E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Сряда, 24.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Музикантът Боно отблизо


Невена Антонова, 12.01.2009

<font color=red>Музикантът Боно отблизо</font>

Боно Вокс – добър глас или глас, който призовава към нещо добро?


През последните няколко години освен на музикалната сцена виждаме Боно, вокалистът на една от най-влиятелните групи в света – U2, и сред лидери като Колин Пауъл, Бил Клинтън и Герхард Шрьодер. Ирландецът с неизменните тъмни очила се появява и на кориците на списание „Тайм” като един от „добрите самаряни” за 2005 г. Той присъства на среща на Г-8, за да подкани световните лидери да увеличат финансовата помощ за най-бедните страни. Среща се и с християнски водачи, като Бил Хайбълс и покойния папа Йоан-Павел II, на когото дори подарява чифт от своите тъмни очила. Класации го поставят сред най-влиятелните световни лидери, номиниран е и за Нобелова награда за мир. Едни биха го определили като рок звезда, поет и активист, който се бори за световни социални каузи, други – за съвременен пророк, а трети – за псевдосветец.


Кой е Пол Хюсън?


Истинското име на Боно е Пол Дейвид Хюсън. В ученическите години той се сдобива с прякора Боно Вокс, който идва от магазин за слухови апарати в Дъблин (bono vox е граматически неправилен израз на латински, който означава добър глас).


Той е роден на 10 май 1960 г. в Дъблин. Баща му, Пол Хюсън, е католик, а майка му, Айрис Ранкин – протестантка. Това е крайно необичайна връзка за онези размирни времена в Ирландия, където разделението между католици и протестанти е много силно. На 14-годишна възраст Пол изгубва майка си, която умира от мозъчен кръвоизлив по време на погребението на своя баща. Пол преживява тежко нейната загуба.


През 1976 г. Пол прочита училищна обява, пусната от Лари Мълен- младши за сформиране на група. Не след дълго се заражда U2, в която свирят Дейвид Еванс (Ди Едж) – китара и клавишни, Лари Мълен-младши – барабани, Пол Хюсън – вокал и китара, Адам Клейтън – бас китара. Вече толкова години музикантите от U2 свирят в непроменен състав и всички техни почитатели се питат кога ще излезе поредният им дългоочакван албум.


„Музиката може да променя света, защото може да променя хората”


Още в първите си албуми музикантите от U2 и Боно (автор на почти всички текстове на песните) показват, че не са безразлични към случващото се около тях и приемат музиката като мисия. Боно заявява, че музиката може да променя света, защото може да променя хората. Текстовете на песните им са дълбоки, истински, духовно заредени и социално и политически ангажирани. Музиката им трябва да се слуша с отворени сетива. На концертите им атмосферата зарежда, вдъхновява, разтърсва.


На 24 юни 2005 г. в родния им град Дъблин се сбъдна и една моя мечта – да присъствам на концерт на U2. Това беше повече от концерт. Мога да го сравня с молитва, хваление и среща с Бога. Хваление към Бог, водено от Боно.


Християнин ли е Боно?


Вече повече от 25 години почитателите на Боно изследват най-старателно текстовете на песните му, интервютата, поведението и всичко останало, което може да им даде отговор на въпроса, дали Боно е християнин. Той често казва, че е просто вярващ, защото да бъдеш християнин е голяма отговорност, а той не смята, че може да бъде най-добрата реклама за Бог. „Не се съмнявам. Нямам съмнения в Бог. В Него имам пълна вяра. Това, в което се съмнявам, е религията.”


Малко след сформирането на групата U2 Боно, Ди Едж и Лари Мълен започват да посещават харизматична група, наречена „Шалом”, в която членовете се срещат, за да изучават Библията и да хвалят Бога. Тримата от U2 обаче по-късно напускат, защото усещат, че останалите от „Шалом” не одобряват музиката им, външния им вид и не насърчават техните светски изяви.


Юджийн Питърсън, пастор и учен, превел Библията на съвременен английски език The Message, казва, че когато слуша песните на U2, чува звука на истината и любовта, а в гласа на Боно чува гласа на пророк в съвременната попкултура. Самият Боно със сигурност ще отрече, че е съвременен пророк, и с присъщото си чувство за хумор ще каже нещо по свой адрес. Малко обаче преди баща му да почине от рак, Боно стои до леглото му и му чете на глас от същата Библия.


Цели книги и интернет сайтове са посветени на библейските послания и препратки в текстовете на песните на U2. Понякога посланията на Боно са недвусмислено обръщение към Бог – песента Яхве от последния им албум How to Dismantle an Atomic Bomb или 40 – една от ранните им песни, изцяло базирана на Псалм 40. Друг път те са поетични метафори като в песента Grace („Благодат”): „Благодат, тя поема вината,/ тя покрива срама,/ тя премахва петното.../ Тя е мисъл, която промени света./ Благодатта открива доброто във всичко.../ Тя пътува извън кармата./ Благодатта открива красота във всичко.../ Благодатта създава красота/ от грозните неща.” Има и скрити препратки, като например закодираният на корицата на албума All That You Ca’t Leave Behind стих от Йеремия 33:3: Извикай към Мен и ще ти отговоря, и ще ти покажа велики и тайни неща, които не знаеш. Препратката към този библейски стих присъства като упътващ знак на светлинно табло на летище.


В интервю Боно разказва как веднъж посещава рождествена служба в катедралата „Св. Патрик” в Дъблин и докато седи на пейката, сълзи започват да се стичат от очите му, когато осъзнава, че Бог решава да изяви Себе Си в едно бебе – нещо тъй уязвимо, че любовта се превъплъщава в дете. „Зад вселената стои една необятна сила и аз вярвам в гениалността на твореца – Господ, или Любовта и Логиката, който избира да намери проявление в дете, родено в ясли, в крайна бедност, в сламата и мръсотията. Това е изумително!”


„Известността е валута и аз искам да я използвам!”


Именно помощта към уязвимите и бедните Боно вижда като изпълнение на думите на Христос „Обичай ближния си.” Скептиците го обвиняват, че използва своите социално ангажирани изяви, за да си прави реклама. Боно обича да казва: „Няма нищо по-лошо от рокзвезда с кауза, но известността е валута и аз искам да я използвам.” И той я използва, като се среща със световните лидери и ги убеждава да опростят дълговете на Третия свят. Прави дълги обиколки из църквите в САЩ и приканва вярващите да се включат в борбата срещу СПИН в Африка с думите: „Това не е кауза, а неотложна нужда. Бог е застанал на колене пред църквата и ни умолява да променим курса на огромния танкер от безразличие по въпросите на СПИН.”


Боно за Боно


Френският журналист Мишка Асайес издаде книга, в която публикува разговори със своя приятел Боно. Там за пръв път Боно разказва открито историята си и говори надълго за вярата си. На въпроса, кой всъщност е Боно, той отговаря: „Аз не съм звезда... а музикант, който пише, пуши пури, пие вино и чете Библията. Обича да се поизхвърля, рисува това, което не може да се види. Съпруг, баща, приятел на бедните и понякога на богатите. Активен пътуващ търговец на идеи. Шахматист, от време на време рокзвезда, оперен певец в най-шумната фолкгрупа в света. Стига ли ти?”


 


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Кирил
публикувано: 16.06.2009 02:14:05 часа

Аз обичам u2 откакто се помня, не искам да изпадам в разсъждения за Боно. . . . . толкова доказан човек е, че мойто мнение би било ненужно. Аз също мисля да ходя в Милано на концерта, та ако някой ще ходи нека се свърже с мен! Скайп: k1r4077


от: Рос
публикувано: 13.05.2009 23:26:21 часа

Боно е пич. Аз го уважавам. На 7-ми юли отивам в Милано да го слушам на живо. Иначе следя отблизо и участвам в кампаниите на ONE. оrg, неговата фондация. Точно така - известността е валута и се радвам, че Боно я използва за такиви акаузи, а не например за да порпагандира някой култ, както правят някои други звезди. Боно порпагандира помощта към онеправданите, независимо какъв е мотива ти - било то религиозните ти убеждения (от която и да е религия) или атеистичната ти хуманност. Ако трябва да го оприлича на герой от Библията, това ще е бирника, който се биеше в гърдите и не смееше поглед да повдигне, каейки се, докато \"праведният\" фарисей се гордееше, че не е \"грешник\" като него.


от: Роман
публикувано: 01.03.2009 00:19:44 часа

Нека да даде Бог повече такива световно известни музиканти,които да изявяват Неговата сила и слава по света. Принципно мнението ти Иване е правилно и съм съгласен,че пушенето и пиенето са грях,но съдим,като фарисеите,а да се постараем да изявим Бог на хората по всякакви начини. Определено смятам,че това което прави Боно и неговата група е добро,а в частност искам да добавя,че пушенето на пури и пиенето на малко вино,е вид придаване на тежест пред хората,Бог не гледа на лице,а на сърце,имало е и един световноизвестен проповедник,който е използван от Бог много активно и много хора са се спасили чрез него(за съжаление сега не си спомням името му)също е пушил пури,даже след огнена проповед е излизал и е запалвал пура пред хората на които е проповядвал,е после Бог го е освободил,но факта си е факт. Бог да Ви благослови и бтдете мъдри. . .


от: Ivan
публикувано: 06.02.2009 14:03:03 часа

Мен ако питаш,Боно си е точко \"Добрия Самоарянин\". Но да казваме че бил християнин в смисала в който библията казва,не сън много обеден. Защото като четох матеряла видях много добри деиности, като опрощаване на дългове на страни,подпомагане на бедните. Това е много добро и не го торичам,но да казваме че бил \"Пророк от ПОСЛЕДНОТО ВРЕМЕ\" и темподобни много не ми се нрави. И за да не звуча голословен ето и едно от нещата които ме смущават: \"музикант, който пише, пуши пури, пие вино и чете Библията\". Какво ще кажете?Май ми се струва че има конфликт м/у Божието слово и пиенето и пушенето. И още нещо!Никаде не прочетох че някои се спаси чрез негожото свидетелство,албум,песен песен и т. н. Матей 28:19. Това е което Иска Исус от нас заедно със сдругото,защото словото казва че вярата бес дела е мартва. А дела без вяра според мен е меч що званти и кимвал що дрънка. И още човешката правда е омърсена дрипа и пак Божийте пътища не са като човешките пътища. Ако Бог се впечатлява сомо от какива неща то значи ли това да кажем,че Анджелина Джоли е светица защото и тя работи в ООН и се грижи за сираци. От всичко друго що пазим, нека пазим сарцето си, защото от него са изворите на Живота!Защото ако даваме сърцето си на този или на онзи и се впечатляваме че еди кой си се спасил,та било и Боно,Осама Бин ладен или който и да било друг рискуваме да се завлечем след човеци и да се отделим от Христос който проля кръвта си за нас. Защото на човеци ли да угоднича(или да се впечатлявям от тяхнатя деиност)сега или на Бога?Ако е на човеци миаля че Бени Хин е по напред с матеряла,НО НЕКА С УСЪРДИЕ СЛУЖИМ НА БОГ за да виздаме повече спасени,защото преднего няма богати и бедни. Всички сме еднакви и всеки ще отговоря за себе си. Мисля че бях достатачно ясен. Добре е да помагаме на всеки които е в нужда и словото го казва,но да не издигаме човеци които го прявят защото на нас ни Харесват защото са ни били кумири или просто ни допадат. Нека Бог съди,А НИЕ ДА НАПРАВИМ ТОВА КОЕТО СЕ ИСКА ОТ НАС В ПОКОРСТВО И СМИРЕНИЕ. бОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИИ з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават