E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Събота, 20.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Да се молим за мира на Израел!


ЕВ, 31.08.2005

Да се молим за мира на Израел! Интервю на ЕВ
с Роберт Джераси, председател
на Централния израилтянски духовен съвет


През последните две седмици сме свидетели на поредното вълнение в Близки изток. Еврейското правителство изтегля евреите от ивицата Газа и от Западния бряг на река Йордан. Според някои мнения решението на премиера на Израел, Шарон, е смела политическа постъпка, а според други – инициативата му се дължи на безсилие.
Протестна демонстрация имаше на площад "Ицхак Рабин" в Тел Авив. Там се събраха 100 000 граждани на Израел, които не одобриха плана на премиера.
Бившият премиер Рабин, който сложи началото на мирния процес с палестинците, бе убит на този площад през 1995 г. от еврейски екстремист, противник на помирението.
Делото на Рабин днес се продължава от израелския министър-председател Шарон, който на времето се противопоставяше на тази политика на покойния премиер.
В ивицата Газа имаше 21 израелски селища с 1200 къщи.
Как ще коментирате събитията в ивицата Газа през последните две седмици?

Сложен и болезнен проблем, който се дискутира от години както в Израел, така и в страните по целия свят. Тук става въпрос за човешки съдби. В продължение на 30 години там са живели 8000 заселници, създали са домове, родили са си деца. От друга гледна точка, трябва да се приеме и фактът, че 8000 заселници живеят в територия, населена от 1 млн. и 400 хил. араби. Не трябва да забравяме, че тези територии са завзети през 1967 г. и че тогава е започнало еврейското заселване там. Ако това е цената на мира, мисля, че тя трябва да бъде платена. Проблемът с живеещите там еврейски заселници е не само битов, а военен и икономически. За да бъде запазена сигурността на тези 8000 души, е въвлечена голяма армия, която ги пази; има специални пътища, които ги извеждат до територията на Израел. Понякога много еврейски младежи загиват, за да осигурят безопасността им. Всеки един живот е ценен! Винаги се поставям в ситуацията на родител, който изпраща детето си там, за да пази тези територии... В името на какво това дете трябва да бъде убито?
Много е сложно… Чувствата, мислите, разбирането на всичките хора за ситуацията е комплексно. Трудно бихме могли да кажем, че това трябва да се случва или че не трябва да се случва…
Да се молим за мира на Израел!

Аз се възхищавам на решителността на премиера Шарон. Впечатлен съм от армията и от полицията; от чувството, с което извършват всичко…
Разбирам и съпротивата на тези, които живеят там, мъката им да се откъснат от домовете си. Това е все едно да те откъснат от корените ти… Но ако тази е цената на мира, може би трябва да бъде платена.
От арабска страна се чуват гласове, че това е победа и този е начинът да се действа – чрез тероризъм. Според мен това е най-грешното мислене за извеждането на еврейските заселници от тези територии! Става въпрос за един план, който се изпълнява. Очаква се, че и двете страни ще дадат нещо от себе си, за да се достигне до мира.

От библейската история евреите са ни познати като безстрашен народ, непреклонен пред враговете си. В основата на това изтегляне стои ли страх?

Не. Този акт не е продиктуван от страх. Не може да се каже, че сме се поддали на натиска и се предаваме. Това не е истина. Сегашното действие е резултат на огромната политическа смелост на министър-председателя на Израел. Той очаква в замяна на това решение да получи компенсации, които ще помогнат да настъпи толкова жадувания мир в тези територии!
Истината е известна на всички: когато погледнем на картата, виждаме една тънка ивица земя, която е Израел. Ако някой реши да го напада и унищожава, това ще стане. Представете си, че всички арабски държави едновременно решат да го нападнат… Те могат да го прегазят за часове! Въпросът тук не е в показването на военно надмощие! По-скоро трябва да се опрем на разбирането, че един ден тези два народа трябва да живеят в мир.

Къде е коренът на проблема според вас?

Трагедията е в това, че в последните години се възпитава поколение, което от детството си е закърмено с чувството, че трябва да убива израелтяните. Ние следим арабските телевизии. Имаме кадри, в които се вижда представление в нормална детска градина, но децата (на 2–3 години) са препасани с оръжия, с пояси с бомби. Представлението включва как те се избиват и се самовзривяват. Новото поколение расте с тази мисъл. Ако не бъде възпитавано по друг начин, в лицето на евреите то винаги ще вижда враг, който трябва да бъде унищожаван.

Според вас ще настъпи ли мир?

Дали ще има мир, само Бог знае… Той може да реши това! Но ако ние, хората, не се помъчим с разума си да достигнем до този мир, и Господ не може да ни помогне. Когато хората са закърмени с омраза и неприемане на другия, това остава за цял живот.

Ивицата Газа част ли е от Обещаната земя?

Газа няма библейско значение за евреите. По-скоро вторият етап на изтеглянето може да се окаже болезнен емоционално, защото става въпрос за Самария и Юдея, за Западния бряг на река Йордан. Тези области са тясно свързани с еврейската традиция и история. Но щом управниците мислят, че тези територии трябва да се жертват в името на мира, нужно е да се стигне до края!

А ако Юдея и Самария са част от Обещаната земя, защо Израел я отстъпва? Не предава ли вярата си?

След разрушаването на Втория храм, когато евреите са изгонени от територията на Израел, в продължение на 2000 години те били разпръснати по целия свят. Отново се завръщат преди 50–60 години. Дали сега ще предадат тези територии обратно на палестинската автономия или не, това не е толкова съдбовен проблем. Съдбовен е проблемът за хората, които живеят там. Трябва да се гони крайната цел – мирът. Той винаги струва нещо!
Не може в 21. век да се опираме само на историята отпреди 5000 години. Трябва да гледаме реалностите! Това е личното ми разбиране. Вероятно за ортодоксално настроените хора става въпрос за дълбоко емоционален проблем.

Ако Израел отстъпва сега, не се ли очакват следващи отстъпления? Как прогнозирате бъдещето на Израел?

Това, което се извършва в момента, е връщането на Израел в границите от 1967 г. Този е отговорът. Териториите са завзети по време на войната през тази година, анексирани са от Израел. Израел излезе от Голанските възвишения и нищо не се случи. Излезе и от Ливан и отново нищо не се случи… Трудно е от сега да се прогнозира ефектът на тези изтегляния. Ще наблюдаваме отражението му след години. Важно е какво ще се случи с населението, което се прибира обратно в Израел; как ще израстват децата; какво ще бъде общественото мнение…
Най-страшното за мен ще бъде, ако се стигне до израелски екстремизъм. Това не е в традициите на народа ни! Никога не сме били екстремисти и не бих искал да се стига дотам…

Как можем ние, които вярваме в Бога, да бъдем съпричастни към съдбата на Израел?

Всички трябва да се молим да настъпи мир – всеки да е щастлив на мястото, където живее. Смъртта на всеки млад човек е нещо страшно! Прекъсва се един живот, който може да бъде живот на гений… Нямаме право с безсмислените си атаки да правим това!


Как е завзета ивицата Газа

На 9 юни 1967 г., по време на 6-дневната война, Израел прониква през Синай до Суецкия канал. Тогава превзема ивицата Газа. По това време и границите между Източен и Западен Ерусалим са премахнати. Въвежда политиката на отворените мостове, която позволява на арабите, живеещи в завзетите територии, да пътуват свободно в арабските страни.

« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Истинен
публикувано: 01.05.2007 01:35:21 часа

Господин Джераси, рожбо ехиднина! Отнине вир за вас няма да има. Цялата омраза на човечеството ще се стовари върху израиля заради престъпленията и злините ви. И да се молиш, и да не се молиш - дните ви са преброени


от: nessicha
публикувано: 15.10.2005 22:26:42 часа

Каква стана тя?? Тръгнахме от евреите и стигнахме до Сузана в банята:):):) Логиката ти все повече ме изумява -след като Рембранд се е вдъхновил от нещо си означава, че протестантска Холандия е смятала това нещо за Боговдъхновено? За съжаление вече съм убедена, че имаш проблем с основите на вярата - непогрешимост, Боговдъхновеност на Писанието и т. н. Там вече само Бог може да ти помогне и се моля да си с отворено сърце, за да може Той да ти говори. Тогава и нещата с евреите ще си дойдат на мястото. А апокрифите може да си ги четеш - със сигурност в тях има и доста поучителни неща. Един от еврейските празници - Ханука - се базира на историята от книгите на Макавеите - само че те си остават апокрифи, а не Божие Слово. Така че не знам дали има смисъл да продължаваме, по-добре търси Бога.


от: Александър
публикувано: 15.10.2005 19:57:44 часа

Кой тогава е решил, че 11-те кнвиги от Стария завет, както и глава 13 14 от книгата на пророк Даниил, псалм 151 не са Боговдъхновени ? Не са ли хора с техните субективни разсъждения ? Една от най-прекрасните картини на Рембранд изобразяваща Сузана в банята е вдъхновена от небоговдъхновените 13 14 глава от пр. Даниил. Значи през XVII в. в протестантска Холандия тези апокрифни книги са ги приемали за част от Божието слово. Е, откъде да сме сигурни, че и чрез тях Бог не говори скрито ?


от: nessicha
публикувано: 15.10.2005 00:41:55 часа

Колкото и да не ми се иска да вярвам, оставам с убеждението, че подлагаш на съмнение Боговдъхновеността на ЦЯЛОТО Писание. Това, разбира се, прекрасно обяснява неверието ти в Божиите обещания към евреите - щом като не цялата Библия е вярна, можем да си изберем в какво да вярваме и в какво не. Да, Божието име не присъства в книгата "Естер",защото е скрито. Това е идеята на цялата книга - Адаса също трябваше да крие своята еврейска идентичност и Бог ни показва, че дори когато не Го виждаме, Той работи в тайно! Книгата "Естер" е включена в Стария Завет, защото Е Боговдъхновена, за разлика от "Товит" и останалите апокрифи. И ако подлагаш на съмнение описаните в нея събития, значи подлагаш на съмнение Боговдъхновеността на цялото Писание. В такъв случай цялата ни дискусия досега (а тя май се превърна в диалог:) се обезмисля, защото разсъжденията ти не почиват върху непогрешимото Божие слово и колкото и пъти да повтаряш меко казано неистината, че евреите са изчезнали и че такава е била Божията воля тя няма да се превърне в истина,защото нито Библията, нито историята ни показват това. Именно запазването и повторното въздигане на еврейския народ е е едно от най-големите доказателства за достоверността на Библията и за съществуването на Бога - дори и за невярващите - и най-вече за Неговата верност.


от: Александър
публикувано: 14.10.2005 18:37:41 часа

Понеже спомена, че трябва да изпитваме всичко аз ще попитам: защо книгата Естир е включена като Боговдъхновена в Стария завет, а книгата Товит например не е. Къде в книгата Естир се споменава Божието име ? Никакви исторически данни не потвърждават, че описаното в тази книга е било факт. ( За разлика от останалите библейски събития ). Народът на Израил бе разпръстнат и изчезна, такава е била Божията воля. Той изпълни обещанията Си, като ги върна от валилонския плен и те отново населиха земята си и съградиха отдавна запуснатите градове. Обещанията дадени от Бог ще се изпълнят към всики, които вярват в Него. Ако евреите съществуваха като народ в днешно време Бог ( според Неговите обещания ) трябваше да ги постави по-високо от другите народи. Но тъй като Бог не гледа на лице и за Него всички хора са равни, Той пръсна евреите всред другите народи и те изчезнаха за да не може никой да се счита за по-голям в Божието царство.


от: nessicha
публикувано: 13.10.2005 23:10:08 часа

Ти последовател на Лутер и останалите реформатори ли си или на Христос и Библията? Едва ли това, че те са били антисемити може да е нещо, с което Църквата да се хвали. В крайна сметка те са били хора, а всички хора грешат. Вместо да гледаме на Лутер и т. н. по-добре да се обърнем към Източника, в който са единствените достоверни факти. Фактите показваха, че Исус е мъртъв, само че Бог бе обещал Той да възкръсне, също както и мнозина християни са си мислили, че с Израел е свършено, само че не и според Божието слово. Протестанството и ученията му не са по-велики от Библията. (И за да не си направиш погрешните изводи -аз изповядвам протестанството, но Божието слово казва да изпитваме всичко. Не всичко в протестанството е 100% правилно, както това не може да се каже и за православието и католицизма). Фактите си остават, че Божиите обещания са вечни и дори дните, в които живеем показват това. Бог е обешал, че никога няма да отхвърли Израел (не Църквата/не духовния) физическия Израел и това виждаме с очите си днес. Новата епоха я забрави, става дума за библейски изследвания и никога не бих се позовала на антихристки учения подобни на Нова Епоха!И не става въпрос, че някой се "чувства" евреи - познавам евреи, които изобщо не искат да бъдат евреи, повярвай ми, защото тежестта на Божия избор е голяма понякога - но Бог е този, който ги е избрал и Той е суверен.


от: Александър
публикувано: 12.10.2005 20:26:12 часа

Колкото и да е неприятно фактите са си факти - днешните евреи, нямат почти нищо общо с древните евреи от библейските времена. Дори и по антропологичните белези те не отличавт от народите всред, които живеят. Има етиопски евреи, приличащи на етиопци, има афроамериканци възприели юдаизма. Всички те се чустват евреи, защото изповядват юдейската религия. Въобще не поставям под съмнение правото те да имат своя собствена държава; ако отричам това, значи да отрека историческите българските права върху Македония например. Но ако считаме евреите за особен народ, значи да отречем цялото протестанство, защото Реформаторите ( вече споменах за Лутер ), са били настроени доста антисемитски. Колкото за рода на т. нар. коените - литературата на Нова епоха изобилства с фантасмагории по тази тема.


от: nessicha
публикувано: 10.10.2005 22:17:24 часа

Ами с това трябваше да започнеш - явно логиката ти е подобна на Сталиновата - има евреи, има проблем; няма евреи - няма проблем! Значи всичко, което досега бе изложено може и да е вярно, но тъй като евреите вече практически ги няма - няма как и Божието слово да се приложи към днешната ситуация и ние с нищо не сме им задължени. Доста удобно извинение, наистина! Само че евреите все още съществуват и за съжаление представлявят проблем за голяма част от хората на земята, които явно или под прикритието на привидно християнски "хуманизъм" не могат да се освободят от антисемитски или както май е станало по-политически коректно днес да се казва анти-израелски настроения (за да не ни обвинят в расизъм - нямаме нищо против евреите, само че тази тяхната държава по-добре да я няма. По-добре беше,когато си бяха разпръснати, в гета и не си надигаха много много главата. ) Само че тъй като Бог е верен на словото Си, те отново са в Земята на дедите си, с които имат МНОГО общо. 1. Въпреки че са били разпръснати и отвеждани в плен още в библейски времена и в по-новата история, в израелските земи винаги са оставали евреи - т. е. там винаги е имало еврейско присъствие и родословната нишка никога не е била напълно прекъсвана. 2. И сред тях, и дори сред тези, които са били разпръснати има родове, които са запазили и могат да проследят родословието си векове назад - до библейски времена. 3. Дори и в тези, които до някаква степен са били асимилирани - т. е смесени бракове и т. н. продължава да тече еврейска кръв. 4. Да не говорим за "коанимите" - потомците на свещеническия род Коен, за които е научно доказано че дори и днес притежават ген, който е уникален за тях и който се е предавал в поколенията. Така че теорията за хазари и т. н е абсолютна измислица-премислица - поредното извинение, както казах по-горе. А това че иврит бе възроден - изкуствено или по-скоро по-Божия промисъл е още едно доказателство за това, че те никога не са преставали да бъдат Божи народ. И много по-важно от всички научни и исторически доказателства за това, че днешните евреи са евреи, е Божието слово. "35 Така казва Господ, Който дава слънцето за светлина денем, И нарежда луната и звездите за светлина нощем, Който повдига морето тъй щото вълните му бучат, Господ на Силите е името Му; 36 Ако изчезнат тия наредби отпред Мене, казва Господ, Тогава и Израилевото потомство ще престане Да бъде до века народ пред Мене. 37 Така казва Господ: Ако може да се измери небето горе, И да се изследят основите на земята долу, Тогава и Аз ще отхвърля цялото Израилево потомство, За всичко, що са сторили, казва Господ. (Еремия 31:35-37) Няма как евреите да са "изчезнали", защото тогава Бог се оказва лъжец и не е изпълнил словото Си. И не мога да разбера как не проумяваме, че това е което сатана цели - да изкара Бог лъжец. Тук Бог изрично говори за евреите -няма как да отнесем това към Църквата, или т. нар несъществуващ "Духовен Израел", защото Бог изрично говори за отстъплението им - че въпреки това, те няма да престанат за бъдат народ пред Него. И ако толкова лесно си присвояваме толкова много от благословенията обещанията, които касаят изключително и само физическия Израел, чудя се защо не ни се иска да си присвоим и идентифицираме с всички проклятия и наказания, които Бог отправяше към тях, когато се отклоняваха. В крайна сметка ако Израел днес е заместен от Църквата и всички вярващи би трябвало всичко, което се отнасяше до него, днес да се отнася и до нас. Много е лесно да си избираме какво да приемаме от Божието слово и какво да оставаме за някой друг. Мисля, че сам виждаш колко абсурдна е подобна логика.


от: Александър
публикувано: 09.10.2005 21:05:09 часа

Ето тук опираме до въпроса - какво общо имат днешните евреи с древните евреи. Отговорът е почти нищо. Точно колкото и скопските комитерновски историци се мъчат да докажат, че днешните "македонци" били наследници на бележития античен хомосуксуалист Александър Македонски. Днешните евреи нямат нищо семитски в себе си. Болшинството от тях са потомци на хазари, възприели юдаизма. Изкуствено съживения език иврит, който е семитски, практически няма аналог с езика, на който говорят болшинството от евреите в Европа ( идиш )и другата част ( например в България ) шпаньолски, или ладино. Тъй, че при Второт пришествие Исус Христос няма да може бъде цар първо на евреите, тъй като такива напрактика няма. Той ще бъде Цар на народа Израил - всички, които вярват в Него без разлика какви са по прозход.


от: nessicha
публикувано: 08.10.2005 20:29:34 часа

За съжаление,явно пропускаш някои неща в Библията. В Захария 14 се говори много конкретно за Второто пришествие и се казва, че нозете Му ще стъпят на Елеонския хълм, и се уточнява точно къде се намира. Но по-добре да видим точно текста: "4 В оня ден нозете Му ще застанат На Елеонския хълм, който е срещу Ерусалим на изток; И Елеонският хълм ще се разцепи През средата си към изток и към запад, Така че ще се образува твърде голям дол, Като половината от хълма се оттегли към север, И половината му към юг. 5 И ще побегнете през тоя дол на Моите хълмове, Защото долът на хълмовете ще стига до Асал; Да! ще побегнете както побягнахте от земетръса В дните на Юдовия цар Озия. И Господ мой Бог ще дойде, - И всичките свети ангели с Тебе. 6 В оня ден Не ще има светлина; Блестящите тела ще намалят сиянието си; 7 Но ще бъде единствен ден, Познат само на Господа, - Ни ден, ни нощ; А привечер ще има виделина. 8 И в оня ден Живи води ще излязат из Ерусалим, Половината им към източното море; И половината им към западното море; И лете и зиме ще бъде така. 9 И Господ ще бъде цар върху целия свят; В оня ден Господ ще бъде един, и името Му едно. 10 Цялата страна ще се преобърне в поле, От Газа до Римон на юг от Ерусалим; И Ерусалим ще се издигне и насели на мястото си, От Вениаминовата порта до мястото на първата порта, - До ъгълната порта, и от кулата на Ананеила До царските линове. 11 Люде ще живеят в него, И не ще има вече проклетия; Но Ерусалим ще се насели в безопасност. 12 И ето язвата, С която Господ ще порази всичките народи, Които са воювали против Ерусалим: Месата им ще тлеят, докато още стоят на нозете си, Очите им ще се разтопят в ямите си, И езикът им ще тлее в устата им. 13 И в оня ден Между тях ще има голям смут от Господа, Тъй щото ще залавят всеки ръката на ближния си, И неговата ръка ще се подига против ръката на ближния му. 14 Тоже Юда ще воюва в Ерусалим; И богатството на всичките околни народи ще се събере, - Злато, сребро и дрехи - в голямо изобилие. 15 И каквато е тая язва, Такава ще бъде и язвата върху коня, мъската, Камилата, осела и всичките животни, Които ще бъдат в ония станове. 16 И всеки, който остане От всичките народи, Които са дохождали против Ерусалим, Ще възлиза от година на година Да се кланя на Царя, Господа на Силите, И да празнува празника на колибите. 17 И ако някои от домочадията на света Не възлизат в Ерусалим Да се поклонят на Царя, Господа на Силите, На тях не ще има дъжд. 18 Дори ако не влезе египетското домочадие и не дойде, То и на тях не ще има дъжд; Тях ще сполети язвата, с която Господ ще порази народите, Които не влизат Да празнуват празника на колибите. 19 Такова ще бъде наказанието на Египет, И наказанието на всичките народи, Които не възлизат Да празнуват празника на колибите. 20 В оня ден и върху звънците на конете ще има надпис: \Посветен Господу;\" и т. н Забележи, че се казва в стих 9, че Господ наистина ще бъде цар върху целия свят, но както казва ап. Павел, първо на евреина, после на езичника. Учениците на Исус го питаха кога ще върне на Израел царството - не смятам, че някой друг ще бъде цар на Израел!


от: Александър
публикувано: 07.10.2005 19:17:16 часа

Изкупителната жертва на Иисус Христос бе за цялото човечество и Той няма да се върне като цар на евреите, а на света. Няма да има еврейски Ерусалим, ще има Новия Ерусалим - столица на Божието царство. Къде ще бъде неговото географско разположение не е наша работа. Всъщност след Второто пришествие облика на земята може би ще се промени до неузнаваемост. Но пак повтарям - това не е наша работа. Към евреите дължа уважение като към всеки народ. Не споделям дискриминационни възгледи, което означава, че не мога да ги поставя в по-привилегировано положение от другите хора.


от: nessicha
публикувано: 06.10.2005 18:17:51 часа

Всъщност идеята за унищожението на евреите е на сатана!Още откакто Бог избира Авраам и потомството му, чрез което да дойде Месия за спасението на цялото човечество, сатана се опитва да ги унищожи - Фараон, Аман (кн. Естир), Навуходоносор,римляните, Хитлер, та и до наши дни - меко казано "враждебно настроените" арабски страни - целта в една и съща. И ако преди раждането на Исус сатана искаше да ги унищожи, за да предотврати раждането на Спасителя, то сега целта му е да ги изкорени от Земята им, защото знае, че Исус ще се върне като Месия и Цар на евреите и Спасител на цялото човечество в еврейски Ерусалим. И целият този конфликт в Бл. Изток изобщо не е политически, а духовен. Да, те са инструмент в ръката на Бог, както всеки един от нас, но съгласи се, че никой друг народ не е имал и няма такава ключова роля в плана на Бога. Исус бе и продължава да бъде евреин и именно защото сме Му толкова задължени, Библията ни призовава да обичаме и почитаме семейството от което дойде. Ние, християните,сме получили Писанията и изобщо цялото си духовно наследство чрез тях! Е, аз не мога да не бъда благодарна, не знам за теб. . .


от: Александър
публикувано: 05.10.2005 18:59:14 часа

Всъщност идеята за пълно унищожение на евреите не е на Хитлер. Тя е на Карл Маркс, който казва, че за разрешаването на икономическите проблеми на обществото, освен национализация на собствеността и унищожение на буржоазията, трябва да се реши и "окончателно еврейския въпрос чрез повсеместното премахване от лицето на Европа и последния представител на това племе".


от: Александър
публикувано: 05.10.2005 18:52:36 часа

Ето, че стигнахме до почти еднакви изводи. Евреите са инструмент в Божиите ръце. Но почитта е към този, който работи с тях, а не към самите инструменти. Не към глината, а към грънчаря.


от: nessicha
публикувано: 05.10.2005 14:35:30 часа

Е, щом евреите сами са си виновни за Холокоста, сигурно трябва да благодарим на Хитлер за гениалната му идея и затова, че им даде да се разберат? Тогава и Симон Визентал сигурно е изживял живота си напразно, опитвайки се да донесе поне малко справедливост за невинните жертви (явно според някои те не са съвсем невинни)! Моите убеждения не почиват на писанията на равините, много от които със сигурност са се отклонили от Източника на Танаха (Ст. Завет), а на самата Библия. За съжаление също толкова се е отклонила и Църквата, проповядвайки заместителната теология - че Църквата е заместила Израел в Божието сърце и че Той вече е приключил с тях. Привърженици на тази теология има както във всички клонове на Църквата - православни, католици, протестанти - включително и споменатия М. Лутер, който въпреки че получи невероятното прозрение за спасението по благодат от Римляни,като че ли пропуска въобще Римляни 11 гл. "Отхвърлил ли е Бог Своите люде? Да не бъде!" И ако до 1948 г. въпросната заместителна теология можеше и да има някакви "исторически доказателства", след тази дата никой непредубедено четящ Библията християнин не може да твърди подобно нещо. Божието слово е непреходно, Божиите завети също и следните стихове не могат да бъдат отменени. "Защото така казва Господ: Пейте с радост за Якова, И възкликнете за главния от народите" Еремия 31:7, "Защото от връх канарите го виждам, И от хълмовете го гледам; Ето люде, които ще се заселят отделно, И няма да се считат между народите. " (Числа 23:9)Бог е поставил евреите за знак и знамение за народите - разпръсвани или събирани, наказвани от Баща Си или благославяни. За нас, които сме прибгнали под крилата на Израилевия Бог, остава предупреждението на ап. Павел: "Не високоумствай, но бой се. " "Специалният завет" на Бога с евреите продължава, което не прави другите народи "по- малоценни". Напротив, Бог избра един народ - в случая евреите - за да достигне до всички. Затова и каза на Авраам: " Ще благословя ония, които те благославят, а ще прокълна всеки, който те кълне; и в тебе ще се благославят всички земни племена. " Желанието на Бога е всички да се спасят и Израел има специална роля за изпълнението на този план.


от: Александър
публикувано: 05.10.2005 13:50:04 часа

Подобни внушениея идват от неправилното тълкуване на библейските текстове. Божият народ,( сионовата дъщеря ), са всички, които вярват в Него и са приели Иисус Христос за свой Спасител. Тъй като Божия избор е по благодат, а не по заслуги, евреите, както и всички останали народи нямат никакви предимства, защото всеки един от нас заслужава вечна смърт за греховете си. Аврам повярва в Бог и това му се счете за правда, но Бог избра Аврам преди той да бъде обрязан. Обрязването е знак за Завета; ало апастол Павел пише, че както обрязването не е нещо, така и необрязването е нищо. Следователно евреинът не е нещо повече от, който и да било друг в очите на Бог. Израил означава Божи воин. Ерусалим е столица на мира. При Второто пришествие на нашия Господ всеки повярва в Него и спасен ще бъде част от народа на Израил, а новия Ерусалим всъщност ще е новата земя, където ще живеят определените за вечен живот. Една от причините за Холокоста се дължи на самата юдейска религия, в която се казва, че те са особен народ и призванието им е да господстват над другите, наричани с презрителното име гои. Изопаченото тълкуване на текстовете от Стария завет от самите еврейски равини води до антисемитизъм. Това заключение не е мое. То е на Симон Визентал, който почина преди няколко седмици. Вероятно знаеш кой е този човек и с какво се е занимавал през живота си. П. П. Мартин Лутер също е изповядвал антисемитизъм; идеология, която на мен ми е абсолютно чужда.


от: nessicha
публикувано: 04.10.2005 21:40:24 часа

Това кой ще е оправдан и кой осъден може да реши единствено Бог. Евреите продължават да бъдат Неговите деца, зеницата на окото Му, и като всеки един добър баща, отношението Му е следното:"Не закачайте децата Ми!Ако са непокорни и се отклоняват от Мен, Аз ще се погрижа за това. Но не смейте вие да се докосвате до тях, защото ще си имате работа с Мен!" Това, мисля, историята ясно го е показала - всеки, който се е надигнал против тях - империи, царе, диктатори имат една и съща съдба. "Защото така казва Господ на Силите: След възстановяването на славата Той ме изпрати при народите, които ви ограбиха; понеже който докача вас, докача зеницата на окото Му. Защото ето, аз ще помахам с ръката си върху тях, и те ще станат корист на ония, които им са работили: и ще познаете, че Господ на Силите ме е изпратил. Пей и радвай се, Сионова дъщерьо; защото, ето, Аз ида, и ще обитавам всред тебе, казва Господ. И в оня ден много народи ще се прилепят при Господа, и ще бъдат Мои люде и Аз ще обитавам всред тебе, и ще познаеш, че Господ на Силите ме е изпратил при тебе. И Господ ще наследи Юда за Свой дял в светата земя, и пак ще избере Ерусалим. Млъкни, всяка твар, пред Господа; защото Той се е събудил от светото Си обиталище. " Захария 2:8-11 Живеем в невероятно време, в което можем да видим библейските пророчества да се изпълняват и единствено от нас зависи дали ще благославяме или проклинаме (а проклинам означава просто "злословя")онези, които Бог е благоволил да използва да изпълнение на плана си за ЦЯЛОТО човечество.


от: Александър
публикувано: 04.10.2005 21:12:52 часа

Вярно е това, че всъщност моя и твоя грях бяхя причина Христос да бъде разпънат. Но разпъването имаше извършители. По същата логика би трябвало да оправдаем Юда, защото без него нашия Господ нямаше да бъде предаден в ръцете на Пилат.


от: nessicha
публикувано: 04.10.2005 00:30:56 часа

А по въпроса с пустинята - дори и това е изпълнение на обещанията на Бога на Израел към Своя народ - че пустинята ще разцъфти - Исая 32:15,16; 35;1. Обещания, които както виждаме, Бог не е забравил, защото явно не е отхвърлил и приключил с народа Си и той продължава да има специално място в плана Му. Защото "даровете и призванието от Бога са неотменими" Римляни 11:29


от: nessicha
публикувано: 04.10.2005 00:01:54 часа

За съжаление в думите ти Александър, не мога да видя нищо друго освен себеправедност. Не евреите разпънаха Христос, нито римляните, а аз и ти - моят и твоят грях. И нещо повече Бог благоволяваше в смъртта Му, колкото и да е странно, нали? "Но Господ благоволи той да бъде бит, предаде Го на печал; Когато направиш душата Му принос за грях, Ще види потомството, ще продължи дните Си, И това, в което Господ благоволи, ще успее в ръката Му. " Исая 53:10 А твърдението, че еврейските банкери и т. н управляват света и подобни такива са именно това, което доведе до Холокоста - евреите винаги са били изкупителната жертва - още от времето на Аман, който искаше да унищожи евреите, защото Сатана знаеше, че от тях ще се роди Месия. По същия начин и днес Сатана се опитва да настори всички срещу Израел, защото знае, че Исус ще се върне в Ерусалим, който е столица на Израел, а не на някаква измислена "палестинска" държава. Да, на евреите, вярващи в евреина Исус не им е много лесно, но нека не забравяме, че закоравяването на Израел е заради такива като мен и теб - езичници, за да можем и ние да се присаединим към корена на Израел. "Братя, за да не се мислите за мъдри, искам да знаете тая тайна, че частично закоравяване сполетя Израиля, само докато влезе пълното число на езичниците. " (Римляни 11:25)Затова нека не се мислим за мъдри. . .


от: nessicha
публикувано: 04.10.2005 00:00:54 часа

За съжаление в думите ти Александър, не мога да видя нищо друго освен себеправедност. Не евреите разпънаха Христос, нито римляните, а аз и ти - моят и твоят грях. И нещо повече Бог благоволяваше в смъртта Му, колкото и да е странно, нали? "Но Господ благоволи той да бъде бит, предаде Го на печал; Когато направиш душата Му принос за грях, Ще види потомството, ще продължи дните Си, И това, в което Господ благоволи, ще успее в ръката Му. " Исая 53:10 А твърдението, че еврейските банкери и т. н управляват света и подобни такива са именно това, което доведе до Холокоста - евреите винаги са били изкупителната жертва - още от времето на Аман, който искаше да унищожи евреите, защото Сатана знаеше, че от тях ще се роди Месия. По същия начин и днес Сатана се опитва да настори всички срещу Израел, защото знае, че Исус ще се върне в Ерусалим, който е столица на Израел, а не на някаква измислена "палестинска" държава. Да, на евреите, вярващи в евреина Исус не им е много лесно, но нека не забравяме, че закоравяването на Израел е заради такива като мен и теб - езичници, за да можем и ние да се присаединим към корена на Израел. "Братя, за да не се мислите за мъдри, искам да знаете тая тайна, че частично закоравяване сполетя Израиля, само докато влезе пълното число на езичниците. " (Римляни 11:25)Затова нека не се мислим за мъдри. . .


от: Александър
публикувано: 03.10.2005 17:59:51 часа

"При Своите Си дойде, но Своите Му не Го приеха". ( Йоан 1:11 ) Израелският ядрен специалист Мордехай Вануну, който през есента на 1986 год. разкри пред света израелската ядрена програма и бе отвлечен мистериозни от агенти на МОСАД ( израелското разузнаване ), наскоро бе освободен от затвора. Там е повярвал в Иисус Христос, но във възтановената еврейска държава върху библейските земи, вярата, че Този е нашия Господ и Спесител, може да създаде само усложнения на повярвалия от наследниците на тези, които Го разпънаха. Мазохистичното отношение спрямо евреите, което шоуменът Карло Войтила ( подвизавещ се под името Йоан Павел II )изискваше от всеки християнин е продиктувано отчаси от гузната съвест на католическата църква, която благославяше нацизма и подкрепяше Хитлеровата агресия; но най-вече, защото Ватикана бе изпаднала в колапс на вярата. Да, с помощта на мощните финансови средста, изграждане на привлекателен образ Великата блудница стъпи на крака и днес успява да омайва около 1 милард. Но в книгата на пророк Даниил и книгата Откровение са е предсказано всичко това. След тези мои писания сигурно ще ме обявите за антисемит. Не,аз не съм такъв. Не отричам, че е имало унищожение на евреите през Втората световна война, но не мога да приема, че живота на едно беларуско дете опожарено в Хатин например е по-малко ценен отколкото на едно еврейско дете унищожено в Освиенцим. Не мога да храня симпатии към еврейските банкери от световната олигархия, които опустошават икономиките на страните по света, но изпитвам дълбоко възхищение от онези еврейски труженици, които в земите на своята историческа родина от пустинята сътвориха градина.


от: nessicha
публикувано: 02.10.2005 12:23:51 часа

Да,"някои" продължават да смятат евреите за Божи народ, защото сам Бог явно продължава да ги смята,и честно казано предпочитам да съм на Неговата страна, вместо на политически "коректната" такава, чиято позиция явно Александър е възприел от световните медии. Божият завет с евреите не е прекратен и Бог никога не е преставал да ги смята за Свой народ, без това да го прави ни най-малко пристрастен към останалите народи. Десетки пъти в Библията Бог казва, че заветът Му с евреите е ВЕЧЕН. А нещо което е вечно, не може да бъде прекратено. Бог е същият вчера, днес и завинаги и ако си мислим, че Заветът Му с евреите се е променил, това означава, че не можем да имаме никаква увереност за собственото си спасение и вечен живот, който имаме в Исус,защото както с евреите,така и с нас, християните, които сме били присадени към маслиненото дърво на Израел, заветът почива върху Божиите обещания и верност, а не върху нашите дела. Нито евреите нито ние с нещо сме заслужили Божия избор - това е суверенното решение на Създателя на Вселената и колкото и непопулярно явно да е то в днешно време. И същият този ап. Паавел, който бе евреин, предупреждава нас, християните, да не се хвалим срещу Израел. Да не говорим, че ционизмът в основата си е библейска концепция (от Сион), и първият ционист е един от най-известните герои на Библията. Познайте кой. . . ?


от: Александър
публикувано: 01.10.2005 13:44:08 часа

Ако някои продължават да смятат евреите за Божии народ, значи правят Бог пристрастен към тях. Бог не гледа на лице и за него всички хора са еднакви; апостол Павел проповядваше всред езичниците и всред тях намери по-голяма вяра отколкото у своите сънародници. В Стария завет Бог имаше специален Завет с тях, но това не прави другите народи по-малоценни. Един евреин от Обетованат земя не нищо повече от един тувинец в Саяните например; ако евреина не вярва в нашия Господ иисус Христос, а тувинеца вярва, спасеният ще бъде втория, а не първия. Не превръщайте Евангелски вестник в поредната трибуна на ционизъм и еврейски шовинизъм.


от: nessicha
публикувано: 29.09.2005 16:04:49 часа

"Bogoizbrania" има нужда да се запознае по-обстойно с Божието слово, което явно смята, че познава. Газа ИЗРИЧНО е включена в границите на Израел, когато Бог дава насоките на Исус Навиев за разделянето на земята между 12-те племена. "Азот и заселищата му със селата му, Газа и заселищата му със селата му, до египетския поток и голямото море с пределите му. " Исус Навиев 15:47 Това е част от земята, дадена на племето Юда, от което и дойде Месията,ако си спомняме! Така че мнението, че Газа не е част от Божията земя, която Той е дал на евреите е библейкси неосновано, колкото и да си мисли "bogoizbrania", че дава "истин ски евангелска позиция" по въпроса. И рано или късно Бог ще върне евреите не само в Газа, но и в останалите части от Земята, които все още не са завладяни.


от: bogoizbrania@excite.com
публикувано: 28.09.2005 21:37:12 часа

Ето нещо което е наистина сложно, изтеглянето на от Газа е исторически и верски задължително. В библията се казва че израелтяните никога не са владели Газа, дори и да си ги побеждавали тази земя не им е била дадена и изтеглянето от там е задължително и не подлежи на коментар. Виж за раиона на северна самария е по сложно, нотова може и да се промени в бъдеще. Интерсно е че в рускоезичните израелски сайтове се плаче главно за селищата в ивицата Газа, а почти никой нищо не казва за самария. Нека да дам истинската евангелска позиция за Израел Създаването на държавата и завръщането на хора в тази земя е част от Божия план за подготовката на края на света. Явно е че израелтяните имат поставен от Господ план и цел и роля в света, дори и названи това пак има своя духовен смисъл. Така че със или без държава, благославяни или разпръснати, наказвани или благославяни, духовната функция в света е налице и само хора без вяра в Светия Дух могат да се правят на 2 и 1/2 . В Писанията явно се казва че Господ ще се върне именно в Ерусалим и всеки който е против да си затваря устата и да проповядва това което разбира, че лошо му се пише. за повече инфо за ситуацията ; www. zahav. ru


от: nessicha
публикувано: 18.09.2005 23:31:46 часа

Alexander явно не познава историята. От възстановяването на държавата Израел през 1948 г. (за което м/у другото е пророкувано в Библията) Израел е участвал най-малко в пет войни - първата от която започва на следващия ден, след като ООН обявява създаването на държавата и във всички тях той е нападан от арабските си съседи. И познайте какво? Във всички тях Израел побеждава (въпреки че е изненадващо нападан) защото Богът на Израел воюва за народа Си. Alexander, ако си християнин прочети Битие 12:3 и гледай да не се окажеш Богопротивник.


от: Александър
публикувано: 13.09.2005 19:46:04 часа

Защо Израел нападна съседните страни през 1967 г. и завзе териториите от, които сега се изтегля ? Това изтегляни днес дали се дължи на "миролюбеца" Шарон ( по време на агресията срещу Ливан през 1982 г. той бе военен министър, и един от отговорниците за кланетата в Сабра и Шатила )или "безстрашните" израелтяни бяха принудени да се изтеглят, защото бяха поразени от революцията на камъка. Всъщнист никъде в Библията не се говори , че са безстрашен народ, много често са изпитвали страх и ужас от своите врагове.


от: тони
публикувано: 09.09.2005 13:11:37 часа

Чудех се каква е тази активност на така наречените калвинитсти. то се оказало че просто тъпия им сайт не действа. И решили да се преместят другаде да пишат суперглупавите си мнения.


от: РУТ
публикувано: 08.09.2005 17:43:27 часа

до Академик. Ако си Българин каня те всяна неделя сутрин на най хубавата закуска на ул. Бачо Киро 21. Закуската е безплатна.


от: Радостина
публикувано: 08.09.2005 17:28:22 часа

за nightmare; Бог не е Бог само на отделна нация. Той е Бог на цялата земя. БОГ Е ТВОРЕЦА а ние сме творението. Битие1гл. Дали Бог прави разлика между християни и евреи. Представи си семейство което си имат тяхно родено дете и друго взето от дом "Майка и дете". Тези две деца са отгледани от едни и същи родители по един и същи начин с една и съша любов и обич и тези родители дават живота си за тях. Така и Исус. Той даде живота си за нас зещото ни възлюби със цялото си сърце. Какво е християнин и откъде произлиза тази дума. От ХРИСТОС. Първо в Антиохия учениците се наричатс това име - християни. Деяния 11:26. Ние растем в християнска държаваи се наричаме християни,но в Словото Бог казва ',,Мнозина са избрани но молцина са призван''. Тези призваните не мразят евреите нито някой друг народ. Христеяните са тези които изпълняват Неговата воля. Ацърквате е тази която принася плодове. ''И който вярва в НЕГО не ше се посраме'' Чети Словото всеки ден. Предлагам ти да започнеш от Евангелието на Йоан.


от: nessicha
публикувано: 04.09.2005 21:23:15 часа

за nightmare: 1. Не знам на теб как ти звучи, но на мен "Молете се за мира на Църквата" (ако както според теб Ерусалим (или Израел) може да се замества с Църква) на мен това ми звучи абсурдно, да не говорим, че е еретично. Ако Църквата наистина е Невястата на Исус -Княза на мира не й трябва някой да се моли за мира й. Тази идея да се замества Израел/Ерусалим с Църква в Стария Завет - т. нар. Заместителна теология - е нанесла толкова поражения на Църквата и на евреите, че вместо християните да предизвикат евреите към ревност и те да се върнат към Бога и да намерят своя Месия, им е представила един изопачен Исус, в чието име са били убивани в продължение на векове. Слава на Бога, че на тази епоха й идва края и все повече християни се покайват за престъпленията на духовните си бащи срещу евреите и искат им прошка и започват да им показват истинския Исус. Но за съжаление антисемитизма все още намира почва в Църквите и изобщо не сме се научили от историята. Причината Хитлер да извърши, каквото извърши,е именно тези погрешни учения в църквата, която сама е преследвала евреите. Затова Хитлер си е имал оправдание "Аз не правя нищо по различно от това, което учи църквата". 2. Не Бог не обича "повече" евреите от останалите народи или от християните, но евреите имат специално място в Божия план за човечеството-само си помисли, че ако евреите не съществуваха като народ,нямаше да има Исус!Бог не е отхвърлил народа Си Израел (виж. Римляни 11гл -написана от един еврейски равин Шаул- по познат ни като ап. Павел:))и евреите продължават да имат специално място в Божия план за последните дни. Бог ги нарича - "зеница на окото Си"-познай какво става, когато някой докачи зеницата на Божието око!Ти какво правиш, когато някой иска да ти бръкне в окото-цялото ти тяло се насочва срещу това посегателство. Дори съвременната ни история ни показва какво става с тези, които докачат евреите. Най-жалкото е обаче, че "християни" мразят евреите. как можем да казваме, че обичаме Исус, а да мразим братята и сестрите му по плът? Не знам дали си християнин, но ако си просто помоли Бога да ти покаже защо евреите са специален народ (не казвам по-достоен или нещо подобно,всички сме недостойни)и се моля да познаеш тази истина от опит, че "всеки който благославя потомството на Авраам ще бъде благословен" (Битие 12:3) Моля се да НЕ изпиташ от опит втората част на стиха! В повечето случаи безразличието (да не говорим за омразата) е равно на проклятие


от: nightmare
публикувано: 04.09.2005 16:01:28 часа

Ерусалим означавало Столицата, но и държавата. В такъв случай, защо да не означава църквата? Бог прави ли разлика между християнин и евреин?


от: Радостина
публикувано: 03.09.2005 19:55:56 часа

Nightmare и ти дауд ходжа БОГ ви обича и ако смирите сърцето си и отворите БИБЛИЯТА която е сърцето на БОГА И ЗАПОЧНЕТЕ да четете много бавно дума по дума без омраза без гордост без подигравателен дух със сигорност БОГ ще ви говори и тогава ще искате да разберете цялата истина . Едва тогава ще разберете защо трябва да се молим за БОЖИЯ НАРОД ИЗРАЕЛ.


от: Радостина
публикувано: 03.09.2005 19:40:38 часа

какво е готин типл всеки човек е творение на Божиите ръце. на всеки Бдге дал собствена красота. не знам дали има резлични типове хора но всички бели черни жълти сме създадени по Божея образ и подобеи така че всички сме еднаквив Божиите очи. nightmare и ти дауд ходжа Бог ви обича и ако смирите сърцето си и отворите БИБЛИЯТА която е СЪРЦЕТО НА БОГА и ако започнете да четете бавно дума по дума без гордост без подигравателен дух без омраза със сигорностБог ще ви проговори и тогава ще искате да разберете цялата истина. тогава ще разберете защо трябва да се молим за ИЗРАЕЛ.


от: nessicha
публикувано: 03.09.2005 17:32:19 часа

Защо трябва да се молим за мира на Израел? - Псалм 122:6 "Молете се за мира на Ерусалим (това не означава, разбира се, да се молим само за столицата, но и за цялата държава Израел). Това е заповед за всички, които вярват в Бога на Израел - а се предполага, че християните също се включват в това число. Ако продължаваме да допускаме този антисемитизъм в Църквата на Исус - който сам е евреин, не можем да очакваме Бог да е на наша страна.


от: nightmare
публикувано: 03.09.2005 15:29:11 часа

готин тип е прав. Най-голямата лъжа е, че евреите са специален народ. Напротив, в Откровение /книга от библията за сведение на Славчо/ пише, че Евреите са "САТАНИНСКА СИНАГОГА" - Rev 2:9 Зная [твоите дела], твоята скръб и сиромашия, (но пак си богат), и как те клеветят ония които наричат себе си юдеи, а не са, но са сатанинската синагога. Малоумниците като Славчо не могат да различат ляво от дясно.


от: Дауд ходжа
публикувано: 03.09.2005 09:42:06 часа

Славчо велики академико,не разбрах защо не се молиш за марсианците. В оргиналната "библиа" те са божия народ. Какво значат там някакви си евреи. Те защо не са позволили създаването на втора държава на тази територия,акта на решение за създаване на държавата им казва че там трябва да се създадат две държави. А и израел е на първо място по обратни в света. . Баси "божия" народ. .


от: sl_rad
публикувано: 02.09.2005 15:53:49 часа

Готин тип/в своите си очи/-това е сайт на евангелски вестник. Евангелие е нещо,което го има само в Библията. А тази книга е страшно непозната за българина и за такива готини като теб. Затова им е странно като се пишат такива неща,и предпочитат да си стоят в невежеството и в лъжата. Щото такива като теб веднага ще се изхвърлят-ма и аз съм християнин. Само дето не знаеш аджеба,кой е тоя Христос. Защото ако знаеше,хич нямаше и да се чудиш ,че трябва да се молим. И то и за Израел. Дълга и широка е да ти се обяснява защо. Защото това е божия народ,защото това е заповед от Бог,защото това е задължение за вярващите. . . . Ама важното е че ти сигурно си мислиш че си християнин де,щото. . . щото гордо ще се изпъчиш-живееш в наследствена хриситняска държава. . Което си е пак лъжа-нито сме наследствени християни, а сме езичници,кланящи се на конски опашки и дървета,нито пък сме християнска държава,щото сме на първо място в европа по аборти,кражби,фалшифициране на пари,за показните убийства да не говорим. Е,това не го правят християните разбира се,но от там следва че просто не сме християнска държава. Знам че имаш още един заучен коз и той е--православието ни е опазило като нация 5 века,заради него сме оцелели като народ,бля-бля. . Поредната лъжа. Защото най-големите предатели в нашата история за точно православни свещенници. ЗАщото ако беше толкова силно да ни упази,просто защо не е постигнало по-лесното-да ни предпази изцяло?Защо аджеба няма нито една католическа държава попаднала под турско робство?ама тва е друга тема. Затова--като говориш или мислиш за християнство-трябва да намериш първоизточника. А той е само един-Библията. И тогава вече ,като я намериш,и като почнеш да я четеш-тогава няма да задаваш толкова глупави въпроси.


от: pitarpan
публикувано: 02.09.2005 13:30:10 часа

В новопреведените текстове от периода преди равините да окастрят тахах се вижда че марсианците са божи народ. . да се молим за истинските носители на обещанията,не на подменените субекти.


от: gotin tip
публикувано: 02.09.2005 13:26:05 часа

Само искам да знам,свършиха ли нашите проблеми че мислим за Израел. Не виждам теми за молитва за африканците,ескимосите,и марсианците. Това че ще се моли някой само за гражданите на държавата Израел,а няма покани за горепосочените е странно.И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават