E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Събота, 20.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Агресивният ислям – шок за християнския свят?


ЕВ, 16.07.2007

<font color=red>Агресивният ислям – шок за християнския свят?</font> Интервю на Габриела Николова
с Татеос Нигохосян


Вие сте присъствали на погребението на убития Наджати Айдън. Откъде разбрахте за смъртта му?


– Новината разбрах от мой приятел. Той се е обадил в България и от България телефонираха на мен. Първото нещо, което си казах, бе, че това не може да се е случило с тях, и веднага се обадих в Турция да проверя.


 Как приехте тази новина?


– За мен тази новина беше голям шок, но най-странното беше, че липсваше каквато и да било информация по случая. Имаше пълно информационно затъмнение по всички медии в България. Отказах да го повярвам, защото поне някъде трябваше да се съобщи, имайки предвид, че трима души са така зверски убити. Наблюдавам, че това нещо се повтаря и вече за трети път става показно убийство в Турция. Така беше и когато католическият свещеник беше убит февруари миналата година – Андреас Анторо. Той беше много искрен човек и много дълбоко вярващ. По време на молитва в католическата църква той коленичи да се моли. Зад него застава 16-годишен младеж и го убива с два изстрела в главата. Това се случва в неговата църква, в неговия храм, молейки се на своя Бог.


<font color=red>Агресивният ислям – шок за християнския свят?</font>

 Какви са били убийците?


– Петимата убийци са били непълнолетни и малолетни. Тези убийства са извършени от деца. Със сигурност това са групировки и това е някаква схема, която използва тези деца, тъй като присъдите за тях са много по-ниски и със занижен наказателен режим. Това означава, че някой по някакъв начин обучава тези деца да извършват престъпления.


 Каква беше реакцията на полицаите в Турция?


– Реакцията и държанието на полицаите и държавната администрация по време на тези събития беше потресаващо. Навсякъде по медиите се показа арестът на тези младежи, но той беше с подхилващи се полицаи, с развяващо се знаме “Убиецът на Хран Динк”. Това беше един вид показност. Тези убийци са представени като герои и те стават такива както в медиите, така и в очите на обществеността. Естествено, медиите правят така, че те да станат герои.


 Това сблъсък между две религии – християнство и мюсюлманство, ли е, или в случая религията се използва като метод за вършене на терористични действия?


– Според мен – и двете. В случая ислямът навсякъде в света е силно агресивен, независимо в какви форми се изразява. В същото време християнският свят все повече и повече се шокира от тази агресивност. Училищата, които изучават Корана и пропагандират този радикален ислям, вместо да се облагородяват или поне да припокриват това, което се говори – че ислямът е религията на мира, се получава точно обратното. Ние виждаме, че най-ерудираните хора в исляма – теолози и богослови, са най-големите фанатици.


 Какво е отношението на всяка от религиите – християнство и мюсюлманство, една към друга?


– Можем да видим в историята, че никога не е имало толерантност от страна на мюсюлмани към християни в мюсюлманските страни. Но в страните, където християните преобладават, много хора използват криворазбраната демокрация и правата на човека и майсторски манипулират обществеността, за да постигнат проникването на мюсюлманството. Аз бих казал, че ние не трябва да потискаме това, а ние като християни трябва да апелираме и да се застъпваме за своите хора.


 Турция прави постъпки да влезе в ЕС, но от страна на Запада нямаше никакви опити да спре това начинание. Как коментирате това?


– На Запада се даде глас и медиите отразиха тази новина, но както знаете, никоя новина не трае повече от седмица или няколко дни. Тя много бързо се забрави, но не може да се забрави фактът, какво се случва в Турция. Визията на Турция са курортните центрове, но това, което се крие зад курортните центрове, е една заплаха за Европа. Заплахата се състои в този фундаментален ислям, който се опитва да влезе в Европа. Четох няколко мюсюлмански форума в интернет, защото исках да видя как те реагират. Плашеща е реакцията на тези хора. Те казват, че с всички християни трябва да се постъпи така, и тях не ги интересува, че няма да влязат е ЕС, тъй като вече имат своите хора във Франция, в Германия, Англия, във всички западни страни. А така или иначе те стават вече мюсюлмански страни. Тук можем да видим, че мюсюлманите имат цели, които си поставят и малко или много те вече са ги постигнали. Въпросът е какво е бъдещето на България.


 Как се отрази това на църквата в Турция?


– Предизвикателството пред християните там е голямо. Никой не може да влезе в тяхното положение, ако не живее заедно с тях. Отстрани е лесно да се дават съвети. Но аз присъствах на тяхнo богослужение непосредствено след като бяха извършени убийствата. Вярно е, че църквата беше попарена, но се вижда тази решителност и приближаване до Бог. Те съзнават, че могат да са следващите жертви. Видях в тях още по-голяма близост до Господ Исус Христос и още по-дълбока вяра в Него. Бих казал, с пълно самообладание, без никаква омраза, че те са с чисти и с простителни сърца. Те са готови да вървят напред.


 Вие лично сте присъствали на погребението и сте се срещнали с близките на убития, с неговата съпругата. Как реагираха те?


– Цялото семейство скърбеше. Не само то, но и брат му, и всички негови близки, които присъстваха. Близо 1000 християни бяха в една от църквите, точно там където беше шествието, а след това се състоя и погребението. Но всички те пееха на Бога. Това погребение беше и едно послание. Всички хора там имат една надежда и тази надежда се нарича Исус Христос. Те пееха с тази надежда, че ще Го видят и че убитите, заради които са се събрали, са вече там, при Исус Христос.


 Как реагира съпругата на вашия убит познат?


– Съпругите на двама от убитите и изтезавани християни бяха там. Сузане, съпругата на Тилман Геске, когато я питат какво мисли за тези убийците, отговаря, че пред очите си вижда Исус Христос и как Той прощава на всички хора. Както Той казва: “Отче , прости им, защото те не знаят какво вършат”, така и тя прощава на убийците.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Небойса
публикувано: 18.01.2009 17:07:23 часа

Поради криворазбраната толерантност мюсюлманите се възползват и стигат до наглост. Строят си фундаменталистки училища не само в цяла европа, но и в България. Като им е толкова велика религията да си седат в палатките и да смъркат наргилета - какво са тръгнали из Християнския свят. Всичко което притежават и велаят е от Християнския свят. Иначе до сега да си пасят камилите по потури и чалми и да спят по мизерните си палатки. А, и все пак тук става дума за садистични убийства - никаква толерантност не мове да покрие посегателството на човешкия живот!


от: Bro
публикувано: 16.07.2007 16:07:36 часа

Ne boite se brat Bush shte otmusti. . .


от: Валерия
публикувано: 16.07.2007 13:13:00 часа

До кога няма да разбираме, че сме призовани точно на това - ще бъдеме гонени и убивани. Защо роптаеме?Дали ние сме по-горни от учителя си?И защо да не бъдем жертвени агнета - това е слава за нас. Да дерзаем.


от: Popkrasteva
публикувано: 16.07.2007 09:12:38 часа

Мисля, че тази наша прекомерна толерантност може да ни изиграе лоша шега; дано само не станем жертвени агнета. Нямаме армия, докато Турция разполага с обучени войници. Дори в собствената ни държава ни обработват и контролират хора с турско самосъзнание (не мога да го разбера, тъй като са родени и живяли тук, работят и се прехранват в България, а се смятат за турци. . . ). Лично моето мнение е, че трябва да има разграничение между религиозна толерантност и наивност, че трябва да има закони, които да се спазват от всички. А колкото до странната селекция на медиите кое да показват и афишират и кое не, без да съм привърженик на световната конспирация, го смятам за промиване на мозъка. Бог да ни пази, защото сами не можем. . .И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават