E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Събота, 20.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Срещнах много вдъхновени пастори в България


ЕВ, 04.03.2008

<font color=red>Срещнах много вдъхновени пастори в България</font> Интервю на Станислава Любенова
с Бил Хайбълс, основател и главен пастор на църква WIllow Creek Cоmunity Church (известна като Уилоу Крийк Чърч), САЩ


Пастор Бил Хайбълс посети България

На 11 февруари т.г. пастор Бил Хайбълс от Уилоу Крийк Чърч, САЩ, посети България. По време на неговия престой нямаше конференция, богослужение или друго мащабно събитие. Желанието му беше да се срещне с ограничен брой християнски лидери от страната, повечето от които участваха в Глобалната лидерска конференция 2007. Присъстваха около 140 лидери от различни деноминации. Те чуха практични съвети, как да ръководят местните си църкви и как да разширят виждането си отвъд своя град.
Имаше възможност за задаване на въпроси към пастор Хайбълс. Много лидери споделиха конкретните ситуации, които стоят пред тях и чакат да бъдат разрешени.

Уилоу Крийк Чърч е създадена преди повече от 30 години – без бюджет, без сграда, без съдействието на някого. Група ентусиазирани млади хора заедно с вдъхновения си лидер Бил Хайбълс, който има цел да се достигне с Божието Слово до невярващите, се събират.

Изцяло и безкомпромисно посветени на Христос, одухотворени от Неговото Слово, отдадени на любовта си към хората и водени от дадената им от Бога способност да поучават и евангелизират чрез създаване на взаимоотношения, тази група от хора основава WIllow Creek Cоmunity Church.

Днес над 20 000 души присъстват на богослуженията във вече изградения компекс от сгради на Уилоу крийк. Близо 100 служения работят за посрещане на духовните, физическите, и душевните нужди на хората, които са извън християнската общност.

Всяка година WIllow Creek Cоmunity Church организира лидерски конференции в държави по целия свят. Миналата година през октомври беше първата за България Глобална лидерска конференция. Конференциите в България ще се провеждат всяка година.


<font color=red>Срещнах много вдъхновени пастори в България</font>

Преди 30 години основавате WIllow Creek Church в Америка. Как се случи това?


– Станах християнин в късните ми тийнейджърски години. Тогава мислех, че всичките ми приятели биха искали да чуят прекрасната новина за силата и любовта на Исус Христос. Когато ги заведох на църква, се оказа, че те не са заинтересовани, защото службата е традиционна и не отговаряше на нуждите на младите хора. Беше ми доста трудно да успея да ги накарам да се вълнуват от Бог и да ходят на църква.


Накрая осъзнах, че за да видя променени приятелите си, които се опитвах да доведа до Христос, може би аз трябваше да основа църква, която посреща нуждите на хората. Така наехме киносалон – единственото удобно място, което успяхме да намерим тогава, и започнахме да продаваме домати от врата на врата, за да съберем средства за наема на това помещение. На първата ни служба бяхме около 125 души. Тогава използвахме съвременна музика, драматизации, хвалебни танци, пуснахме видеоматериал. След това около 30 минути проповядвах слово от Библията. Оказа се, че комбинацията от използване на съвременно изкуство и музика заедно с проповядване на Божието Слово вълнува хората.


А как стигнахте до идеята за основаването на асоциацията „Уилоу Крийк”?


– Десет години след основаването си Уилоу Крийк Чърч се разрасна и членовете й станаха хиляди. При нас започнаха да идват пастори от страната и от целия свят, за да разберат как църквата ни расте постоянно. Те искаха да научат всичко за програмите и дейностите ни. Затова преценихме, че най-ефективно можем да им помогнем, като в 4–5 дена от годината провеждаме конференции, на които по едно и също време обучаваме едновременно всички тези пастори. За тази цел изградихме мрежа от хора, която се превърна в асоциация. Днес тя се състои от около 12 или 13 хил. души по целия свят.


Асоциацията „Уилоу Крийк” организира лидерски конференции всяка година. Какво е виждането й в световен мащаб?


– Ние вярваме, че развитието на всеки един лидер е от ключово значение за цялата църква. Ако една църква иска да постигне пълния си потенциал, тя трябва да бъде не само добре поучавана от Божието Слово, но и да е добре ръководена. С други думи, нужно е някой да има ясно виждане занапред, да обучи лидерите, да изгради екипите за служение и да се стреми да разрешава сериозните проблеми в църквата. Всичко това зависи от водачите. Оказва се за съжаление, че в църквите по света много рядко се практикува системно обучаване и изграждане на лидери. Затова решихме ние да се заемем с тази задача, като създадем световен клас за развиване и обучаване на лидери от църквите по целия свят.


Какви са основните цели, които стоят пред вас?


– Това, което със сигурност искаме да постигнем, е да вдъхновяваме и да насърчаваме. Искаме и да обучаваме пасторите и лидерите в църквите на нужните умения, които добрият лидер трябва да притежава. Ако решиш, че искаш да се изграждаш като добър лидер, има основни лидерски умения, които можеш да развиваш. Опитваме се да работим и в двете посоки – и да вдъхновяваме, и да екипираме лидерите с нужните умения.


Изградили сте успешен начин за достигане на невярващите хора. Кои са основните методи, с които една местна църква може да достигне обществото, в което живее?


– Вярваме в силата на приятелските взаимоотношения за евангелизиране на хората. В Уилоу Крийк Чърч постигаме това, като обучаваме всеки християнин, как съвсем естествено да става приятел с ближните си. Учим хората, как да изграждат приятелства там, където живеят, на работното си място, там, където се забавляват. Учим ги как да се молят за своите приятели и да са отворени за Святия Дух, за да бъдат готови, ако Той им даде възможност, да свидетелстват за Христос. Ако човекът, който е далече от Бог, иска да разбере къде може да научи повече за християнството, тогава хората от църквата го канят на неделна служба. Вярваме, че нашите служби могат да послужат духовно на всеки и са подходящи както за зрелите християни, така и за хората, които тепърва тръгват по пътя на своята вяра. Затова евангелизирането чрез взаимоотношения плюс посещението на неделна служба е изключително приложимо за хората, които тепърва се запознават с християнството.


Предстои ви среща с ключови лидери на България. Какви са основните ви цели за тази конференция и какво очаквате да видите?(Срещата се състоя на 11 февруари т.г. – Б.р.)


– Наистина чакам с нетърпение да се срещна с българските лидери. Срещнах се с някои снощи и научих малко за историята на Евангелската църква в България. Когато се върнах в хотелската си стая, паднах на колене и се застъпих в молитва за българските църковни лидери. Времената тук, в България, не са били лесни. Много трудно е било установяването и изграждането на Евангелската църква в обществото. Но знаете, че когато Исус е на Земята, Той измива нозете на учениците Си и след това ги подсушава с кърпа. Това е и нашето отношение, когато идваме при вас – идваме с такава „кърпа за служене”. И искаме да разберем какви са големите предизвикателства и нуждите, които е трудно да се постигнат. Бихме искали да насърчим, да екипираме, да вдъхновим и да послужим с каквото можем на църковните лидери в България.


Изглежда, че това няма да бъде обикновена конференция. Как ще протече?


– Това, което ще направя този път, е т.нар. лидерско съветване. Ще давам практически съвети. Хората ще могат да се включват със своите въпроси, ще споделят конкретни проблеми и предизвикателства за своите църкви. Възможно е да има проблем с мотивирането на хората, приобщаването на младите в църквата или с обучаването на доброволци или пък други трудни ситуации. Не че аз съм най-компетентният човек на света, но доста съм пътувал и съм се занимавал с такива проблеми. Така че в някои случаи мога да помогна с повече информация по въпроса. Обичам такива събирания да протичат интерактивно и хората да получават отговор на специфичните си въпроси. Именно затова така ще протече тази конференция.


Вашата книга „Революция на доброволците” е преведена на български език. Какво би станало, ако доброволците заемат мястото си в църквата?


– Това би променило всичко в църквата. В средностатистическата църква по-малко от 20% от членовете й са активни и заели позициите си. Оказва се, че 20% от хората вършат 80%, а в повечето случаи дори 100% от работата, а останалите 80% от хората стоят отстрани и не са въвлечени в служението. В Уилоу Крийк Чърч успяхме да променим тези статистики и сега почти всички, които са част от църквата ни, знаят духовните си дарби. Те с радост дават своя принос в църквата, използват талантите си и са доволни, че Бог им е възложил нещо, което да вършат за обща полза. Почти всички хора от нашата църква знаят с какво и как могат да спомогнат за осъществяване на целите ни. Много от тях правят това, като се събират по групи, за да усещат подкрепата на другите християни, докато използват духовните си дарби. Ако църквите в България уловят тази ценност за доброволчеството и я приемат, всеки човек от събранието ще стане пълноценен служител и това ще промени облика на цялата църква.


Какво бихте искали да кажете на българските църковни лидери?


– Когато бях много млад, съм виждал църквата да преминава през много трудни периоди – във време на правителствен натиск, на расови борби, погубваща наследствена бедност и редица ситуации, от които бих си помислил, че няма начин църквата да се пребори и да продължи напред. Но съм виждал как това става, как въпреки всичко църквата побеждава. Това зависи от лидерите, които я водят, от вярата на пасторите и от това, дали ще предприемат стратегия, способна да мобилизира църквата, за да се придвижи напред, или ще позволят да изпаднат в отчаяние и да се откажат. Наистина зависи от пасторите. И вярвам, че има много пастори в България, които искат да бъдат вдъхновени и способни да придвижат църквите си напред. Не губете надежда! В момента има много места по света, където църквата преминава през големи трудности. Много често тези трудности са резултат от външен натиск, който не зависи и не може да бъде контролиран от църковните лидери. Но точно тогава вярата става по-дълбока. Тогава е времето да се изрекат смелите молитви и дори да се приложат нови методи, които църквата не познава до този момент. В тези трудни моменти стъпваш напред с вяра и молиш Бог да ти даде Божествена сила, за да придвижиш църквата напред.


Какви резултати очаквате да видите след тази среща?


– Ще ви кажа за какво ще се моля. Ще се моля всяка църква в България да става все по-силна и по-смела в свидетелството си за Христос, да служи на бедните с още по-голям ентусиазъм, да приобщава самотни хора, както и да се увеличават доброволците в църквата. Моля се българските вярващи да възхваляват Бог все по-истински и дълбоко и църквата да стане като тази в Деяния на апостолите 2 – позната на хората и побеждаваща!


 


 


 


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: слави маринов
публикувано: 05.03.2008 00:12:12 часа

Чудесно аз чета неговата книга ;ДРазновено ЛидерствоИ з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават