E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Събота, 20.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Важно е християните от различни деноминации да се молят заедно


Лъчезара Йосифова, 06.02.2009

<font color=red>Важно е християните от различни деноминации да се молят заедно</font>

Интервю с Даниел Хофер, мисионер и ръководител на швейцарския клон на популярната в цял свят организация AVC („Акция за преследвани християни“).

Даниел Хофер и неговото семейство са насърчение за много вярващи по света, защото техният живот принася плодове за слава на Бога. Даниел работи от сърце за Божието царство и довежда много хора до Христос. Като мисионер той е пътувал в повече от 40 страни, между които Китай (където е бил арестуван заради вярата), Тайланд, Индия, Северна Корея, Непал, Виетнам, Индонезия, Мали, Мароко, както и много страни в Европа. Съпругата му Юдит понякога пътува с него. Даниел и Юдит имат четири дъщери – Корнелия, Сандра, Андреа и Надя, които също служат на Бог. Две от тях бяха мисионери миналата година в Никарагуа. Нека като християни продължаваме да се молим за тяхното семейство и за AVC.

Даниел е дългогодишен приятел на нашата страна. Той много пъти е посещавал България по време на комунизма, а в годините на демокрацията мисията AVC е помогнала на много църкви и мисионери у нас. През 2008 г. той посети отново много градове в България заедно с двама мъже, мисионери от Китай – небесният мъж, Юн, както и Тайсто. Посещението бе особено плодоносно и благословено. Гостите ни се зарадваха, че българските вярващи събраха средства за 8038 Библии на китайски език.

Какви бяха твоите впечатления от това посещение в нашата страна? Как намираш българските църкви, които видя? По какъв начин християните могат да помогнат за решаването на проблемите в България?
– За мен посещението в България беше много позитивно преживяване. Зарадвах се, че църквите тук са „пораснали“. Беше насърчаващо колко много вярващи от различни деноминации идваха на богослуженията с Юн от Китай. Имаше много хора, които иначе не биха дошли на богослужение. Особено важно е, че от известно време български църкви помагат на християни в други държави, които са в нужда. Видях с какво желание бяха събрани средствата за тези 8038 китайски Библии. На някои от местата, които посетихме, има висока безработица и не е толкова важно колко голяма е събраната сума. Важен е духовният принцип на сеене и жънене, на даване и взимане – те вървят заедно!
Виждам известен напредък в България. Най-големият проблем, според мен, е корупцията. Има различни пътища, по които може да се помогне на вашата страна. Един от тях е, когато християни от различни деноминации се молят заедно. Това може да има влияние върху развитието на икономиката, срещу корупцията, престъпността и т.н.

Ти сподели, че усещаш молитвите на българските вярващи.
– Това е така и е особено вълнуващо. Много хора дойдоха при мен и ме питаха как сме – аз и семейството ми. Казваха ми от сърце, че се молят за нас. Това е много важно. Нуждаем се от молитва – чрез нея живеем. В нашата работа като мисионери има достатъчно предизвикателства.

Ти пътуваш много, особено в Азия. Ние винаги се радваме, когато получаваме новини от теб – от Китай, Индия, Тайланд, Виетнам, Непал, дори от Северна Корея. Как върви вашата работа там?
– В Северна Корея изградихме фабрика за соево мляко и хлебопекарна. Всеки ден изхранваме 6000 деца в 52 детски ясли, детски градини и основни училища. Нашата работа се възприема добре. Властите, с които работим, знаят, че сме християни, но не ни е позволено да говорим за Исус Христос. Молим се с всяка глътка мляко и с всеки залък хляб децата да усещат любовта на Христос. Нашият принцип е да направим възможното, а невъзможното оставяме на Господ.

Как се роди вашата мисия? Знаем, че е стартирала преди 35 години и сега работи в различни страни и континенти.
– Нашата мисия, която има клонове в Германия, Швейцария и Австрия, започна работата си във връзка с едно събитие преди години в Румъния. Било е по времето на комунизма, когато е имало наводнение и границите са били отворени. Тогава някои християни от Запад са осъществили връзка с пастори в Румъния. Помощ е пристигнала под формата на така наречения сандвич: дрехи – Библии – дрехи – Библии. Затова тримата пастори са били арестувани. Много вярващи от Германия са организирали мълчалив протест пред посолството на Румъния. Същия ден външният министър на тази страна е бил на посещение и е видял тази реакция. След това арестуваните пастори са били освободени. После са възникнали контакти в Русия, България и други страни.
През 1987 г. бе създаден AVC – Швейцария. Аз отговарям за работата в нашата страна. Ние работим с близо 50 държави в Европа, Азия, Африка, Централна Америка, Южна Америка. Нашата основна дейност е подпомагане на преследвани християни, на второ място е изграждането на църкви. Често предоставяме хуманитарна помощ и тя е ключ, с който се отварят врати, особено в ислямските и комунистическите държави. Например в Мароко, където бях, аз разбрах, че много хора идват до вярата чрез християнски програми в интернет. Така те осъществяват връзка с нашите хора, искат Библии. Там ние основахме библейско училище (неофициално), но ние помагаме на много местни хора да получат основите на вярата, така че по-нататък и те да могат да образоват други.

Вие занесохте голяма хуманитарна помощ в Индонезия след голямото цунами, а след това бяха основани няколко църкви.
– Ние имаме „Мрежа на надеждата“ – шест организации, които се занимават с хуманитарна помощ. Така беше и в Индонезия. Работим с местни християни в тези страни. В конкретния случай в Индонезия бяха основани няколко църкви на остров Суматра. На друго място – Оче, имахме добра съвместна работа с кмета и полицията. Това са контакти, които помагат на местните хора от църквите в бъдещата им дейност.

Ти разказа, че навсякъде по света, където имаш връзка с вярващи, усещаш любовта на Христос.
– Да, това наистина е така. Сред вярващите хора на различните места, на които ходя, се чувствам като в едно голямо семейство. Целта ни е не само чрез нашето говорене, но и чрез поведението ни да бъдем свидетелство за Исус.

Какво ще пожелаеш на нашите читатели?
– Пожеланието ми е да бъдат ученици на Исус Христос и чрез техния живот да събират плод за Божието царство. Пожелавам им да бъдат хора, в които може да се види Христос – за Негова слава!


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Plamen
публикувано: 07.12.2014 22:50:22 часа

Икуменизъм,действията на такива обединители са съзнателни или несъзнателни,никакви деноминацйи не са Богу угодни,освен Светото Православие,на светите 7 вселенски събора,светите отци много ясно са записали кое е угодно Богу,само който стои в истинската православна вяра и спазва това що е наредено,ще бъде спасен,непознаващи- те православната вяра се радват на какви ли не икуменически душепагубни и еретически учения,които са голяма заблуда


от: Валерия
публикувано: 09.02.2009 11:35:58 часа

Съгласна съм, че трябва да се обединим в молитва понеже има голяма опозиция. Няма никаква връзка между църквите, дори има съревнование. Поне така е в моя град. Ако няма никакво взаимодействие как да се молим заедно?Първо някои ходатаи на които Бог полага в сърцата трябва да се молят за това църквите да заработят като тяло/понеже тялото на Христос е едно/ и тогава да се говори молитви


от: Elena
публикувано: 06.02.2009 07:42:17 часа

Mnogo nasarchavasto interview, slava na ISUS HRISTOS! Iska se sila, jertvogotovnost i smelost da varvish v Bojia pat - neka tova e nasarchenie za vsichki nas!И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават