E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Неделя, 21.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Бракът според Божия план


ЕВ, 08.02.2012

<font color=red> Бракът според Божия план</font> Седмица на брака

С интерес следя по медиите темите за брака и семейните взаимоотношения. Имам папка, в която събирам подобни материали. Наскоро я прегледах и забелязах, че повечето статии коментират развода, а не съхраняването на брака. Някои обясняват защо е по-добре човек да не се жени. И почти нищо за това - какво казва Библията за семейството. Медиите непрекъснато говорят за развода, а не за брака и как можеш да бъдеш щастлив и благословен в него.


Ако трябва да се пише статия за развода, тя може да се озаглави „Как най-бързо и най-сигурно да се разведеш”. Тогава могат да се дадат и следните съвети: ревнувайте се непрестанно, не си говорете и не обсъждайте проблемите си, не правете компромиси, обвинявайте се и си натяквайте взаимно всяка грешна стъпка, не си прощавайте и не забравяйте, не бъдете верни.


Мен не ме интересуват разводите на известните личности, а как да остана женен за същата прекрасна жена „докато смъртта ни раздели” и как любовта ни да остане така силна.


 


<font color=red> Бракът според Божия план</font>

Сключвайки брак, ние се свързваме с другия човек и  трябва да се стараем всеки ден връзката помежду ни да става все по-здрава. Бракът всъщност наистина отнема от свободата ни, както казват критиците и противниците на семейната единица. Влизаме в зависимост - ти и твоите действия зависят от човека до теб. Решенията, които вземаш, са общи решения. Действията, които вършиш, са за вас двамата. Ти си се обвързал с човека до себе си и си станал едно цяло с него.


 


Обвързването е като договор, който решаваш да следваш и да зачиташ. Правиш го, защото обичаш и харесваш човека до себе си. Обвързването е много по-силно от привличането. Привличането се ръководи от емоциите и чувствата, докато при обвързването участие вземат разумът и волята.


 


Посвещението е другата важна съставка за устойчивия брак. Не е достатъчно да решиш да споделиш живота си с любимия човек, а е необходимо и да се посветите един на друг. Посвещението според тълковния речник е отдаване, обричане на някого. Така в Библията свещениците се посвещаваха да служат на Бог. Посвещението изисква отделяне. Мъжът и жената в брака се посвещават един на друг и по този начин се отделят. Те създават ново семейство. Свещениците се посвещаваха да бъдат верни на Бог, а ние се посвещаваме да си бъдем верни един на друг.


 


За да е устойчив един брак, е нужна и любов. И не от обикновената, а от онази – безусловната, която е спойка между двамата. Макар тя да е качество на Бог, аз съм уверен, че и ние, хората, сме способни да обичаме по този начин.


 


Благословеното семейство е възможно само когато част от него е и Бог. Всъщност Той е четвъртата съставка за един сполучлив, устойчив и благословен брак. Споменавам я накрая, но тя е най-важната. В Библията се казва, че ако Господ не съгради дома, напразно се трудят зидарите и ако Господ не опази града, напразно бди стражарят. (Псалм 127:1)


 


                                                                                Цялата статия четете тук.


 


Семейството – Божият план за нас


 


Защо е толкова трудно човек да удържи на обещанието „Докато смъртта ни раздели“, дадено по време на сватбената церемония? Къде е причината толкова много християнски семейства да се разпадат?


Ясно е, че семейният живот не е само от празници, има своите изпитания и отговорности, изисква посвещение. Трудно е да бъдеш посветен в болест и проблеми без присъствието на Бог. За нас, християните, е невъзможно. Нашите бракове са под постоянен прицел на дявола.
В книгата Еклисиаст се споменава за тройното въже, което не се къса лесно (Еклисиаст 4:12) – стих, използван често по време на венчавки. Съставната част на това въже са съпругът, съпругата и Бог. В книгата Псалми се казва, че ако Господ не съгради дома, напразно се трудят зидарите (Псалм 127:1). Ако приемем, че домът е нашето семейство, а ние сме зидарите, то нека не забравяме, че без Божията милост никое християнско семейство не може да оцелее.

За да бъдат семействата ни наистина християнски, е необходимо не да живеем за себе си, а Христос да бъде в нас (Галатяни 2:20).


                                                                                 Цялата статия четете тук.


 


Любовта – избор и посвещение


 


Бях 19-годишен, когато се ожених по волята на родителите ми. Моят баща и бащата на съпругата ми са били близки приятели и са направили оброк: ако жените им родят момче и момиче, децата трябва да се венчаят.


 


Не бях виждал бъдещата си съпруга до деня, в който беше въведена в дома ми като булка. След като се поклонихме на небето и земята, тя беше въведена в спалнята ми. Когато най-после отметнах булчиното покривало от червен брокат, застинах от ужас. Лицето й беше дълбоко набраздено от белезите на едра шарка, носът й беше сплескан, а под почти липсващите вежди набраздените й клепачи изглеждаха подпухнали. Беше 19-годишна, а изглеждаше на 40.


 


Избягах в стаята на майка ми и плаках цяла нощ. Тя обаче ми каза, че трябва да приема съдбата си. Грозничките момичета носели късмет на мъжа си, а красивите причинявали мъка. Но думите й не можеха да уталожат болката ми. Не споделях стаята на жена си и не й проговарях нито дума. Спях в училище. Когато дойде лятната ваканция, не исках да се прибирам вкъщи, докато баща ми не изпрати братовчед ми да ме доведе.


                                                                             


                                                                                     Цялата статия четете тук.


 


Християнското семейство


 


Каква е вашата рецепта за успешно християнско семейство?


Аз я пиша вече цял семеен живот. И като я напиша, ще ви я съобщя. Мисля, че няма рецепта. Има обаче една съставка, която задължително трябва да присъства и ако е така, има успешно семейство. И това е личността на Исус Христос. Аз често рисувам един триъгълник, в който в основата са двамата партньори в семейството, а в горния ъгъл е Бог. И когато двамата партньори започнат да се доближават и издигат до Бога, съвсем естествено разстоянието между тях се скъсява. И така близостта им става все по-голяма и по-голяма. Когато Бог е фактор в семейството, тогава човек е готов да се променя, да израства, да служи на другия, да признава своя егоизъм, да признава своите грешки, да бъде отворен да бъде коригиран и в екип да върви напред. Да прощава, защото понякога в семейството се получават най-големите рани и се изисква най-голямата прошка. Защото там са най-близките хора, а от тях най-много боли, но пък и резултатите са най-добрите резултати.


 


С какво християнските семейства са по-различни от останалите?


Основната разлика е, че вярващият човек има критерий за правда и истина и това е Самият Бог или някой, който е вън от него. Невярващият човек, колкото и да е наследил някакви добродетели или някакъв морал, сам за себе си е критерий и сам за себе си определя що е добро. Неговият личен интерес е двигателната му сила. И това е основната разлика. Защото, ако егото те определя, всичко става относително – и любовта, и верността, изобщо има едно размиване на понятията. Но ако ние приемем, че Бог е родителят на човечеството, Той е създателят на семейството, тогава ние се съобразяваме с Него. Той е нашият авторитет, не сме ние, не са нашите лични интереси, не е нашето образование или психическо състояние. Така че има огромна разлика. Когато Бог е критерий, има гаранция за бъдеще, за успех, има наслада, има радост, има израстване, има истинска обич. Иначе има инстинкти. Ако Бог е създал семейството, значи в Него можем да намерим и най-добрите съвети, и най-добрата подкрепа за изграждането му.


 


Аз бих искал да отправя едно пожелание към всички млади хора: да не се съобразяват с този свят, но да ценят високо онова, което Бог им подарява, и онова, което Бог е направил за човека. И един от най-големите му подаръци е семейството. Да не се страхуват да създават семейства, защото там има огромно благословение. Децата са огромно благословение, преди всичко партньорът е огромно благословение. Така че да създават добри семейства, да се радват в тези добри семейства. Да отглеждат набожно поколение и да следват и моя пример, защото аз съм го направил.


 


                                                                              Цялото интервю четете тук.


 


Святост и чистота преди брака


 


Човекът не е създаден да живее сам


 


Ние, хората, не можем да живеем сами, не сме създадени, за да живеем сами. Човек е създаден да живее с други хора, да живее, общувайки. Ние сме създадени да си принадлежим с друг човек. Но тъй като сексът се издига в култ, общуването на хората често се свежда само до сексуалното общуване. Важно е обаче да помним – това не е всичко, сексът не е всичко: той е част от взаимоотношенията между двата пола, но не е целта и средството във взаимоотношенията между мъжа и жената. Нещо, което не се наблюдава в днешното общество. Мъжът и жената просто са обект на привличане (няма нито една реклама, за каквото и да било, на която да не се появят добре сложени и разголени мъж или жена), целта е не една устойчива и дълготрайна връзка, а „да намериш нещо по-добро”. Успехът се измерва с броя на партньорите, които си имал. Да имаш само един партньор или да си девствен, те класира директно в групата на аутсайдерите и неуспелите. Копнежът на човека да живее с друг човек, да образува семейство и да има дълготрайна връзка се свежда до едно елементарно ниво на задоволяване на първосигнални нужди. Човекът не е създаден да живее сам. Човек е създаден с пол. Бог създава съвсем съзнателно човека в два пола, създава мъж и жена и това означава, че да имаш влечение към другия пол, е нещо съвсем нормално и закономерно – нито Библията, нито ние можем и трябва да отричаме това влечение. Сексът обаче не е целта на взаимоотношенията между един мъж и една жена, а е следствието. Библията ни говори за създаването на семейство като за започването на една нова връзка на чисто емоционално и духовно ниво: „Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си, и те ще бъдат една плът” (Бит. 2:24).


Нещо повече, сексът не е всичко, но без секса бракът също би бил непълен –текстът от книгата Битие ни говори за пълно единение – душевно, емоционално, но също и физическо единение. Да станеш една плът, е именно такова единение – на всяко едно ниво, ставане на едно цяло, описание, което най-добре съответства на брака.


 


Секс преди брака: и дума да не става!!!


 


Библията не говори много за предбрачните взаимоотношения – по онова време просто не е било необходимо да се говори по този въпрос. Причините за това са много – хората са се женели рано, често брачният партньор е бил избиран предварително, а е липсвало и такова издигане на секса в култ, каквото имаме днес. Въпреки това Библията пределно ясно показва къде е мястото на секса – в брака. За съжаление днес много църкви правят компромис с тези истини и позволяват съжителството преди брака, понеже другата, значително по-консервативна позиция не би се харесала в обществото. Библията ни съветва да „бягаме от блудодеянието”, защото така вредим на „собственото си тяло”. И въобще в целия този пасаж (I Кор. 6:15–20) се говори за това, че тялото на човека не е негово, а принадлежи на Бога, че неправилната употреба на тялото може да има тежки последствия.


 


Бракът е обещание и завет. Той не се основава на външната красота на партньора, на физическите му качества или неговите способности в която и да е област. Той е обещание, завет и заявление пред Бога и пред света: „Аз искам да бъда с този човек!” Затова бракът не се основава на особеностите ни или на това, дали си пасваме в леглото, или не. Той се основава на желанието на двама души да живеят заедно и да дадат защитена среда на своите взаимоотношения – любов, секс, да израснат един към друг и да станат едно цяло, както и да създадат защитена среда, в която да възпитават своите деца. Бракът е едно заявление пред Бога и Бог е свидетел на този завет, присъствайки и обещавайки Своята защита и закрила. Обърканите и изкривени взаимоотношения преди брака могат да навредят, а понякога дори и да разрушат брака. Когато сте имали безразборни отношения с други партньори, вероятността да преживеете разочарование поради големите си очаквания за секса в брака е много по-голяма, отколкото ако не сте имали въобще такива взаимоотношения. Поради разочарованията, които човек вече е преживял, натрупаният емоционален товар ще се предаде и във взаимоотношенията между двамата партньори и рано или късно ще доведе до проблем. Може да доведе до затвореност, разочарование, търсене на нови партньори и в крайна сметка да разруши брака.


 


Обаче ясно трябва да си припомним, че идеален човек няма – в края на краищата всеки ден можем да видим това в огледалото и да си позволим да започнем взаимоотношения с друг човек. Да започнем такива взаимоотношения, ясно съзнавайки, че несъвършенството и непълнотата на отделния човек могат да бъдат допълнени от един партньор, избран и изпратен от Бога, за да бъдем с него едно цяло. Но и да не забравяме, че, както казва мъдрецът в книгата Еклисиаст, „има време за всяко нещо” и че всяко нещо е хубаво и добро на времето си. Градете здрави взаимоотношения на здрава почва, за да имате добър брачен живот, благословен от Бога.


                                                                                   Цялата статия четете тук.


 


Тази година от 7 до 14 февруари за първи път у нас семействата ще имат възможността да отбележат и празнуват Седмицата на брака. Това е международна инициатива, която има за цел да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и традиционните семейни ценности. Тя се провежда ежегодно по същото време в над 12 страни по света, сред които Англия, Америка, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Италия, Австралия, Холандия, Южна Африка и др. Инициативата предоставя редица възможности и включва активности с цел разясняване ползите от брака и оказване подкрепа на двойки по пътя им към създаване на успешна връзка и укрепване на традиционното семейство.


 


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: 4Dmmq9k20
публикувано: 21.06.2016 00:57:36 часа

That’s so true. So early signs of acid reflux, colic or indigestion, consult your doctor right away. They’ll know what it is and it’s important to treat the babies immediately. We wolndu’t want them to be dehydrated and irritable.И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават