E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Събота, 20.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Осем деца под един покрив


Габриела Николова, 29.09.2005

Осем деца под един покрив За семейното планиране и Божията намеса в разрастването на семейството

Как се гледат осем деца?

Децата са дар от Бога. Той има грижа за всяко от тях. Нищо не става без Неговото знание. Аз и съпругът ми възприемаме нещата така: всяко дете е благословение, но заедно с това е и голяма отговорност. Осем деца наистина са много.

Осем деца под един покрив

Мислили ли сте, че ще имате осем деца? Как стигнахте до осем?

Никога. Дори и в най-смелите си мечти не съм си го представяла.

Опитвали ли сте се да контролирате нещата?

Да, имаше такъв период, но при всеки опит за контрол се оказвах бременна. После оставих всичко в Божите ръце. Когато човек се ожени, придобива ясната представа, че един от компонентите в семейството е отглеждането на децата, грижата за тях.

Как вярата ви помага с тези осем деца?

Аз живея чрез вяра. Трудно ми е да си представя как преди време съм останала жива без нея. След 24–25-годишна възраст дълго търсих Бог като Личност, Творец, Изкупител. Стигнах до извода, че ако Той не ти се открие и не те привлече, не можеш да се приближиш до Него. Трябва да Го търсиш като скрито съкровище.

Във всекидневието ви има ли случаи, когато конкретно сте усещали Божията помощ? На мен ми е интересно как се изхранват осем деца, как се обличат, как се подготвят за училище?

Именно чрез Божията вярност и благодат. Бог ни помага посредством многа хора – приятели, дори непознати. Не знам дали е редно да споменавам имена, защото може да пропусна някого. Безкрайно им благодаря и се надявам Бог да ги благослови най-малко десетократно повече.

Как ви възприемат хората около вас? За тях не е ли малко странно, че имате толкова много деца?

Хората не са настроени оптимистично към раждането, отглеждането и възпитанието на деца. По човешки това наистина е много трудно. Много хора се стресират от факта, че някой има осем деца. Преди години, когато децата ми бяха 4, една жена възкликна: „Ау, и сте жива?” Сега тя, ако чуе, може и да припадне. Аз не съм планувала децата. Бабата на съпруга ми е имала шест деца, а моята прабаба – осем.

Предполагам, че в тяхно време не е било лесно да се отглеждат деца.

Било е много трудно, защото смъртността е била доста висока. Сега хората са склонни да се оплакват. Човешкото око е ненаситно, търси все повече и повече блага. Наистина се налага да се вместваме в някакви стандарти. Жилището ни е 80 квадрата – за 10 души е доста тясно, но важното е, че имаме нормални условия и покрив над главите си.

Предполагам, че съдът, в който готвите, е голям.

Да, тенджерата е голяма, котлонът не е много голям. С Божията помощ никой не е останал гладен, гол, бос. Бог си има грижата за всяко живо същество под слънцето, дори за врабчетата, а какво остава за хората. Това трябва да се знае от всекиго. Никой не бива да е предубеден. Майчинството е себеотдаване, жертва, но ако Бог те подкрепя във всяка твоя стъпка, това наистина е благословение.

Споменахте за жертва. Мен ме поразява фактът, че жените от Библията са считали придобиването на дете като висша цел в живота си. Това са Сара, Анна, която роди Самуил... Да имат дете – това е най-съкровената мечта в живота им! Други примери са Рахил и Лия, които се надпреварват да раждат деца. Сякаш манталитетът е различен. Да имат деца, е висше благословение за тях! Днес дори християните, които познавам, гледат на това като на нещо второстепенно.

Да. На жена, която е учила 15–20 години, й е трудно да се откаже от професията си, от перспективата за работа, за изява в попрището, трудно й е да се отдаде на майчинство. Аз не мога да кажа, че е особено приятно да стоиш 10–12 години вкъщи и да се занимаваш с бебета и деца, защото всяко от тях си има своите проблеми и грижи. За сметка на това радостите също са много.

Нека да погледнем към Мария, Божията майка! Тя роди и отгледа Божия Син. Казва се, че освен Него Йосиф е имал още много деца.

Вероятно и на нея не й е било лесно да отгледа толкова деца. Още от начало тя е знаела какво я очаква – че ще преживее смъртта на Сина си. Тя приема това едва ли не като Божие благоволение, защото за нея това е начин да сподели Божието сърце.
Мисля, че Дева Мария е класически образ на майката и жената; тя е обаятелна личност; наистина е изпълнила Божите повеления, защото е имала в сърцето си Бог, плодовете на Неговия Дух. С тази духовност тя се е преклонила пред волята на Бога и затова Той я е натоварил с нелека мисия – чрез нея да се роди Спасителят и Изкупителят на света. Защото, както пише Матей, няма друго име, чрез което да се спасим, освен Човека Исус Христос.

Има хора, които се притесняват да се молят на Спасителя, а предпочитат да се молят на Божията майка. Какво мислите за това?

Мисля, че това, че тя е достойна за подражание, не означава, че трябва да падаме на колене пред нея. Исус е казал как да се молим: „Отче наш, Ти, Който Си на небето...”. Дори Той не казва да се молим пряко на Него, а в Неговото име. Исус е ходатай, помирил е света с Бога. Чрез Него, чрез Неговата кръв ние получаваме прощение на греховете си. Само Той чрез Неговата жертва е източникът на спасение. Връзката ни с Дева Мария е единствено в това, че тя Го е родила. Той е дошъл на света чрез нея, за да бъде пожертван. В 121 псалом пише: „Помощта ми е от Господа...” Значи Той е Този, Който помага. Ние не можем да получим помощ нито от свети Георги, нито от Дева Мария.

« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Angel Kotov
публикувано: 01.11.2005 09:48:25 часа

Statiata e mnogo prekrasna. Bog da blagoslovi tazi sestra 4e ima vjara v Boga za otglejdaneto na 8 te i deca. Nie sme v centara na katolicizma v Balgaria i horata sa neveji otnosno Maria. Ne mogat da razberat 4e tj e samo sad koito Gospod e upotrebil. Maria e izdignata nad Isus. Kakva zabluda i az sam se klanjal na neja dalgo vreme no 14 godini vjarvam v jivia Gospod koito umrq za men i zaslujava cqlata slava samo Toi Agneca Bojii. Sledvaite Isus. Gospod iska da razbivame tezi zabludi i tazi religia 4rez moga6oto mu slovo. Imam edin brat koito sa6o ima 7 deca i toi kato vas skapa sestro jivee 4rez bjara,no ako moje nqkoi da mu pomogne molq pi6ete ni v momenta poslednata mu rojba e na 9 meseca i ima nujda ot obleklo i hrana. Mnogo Balgari imat nujda ot promjana v misleneto otnosno decata,4e trqbva da imat pove4e,no imat strah za6oto ne upovavat na Boga i ne vjrvat v Nego. V balgaria ima nujda ot takiva kato vas da izleznat i da nasar4at mladite semeistva da imat pove4e deca,za6oto decata sa blagoslovenie ot Boga. Naprimer v na6ia grad Rakovski v edinia kvartal kadeto imam informacia ima 93 po4inali a samo 27 rodeni do sega. Kakva golqma smartnost a kolko malko rajdaemost. Naistina Balgarite imat nujda ot Gospoda da im predade vqra da se otvorjt za Nego. Tova r poradi tozi duh na komonizam,ateizam i neverie e do6lo prokljtie v na6ata strana. Skapa sestro izpravise i nasar4i balgarkite maiki da imat pove4e deca za6oto te 6e poseeqt jivot i 6e janat blagoslovenie i izobilen jivot. Bog s teb. Derzai o6e po silno,i smelo Gospoda.И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават