E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Неделя, 21.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”


ЕВ, 17.11.2011

<font color=red>Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви” </font> Част 4

Водещ: Пастор Стефанов, младото поколение не знае за тези процеси. Ще чуе едни имена, може би дори и на близки хора, как пасторите, как вие – хората от служението, ще се грижите за тези млади хора, които ще имат много въпроси? Къде виждате ролята на днешната църква в този процес?


П-р Николай Стефанов: Аз мисля, че отговорността на всеки един лидер е много голяма – да даде правилния тон в църквата си и на хората, които води. И наистина имаме много голяма нужда от Божията свръхестествена мъдрост, защото не можем с лека ръка да кажем: „Така трябва да стане. Тези хора не са наши братя” и т.н. Ситуацията е наистина много сложна и аз вярвам, че ще бъдем отговорни към това, как ще реагират младите хора, и когато видим, че има наистина крайни реакции, ние да даваме баланса. Да си задаваме въпроса, какво направи Исус в тази ситуация, защото и Той беше предаден, което Го доведе и до смърт на кръста?


Водещ: Можем да чуем още двама души от залата. Таня Петрова.


Таня Петрова: Моят въпрос и коментар, на който не очаквам отговор сега, всъщност е по-скоро свързан с работата на Обединените евангелски църкви за в бъдеще. Аз също съм била родена в онези години като част от голям евангелски род. Моят въпрос е до каква степен системата, в която сме живели тогава и която е била идеологическа за нас като общност, която държи на свободата, защото сме християни? Как идеологията и свободата са имали взаимодействие едно с друго и как неща от старите практики, които са формирали манталитет от времето на комунизма, са преминали в този период, в който се намираме сега? Ако може една работна група да се занимае с този въпрос.


Водещ: Това е предложение към ОЕЦ. Още едно мнение, отново пастор Павел Игнатов.


П-р Павел Игнатов: Простете, че отново вземам думата, но трябва да кажа, че трябва да се прави сериозна разлика между доброволни сътрудници, които са приели да бъдат служители или офицери в тайните служби, и пастори или членове на църквите, които под натиск или чрез хитрост, или с други прийоми, за които те не са били подготвени, са били въвлечени в такава дейност, която по-късно се е оказала, че не е подходяща за един вярващ. От ДС имаха начини да привлекат хора да им станат сътрудници и без те да го желаят. За такива хора казвам, че на тях трябва да им се даде възможност и за тях да има покаяние и това трябва да се подготви от ръководствата на църквите или от ОЕЦ на национална или всеобща служба за покаяние, на която старите братя и пастори да станат и да кажат: „Живяхме във време, в което дяволът използваше тези прийоми, някои от нас не ги разпознаха и станаха лесна плячка на врага. Днес ние съжаляваме, покайваме се и предупреждаваме младото поколение да бъдат внимателни.” В същото време моя призив за младите е, че днес отново има сътрудници, които могат и да не са от Държавна сигурност, могат да бъдат сътрудници на различни тайни организации, които събират информация за случващото се в църквите. Пасторите имат задължението да образоват членовете и да зная докъде се разпростира нашата свобода да споделяме, да казваме или да сътрудничим. Смятам, че по онова време българските вярващи не са били подготвени за атаката. Така че да гледаме назад с покаяние и напред с надежда. И не трябва да допускаме това, което всъщност дяволът цели – да се използват тези неща за разделение и противопоставяне в църквите. Ако има между двама братя или две сестри нещо, нека да го решават помежду си. Ако някой е направил предателство спрямо някого, да се покае. Но аз смятам, че онова време беше време на герои и са много повече героите, отколкото ние можем да си представим. Благодарение на тях днес имаме здрави евангелски църкви и с увереност гледаме напред.


Водещ: Благодаря на п-р Игнатов. Надявам се, че този разговор, който проведохме днес е началото на тази образователна за нашите църкви инициатива. Ще се радвам, ако сме послужили по този начин. В никакъв случай не в ролята на обвинители, не и в ролята на оправдатели. Чухме няколко пъти по време на сесиите, че това е между конкретния човек и Бога. Ние трябва да говорим от позицията на знаещи хора, интелигентно да дискутираме тези въпроси. Това беше и идеята да поканя хора, които са били тогава, а не по някакъв начин сега да разсъждаваме голословно кой е бил прав и кой крив. Редно е една такава дискусия да завършим с молитва и аз искам да се молим за България и за евангелското дело в нашата страна. И като че ли най-подходящ за една такава молитва не заради административната йерархия, а все пак заради отговорността и служението, което носи, е председателят на Обединените евангелски църкви пастор Николай Неделчев.


 


Молитва на п-р Николай Неделчев за Евангелската църква в България


Владико Святи, в Твоето присъствие отново Ти се покланяме. Ние Ти благодарим за това, че Ти Си имал, имаш и ще имаш, докато съществува църквата, Свои верни, силни, Свои посветени служители, Свои герои. Същевременно Ти благодарим, че Ти представяш моментите на уязвимост, откриваш голота, падение и срам. Но даваш възможност чрез покаяние за ново възстановяване. Ние ти благодарим, Господи, че Ти Си умрял заради нас, но не само веднъж Ти проля за нас кръвта си. Ти ни и съветваш и ако изповядваме греховете си, Ти Си верен и праведен да ни ги простиш и да ни очистиш от всяка неправда. Ние не можем да се молим за други, молим се за себе си. И за мъдро смирение, дързост и смелост да поеме отговорност всеки един, чиито дела, мисли, постъпки и падения Ти знаеш. Господи, дай смелост! Ние имаме тук сред нас такива, които не се уплашиха да застанат и да се изповядат и Ти благодарим за любовта, с която Ти ги приемаш и възстановяваш. Благодаря Ти за това, че те са пример чрез своето смирение и поемане на отговорност. Господи, помогни на тези, които се спотайват и които се прикриват. Ние не знаем какви са били условията, натискът, страхът, че те да се съгласят да подпишат или да сътрудничат, но им помогни. Някои от тях са били или са на високи позиции, помогни им колкото и да им е тежко и болно, и мъчно, че ще загубят престиж, позиция, авторитет, да направят тази стъпка, преди да е късно. А на нас помогни да не бъдем съдници и да се молим за тях. И Ти благодарим, че Ти Си ги определил да са част от Твоята църква. Помогни ни да ги приемаме с любов. И както Ти ни съветваш: този, който стои, нека да внимава да не падне. Ние Те молим, Господи, благослови делото на ръката Си. И знаейки колко е отговорно нашето поведение и отношение, Господи, помогни да бъде изкоренен този горчив корен. И дай, Господи, покаяние, за да има и изобилие от Твоята благодат и благословение, и ново съживление на църквата в страната ни. Благослови народа ни! Благослови страната ни, благослови църквата Си в името на Исус Христос. Амин.


                                                                                               


                                                                                         Трета част четете тук


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Стоян
публикувано: 08.09.2014 18:37:24 часа

Пастор Николай в списъка е и твоето име , не се моли в трето лице. Искам сам да се защитиш. Лично се познаваме 30 години. Направи го публично,както е и публична молитвата.


от: нeкои
публикувано: 12.12.2011 01:43:21 часа

Но ние продължаваме да си пеем по рождественните концери - \"Тиха нощ, свята нощ\", въпреки че много добре знаем че ноща преди рождество в България не е нито Тиха нито Свята, а една оргия от гърмежи на пиратки и пиянски крясъци, децата ни се изпобребиват навън, улиците са птълни с кръв и насилие, но ние не забелязваме , не виждаме и не чуваме нищо, защото така би ни се смутил душевния \"комфорт\" и се правим че всичко е ОК. МДаааа. . . , колко лесно е да станеш един религиозен лицемер, които всъщност върви против Христос!


от: нeкои
публикувано: 12.12.2011 01:08:42 часа

@\'\' Благодарение на тях днес имаме здрави евангелски църкви и с увереност гледаме напред. \'\' Да казваш че имаш \'\'здрави евангелски църкви\'\', когато в деиствителност църквата в България е в трагично състояние, значи че си един слепец които не вижда по-далеч от носа си! \'\'Понеже казваш: Богат съм, забогатях и нямам нужда от нищо, а не знаеш, че ти си окаяният, нещастен, сиромах, сляп и гол, 18. то съветвам те да купиш от Мене злато, пречистено с огън, за да се обогатиш, и бели дрехи, за да се облечеш, та да се не яви срамотата на твоята голота, и колурий, за да помажеш очите си, та да виждаш. \'\' Откр. на Иоан 3:17,18


от: Пол
публикувано: 22.11.2011 20:43:05 часа

ПАВЕЛ ИГНАТОВ СЪЩО КАЗВА: \"Благодарение на тях днес имаме здрави евангелски църкви и с увереност гледаме напред. \" - НЕ, НЕ МОЖЕМ ДА ПРОДЪЛЖИМ С УВЕРЕНОСТ НАПРЕД. ДОКАТО НЕ СЕ КОНФРОНТИРАМЕ С МИНАЛОТО СИ И НЕ ИЗЧИСТИМ ВСИЧКИ ТЪМНИ ПЕТНА ОТТАМ, А ТЕ НИКАК НЕ СА МАЛКО, НЯМА КАК И НЕ МОЖЕМ ДА ПРОДЪЛЖИМ НАПРЕД! НА ТАКИВА ПАРТИИНИ ПРИКАЗКИ ПОДОБАВАЩИ НА 10-ИЯ КОНГРЕС НА БКП СМЕ СЕ НАСЛУШАЛИ ДОСТАТЪЧНО! ИСТИНАТА Е ЕДНА НЕ СЕ ЛИ ПОЧНЕ НАЧИСТО, ЩЕ СЕ ВЪРВИ НАКРИВО!


от: ...и да изтрезнеят, и се освободят от примката на
публикувано: 20.11.2011 00:06:40 часа

Лука 13гл. \"19 А четверовластникът Ирод, който беше ИЗОБЛИЧАВАН от него заради Иродиада, жената на брат си, и заради ВСИЧКИТЕ други ЗЛИНИ, които Ирод беше сторил, 20 прибави над всичко и това, че затвори Йоан в тъмницата\", Ефесяни 5 гл. \"11 И нямайте нищо общо с безплодните дела на тъмнината, а ПО-ДОБРЕ ги ИЗОБЛИЧАВАЙТЕ, 12 защото е срамно дори да се говори за това, което те скришно вършат. 13 А всичко, което СЕ ИЗОБЛИЧАВА, става явно чрез светлината, понеже всяко нещо, което става явно, е светлина\", 1 Тимотей 5 гл. \"19 Против старейшина НЕ ПРИЕМАЙ обвинение, ОСВЕН ако не е отправено от двама или трима свидетели. 20 Онези, които съгрешават, ИЗОБЛИЧАВАЙ пред всички, за да имат и другите страх. \", 2 Тимотей 3 гл. \" 16 Цялото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, ЗА ИЗОБЛИЧЕНИЕ, за ПОПРАВЯНЕ, за наставление в правдата 17 за да бъде Божият човек усъвършенстван, съвършено подготвен за всяко добро дело\", 2 Тимотей 4 гл. \" 1 Тържествено ти заръчвам пред Бога и пред Христос Иисус, който ще съди живи и мъртви съобразно Своето явяване и царството Си: 2 проповядвай словото, бъди готов в ПОДХОДЯЩО и НЕПОДХОДЯЩО време, ИЗОБЛИЧАВАЙ, ПОРИЦАВАЙ, увещавай с голямо търпение и поучаване\", Тит 1 гл. \"6 ако някой е непорочен, мъж на една жена и има верни деца, които не са обвинени в разпуснат живот или непокорство. 7 Защото надзорникът трябва да е безупречен, като Божи управител, не своеволен, нито сприхав, нито да се заседява при виното, нито побойник, нито да е лаком за пагубна печалба, 8 а гостолюбив, обичащ доброто, разбран, СПРАВЕДЛИВ, благочестив, самообладан, 9 който здраво държи вярното слово така, както е бил научен, за да може и да увещава със здравото учение, и да изобличава онези, които противоречат. . . . . . 13 Това свидетелство е вярно. По тази причина ГИ ИЗОБЛИЧАВАЙ строго, ЗА ДА БЪДАТ здрави във вярата\", Тит 2 гл. \"12 като ни учи да се отречем от нечестието и светските страсти и да живеем разбрано, праведно и благочестиво в настоящия свят, 13 като очакваме блажената надежда и явяването на славата на нашия велик Бог и Спасител Иисус Христос, 14 който даде Себе Си заради нас, за да ни изкупи от всяко беззаконие и да очисти за Себе Си народ за Свое притежание, РЕВНОСТЕН за ДОБРИ дела. 15 Така говори, увещавай и ИЗОБЛИЧАВАЙ с АБСОЛЮТНА НАСТОЙЧИВОСТ! НИКОЙ ДА НЕ ТЕ ПРЕЗИРА!\", Послание на ап. Павел до Евреи 12 гл. \"3 Защото размислете за Този, който издържа такава враждебност против Себе Си от грешниците, за да не ви дотяга и ДА НЕ СТАВАТЕ МАЛОДУШНИ. 4 Не сте се съпротивили още до кръв в борбата си против греха 5 и сте забравили увещанието, което ви съветва като синове: ?Сине мой, не презирай наказанието на Господа и не отслабвай, когато ТЕ ИЗОБЛИЧАВА Той, 6 защото Господ наказва този, когото люби, и бие всеки син, когото приема. “ 7 Ако търпите наказание, Бог постъпва с вас като със синове, защото кой е този син, когото баща му не наказва? 8 Но ако сте без наказание, в което всички участват, тогава сте незаконородени деца, а не синове\" / Най-лошата вреда и щета която може да се стори на една сложна система, независимо каква е тя, е да и се махнат механизмите които възпират злото в нея. В Библията това са изобличенията от Бога чрез пророците и проповедниците. В политиката - журналистиката. В обществото – полицията и съда. В международните отношения – армията пазеща от агресори. В колите – спирачките. В педагогиката – възпитанието в почтеност и морал. В електротехниката – бушони и защити. В човешкия ум – страха от Бога и любовта към Бога и ближния човек. А кой е твоя ближен човек?И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават