E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Неделя, 22.10.2017 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Великден – езически или християнски празник


Евгени Найденов, 29.04.2005

Великден – езически или християнски празник

Великден прогласява възкресението на Христос като кулминация и триумфален завършък на спасителното дело. Той е най-радостният празник на Христовата Църква, който за разлика от всички останали празници, които са въведени в по-късен период, съществува от самото начало на съществуване на Църквата, от деня на откриването на празния гроб, от деня на явяването на Възкръсналия Спасител. След еврейския празник Шабат, който първоначално е спазван в събота, а скоро след възкресението на Христос – в неделя, Великден е може би най-древният християнски празник.

Много скоро след Петдесятница Ранната църква започва да празнува Шабат като ежеседмично прогласяване на възкресението на Божия Син.

В същото време някои историци виждат в празнуването на Великден смесване на юдаизъм, християнство и езичество. Дори днес не малко хора празнуват Великден, без да вникват в дълбокия смисъл и значение на Христовото възкресение и без вярата, която единствена превръща извършеното от нашия Господ спасение в реалност в живота на всеки човек. Има хора, които посещават храма на Рождество и на Великден. За някои дори това е прекалено често. Както една жена отбелязала: “Всеки път, като ходя на църква, раздават върбови клонки”. Това, което ни прави християни, не са нито елхите, нито софрите, нито яйцата, нито върбовите клонки, нито пък козунаците след тях. Всичко това е много красиво, но без лично обръщане и приемане на Божия дар то е толкова безполезно, колкото великолепно украсената трапеза без насъщната и питателна храна.
Според св. Беде (673–735 г.), английски средновековен историк, англосаксонското название на Великден – Истър (Easter), произлиза от древната предгерманска тевтонска митология. Еостра (Eostre) е англосаксонска богиня на пролетта. На нея е посветен месец април, а тържествата в нейна чест са организирани по време на пролетното равноденствие.

В желанието си да направят християнството по-приемливо за езичниците, англосаксонските християни започват да използват за Великден названието Истър, тъй като християнският празник на Възкресение Христово съвпада с древното празнуване на настъпващата пролет. В същото време обаче те посочват, че Великден е по-скоро свързан с еврейския празник Пасха. Под това име Великден се празнува и днес в повечето латиноговорещи страни. Пасхата се празнува по време на първия в еврейската лунна година месец нисан. Празникът Пасха бележи Божието избавление на еврейския народ от 300-годишното робство в Египет и неговото извеждане оттам под ръководството на Моисей.

Обвинен в богохулство от първосвещениците и религиозните водачи в Ерусалим и по заповед на римския прокуратор в Палестина – Пилат, Исус е разпънат на кръст точно по време на празнуването на Пасха през 30 г.

Ранните християни, повечето от които са евреи, смятат Великден като нов и още по-ясен смисъл на Пасха, където Христос е истинският Божи Агнец, изпратен за спасението на света.

По този начин християнското празнуване на Пасха много скоро се превръща в прогласяване на страданията, смъртта и възкресението на Господ Исус Христос.

През 4. век Разпети петък е установен като отделен празник, докато пасхалната неделя е изцяло посветена на славното възкресение на Господ Исус Христос. В същото време с навлизането на все по-голям брой обращеници измежду езичниците и особено след узаконяването на християнството в Римската империя все по-голям брой езически ритуали се превръщат в част от празнуването на Великден. Отчасти това се дължи на факта, че някои от новоповярвалите не могат напълно да се откъснат и разграничат от езическата култура, в която са израснали. От друга страна, това е следствие и от насилственото на някои места налагане на християнството, при което отсъства вътрешната промяна на покаяние и искрено обръщане от езичество към Бога.

През 2. век Великден е вече установен християнски празник. Възниква обаче несъгласие между източните и западните църкви по отношение на точната дата за празнуване на възкресението на Христос. Източните църкви искат Великден да се празнува в делничен ден, тъй като ранните християни празнували всяка година на 14-о число от еврейския месец нисан, докато западните църкви настояват Великден да се празнува винаги в неделя независимо от датата.
Това е и един от основните въпроси на свикания от император Константин Никейски събор в 325 г. Съборът решава Великден да се празнува в първата неделя, следваща пълнолунието след пролетното равноденствие. Според Александрийската богословска школа, известна и със своите познания в астрономическите изчисления, 21 март е приет за дата на пролетното равноденствие. Датата за празнуването на Великден започва да се определя от неделята, която следва пълнолунието на или веднага след пролетното равноденствие.

Така Великден е определян като празник в периода между 21 март и 25 април. Разликата в съвременното празнуване се дължи на различното определяне на датата според григорианския календар на Запад и според юлианския – на Изток.
С разпространението на християнската вяра във все повече нови територии възникват и различни идеи за това, как тя да се отнася към местните обичаи и традиции. Според някои християните трябва изцяло да изоставят своите културни традиции, докато според други християнството трябва да съхрани местните обичаи, но като им придаде нов и християнски смисъл.

Например зайката, която е част от тевтонския езически култ като символ на плодородие, на Запад постепенно е заменена от нейното представяне като символ на погребение, възкресение и съвършено нов начин на живот. По същия начин на Изток това е представено чрез традицията на боядисани в червено яйца.
Това е подобно на съвременното представяне на Благата вест, като тя се постави в контекст и предаде чрез изразни средства, които са разбираеми за хората в определена култура.

Великден, или Възкресение Христово, е централно събитие за нашата пресвята християнска вяра. То е основа за нов и вечен живот с Бога и твърда и неотменима надежда за нашето собствено възкресение. Възкресението на нашия Господ и Спасител Исус Христос превръща и смъртта от категоричен край в преходна опитност, чрез която Бог, Който чрез Святия Дух възкреси Христос от мъртвите, ще възкреси и нас и ще ни въведе в живота, за който Бог е създал всичко отначало.

Или както казва Максим Изповедник:

Тайната на въплъщението на Словото съдържа в Себе Си всичките символи и всичките енигми на Писанието, както и скрития смисъл на цялото смислено и интелигентно творение. Но този, който познае тайната на Кръста и на Гроба, познава също и основните принципи на всички неща. И накрая, този, който проникне още по-дълбоко и бъде въведен в тайната на Възкресението, схваща целта, поради която Бог е създал всичко отначало.

« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Shine
публикувано: 29.03.2010 19:08:25 часа

Не на изкривяването! Да на истината за Бога и Неговото Слово! Не на омразата - тя не е от Бога! Да на любовта и истината, те са от Бога!


от: Shine
публикувано: 29.03.2010 18:57:43 часа

Сектите са наистина възможно най-изкривеният израз на християнската вяра. Често това са религиозни общества,където не се познава истинското Божие Слово и вместо него се проповядват и изучават есеистични изблици и волни повествования и т. нар \"Писания\" на объркани човешки умове. Благодатната почва на незаинтересоваността, невежеството по въпроса и нежеланието за ангажиране до голяма степен отварят широко врата за всякви спекуалции,разделения и неразбирателства. Ако отворим речника ще видим,че кножовният смисъл на думата има значението на религиозна група,която е малка и се е отделила от друга по-голяма и установена вече. Под тази характеристка минава и Православната църква,защото историята сочи,че тя се е отделила от Католическата църква. И тогава и сега Православната църква е с по-малка численост. Втора характристика е,че има общо с проповядването на по-голиамата,но развива и добавка от свои възгледи - не е ли така с Православната църква?. Тоест Православната църква също може да се нарече секта от гедна точка на отделянето си от Католическата църква и развиването на свои си учения за християнската вяра. Е,ако отделянето от изкривеният път е по-добрят начин да се намери Бога,триабва ли да го заклеймяваме?.


от: Shine
публикувано: 29.03.2010 17:52:15 часа

Шабат не е просто еврейски празник,който се празнува в събота. Шабат е денят избран от Бога за освещение от всички приели Христос за цвой Спасител.


от: Боян
публикувано: 05.09.2009 16:02:21 часа

Пише си го съвсем ясно, че бог след като е сътворил всичко си е починал на седмия ден, който е събота! Ама няма кой да чете, предпочитате да вярвате на измислици и езически обичаи и традиции! Затова много хора плюят християнството, щото в него е пълно с лицемери и измамници!


от: Боян
публикувано: 05.09.2009 15:58:16 часа

Истинските православни християни до ден днешен си пазят ШАБАТ - съботата! Кои сте вие православните, че да казвате, че се е сменил????? Вие сте си го приели 321 г. след новата ера да е така. Ами вярвай те си на глупостите, ама не заблуждавайте другите!!!


от: savoyy
публикувано: 18.04.2009 23:49:06 часа

i vse pak ezi4eski ili hristianski praznike e Velikden,s dve dumi ako obi4ate!ili e hristiqnski praznik s nali4ie na ezi4eski momenti


от: kat
публикувано: 17.04.2009 13:46:09 часа

mnogo se radvam 4e po internet mogem da nau4im podrobna informacia i proizhod za hristianskite paznici i t. n. dnes malko hora spazvat rtadiciite. a te sa nai vajni,poneje 4rez tiah tiah semeistvoto e zaedno,okolo praznicite. a i za mnogo ot nas tazi tema e tabu i trudna za razgovariane. iskam da pojelaia priatno prekarvane na praznika na vsi4ki hristiani.


от: sara
публикувано: 12.01.2009 15:23:45 часа

br mnogo e hubavo taman imam domashna


от: gulten
публикувано: 11.11.2008 11:13:05 часа

az vqrvam vsi4ka za isus hristos


от: ThunderGoddess
публикувано: 05.06.2008 20:16:48 часа

Пст, вие сте дървени глави. Как може да бъдете толкова наивини и да вярвате на тази помия, която твърди, че всичко е православно. Великден не е измислен от християните, колкото и да ви се иска. В него има еизчески ритуали, набийте си го в главичките, колкото и малко да е сивото там.


от: cary
публикувано: 08.05.2008 14:48:09 часа

mnogo ne6ta za u4ene ima tuk


от: Didkata_776
публикувано: 18.04.2008 11:12:00 часа

za men velik den e edin mnogo vajen praznik za hristiqnite


от: кристиана
публикувано: 16.04.2008 18:40:35 часа

mnogo e hubawo. trqbva bog da pazi vqrva6tite v nego


от: дани
публикувано: 16.04.2008 15:01:07 часа

ох тенкс на автора защото имам домашно трява по скоро да го напиша


от: ivelina
публикувано: 01.04.2008 23:19:41 часа

Imah za zada4a ot u4ili6te da napravq beseda za Velikden. . . MN blagodarq na avtora . . . napisanato e mn dobro


от: ивона
публикувано: 26.03.2008 15:36:20 часа

не ми допада


от: katkata
публикувано: 12.03.2008 19:52:11 часа

Priqtnoe da se 4ete


от: цвети
публикувано: 25.03.2007 15:22:01 часа

много благодаря на автора на статията! -помогнахте ми да разбера същността на Великден и Възкресението!


от: sl_rad
публикувано: 03.05.2005 08:19:14 часа

Това -първо ,не са наши проповеди, а на Бог и са от Божието Слово. Точно това Слово е табу за православните. А такова невежество,както в православието ,никъде няма. Те завалиите,дори и не знаят какво празнуват и само едно и също дрънкат-българската православна църква на е запазила като народ 500 години,и тва е. . И в който и учебник да отворите,ще видите че едни от най-голямите предатели в българската история са точно такива правослани свещеници. Да не говорим че православието е религия,натрапена с насилие и меч,дошла от Гърция. И такива като теб,които дори не знаят какво означава секта,ако пък трябва след като научат значението на тази дума да определят кое е секта и кое не е,тогава на първо място трябва да поставят точно православието.


от: НАЙ-православен
публикувано: 02.05.2005 21:04:21 часа

Аман от дървени глави!!!


от: dimitar
публикувано: 30.04.2005 00:26:58 часа

VEseli praznici na vsi4ki Izto4no pravoslavni hristiqni!!!!


от: DImitar
публикувано: 30.04.2005 00:25:13 часа

Bog da pazi balgarskata pravoslavna carkva. A vie sektanti samo zablujdavate mladite s va6ite propovedi. TRqbva da badete zabraneni,kolkoto se moge po skoro.И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2017 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават