E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Сряда, 17.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Телевизионната водеща Опра Уинфри християнка?!


Любомира Любенова, 06.10.2008

<font color=red>Телевизионната водеща Опра Уинфри християнка?!</font>

Защото, ако дойде някой и ви проповядва друг Исус, когото ние не сме проповядвали, или ако получите друг дух, когото не сте получили, или друго благовестие, което не сте приели, вие лесно го търпите.


(II Коринтяни, 11:4)


 


Опра Уинфри е наричана Кралицата на токшоуто. Тя е определяна като една от най-известните жени в Америка. Това, което се стреми, е да помогне на слушателите си да се справят във всекидневието. Все по-често я чуваме да говори за Бог, дори и за Исус Христос. Но за кой бог става въпрос?


Според много медийни проучвания Опра достига около 22 млн. зрители всяка седмица. Около 2 млн. души четат списанието й. Сайтът й е посещаван от 115 млн. души. „Някои хора са известни с пеенето си, аз съм известна с ораторските си способности – казва тя за себе си. – Говоренето за мен е както дишането.”


Опра не само е добър комуникатор, но тя е един от най-нашумелите носители на постмодернизма – епоха, която позволява на всеки да възприема истината по индивидуален начин. Резултатът от всичко това е, че тя се превръща в духовен лидер на световно ниво.


Тя е с пълното съзнание, че е в позиция, от която може да променя живота на хората. С това разбиране тя прокарва новооткритите си „истини”, които са основани на гледната точка на ПАНТЕИЗМА. Тя заявява: „Никой не знае по-добре твоята истина от теб самия!” През последните години Опра е въвлечена като основен говорител, който защитава психологията на ню ейдж (букв. нова епоха). „Истината е нещо, което живее в нас, което със сигурност е записано в генетичния ни код. Когато търсим истината, откриваме Вселената. Пътят на хиндуизма ни учи:


истината е една, пътищата – много”


Разбиранията на американците са повлияни от Опра. Потресаващо е изследването, че 68% от запитаните евангелисти в Америка вярват, че има няколко пътя до Бога. Според в. „Нюзуик” „посланието, проповядвано от Опра, всява смут сред християните, защото много от тях вече не смятат Библията за единствения достоверен източник за християнската идея”. Повечето хора са склонни да търсят различни обяснения, за да стигнат до истината.


Вместо да се обърнат към Бог, Който ги наставлява, те търсят религия, която им дава различни правомощия да вършат каквото пожелаят.


В предаването си Опра дава гласност на много известни личности, които носят посланието на ню ейдж. Те предлагат на зрителите религия, която да ги упълномощава за различни неща. Всички те са против идеята за лични взаимоотношения със Създателя. Посланията на тези духовни водачи обикновени са свързани с изкушаващите съвети за себереализация. В ранните си години на духовно търсене тя кани хора като Шърли Макклейн и Мериън Улямсън, Гари Зукав, Каролин Мис и др.


Открито заявява, че е съгласна с вярата на известния ню ейдж носител, гуруто Екхарт Тол – автор на книгата „Новата земя – събуди се за целта на живота си!”.


От християнство към ню ейдж


Сигурно ни се струва странно как един човек, веднъж познал истината, се обръща към други култове. Това е разказът на Опра Уинфри за преминаването й от християнството към ню ейдж:


„Умът ми се отвори да разбера огромната безкрайност, която наричаме бог. Аз съм израснала в баптистка църква и се радвам, че успях да разчупя правилата и да изляза от клетката на ограниченията. Докато слушах една проповед, в която се говореше, че Бог е ревнив, нещо ме удари. Бях поразена! Бях на около 27 или 28 години. Започнах да се питам дали наистина Бог е ревнив. Не се съгласявам с това, защото вярвам, че Бог е любов и Той е във всяко нещо. Много ми харесва тезата на Екхарт. Той пише в книгата си, че


човекът е направил Бог по свой образ – вечен и безкраен


Противоестествено е да го превърнем в идол, в който трябва да вярваме и на който да се покланяме, като го наричаме „мой Бог” или „наш Бог”. Точно това усещах, когато седях в църквата и слушах проповедта. Нямах усещането, че Исус е дошъл, за да даде старт на християнството. Аз съм християнка, която вярва, че има няколко пътища до Бог, освен християнството.”


Този начин на мислене няма нищо общо с християнството, въпреки че Опра се определя като християнка. Освен че не вярва в личността на Исус Христос, тя обожествява себе си. Докато четох историята на нейното „обръщане”, сякаш се преселих в Едемската градина още в дните на Сътворението на света – при Ева и змията. Дяволът винаги хвърля съмненията: „Това наистина ли е?... Бог наистина ли е Този, Който казва, че е? Ти не искаш ли да опиташ нещо по-различно?...”


Съмненията в личността на Бог водят до загубване на човешката идентичност и стремеж към обожествяване на самия себе си


След като първите хора опитват плода, Бог ги изгонва от Едем. Има основателна причина за това: „за да не простре ръката си да вземе и от Дървото на живота, да яде и да живее вечно” (Битие 3:22–23). Явно човекът вече си въобразява, че е стигнал до измеренията на Бог. Точно тази идея разпространяват всички теоретици и последователи на ню ейдж: „Бог е във всичко, Бог е в мен. Следователно аз съм Бог. Аз живея колкото Бог.”


Окултните ню ейдж влияния върху Опра


 не са въпрос на съмнение


Едно име, което може би най-много е повлияло на Опра, е Ерик Батъруорд. Той е автор на книгата „Открий силата в теб”. Основното му послание не се различава от споменатите досега, но той заявява по-категорично възгледите си.


Пантеистичният възглед, който се прокламира – че Бог е вселенската сила и енергия, е характерен за ню ейдж.


Спасението се постига чрез упорит труд и усилия. Ако вършиш добри дела през всичките си животи на Земята, ще бъдеш спасен. Този възглед отхвърля идеята за създаване на взаимоотношение между човека и Твореца.


Всички гурута на ню ейдж имат едно и също послание: ние сме едно, ние сме божествени създания, които имат физически преживявания. Бог не е личност, с която можем да имаме взаимоотношение. Исус е един от многото учители, които показват пътя към Бога. Прераждането е възможност за човека да се поправи и да избяга от съда.


Много от тях съветват


да не гледаме на фактите, а да разчитаме на безразборното мислене


Отхвърлят Библията като Божествена книга. Вместо това се основават на медитацията и свръхестествените си опитности. Често ще чуем „мъдри” мисли от типа на: „Всяка душа е свой собствен бог. Не бива да се покланяш на нищо, освен на себе си, защото ти си бог.”


Примката „Ще бъдете като Бога” (Битие 3:5) 


Човекът винаги е искал и ще иска да бъде като Създателя си. Това е мотивът на Адам и Ева. Това е идеята, която движи построяването на Вавилонската кула. От тази мисъл сме движени и днес. Докъде ли ще стигнем?


Библията и ню ейдж


Библията е категорична по въпроса, че Бог НЕ е някаква енергия или нещо. Бог е личност, Която е създала хората и се интересува от тях. Той е Създателят, който управлява Вселената. Бог създава човека по Свой образ, а не човек създава Бога според собственото си възприятие.


Исус не е „пътепоказател”, Той е Пътят. Той е нашето изкупление от греховете ни. Спасението не е заслужено чрез добри дела. То идва в резултат на покорството на човека към светия Бог. Религиите не са равни помежду си. Те не са различни пътища, по които човек минава, за да стигне до съвършенство. Исус е единственият Път и затова християнската вяра твърдо стъпва на убеждението, че Той е единственият път към спасението, когато човек повярва в Неговото възкресение.


Нито един религиозен лидер или гуру не е възкръснал от смъртта. Единствено Исус го прави. Без Евангелието за Неговата спасителна благодат нито един човек не може да застане пред светия Бог и да избяга от съда. Исус е крайният съдия на човечеството. В деня на съда човек няма да успее да събере достатъчно „позитивна енергия”, за да промени курса на живота си. Времето за избор е сега. Няма друга възможност след този живот.


  Предизвикателство към нашето съвремие представлява движението ню ейдж, което е оставило отпечатък върху различни страни от културата и в съзнанието на човечеството. В идеен и понятиен план ученията, обединявани в движението ню ейдж, заимстват от християнството, будизма, индуизма и окултизма, като почти изцяло покриват територията и проблематиката, вълнуващи теософията, антропософията и спиритизма.
Християнството и ню ейдж имат коренно различни виждания за човека и смисъла на живота.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Венелин
публикувано: 23.02.2009 17:18:59 часа

Момчета и момичета, аз съм чел книгата на Толи и съм възхитен от нея. Там той твърди, че с думата \"Господ\" се е злоупотребявало толкова много, че това понятие вече носи своето бреме. Второто което искам да заявя е ,че Толи ни разкрива една деиствителност в която основна роля играе човека, без разните му там институции. За него има един момент и това е настоящето. Ако се замислите ще видите ,че е прав, защото дори и да мислите за миналото и за бъдещето, единственото което имате е настоящето. От там той извевда една система на самоуспокоение, един вид, не мислете за миналото, нито за бъдещето, защото всичко което имате е този момент. А за вярата, няма такова нещо като лош или добър християнин. Или поне няма тук на земята човек или институция която може да съди, защото Съдията е само един.


от: lichevoleg
публикувано: 14.11.2008 18:03:56 часа

Там , където има пари и влияние върху огромна аудитория, несъмнено се появява и интереса. . . да говориш това коети ти казват вместо Истината - Божието слово. Да не забравяме протестантския принцип - \"Библията и само Библията. . \"


от: kiko
публикувано: 03.11.2008 23:53:40 часа

Господ не спира добрите намерения. Не сме на Земята,за да се съдим и да обвиняваме свободната воля. Хората с new age мислене знаят много добре неизменната връзка между действя и последствия. Всеки на тоя свят отговаря за себе си и избира пътя си.


от: Тина
публикувано: 14.10.2008 21:04:12 часа

Жалко е на колко много хора влияе такъв човек. . . Иисус Христос казва: \"Аз съм Пътят, и Истината, с Животът\". Тя не го вярва, а твърди, че е християнка. Явно хората вече се правят на лъжливи християни, само и само да заблудят някои други. Бог да я докосне отново и да я вразуми, защото е жестоко да се събуди в огненото езеро.


от: aleksandar
публикувано: 07.10.2008 01:54:34 часа

I Opra e del od ispolnuvanjeto na bibliskite prorostva, zasto e napisano deka ke se pojavat lazni uciteli koi ke vnesuvaat gibel. . . eres, za nivna propast i za mnozina koi gi sledat nivnite idei i filozofii. Samo ne se voznemiruvajte, zasto Gospod i dozvolil preku nea da gi ispituva vistinskite hristijani: dali ke bidat zavleceni srcata ili uste poveke ke ja zacvrstat svojata vera vo Isus. Da! Isus e edinstveniot Pat i Edinstven Spasitel, nadvor od Nego e gibel i pekol za site koi vnesuvaat liberalizam vo hristijanstvoto. Dela 4:12.И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават