E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Сряда, 17.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Временна наслада или Божие присъствие


Ивайло Ябълкаров, 09.06.2007

<font color=red>Временна наслада или Божие присъствие</font>

Не обичам да подслушвам чужди разговори, но нямаше как да не чуя репликата на момичето. С трима мои приятели седяхме на една маса, а на отсрещната се беше разположила шумна компания от тийнейджъри. Не мога да забравя казаното: “Брат ми е на 20 и е още девствен.” Усещаше се насмешка и учудване, целящи да развеселят групичката.


 


Трима от нас сме над 20 и много се чудехме кое всъщност е лошото на това, да си още девствен на тази възраст. Знам, че възрастта, на която момичета и момчета започват сексуални контакти е спаднала много и навсякъде се говори не за запазване на девствеността, а за безопасен секс. В много списания се дават съвети “как да съблазниш партньора си”, “как да си избереш любовник”, “как да бъдеш сексуално задоволен”. Обществото агресивно налага мисълта, че да си девствен е лошо, достойно за съжаление и ненормално. Проблемът не е в това какво казва обществото, а че много млади хора, в това число и християни, са съгласни с такова мнение.


 


Не могат да разберат защо трябва да чакат, докато се оженят. “Какво толкова? Нали се обичаме и един ден ще се оженим.” Мислят си, че е добре да пробват, за да разберат дали си подхождат.


 


Какво означава да си девствен и това геройство ли е или признак за глупост? Девствеността е чистота. Тя е доверие в Бога и не е грях. Тя е посвещение и подарък… Може да бъде физическа и духовна. Физическата девственост е веднъж завинаги. След нея загубваш своята невинност. Духовната е тясно свързана с физическата. Ако не си имал сексуална връзка преди брака, има вероятност да си се запазил духовно чист. Проблемът е, че тя е като дреха, която бързо се цапа. Може да не си правил секс преди брака и въпреки това да имаш нужда от очистване. Ако задоволяваш страстите си с порнографски списания, филми и мисли, то вече си замърсил живота си. Ако във връзката си достигате прекалено далеч в интимните отношения, имате нужда от очистване. Кое е твърде далече ли? Всяко нещо, което те води до трудно удържима сексуална възбуда, е твърде далеч.


 


Някои се питат какво толкова лошо има в милувките, когато сме сериозни във връзката си и планираме да се оженим. Като християни знаем, че предбрачният секс е грях, но не ни се иска да приемем, че прекалената интимна близост също е грях. Защо ли? Кой от нас знае какво го чака в утрешния ден? Ако днес си лудо влюбен и искаш да се ожениш, то утре не се знае какво ще стане. Чувствата са толкова непостоянни. Днес обичаш някого, а утре не искаш да го видиш. Ако липсва посвещението на брака, каква е гаранцията, че няма да харесаш някой друг. Ами ако това стане и си стигал почти до края в интимната близост, представи си какво ще предложиш на бъдещия си партньор. А сега си представи, че и бъдещият ти партньор в брака е достигал във връзките си почти до края. Как бихте се чувствали и двамата?


 


Имаме много погрешно схващане, насадено ни от киното най-вече, че интимност и любов не могат да съществуват без секс и физическа близост. Времето преди брака е подходящо, за да опознавате същността на човека – интереси, мечти, вяра, а не тялото му. След брака ще имате достатъчно време за това.


 


В интимните си взаимоотношения преди брака трябва да се има предвид и така наречения закон за “намаляващото удовлетворение”. Според него това, което ви задоволява сега, няма да ви задоволява впоследствие, т.е., колкото повече получавате, толкова повече искате.


 


Истината за секса е, че той не прави любовта по-голяма, а е израз на истинска любов, която би трябвало да се скрепи с брак. Днес повечето млади хора не искат да чакат толкова дълго. Спада възрастта на децата, имали сексуални връзки.


 


Чакането изгражда дълготърпението в нас. Обаче хората нямат нужда от него  и искат всичко сега – живей за мига. Защо да чакаш, когато можеш да го направиш и сега. Това е съвременната философия. На нея са пленници и много християни.


 


Добре е да си припомним някои позабравени истини за секса преди брака. Сексът е подарък, който Бог иска да ни връчи след обричането във вярност, но ние често нетърпеливо бързаме да го отворим. Сексът преди брака е грях, който ни отдалечава от Бог и може да ни доведе до тежкото чувство за вина. Носи опасност от разочарование, болести, нежелана бременности или аборт (около 3% от презервативите са дефектни). Когато правиш секс преди брака, ти раздаваш част от себе си на хората, с които имаш връзка. А какво ще предложиш на партньора си един ден? Когато допускаш този грях, все едно изневеряваш на бъдещия си брачен партньор, а и става все по-трудно да бъдеш верен.


 


Най-тежкото последствие от предбрачния секс са духовните последици. Той те отделя от Бог, отнема физическата ти и духовна девственост, може да те лиши от Божието присъствие за предстоящата вечност, гризе съвестта ти (поне би трябвало).


 


“Божията воля за нас и най-доброто за нас са едно и също нещо. Бог винаги желае най-доброто за нас. Всяка Божия заповед “Да не…” е израз на Неговата любов. Той е взел присърце най-доброто за теб. Бог не ни дава правила, за да ни попречи да се наслаждаваме на живота. Дава ни правила, за да можем напълно да Му се наслаждаваме и то възможно най-дълго. Да избереш Божията воля е Божият начин. Не е нещо лесно, но носи големи благословения.”


 


Да си девствен на 20 или повече години не е странно, смешно, тъпо и глупаво, а смело. Да чакаш Божията воля за теб е прекрасно и достойно за уважение. Ако все още не си отворил “подаръка” Му – секса, не посягай към него. Изчакай до брака. Трудно е да спреш до “само веднъж”, а и ще разстроиш живота си.


 


Ако вече си го “отворил”… има надежда и за теб. Бог няма да презре съкрушеното ти сърце и разкаян дух. Побързай и поискай Той да възстанови духовната ти чистота. Спри се и не посягай повече към този “подарък”, защото Бог не гледа с добро око на децата Си, които самоволно съгрешават отново и отново.


 


Временна наслада или Божие присъствие? Ти и аз избираме!


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Лора
публикувано: 22.06.2010 03:33:35 часа

\"Ако правиш секс преди брака просто ще се пържиш в ада,защото Бог няма да ти го прости. \" Това Бог ли ти го каза. . . Намирам за много по-голям грях гордостта и надменността, с която изповядвате вярата си, убеждението, че вашите разсъждения са най-правилните, вашето разбиране на Библията най-точното. Някой няма ли да напише най-сетне къде пише в Библията ясно, че сексът преди бракът е забранен и че Господ няма да ти го прости? И ако става дума за интерпретации, тогава защо тази да я вярната? В Стария завет били убивани с камъни заради този грях - от кого са били убивани - Господ ли ги е замерял или пак хора са били. Понякога имам чувството, че не Господ е жестокия съдия, а самите хора. . . Защо отблъсквате още повече с назидателни речи хората от църквата? Това ли е начинът. Ако смятате, че имате правилна гледна точка не би ли следвало заради Господ да не сте толкова агресивни и да обмисляте повече. Знам какво ще кажете сега - че истината трябва да се говори високо и трябва да се благовества. Всичко ми е познато. И къде остава собствената ви мисъл? Ако имате представа как звучите сякаш са ви говорили, говорили и говорили едни и същи неща, докато сте ги заучили, изобщо без реално и дълбоко да се запитате, това, което приемате като чиста монета напълно вярно ли е. . . .


от: ми6а
публикувано: 10.06.2007 13:14:29 часа

Здравейте! Наистина в този свят хората почти нямат сексуални задражки, което е много жалко. Още по-жалко ще е ние, които знаем за Божията любов, да прекрачваме тези граници. Искам само да наблегна на факта, който Ивчо каза - "прекалената интимна близост преди брака също е грях". Зная, че много млади влюбени си задават вапроса "До къде ми е позволено да стигна в нашата връзка?". Според мен, за да си задаваш този въпрос значи вече си стигнал границата, която не трябва да прекрачваш. А ако наистина сме се поддали на изкушението преди брака и то сазнателно, Бог е милистив. Покай се пред Него и Той ще ти прости. И незабравяй секса е за брака.


от: СВетла
публикувано: 09.06.2007 13:06:33 часа

Здравей, Ивайло, радвам се, че пишеш на тази тема. Въпреки че днес уж много свободно се говори по тези въпроси, то някак си, си мисля,че хората не са много наясно със себе си, какво всъщност е секса, защо сме сексуални същества, защо ни вълнува този въпрос, каква целта и т н. И аз бих се радвала, ако 20 годишните хора не мислеха така, че да си девствен е тъпо. . . та дори и по-възрастните, случва се, може да не е дошъл техният момент! Какво като си различен от другите, защо трябва да сме еднакви? Добре, че Бог има грижа за хората. Добре, че от уповаващите на Него нито един няма да е осъден. Аз намирам днешното поколение за доста бедно духом, жалко. . . , но ще се моля това да се промени!! Успех, Ивайло в твоя живот! Господ да е с теб.


от: Огнян Димитров
публикувано: 09.06.2007 10:11:03 часа

Абе човек, направо си им го кажи! Ако правиш секс преди брака просто ще се пържиш в ада,защото Бог няма да ти го прости. Ако пък в последствие си разбрал,че е грях, то после като се покаеш Бог ще ти измие този грях. Не дей така 5 за 4. Сеска извън брака си е грях, а "заплатата на греха е смърт" - пише си го в Библията. Вземете Библията на сериозно и говорете истината директно в очите. ". . . И който научи така човеците няй-малък ще се нарече в божието царство. ". "Ако речем, че имаме общение с Него, а ходим в тъмнината, лъжем и не действуваме според истината. " Не се лъжете, дори да сте християни и да правите секс преди брака, то това е грях, за който в стария завет хорат бяха убивани с камъни. Бог е справедлив съдия. Преди да ме беше спасил Бог бях го направил вече,но след това се отрекох от това и поисках Бог да ми помогне и както си пише,че Бог е дал способност за себеовладяване на неженените.И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават