E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Петък, 19.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Има ли надежда?


П-р Бедрос Алтунян, суперинтендант на Евангелската методистка епископална църква в България, 23.01.2009

<font color=red>Има ли надежда?</font> Изборът на Америка на своя първи чернокож президент развълнува света. Заедно с това постави много въпроси пред нас. Медиите отразяват все още това вълнуващо събитие. Милиони хора гледат с надежда, в очакване на нови, по-добри дни.

Преди 50 години един евангелски пастор на Dexter Avenue Baptist Church в Монтгомъри, Алабама – д-р Мартин Лутер Кинг, каза пред Америка: „Аз имам една мечта...” „Трябва да се научим да живеем заедно като братя или да загинем заедно като глупаци.”
„Тъмнината не може да прогони тъмнина, само светлината може да го направи. Омразата не може да прогони омраза, само любовта може да го направи.“
Тази мечта днес е факт. Последните събития ни карат да се запитаме: „Ние имаме ли мечта? Каква е тя?”


През 2000 г. имах възможност да слушам п-р Йонги Чо в Сеул. Запомних нещо ценно от неговата проповед: „Кажи ми каква е твоята мечта, за да ти кажа какво ще бъде твоето бъдеще.”
Нашето бъдеще много ни безпокои. В каква България искаме да живеем?
Върху руините на старата тоталитарна система какво изградихме ние? Дали художествената конструкция в Брюксел не е само образът на нашето настояще, но и на нашето бъдеще?

Днес ние трябва да отговорим каква е нашата мечта. От това зависи какво ще бъде нашето бъдеще. Идват избори. Обществото е изправено пред безкрайни спекулации. Кой ще ни покаже верния път?

Преди 200 години Ейбрахам Линкълн сложи край на робството. Това беше краят на многовековен наложен ред на обществени отношения още преди времето на Римската империя. Този акт на справедливост беше посрещнат с недоверие. А 150 години по-късно ку-клукс-клан все още палеха негърските домове, училища и църкви, като демонстрираха, че тези конституционни права са илюзия. Но дойде днешният ден, когато Америка с голямо въодушевление и с дълбоко смирение избра първия чернокож президент – Барак Обама. Как се стигна до този ден?

Расовата сегрегация в Америка е исторически факт. Чернокожите – бившите роби, бяха неуки, често бяха престъпници. Върху тях беше насочена цялата ненавист на негативно настроение на обществото, много често с право. Те нямаха равнопоставен достъп до образование, нямаха равни права за работа и обществено признание.

Но имаше една област, в която те бяха напълно равноправни – вярата! В черните църкви, независимо дали бяха презвитериански, методистки, баптистки, петдесятни или други, се проповядваше същата вяра, същото Евангелие, същата надежда за спасение, същото упование за вечен живот.

Евангелските църкви в Америка станаха острови на надежда за тази дискриминирана част на обществото. В църквите те се възпитаваха, образоваха, насърчаваха. Там се развиваше една нова християнска култура. Така се роди госпъл музиката, там се възпитаха личностите, които станаха лидери и дадоха своя принос за развитието на демокрацията. Тези църкви формираха съзнанието на потиснатите и угнетени Божи чеда на Америка. Не с насилие, а с вяра. Така се роди надеждата за едно бъдеще, което е в Божите ръце!

Това, което става в нашето общество, трябва да ни безпокои. Две десетилетия демокрация не ни помогнаха да решим проблемите в отношението ни към ромите. Напротив, в някои области свободата стана катализатор на ненавистта. Откъде идва тази омраза? Тя не е присъща на нашата народопсихология. Кой ни научи да мразим ближните, с които живеем? Само безбожието! Това са горчивите плодове на насаждания в няколко поколения атеизъм.

Днес в нашето Отечество има много ромски евангелски църкви. Някои деноминации с голяма охота ги регистрират и ги причисляват към своята членска маса. Но малко се интересуваме от тях. Никой не се занимава с тях, никой не инвестира ресурси в тяхното развитие. Техните нужди няма да се решат със социални кухни, а с просвета, подпомагане да получат реален достъп до образованието. Само така те ще се преборят с неграмотността и престъпността. За тях се сещат само при избори. Това правим и ние, също както политическите партии.

Църквата няма никакъв принос в разрешаването на този проблем. Никой не реагира на безотговорните изявления на лидери на националистичните партии, на телевизионни канали, които сеят отровните семена на омразата. Насажда се страх в обществото от етническата опасност. Това подтиква към насилие, а насилието – отново към страх. Неумолимият закон на житейската опитност е, че ние жънем само онова, което сме посели, и то в преумножен вид.

Мартин Лутер Кинг беше запитан от журналисти: „Има ли алтернатива страхът, който е обхванал американското общество – страхът от убийства, изнасилвания, безработица?“
Отговорът му беше: „Да, има! И тази алтернатива се казва вяра.“

Президентът Барак Обама с държанието си направи силно впечатление на всеки вярващ евангелски християнин. Достойно беше неговото отношение към молитвата на пастор Рик Уорън към полагането на президентската клетва, в неговата реч към нацията. Да, той е вярващ. Затова стана президент. Затова беше избран. Защото Америка се нуждае от хора като него.

Кога при нас ромите ще могат да заемат високи постове в обществото? Кой ще ги подготви да поемат такава отговорност? Опитностите с ромските лидери в последните две десетилетия са пълно разочарование. Днес никой не гледа сериозно на техните прояви и изявления.

Обединените евангелски църкви в България трябва да вземат сериозно отношение към ромските църкви в България. Нашите братя се нуждаят от подкрепа. Проблемите са много. Ние не се отнасяме сериозно към тях. Но както нас ни приемат и ни подкрепят, така и ние трябва да подкрепим нашите „малки братя“. Това не е само някаква наша сантиментална приумица. Това е заповед от нашия Спасител: „Това, което сте направили за Моите най-малки братя, за Мен сте го направили.“

Каква е нашата мечта? Кой път ще изберем? Скоро идват избори. От това зависи нашето бъдеще. От стъпалата на паметника на Ейбрахам Линкълн, Мартин Лутер Кинг произнася своята знаменита реч „Имам една мечта“ (I Have a Dream), която се посрещна с надежда. Тя остава и до днес една от най-известните речи в цялата история на САЩ.

Дали някой евангелски пастор ще има дръзновението да направи това пред Паметника на Левски или пред образа на друга национална светиня и да може да каже: „Тъмнината не може да прогони тъмнина, само светлината може да го направи. Омразата не може да прогони омраза, само любовта може да го направи.“

Много искам да има надежда и за нас!


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: ТЪРПЕЛИВ
публикувано: 09.06.2009 17:32:21 часа

И още нещо. Материала е написан така,като че ли да ни внуши някаква вина,че видите ли ,нищо не правим за циганите,които не са никакви роми ами са си цигани. Навсякъде се казват цигани и не виждам защо се обиждат,да не би ние да се обиждаме като ни назоват българи? Това което е работа на властта ние обикновените хора няма как да можем да го направим. Достатъчно е че плащаме в голяма степен и на много места тока на циганите,които не се интересуват от сметки,а доста повече от аванта. Десетилетия си живеем заедно с тях,но не ни вменявайте задълженията на властта,тя не е в обикновения човек,статията все едно е писана от някоя медия. Съжалявам,но това е истината. Днес една жена се обади по една тв по телефона и каза:Ние загиваме ЗА ТАКИВА БЪЛГАРИ КОЙ ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ?


от: ТЪРПЕЛИВ
публикувано: 08.06.2009 10:51:40 часа

Пасторе,сам по себе си факта,че президента на Америка е чернокож,какви ползи носи? Видяхме го Обама само за няколко месеца колко антихристиянски изказвания направи. А целия свят го гледа като че ли кой знае какво ще измъдри. Този избор на Америка не е за добро. И какво видя омразно в изказванията на националистически лидери. Знаеш ли,че единствения правилен път срещу глобализацията е национализма? За циганите си загрижен,ами българите какво да правят? На българите им изкарват душите? За това мислиш ли? Много сте далеч от реалността пасторите,живеете си в някакъв измислен свят,с какво защитихте България от ислямизацията и джамиите? Те са проклятие за нас българите,ако сте християни би трябвало да го знаете. Това е идолопоклонство и е срещу Христа.


от: david
публикувано: 04.04.2009 22:07:16 часа

да вярно е тъмнината неможе да изгони тъмнината а само светлината да може премахне тамнината така и омразата. може да я победи любовта няма роми. българи или турци но всички да живеем в божията любов и единни в духа на нашия спасител дано един ден ром да управлява България мъдър човек благословен от нашия. Спасител Исус Христос както негрите в Америка имаха развитие прогрес и днешно време имат президент от тяхната нация моля се на Моя жив БОГ днешно време да имаме ние ромите такова развитие водено от ръководсвото на нашия СПАСИТЕЛ и ние ромите да имаме от нашата нация благоразумен лидер а не да идват в ромските църкви със храна но да идват със любов и уважение и подкрепа тогава ще имаме прогрес и развитие България и много добро развитие КАТО ЕДИН ИЗБРАН БОЖИЙ НАРОД


от: Илко Илиев
публикувано: 01.04.2009 00:02:03 часа

Бих могъл смело да кажа,че в моя роден град Добрич има надежда по отношение на взаимоотношенията с нашите братя роми. Разбираме се много добре с тях и често се събираме заедно без да правим разлика между българи,роми,турци или каквито и да било други народности. В Христа всички сме едно. А по отношение на това,че Барак Обама е християнин аз лично малко се съмнявам,защото не мога да си представя един християнин да удобрява убийствата на деца,каквито дефакто са абортите. Обама със своето удобряване на тези жестокости подлага на сериозна критика истинноста на вярата си.


от: Бедрос Алтунян
публикувано: 31.01.2009 21:59:19 часа

Смисълът на статията не е, че нашата надежда е в новия американски президент. Въпросът е: ако Америка се промени и извървя един дълъг път, докато избере един цветнокож за президент, дали и ние можем да се смирим и да приемем като равноправни нашите отхвърляни ромски братя. Проблемът е в нас! Дали ние ще се променим? Тогава може да има надежда и за нас!


от: Galina
публикувано: 26.01.2009 06:30:47 часа

na dvamata kandidati za prezident po vreme na disputa be zadaden edin mnogo madar vapros \"KAKVO STE NAPRAVITE AKO SRESTNITE DIAVOLA\"Obama otgovori ,4e ste vodi politika i diplomacia ,oponenta mu kaza , 4e ste go udu6i. Ot tezi otgovori mogem da si napravim izvod. Na tozi vapros dva otgovora niama. S diavola kompromisi i diplomacia ne mogem da pravim. S nego triabva da se borim za palna pobeda. Za vas neznam. Neka vseki da pomisli. Za men iniciatora za tozi vapros e bil mnogo madar 4ovek.


от: Калин
публикувано: 24.01.2009 15:45:21 часа

Не знам каква надежда има след като концерта по инагурацията беше открит от епископ-гей, Обама още от първите си изявления се обяви ЗА правото на аборт. Има надежда - белезите на последните времена говорят, че Исус скоро идва.


от: netmonk
публикувано: 24.01.2009 10:53:14 часа

НЕ! Има надежда! Просто надежа няма за тези, които винаги търсят световна конспирация, тайни ложи и световни заговори. Бог е в контрол и не веднъж в историята Той е показвал това чрез водачите на различни империи. Ако всичко е част от някаква конспирация, а Бог е в контрол - значи няма нужда от усърдна работа - всичко е решено, така ли??? Обама започна с високо вдигната летва, с амбициозни намерения и с високи очаквания. След 4 години ще можем реално да видим как и до колко се е справил. Нашата, българската надежда може да започне с вяра в Исус Христос и с. . . правилно гласуване. Просто сегашната триглава ламя, която ни управлява трябва да бъде тотално изметена на следващите избори.


от: savov sasho
публикувано: 23.01.2009 20:04:12 часа

П-р Бедрос ,това за което ме4таеш го ме4тае вярвам целият български народ. А аз ме4тая да видя и да 4уя как един български президент накрая на всяко едно обръщение към българския народ се моли ,Господ Вемогъщия да благослови нациятя ни. Общата ни ме4та ни прави да имаме и обща молитва ,без която е немислимо ме4тата ни да се осъщистви. Бог,Отец,Син и Святи Дух да благослови България


от: dored
публикувано: 23.01.2009 17:01:21 часа

Не, няма надежда! Надеждата ни е в Исус Христос! Всичко, което е писано трябва да стане и затова живеейки в последното време не трябва да се заблуждаваме, че животът на земята е без контрол от Бога! Не се заблуждавайте, че този нов президент е със самостоятелна политика и че неговите конци не ги дърпат сатанинските сили! Обама е поставен, за да обедини черните от Африка, черните от цял свят, това е още слабото звено за изпълнението и осъществяването на новия световен ред. И Обама , и Буш, и Клинтън и Рейгън, и Горбачов, и Путин, и ръководителите на Китай, Япония, Франция, Индия и т. н и т. н. са вече в глобалната мрежа на новия световен ред, Ню ейдж. Но Бог контролира всичко! Остава ни малко време, нека да го използваме за усърдна работа в името на Исус Христос!И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават