E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Четвъртък, 18.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Начало на евангелските баптистки църкви в България


Момчил Петров, Георги Гърдев, 28.04.2007

Институт за българска протестантска история

Началото на баптисткото движение в България е свързано с няколко еднакви по влияние фактора. Сравнено със зараждането на предишните две евангелски църкви – Конгрешанската и Методистката, трябва да обърнем внимание, че в случая с баптистите няма никакво участие на американска организация или мисионери.


През 1864–1866 г. следствие непрестанните репресии в Руската империя около 40 семейства на руско-немски баптисти се преселват от района на Украйна в пределите на Османската империя близо до град Тулча, Северна Добруджа. Парадоксален е фактът, че една ислямска, макар и мъчително реформираща се, държава проявява по-голяма толерантност към християнска общност от православна Русия. Скоро след тези събития Британското библейско дружество назначава като пътуващи книжари служителите от тази общност Яков Клунд и Мартин Херингер. За тяхното назначаване сериозна роля изиграва настояването на Кристиян Кшоса и Кучевски – баптисти от полско-немски произход, служители на Библейското дружество, назначени като отговорници за Северна България.


Работата за Британското библейско дружество позволява на тези служители да проповядват благовестието в българските селища. Следствие от тяхната дейност възникват баптистките общности в Русе и Лом. В Русе служението организирано започва от 1875 г. Първите събрания са в дома на Херингер, като скоро след това се налага да бъде закупена отделна сграда.


Когато през 1884 г. Иван Каргел, баптистки пастор от немски произход, служител на църквата в Санкт Петербург, пристига в Русе и поема ръководството на църквата, тя вече наброява 28 души. През 1887 г. Каргел заминава обратно за Санкт Петербург, за да се отдаде на работата си там. Русенската църква е поета от пастор Васил Марчев, който от 1883 г. се обучава в Германската баптистка семинария в Хамбург.


През 1888 г. църквата има 32-ма членове, а през 1893 г. нараства на 65 членове. През 1898 г. е поета от пастор Евгени Герасименко (от руски произход, също възпитаник на семинарията в Хамбург, служил като пастор на църквата в Тулча и женен за дъщерята на Мартин Херингер) и въпреки опозицията на властите скоро е открито новопостроеното църковно здание. През 19. век църквата е тясно свързана с румънското баптистко движение поради общото подпомагане от немските баптисти.


Другата църква, възникнала непосредствено от работата на назначените книжари от Британското библейско дружество, е баптистката църква в Лом. В основата на служението там е Яков Клунд, който заедно със съпругата си Регина започва първите събрания в дома си. Първите вярващи, приели водно кръщение в Лом, са Филип Каменов и Георги Искренов през 1877 г.


През следващото десетилетие обществото се увеличава и през 1893 г. е закупена сграда на брега на Дунав, където са преместени службите. Сред повярвалите в църквата през този период са бъдещите дългогодишни служители на евангелското движение Сава Лечев, Георги Чомонев, Спас Стефанов.


През 1894 г. църквата е поета от пастор Васил Кьосев, повярвал в Тулча и завършил семинария в Шефийлд. Той е и първият български баптистки служител, подпомаган от американска организация – Американски баптистки мисионерски съюз (АМВU). Бързото нарастване на църквата предизвиква злобата на местни свещеници и граждани. На 19 февруари 1895 г. побесняла тълпа щурмува сградата по време на неделната служба и я разрушава до основи. Библии, песнарки и всичко, намерено в църквата, са изхвърлени в реката, вярващите са малтретирани, а пастор Кьосев по чудо се спасява от линчуване.


Това събитие не плаши баптистката общност в Лом и през 1898 г. на специално закупено за целта място е построен нов молитвен дом. Към този момент църквата наброявал 31 души. Многото способни и посветени на благовестието членове на църквата успяват да организират общества в селата Голинци, Ковачица, Расово, Върбово, Гнойница, Ружинци, Стубел, Мокреш, както и в градовете Берковица и Фердинанд (дн. Монтана). Църквата в Лом по това време се явява една от най-активните и плодоносни евангелски църкви в България.


Християните от църквите в Русе и Лом са в основата на възникването на баптисткото общество в София. През 1888 г. в София се преселват семействата на Трайко Порецов от Русе и Спас Стефанов от Лом. Следствие от тяхното благовестие започват събранията в къщата на Павел Бонков.


Първите водни кръщения в София са извършени от пастора на русенската църква Васил Марчев през 1892 г. Първият пастор на баптистката църква в София е проповедникът от Русе Христо Марчев. В резултат на неговото служение през този период се ражда и баптистката църква в Костенец. Скоро след това обаче смъртта на съпругата му довежда до заминаването на пастор Марчев за Германия.


Служението продължава с нестихващо усърдие и в архива на Дирекцията по вероизповеданията е запазено протестно писмо от 126 жители на квартала „Ючбунар” от 1894 г. Там буквално се посочва къщата на Трайчо Порецов като основно място за служение, но се казва и „че в целия Ючбунар на всяка улица има по една тяхна черква”. Описани са и кръщенията на новоповярвалите в местната река. Подписалите писмото открито заявяват, че ако властите не прекратят баптистката дейност, „ще разрушим черквите и ще ги изгоним от целия Ючбунар”. Въпреки сериозната опозиция успешното благовестие на софийските баптисти продължава. Църквата в София е поета от пастор Васил Кьосев през 1898 г.Следва


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: мирон
публикувано: 03.01.2013 21:50:12 часа

baptyst@ucoz. ua


от: vencislav iosifov
публикувано: 06.10.2010 08:56:34 часа

zdr i slava na boga moia diado se kazvashe iosif i beshe pastor dalgi godini v lom nikade ne vidiax da pishe za nego moga da rzkaja mnogo nesha za carkvata prez tozi period . mnogo gonenia i pregradi imaxa xristianite no biaxa blagoslovenni . bog s vas bratia i sestri .


от: Цветанка Тодорова
публикувано: 13.04.2009 20:41:19 часа

Искам да попитам кога баптистите празнуват ВЕЛИКДЕН?


от: Стефка Спасова
публикувано: 18.05.2008 10:18:00 часа

Приятно ми е да се запознаем и желая да науча повече за вашето движение. Интересуваме един малко по -специфичен въпрос и бих Ви била много благодарна, ако получа повече информация за това. Въпросът ми е : КОГА И ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ МОГАТ ДА СЕ РАЗТРОГВАТ ГРАЖДАНСКИ БРАКОВЕ МЕЖДУ БАПТИСТИ?


от: Валентина
публикувано: 16.06.2007 21:28:07 часа

Приятно ми е да се запознаем макар, че аз отдавна Ви познавам от 2001г. в гр. Банкя с баща Ви Благой Опренов и Вера Опренова. Приятно ми е ,казвам се Валентина и родом съм от с. Дългоделци обл. Монтана. Имам водно кръщение вече почти 8 години . Брат Жоел от Църкавата в гр. Берковица беше на кръщението и брат Данчо. Искам да Ви кажа , че Бог приведе хора като Вас, чрез които започнах да разбирам това което Бог ми говори. Бях в страхотна мизерия с болно дете на ръце и неверен съпруг, беше ми много тежко. Непрестанно се молех, постех и слушах това което Бог ми говори. Той направи изключително много за мен. Извади ме от мизерията , предложи ми много по-добър живот за мен и сина ми. Получих развод по взаимно съгласие и заминах за чужбина . Първо за Австрия, после за Германия за Дания а след това за Италия. Намери ми работа и аз се гордеех с това. И днес Бог продължава да се грижи за мен. Омъжих се повторно за мъж, когото познавам от 23 години и който прие сина ми с радост и в момента работя като специалист ЧР в гр. Костенец където и живея. Благодаря на Бог за всичко, което е направил,прави и ще прави за мен. Дълго време Ви търсих в интернет и ето че тази вечер , като прочетох името ТЕОДОР ОПРЕНОВ в съзнанието ми изплуваха мили спомени от времето, когато повярвах в Бог. С яснота си спомням малката църква в която ходех с огромно желание в с. Дългоделци , защото от там започна всичко. Не спирам да говоря на хората за Бог и това което Той би направил за тях ако повярват. Ако попитате Вера Опренова за една жена на име Валентина, ходи с патерици и малкият и син Красимир, които Бог изпрати на почивка в гр. Банкя без една стотинка със сигурност ще си спомни. Разбрах за кончината на Благой Опренов и тъй като не можах тогава да поднеса своите съболезнования ги поднасям сега. Съжалявам, той беше изключителен човек. Може би ако имате желание при посочен от Вас адрес ще мога да Ви разкажа още много за себе си и за вярата си. Благодаря на Бог че в момента имам честа да Ви пиша. Ще се радвам ако ми отговорите. Бог с Вас!


от: Теодор Опренов
публикувано: 12.05.2007 08:00:14 часа

Радвам се, че Евангелски Вестник е решил да помести статия за историята на баптистките църкви в своя брой. Въпреки, че някои от фактите не са съвсем точни, тази част на статията е добре написана. Ако ни бяхте известили за вашия интерес, бихме Ви изпратили доста по-сериозно проучване на движението с цел публикация. Подобна статия, но доста по-пълна и резултат на дългогодишни изследвания беше наскоро отпечатана в списание Baptist History and Haritage, Vol. XLII/n. 1 TN, USA, kakto i predi tova v edno ot izdaniata na IBTS. Също, списание Витания направи цяла поредица от статии в периода 1997-2000 с доста пълна и достоверна информация за историческите събития около зараждането на първите български баптистки църкви. Може би в бъдеще, когато имате желание да публикувате такива статии, бихте могли да ни уведомите, за да ви дадем допълнителна информация. Т. Опренов.И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ПРОТЕСТАНТСТВО
България в 43-тия годишен доклад на Мисионерското дружество на Методистката епископална църква (1861 г.) Част 3: Молоканите
България в 43-тия годишен доклад на Мисионерското дружество на Методистката епископална църква (1861 г.) Част 2: Молоканите
България в 43-тия годишен доклад на Мисионерското дружество на Методистката епископална църква (1861 г.) Част 1: Българският Великден
България в 42-рия годишен доклад на Мисионерското дружество на Методистката епископална църква (1860 г.) Част 2
България в 42-рия годишен доклад на Мисионерското дружество на Методистката епископална църква (1860 г.) Част 1
„Църквата ще остане независимо от всички предизвикателства към нея”
Жив е, жив е
България в 39-ия годишен доклад на Мисионерското дружество на Методистката епископална църква (1858 г.)
В пламъците на гоненията
България в 38-ия годишен доклад на Мисионерското дружество на Методистката епископална църква (1857 г.)
Евангелието във всички земи (1893 г.) Част 7
Евангелието във всички земи (Част 6)
120 години от основаването на Евангелска баптистка църква – София
20 години от смъртта на п-р Харалан Попов
Честване на 80-годишнината на Съюза на евангелските петдесятни църкви в България


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават