E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Събота, 20.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Закон във Филипините забранява развода


ЕВ, 11.10.2007

<font color=red>Закон във Филипините забранява развода</font>

Интервю на Габриела Николова


с Мария Фиайънс (българска мисионерка във Филипините)


 


Каква беше причината да отидете във Филипините?


– Омъжих се през 2001 г. Съпругът ми преди доста години взел решение да стане мисионер. С радост приех предложението му да се оженим, защото аз също виждах живота си в служение на църквата. Като младо семейство ни предложиха да заминем във Филипините, за да основем няколко различни проекта в помощ на бедните. Съгласихме се и през ноември 2001 г. пристигнахме във Филипините. Така започна мисионерският ни път.


 


Какви бяха първите ви преживявания? Имахте ли трудности?


– В началото ми беше много трудно да разбера какво мислят хората. Тъй като азиатците имат голям респект, при тях не е прието да се изказва несъгласие. В езика на Филипините не съществува думата “не”. Те никога не казват “не”. Нужно е доста време, за да разбереш дали са съгласни, или не. Това става ясно от начина им на говорене. Имаше доста куриозни ситуации. Определяли сме си срещи, за които те са казали, че ще дойдат, но не са пристигали на уговореното място и време. Всъщност се оказва, че не са имали предвид, че ще дойдат, но ние не сме ги разбирали правилно. Когато кажат “горе-долу”, това означава “не”. По-късно приех тази тяхна особеност като голяма ценност.


 


Какво ви впечатли силно в началото?


– Във Филипините обществото е изградено върху семейството, там то действително е основната единица. Впечатли ме отношението към семейството; уважението към възрастните хора; желанието да имаш много деца; взаимоотношенията между родители и деца. Това е нещо, за което благодаря на Бог, че видях. Надявам се и моето семейство да бъде изградено по този начин.


             


Има ли разводи?


– Не, разводът е забранен по закон. Филипините заедно с Източен Тимор са единствените католически страни в Азия. За съжаление само във Филипините разводът и абортите са забранени със закон.


                                                   


Какво правят двама души, сключили брак във Филипините, които не желаят да живеят заедно?


– Когато има някакъв проблем между съпрузите, те се разделят. Раздялата се състои в това, че не живеят повече заедно. Поемат ангажименти за децата си така, както се разберат, но нямат право да се женят втори път, защото бракът е завинаги. Във Филипините бракът се сключва в църква – там хората нямат граждански брак. Сключването на брак пред Бог е тайнство. За нас, католиците, то е знак от Бог в душите ни. Когато вече има тайнство, то е завинаги.


 


С какво беше свързана вашата дейност във Филипините?


– Със съпруга ми отидохме там с мисията да основем движението и да стартираме няколко проекта, предимно насочени към бедните. Във Филипините населението е около 80 милиона. Около 2% са богати, 6% – средна класа, а останалата част живее в голяма нищета. Филипините са 7107 острова. Три острова са основни, а останалите около тях – много малки. Страната се казва Филипини, след като през 16. век испанците я откриват и колонизират. По това време крал Филип е на престола и кръщават страната на негово име. Впоследствие се оказва, че Филипините е много бедна на природни ресурси страна, далече е и няма смисъл да бъде колония. Тогава съпругата на крал Филип казва, че дори с цената на короната си няма да допусне Филипините (вече християнска държава) да бъде изоставена, а ще продължи да бъде испанска територия.


 


Разбирането за мисия е свързано със занасяне на Благата вест на хора, които не са я чули. В какво се изразява вашата мисия, след като Филипините е християнска страна?


– Нашата “мисия” е да представим Божието Слово на хората. Навсякъде по света има нужда да се помага на хората да разбират Божието Слово по-добре и да знаят повече за вярата. За съжаление в Европа християнството вече не е основна култура. Материализмът и секуларизмът надвиха. В този смисъл Европа се нуждае от много мисии.


 


Какво беше новото, което ви впечатли във Филипините?


– Там християнството наистина е начин на живот. Никога не бях виждала такова нещо. Аз израснах във вярващо семейство – ходех на църква дори когато беше забранено, но като цяло културата в България няма нищо общо с християнската култура. Там всичко е свързано с това. В магазините, когато започват работа, всяка сутрин по микрофоните започват с молитва. На обяд в 12 часа се отправя молитва към Дева Мария. Тогава всички в огромните магазини спират и казват тази молитва. Основното намерение на всички във Филипините е страната да продължи да бъде християнска. А в Азия е много трудно – да бъдеш свидетел на християнската вяра, тъй като Филипините са заобиколени от мюсюлмани, хиндуисти, шиндуисти, будисти.


 


Всички хора ли ходят на църква?


– Да, хората масово ходят на църква. Децата от съвсем малки са водени от родителите си на църква. Това е напълно естествено. Този начин на живот се отразява на взаимоотношенията между хората. Там не видяхме намръщени хора дори и в най-бедните части на страната, където няма пътища и електричество. При тях усмивката е най-често срещана – те поздравяват с усмивка. Имаше един куриозен случай. Направихме снимки и ги пратихме на хора от Европа с молба да ни помогнат със средства, защото трябваше да финансираме всичките проекти. Веднъж получихме писмо от един господин от Германия, който ни каза да му изпратим снимки на гладни деца, защото тези на снимките били усмихнати. Той не можеше да си представи, че дори и в бедността човек може да бъде щастлив. А това е така, защото те не са наранени от материализма.


 


Какво е усещането да живееш сред толкова позитивно настроени хора?


– Първият път, когато отидохме на Филипините, си мислех, че живея във времето на Исус. На този остров нямаше електричество и пътища. Единственият начин на предвижване беше с лодки или пеша по пътеките в планините. Там хората ловяха риба. Толкова беше хубаво да се молиш! Разбираш какво е било по времето на Исус, как Той е събирал апостолите и какво са правели. Мъжете тръгваха с лодките сутринта да ловят риба. Ако имат улов, хората ядат риба с ориз. Ако нямат улов, ядат само ориз. Това за мен беше като духовно пречистване – да видя радостта, спокойствието, мира у хората. Разбираш, че колкото повече неща имаме, толкова по-обременени се чувстваме. В простотата на тези хора видях богатство като бисер.


 


На какво се дължи тази усмивка – на източната култура или на нещо друго?


– Тази усмивка се дължи на вярата на хората в Бог. Оттам и взаимоотношенията между тях са много по-човечни.


 


България също е християнска държава. Защо нещата във Филипините са толкова по-различни от тук?


– За съжаление в България само се наричаме християни, не сме християнска култура. Идвайки от Филипините в България, ме шокира разликата между възрастното поколение и сегашното поколение. Шокът за мен беше много голям да видя мащаба на порнографията навсякъде, как младите хора се нараняват от начина, по който са облечени, по който разговарят. Но децата не са виновни. Те са жертва на начина, по който обществото живее. Не сме християнска страна, защото законите не защитават християнското семейство, не защитават правата на децата. Негативният прираст на населението у нас се дължи на това, че години наред България е една от държавите на първо място по аборти. Всички тези неща са доказателство за това, че християнската култура няма корен в нашето общество. Бях изненадана във Филипините от начина, по който момичета и момчета дружат. Има чистота, която ми се струваше нереалистична. Там момчето трябва да иска позволение от родителя на момичето, за да може да излезе с нея. Разбира се, грехът е навсякъде, дори и във Филипините го има. Можеш да видиш преждевременна бременност и т.н., но голямата разлика е в това, че хората знаят, че това е лошо. Съвестта им е будна и знаят, че това е грях. Докато тук, ако един млад човек каже, че иска да живее в целомъдрие до брак, хората го мислят за ненормален. И църквата трябва да работи много усилено за формиране на съвестта, защото границите са размити и не се знае кое е добро и кое – лошо.


 


 


 


 


 


 


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: KsuRoholeva
публикувано: 18.01.2018 03:56:59 часа

Супер. Отличная тема.


от: OlgaTeate
публикувано: 16.01.2018 14:57:45 часа

Я тут новенькая, как дела?


от: KsuRoholeva
публикувано: 16.01.2018 01:18:22 часа

Супер. Отличная тема.


от: ser
публикувано: 10.01.2018 03:24:46 часа

Товарищи, дайте совет, мучает суставная боль, как лечить?


от: Eugenecek
публикувано: 13.12.2017 19:01:07 часа

Тут человек зарабатывает в интернете и помогает заработать другим, и это все совершенно бесплатно Его канал на ютубе


от: gelenlMudge
публикувано: 09.12.2017 13:22:25 часа

Дорогие друзья скоро осталось до престоящего каникул в связи с этим вопрос кто куда хочет поехать отдыхать? Подумываем с сестрой поехать отдыхать, кто где ищет отдых в геленджике? Боюсь что обманут сейчас столько мошенников страшно бронировать.


от: saseda
публикувано: 22.11.2016 23:58:42 часа

Добре де, аз нещо не разбирам. . . Според мен Мария си противоречи, защото хем казва, че \"разводът е забранен по закон\" , хем в същото време казва, че \" бракът се сключва в църква – там хората нямат граждански брак\" , а разводът се отнася точно за граждански брак, до колкото знам. . . За какъв развод може да говорим при църковен брак? Не разбирам. . . А и също до колкото знам, в България се признава единствено гражданският брак за легитимен.


от: mammi
публикувано: 10.08.2008 00:31:09 часа

cudesno e ce v tozi sviat izpalnen s omraza i pornopgrafia vse oste se namirat takiva mesta. Neka Bog ni pomaga za da moze pone malko nasata dyrzava da zaprilica na Filipinite, zastoto vsicki problemi tuk idvat ot tova che ne postaviame Bog na 1 miasto v jivota si. sramota e che se vodim hristianska dyrjava, no niamame nishto obshto s Hristos.


от: биби
публикувано: 03.01.2008 03:17:11 часа

хубаво е това което се казва в интервюто,лошото за мен в случая е че моят приятел е филипинец и е женен. а искаме да се оженим . . . как да стане?има ли някакъв начин изобщо?


от: Николай
публикувано: 16.10.2007 11:46:30 часа

Към Мишо: Кой е казал че като са вярващи трябва да са богати в парично отношение??? Исус ли? А духовните дарби за печелене на пари ли са?


от: misho
публикувано: 13.10.2007 23:17:44 часа

ami taka sa tezi poizostanali darjavici. kato sa mnogo viarvasti zasto prodaljavat da sa taka bedni? mi stoto ne si izpolzvat darbite i ne se razvivat i predpolagam goliama 4ast ot tiah tunat v nevejestvo. razvodat ne e hubavo nesto amo primerno pastorat na 2 petdesiatna v Sf i mnogo kato nego savetvat 4e dori da te bie maja ti da si stoish i 'nosish krasta', a da izlezes ot takova vzaimootnosenie. jalko no nevejestvo i sueverie ima navsekade


от: Нууки
публикувано: 13.10.2007 11:21:58 часа

Хехе, не може да се забранява аборта и развода по закон. . . развода не е забранен в библията. . не е пропорачителен, но като нещата са стигнали до там. . а аборта. . ами има случаи, когато има нужда от аборт. . . така че. . .И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават