само да наложат техни близки (и себеси) на \"лидерски\"постове. По този начин,те конролираха и \"духовния\"живот във евангелските събрания. След промяната,много бързо се ориентираха към западните мисии и алианси. Отвориха широко врати,за нови учения и доктрини. Тези,вторите(Последователите на Юда Искариотски)нанесоха и нанасят по-голяма вреда на тялото Христово. Благодарение на тяхната\"ревност\"(до голяма степен)днес във градината на българският евангелизъм \"процъфтява\"либерализъм,легализъм,хуманизъм,феменизъм,просперитизъм!


от: Стоян Костов
публикувано: 30.11.2011 23:29:32 часа

Ако се отворят досиетата дай,Боже ще останете изненадани колко доносници е имало в протестантските църкви пастори техни роднини дългогодишни членове на протестантските църкви и сега действащи пастори много са били вербувани в казармата от така наречените ВКР-та да стават доносници.


от: Пол
публикувано: 22.11.2011 19:13:23 часа

ДА, НАИСТИНА ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ ЕДНО НЕЩО СЪМ НАУЧИЛ В МОЯ 40-ГОДИШЕН ЖИТЕИСКИ ОПИТ: ЧЕ ПРЕДАТЕЛЯ ВИНАГИ СИ ОСТАВА ПРЕДАТЕЛ И ДОНОСНИКА -ДОНОСНИК, ОСВЕН АКО НЕ СРЕЩНЕ ЛИЧНО ХРИСТОС, КАКТО АП. ПАВЕЛ НО ТАКИВА ХОРА СА ОГРОМНА РЯДКОСТ. КОЛКООТ ТИЯ ПАСТОРИ ОСТАНАХА ВЕРНИ НА ЧИСТОТАТА НА ХРИСТОВАТА КАУЗА И СЛЕД 1989 НАСТОЯВАХА ДА ИЗЛЕЗЕ ИСТИНАТА И ДА СЕ РАЗОБЛИЧАТ И ОСЪДЯТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ПО ВРЕМЕТО НА ТОТАЛИТАРИЗМА В БЪЛГАРИЯ И ДА СЕ БОРЯТ ДА СЕ РЕФОРМИРА СЪЗНАНИЕТО НА БЪЛГАРИНА -ПО ТОВА СЪЩО ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ. ИЛИ КАКТО ЮДА ИСКАРИОТСКИ СЕ ПОЛАКОМИХА ЗА ГНУСНА ПЕЧАЛБА И ЗАПОЧНАХА БЕЗКОНЕЧНИ ЗАДООКЕАНСКИ ПЪТУВАНИЯ, КАТО УРЕДИХА ДЕЦАТА И БЛИЗКИТЕ СИ В УЧИЛИЩА НА ЗАПАД , А ОСТАВИХА СТАДАТА ИМ ДА СЕ ШЛЯЯТ ПО ПЛАНИНИТЕ, В ПЛЯЧКА НА ВЪЛЦИ! - И ПО ТОВА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ. А ПАВЕЛ ИГНАТОВ ДА НЕ МИ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ ЗА \"здрави евангелски църкви\" - АКО Е РЕШИЛ ДА СЕ САМОЗАБЛУЖДАВА - ТОВА СИ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМ. ОТ ВСИЧКИ ИЗКАЗВАНИЯ НАИ-ТРЕЗВО И РАЗУМНО ЗВУЧАТ ДУМИТЕ НА П-Р МЛАДЕН ЛАДЕНОВ, КОИТО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЯМАМ ЩАСТИЕТО ДА ПОЗНАВАМ!


от: По делата им Ваал-ови ще ги познаете:(
публикувано: 14.11.2011 18:21:11 часа

Престъпните дела на Ваал-шивиките - антихристки и сатанински в своята жестокост и човеконенавистна бесовска злоба и то към невинни почтени хора, много ми напомнят на делата на предателя Юда Искариотски когато сатанинския демон е добил контрол над ума му: \"2 А Юда, който Го предаде, знаеше това място защото Иисус често се събираше там с учениците Си. 3 И така, Юда, като взе една дружина войници и служители от главните свещеници и фарисеите, дойде там с фенери, факли и оръжия. \" (Йоан 18 гл. ), \"2 И по време на вечерята, КОГАТО ДЯВОЛЪТ вече беше ВНУШИЛ в сърцето на Юда Симонов Искариотски да Го предаде\" (Йоан 13гл. ), \"1 А шест дни преди Пасхата Иисус дойде във Витания, където беше Лазар, когото Той възкреси от мъртвите. 2 Там Му направиха вечеря и Марта прислужваше а Лазар беше един от тези, които седяха с Него на трапезата. 3 Тогава Мария, като взе една литра миро от чист и СКЪПОЦЕНЕН нард, помаза краката на Иисус и с косата си избърса краката Му и къщата се изпълни с благоухание от мирото. 4 Тогава един от учениците Му, Юда Искариотски, който щеше да Го предаде, каза: 5 Защо не се ПРОДАДЕ това миро за триста динария, за ДА СЕ РАЗДАДАТ НА БЕДНИТЕ? 6 А това каза НЕ ЗАЩОТО го беше ГРИЖА за бедните, А ЗАЩОТО беше КРАДЕЦ и като ДЪРЖЕШЕ касата, ВЗЕМАШЕ това, което пускаха в нея. \" (Евангелие на Йоан 12 гл. ). Мария е осъзнала че пред нея стои Самия Бог, и е искали да покаже със своето дарение почитта и страхопочитанието към Него. Реакцията на Юда Искариотски е типична за комунистическата доктрина - \"намерение за престъпно облагодетелстване със чуждо имущество\", преминаващо през \"общата\" каса, кесия, портфейл, бюджет. Да ви напомня нещо за престъпното източване на еврофондовете, комунистическата НАЦИонализация, източвания на ДДС? Същите престъпни антихристки Ваал-ови дела. Коренно противоположен е мотива за подпомагане на бедните социални групи, сираците и вдовиците, хора в безпомощно състояние към което Библейския Справедлив и Милостив Бог призовава. Т. е. може би произхода на съвременните социални системи и граждански организации за помощ на хора в беда да идва от юдео-християнството, т. е. от Словата в Библията. \"1 А през тези дни, когато учениците се умножаваха, възникна недоволство сред гръцките юдеи срещу еврейските за това, че техните вдовици били пренебрегвани във ВСЕКИДНЕВНОТО РАЗДАВАНЕ на ПОМОЩИТЕ. 2 Тогава дванадесетте свикаха всичките ученици и казаха: Не е добре ние да оставим Божието слово и да ПРИСЛУЖВАМЕ на ТРАПЕЗИ. 3 Затова, братя, изберете измежду вас седем души с добро име, изпълнени с Духа и с мъдрост, които да поставим на тази работа. 4 А ние ще постоянстваме в молитвата и в служението на словото. 5 И това предложение се хареса на цялото множество и избраха Стефан, мъж, пълен с вяра и със Светия Дух\" (Деяния на апостолите 6 гл. ), \"25 Но който вникне в съвършения закон на свободата и постоянства, който не е забравлив слушател, а изпълнител на делото, ще бъде блажен в това, което прави. 26 Ако някой счита себе си за благочестив, но не обуздава езика си, а мами сърцето си, неговото благочестие е суетно. 27 Чисто и непорочно благочестие пред Бога и Отца е това – ДА НАГЛЕЖДА човек сирачетата и вдовиците в НЕВОЛЯТА ИМ и ДА ПАЗИ СЕБЕ СИ неопетнен от света. \" (Яков 1 гл. ). За съжаление атеистите и езичниците извратиха социалните системи и се превърнаха в рекетьорски комуни. \"Само да ни спрете помощите ще крадем и ще ви убиваме\" са обещали без никакъв срам и притеснения на българския народ част от малцинствата които искат да живеят Содомо-Гоморски - било им традиция :( \"5 И ГОСПОД видя, че се умножаваше злината на човека по земята и че всичките въображения на мислите на сърцето му бяха само зло цял ден. 6 И ГОСПОД се разкая, че беше създал човека на земята, и се огорчи в сърцето Си. 7 И ГОСПОД каза: Ще изтребя от лицето на земята човека, когото създадох — от човек до добитък, до пълзящи и до небесни птици — понеже се разкаях, че ги направих. 8 А Ной намери благоволение пред ГОСПОДА. 9 Ето родословието на Ной: Ной беше човек праведен, непорочен между съвременниците си Ной ходеше по Бога. 10 И Ной роди трима сина: Сим, Хам и Яфет. 11 И земята се поквари пред Бога, земята се напълни с насилие. 12 И Бог видя земята, и ето, тя беше покварена, защото всяка плът беше покварила пътя си на земята. 13 И Бог каза на Ной: Краят на всяка плът дойде пред Мен, защото земята се напълни с насилие чрез тях и ето, ще ги изтребя заедно със земята!\" (Битие 6 гл. ), \"37 И както бяха Ноевите дни, така ще бъде пришествието на Човешкия Син. 38 Защото, както и в онези дни преди потопа ядяха и пиеха, женеха се и се омъжваха до деня, когато Ной влезе в ковчега, 39 и не разбраха, докато дойде потопът и завлече всички – така ще бъде и пришествието на Човешкия Син\" (Матей 24гл. ), \"20 А когато беше попитан от фарисеите кога ще дойде БОЖИЕТО ЦАРСТВО, Иисус в отговор им каза: Божието царство не идва така, че да се забелязва 21 нито ще кажат: Ето, тук или там – защото, ето, Божието царство е сред вас. 22 И каза на учениците: Ще дойдат дни, когато ще пожелаете да видите поне един от дните на Човешкия Син, и няма да видите. 23 И като ви кажат: Ето, тук или там – да не отидете, нито да тичате след тях. 24 Защото, както светкавицата, когато блесне от единия край на небето, свети до другия край на небето, така ще бъде и Човешкият Син в Своя ден. 25 Но първо Той трябва много да пострада и да бъде отхвърлен от това поколение. 26 И както стана в дните на Ной, така ще бъде и в дните на Човешкия Син: 27 ядяха, пиеха, женеха се и се омъжваха до деня, когато Ной влезе в ковчега и дойде потопът и ги погуби всички. 28 Също така, както стана в дните на Лот: ядяха, пиеха, купуваха, продаваха, садяха и строяха 29 но в деня, когато Лот излезе от Содом, от небето заваляха огън и сяра и погубиха всички. 30 Така ще бъде и в деня, когато ще се яви Човешкият Син. \" (Лука 17 гл. )И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2017 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават