E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Събота, 20.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Промяната е цел номер 1


ЕВ, 11.07.2007

<font color=red>Промяната е цел номер 1</font> Интервю на Станислава Любенова с Гари Швамлайн

Гари Швамлайн води международното служение в асоциация „Уилоу Крийк” (АУК). Помага за организирането на конференции и семинари по целия свят. Ролята му е да установява инфраструктурата, за да могат дейностите им да се осъществят. Той беше в България, за да установи връзки с пасторите и служителите на надденоминационно ниво, да подготви обстановката за предстоящата конференция.

 


Асоциация „Уилоу Крийк” ще проведе конференция в България тази година. Какво ще представлява конференцията?


Това ще бъде най-добрата конференция в България! (Смее се.) Само се шегувам. Ние вярваме, че това ще бъде много важна конференция, която засяга водачеството в църквата. Това е тематика, която много християнски организации и църкви имат нужда да познават в дълбочина. Когато говорим за лидерство, имаме предвид да можем да мобилизираме хората, да внедрим това разбиране, което Библията говори за доброволството в църквата, финансирането и т.н.


Говорим за много от библейските принципи за лидерство. Лидерите в църквите не са обучавани на тези неща в библейските училища или поне не са започнали да ги прилагат. Именно поради тези причини ние се съсредоточаваме върху тази област – лидерството, и върху принципите на лидерството, за да могат църквите да бъдат по-ефективни в осъществяването на великото поръчение.


Каква е целта на тази конференция?


Нашата цел не е просто да обучаваме лидери, за да има по-добри лидери. Целта на конференцията е да бъдат обучени лидери, за да може с тяхна помощ църквите да се развиват по-ефективно и да осъществяват великото поръчение от Библията.


Каква е вашата стратегия за представянето на конференцията?


Правим такива конференции за лидерство в Щатите всяка година от последните 12 години насам. Записваме посланията от конференциите в Щатите и изнасяме конференцията в другите страни, като прожектираме записаните поучения от проведените конференции. Относно качеството: сигурен съм, това са едни от най-качествените неща, които някой е виждал или чувал.


Защо трябва някой да отиде на конференция, за да гледа и слуша записи на DVD?


Научили сме от опит някои неща, които ни дават убеждението, че това е много добър метод за конференция, и това е причината да насърчаваме хората да присъстват. Това, което статистиките потвърждават, е, че след като хората си купят касети, DVD или книги, те почти никога не ги четат, слушат или гледат, когато се приберат вкъщи. Знаем от опит в Щатите, че много хора също си купуват касетите, DVD или книгите за лидерство, но те просто не ги слушат или четат, защото са изключително заети. Затова решихме, че ще е много по-добре и ефективно да организираме конференция, така че хората да се събират на живо да гледат и да преживяват нещата. След това те ще си купят тези дивидита и ще ги слушат вкъщи. Тогава вероятността да ги гледат вкъщи е много по-голяма, отколкото ако просто си ги купят и очакват някой ден да ги слушат вкъщи.


Какво впечатлява хората и привлича тяхното внимание?


Най- вероятно тази конференция от техническа гледна точка е нещо, което никога досега хората не виждали. Звукът, картината са с изключително високо качество. Също така е записано и фантастично хваление и поклонение на хора, които наистина обичат Бог.


Как протича тази конференция запис?


След като присъстващите чуят една част от поученията, спираме за известно време записа и отделяме време за размисъл. Молим хората да помислят върху това, което току-що са чули, и да открият какво Бог иска да им каже с това, какво специално има Бог за всеки един с това послание, какво трябва всеки един да направи относно това, което е чул. Тогава всеки изготвя свой собствен план за действие, какво ще направи или промени, след като конференцията свърши и се прибере в дома си или в офиса си. Иначе какъв е смисълът от конференция, ако тя не помогне на хората да осъзнаят нещо и да променят нещо в живота си!


Какви ще бъдат темите на конференцията?


Темите са много обширни. Нашият пастор Бил Хайбълс говори за това, как един пастор да вдъхнови своите хора да бъдат по-точни с библейските принципи относно доброволството в църквата и даването, служенето и подпомагането на бедните и т.н. Друг пастор от WC църквата говори на конференцията за това, как да внедрим промяна в църквата. Да се установи промяна в нещо, е много трудно, защото ние всички се противопоставяме на промяната. Този пастор говори за това, как може да се осъществи промяна в църквата така, че тази промяна да е в единство с Бог. Трети пастор говори за това, как да установиш служение в някоя много бедна област, как да привличаш хора в служение, което да им дава надежда. Смятам, че това е нещо важно и за България. Така че темите са за промяната, видението, посвещението, взаимоотношенията с тийнейджъри, за собственото изграждане във водачество. Относно собственото изграждане се говори за това, как да поддържам себе си силен като лидер в църквата, да бъда изцяло посветен на Бог, как да се противопоставя на изкушението. Цялата конференция е върху тези теми – нещата, които ни изграждат като лидери.


Как преодолявате културните различия в различните страни?


Не мисля, че това е дискусионен въпрос, защото повечето от поученията по време на конференцията са основополагащи истини и ценности, които са еднакво актуални навсякъде. Това е точно както четем една Библия. Няма специална българска или американска. Тя е една. Но поученията от Библията се отнасят за България през 2007 г. така, както са били актуални в която и да е друга година. Приложението е малко по-трудно и по-различно. Стратегия да приложиш успешно Божите принципи може да е различна тук, в София, от тази в Пловдив, в планината или пък от тази в Чикаго, но принципите са едни. Така е и с евангелизирането. Евангелизирането се прави просто като започнеш да евангелизираш хора, но начинът на приложение може да е различен в София от този в Чикаго. Нужно е да знаем как на практика да осъществяваме основните принципи в различните места по света.


Какви резултати очаквате да постигнете?


Като цяло се надяваме, че след като всичко приключи и хората си тръгнат от конференцията, тези поучения, които са чули и преживяли, са ги подбудили и накарали да осъзнаят поне една област, в която имат нужда от промяна и са готови да я направят. Тази промяна може да е за личния им живот, върху взаимоотношенията в семейството или пък тяхното участие в живота на църквата. Ако всеки си тръгне от конференцията с решението да промени една област от живота си, ние ще сме много доволни. Защото, ако отзивите са само, че това е била една прекрасна и невероятна конференция, но след като хората си тръгнат, нищо не променят в живота си, това за нас е равносилно на загуба на време и финанси.


Асоциация „„Уилоу Крийк” има ли за цел да установява своя деноминация в страните, които посещава с конференциите си ?


Много често, когато на някого не му харесва нещо в дадена деноминация, той просто излиза от нея и прави нова деноминация. Според мен това е нелепо. Неразбирателствата и проблемите е добре да се разрешават в деноминацията по начин, който е правилен, и не се стига до установяване на нови деноминации. „Уилоу Крийк” няма за цел да подбужда създаването на нова деноминация в България, а и където и да е по света. „Уилоу Крийк” не е създала нито една църква с това име извън Щатите. Ние имаме АУК в някои страни, където църквите могат да се присъединяват в асоциацията и да ползват някои от ресурсите ни, но ние нямаме никакви намерения да установяваме деноминация или да влияем на хората по подобен начин.


Какво прави човек истински лидер?


Истински лидер е човек, който има последователи. Ако нямаш последователи, ти не си лидер. Можеш да си мислиш, че си, но истината е, че в този случай не си. Има много хора в църквите, които имат титли, които ги назовават като лидери, но това не ги прави такива. Лидер не е титла. Лидер е някой, който влияе на решенията на хората. Може да има лидери, които са такива, без да имат някаква по-специална титла. Това може да се забележи дори при малките деца, когато играят заедно. Някои от тях просто действат като лидери, без някой да им е казал, че са такива. Функциите на лидерите са да влияят на решенията и действията на другите хора както директно, така и индиректно чрез своя пример, чрез своите действия или своите поучения. Но истината е, че ако си лидер, ще имаш последователи.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Владимир Минев
публикувано: 13.05.2008 16:14:14 часа

Извинявайте, забравих най- важното. \"Лидер\", в смисъла, в който се употребява, е небиблейско. Не вярвате?! Докажете ми! Никъде не е спомената тази дума ,в употребяваният`и смисъл, в Новият Завет, освен в Евангелието според Матей, при пророческото слово за Исус, където Той Е наречен \"Вожд на Израил. . . \". Е, това е. Всички дарове на Тялото са \"служители\", не \"лидери\". Думата е със старозаветно звучене. Бог с вас!


от: Владимир Минев
публикувано: 13.05.2008 16:07:39 часа

Поредният опит за нещо добро по модела на Вавилон. Кога ли ще разберем, че имаме уникално съдба В и ЧРЕЗ Святият Дух?! Вижте, Бог да Ви благослови, Уилоу Крийк, но . . . България има нужда от Духа на Бог, не от поредната, претендираща за супер-хипер-транс-мега-ултра-куул програма. . . Смятам, че това не е нищо повече от поредният напън да родим нещо мъртво- има ли смисъл? Духът Е, Който дава живот! Не съм американофоб, бих казал, че искам, желая нещо да се случи, но съм против приемането на безсмислени стратегии, обречени отпреди Сътворението на неплодотворност, а вие, братя българи?! Докога ще седим и ще гледаме живота как си тече, как липсата на бащи в Тялото довежда до поредната ужасяваща демонична духовна деформация . . . а хората в родината ни един след друг пълнят ада ?!!!! Аз казвам- нека Се роди Христос ЧРЕЗ НАААААС! Хей, време е ! Нашият Господ идва! Нека бъдем готови! Мараната!


от: светла
публикувано: 11.07.2007 17:57:26 часа

не е достатъчно да имаш последователи, за да се наречеш Божий лидер. В света хората също имат последователи, и са лидери, но не Божии. За да бъдеш истински лидер, е необходимо да служиш на другите. Е, не казвам нищо ново, но колкото по-нависоко е човек, има опасност да се възгордее и да брои само хората след себе си, а не да отчита тези пред него.И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават