E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Сряда, 17.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Има ли Бог?


Ивайло Ябълкаров, 22.02.2010

<font color=red>Има ли Бог?</font>

Част 1Преди време получих писмо по електронната поща, в което пишеше следното:

„Здравейте! Аз съм атеист. Много ми е чудно, че съществуват такива хора, като вас. За мен е абсурдно в нашия век някой да вярва, че:

1.Светът е на около 6000 години (може би не всички от вас го вярват).

2.Теорията за произхода на видовете чрез еволюция не е вярна (вероятно не всички вярват и в това).

3.Съществува Бог.

4.Още доста повече или по-малко абсурдни твърдения.

Моля, обяснете как успявате да вярвате без никакви доказателства, а даже напротив – противно на доказателствата? Защо считате, че именно християнският бог е „истинският“, а другите (еврейски, мюсюлмански, древногръцки и др.) не са истински?“Това писмо ме накара да се замисля за основите на моята вяра и да се опитам да опиша защо вярвам в Бог. След няколко месеца на търсене, четене и изучаване се появиха следващите редове.Затова не бойте се, вие сте много по-ценни от врабчетата (Матей 10:31)Живеем в толкова несигурен свят. Свят, в който само за миг животът ни може да се срине. Само един миг е нужен, за да загубим близък. Само един миг е достатъчен, за да останем без работа. Гледайки новините, четейки вестниците, ровейки се из интернет, усещането ни за несигурност и състоянието ни на безпокойство единствено могат да се засилят.

Факт е, че светът е обхванат от разрушителна криза във всяко отношение. Факт е, че на Земята има много деца, които са насилвани и малтретирани. Факт е, че в България всеки ден умират хора при пътнотранспортни произшествия.

Как да се чувстваме сигурни, когато не сме в безопасност никъде? Отвсякъде ни залива информация за терористични атаки и войни, за катастрофи и природни бедствия, за насилие и показни разстрели, за повишаване цените на хранителни продукти и за фалит на поредната банкова институция. На какво да се опрем, за да се почувстваме уверени и сигурни? На парите ли? – Днес ги изкарваме с пот на чело, а утре се обезценяват поради инфлация. На правителството и политиците ли? – Днес говорят и обещават хубави неща, а утре сред тях избухва поредната корупционна схема. На собственото си здраве ли? – Днес е в норма, но поради всекидневните грижи, некачествените храни и отровния въздух перманентно се руши.
И така – убийства, инфлация, лъжи, измами, болести, омраза, бедствия...

„Ако има Бог, то защо не се намеси?“ Това е обичайният въпрос, който би си задал човек, загубил своята опора, обхванат от безпокойство – не за утрешния, а за днешния ден.

Други пък след сполетяло ги нещастие заявяват през сълзи: „Няма Бог!“ Точно такива бяха думите на едно момче, загубило в катастрофа братовчед си и още няколко свои приятели.
Въпросите, има ли Бог, ако Го има и наистина ни обича, защо допуска злото, защо допуска то да се случва на невинни хора, са често задавани. За повечето християни те са сериозно предизвикателство. Често хората атакуват вярата с подобни въпроси. Но има и още една, нерядко срещана теза – на онези, които отхвърлят Бог чрез съмненията на Том: докато не Го видят или не Го пипнат, няма как да се уверят в съществуването Му.Има ли Бог?

А съществува ли Слънцето? Кой човек е видял Слънцето или го е докоснал? Откъде сме толкова сигурни, че това, което свети и топли, е Слънцето, а не нещо друго? На Луната човешки крак е стъпвал, но на Слънцето... Ще кажете, че още през 1959 г. са изстреляни спътници, които да наблюдават и събират данни за Слънцето.

Аз пък ще отвърна, че още преди хиляди години хората са били уверени, че има Бог и са вярвали в Него. Ной, Авраам, Исаак, Яков, Йосиф, Мойсей са все хора, които са живели векове преди спътниците с наименование „Пионер“ да бъдат пратени в орбита.

Ной толкова силно е вярвал в Бог и в това, че Той му е говорил да построи спасителен кораб за себе си и семейството си, че е търпял години наред подигравките на съвременниците си.
Авраам толкова силно е бил убеден, че Бог съществува, че е изоставил всичко в родината си и е тръгнал на дълъг път към непозната земя, следвайки думите на същия Бог, Когото атеистите отричат.

Ще кажете, че това са митове и легенди, измислици на хора. Но откъде да знаем, че данните за Слънцето и изследването му не е просто една заблуда и конспирация?

Някои учени твърдят, че няма Бог и светът е създаден от случайно блъснали се, хаотично движещи се частици, т.нар. Голям взрив. Според тази хипотеза в началото Вселената е съществувала под формата на малка свръхконцентрирана маса, наричана Космическо яйце. То експлодирало и се разделило на милиони отделни частици, от които започнали да се формират отделните галактики и планети.

Това е толкова несериозно и случайно обяснение, че направо се чудя на авторите му. Нима е възможно хаосът да прерасне в ред? Нима е възможно от нищо да стане нещо? Възможно ли е? – Да, но за целта е необходим Създател и Творец... необходим е Бог.

Ако Той не съществува, как да си обясним, че разстоянието между Земята и Слънцето е 150 млн. км, които светлината изминава за 8 минути? Ако орбитата на движението на Земята около Слънцето е само с 1,5% по-малка, то живот на Земята не би бил възможен. А той е възможен благодарение и на това, че 26-те химични елемента в земната атмосфера са в точни процентни взаимоотношения. Нашата галактика пък се състои от 100 млрд. слънца.

Учени казват, че поразителната хармония, която цари във Вселената, е доказателство за съществуването на Творец. Библията пък казва, че „небесата разказват за славата Божия и просторът известява делото на ръцете Му“ (Псалм 19:1).

Няма значение, дали някои умни глави са изобретили и използват големия адронен колайдер – ускорител за елементарни частици, чрез който се опитват да докажат, че хармоничната Вселена е създадена от хаотично движещи се частици. Няма нужда от подобни доказателства, защото векове преди Галилей да заговори за кръглата форма на Земята, в Библията Бог е описал това в Исая 40:22.

Има хора, които пък се чудят как може да отхвърляме идеята, че сме произлезли от маймуни. Те се питат как може да се отхвърля еволюционната теория на Дарвин. Приличаме ли на маймуни? Да, много често се държим един с друг много зле. Но имаме ли прилика с маймуните? Да, разбира се, когато се бием по гърдите, когато държим на своето си, проявявайки животински инат, може би приличаме на примати, но пък да са ни прародители... Да сме произлезли от тях... Човекът да е произлязъл от животните? Това е абсурдно.

Защо ли? Защото това, което ще опиша, не може да е дело на еволюция, а единствено на Създател.

Човешкото тяло се състои около 100 000 000 000 000 клетки. Това число говори за голямо разнообразие. А още по-чудното е как тези клетки изпълняват специфични функции. Те растат, размножават се и умират – точно по график. Но клетката не е най-малката частица, тя се състои от множество по-малки.

Човешкото око, казват учените, е изградено от 100 млн. светлочувствителни клетки. Зрителният нерв, който изпраща информацията, постъпила в тези клетки, към мозъка, е изграден от цял милион нервни влакна.

Мозъкът пък е изграден от 100 млрд. нервни клетки, които са свързани в сложна комуникационна система. Влакната на тези клетки достигат 500 хил. км. За да тече мисловният процес, е необходимо комплексът от действия, които той включва, да е в цялост и те да протичат във функционална последователност. Нима това е възможно да се осъществи от само себе си? Нима обстоятелствата и променящите се природни условия могат да задвижват тези сложни процеси в тялото? Възможно е единствено ако съществува Създател, сътворил творенията.

Една история разказва как група изтъкнати учени се събрали и решили, че човекът вече няма нужда от Бог. Те избрали един от тях да отиде и да Му Го каже. Ученият застанал пред Бог и Му казал, че вече не се нуждаят от Него, понеже те могат сами да правят хора, като ги клонират, а и са способни на много научно-технически чудеса. Бог изслушал учения и му предложил да направят състезание по правене на хора. Единственото условие на Бог било да ги направят по същия начин, по който Той е създал Адам. Ученият се съгласил. Навел се и грабнал една шепа пръст. Бог го погледнал и го спрял. Казал му: „Не вземай от Моята пръст, вземи си от твоята!“
Без Бог-Творец човекът не би могъл да сътвори нищо. Без Бог-Творец не може да съществува нищо.Следва

« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Antoana
публикувано: 06.07.2013 02:54:12 часа

Здравейте, Аз съм кръстена християнка. Никога не съм вярвала в Бог, но и съм вярвала. Станах лесбийка. Един човек ми каза, че това е голям грях. Уплашена съм. Не искам да горя в ада. Старая се да бъда добър човек. Добра съм с хората, на никого не искам да правя нищо лошо. Знам, че не е редно жена да бъде с жена. Ноооо - не ми харесва с мъже. Много сам пробвала, но само измъчвам себе си и момчето до мен. За това реших, че е по-добре да бъда с жена. Просто исках да съм щастлива - както всеки човек. Но сега като разбрах, че е грях съм много уплашена. Не знам какво да правя. :(


от: А има ли дядо Коледа?!
публикувано: 10.01.2013 19:11:59 часа

Колкото има дядо Коледа толкова има и господ. . .


от: От Варна
публикувано: 10.01.2013 19:10:17 часа

Господ ли??!!Господевица ли??!!Я елате по Варна да видите какво става!Има един невероятен мръсник!Затри толкова човешки съдби. . . !Унищожи сумалука ти народ,докара до безисходица и просешка тояга!И къде вашият господ??!!Тоз същият варненски мръсник вече строи 3-ти по ред хотел,богатее и дебелее а тъпия ви годпод не го е наказал!А?Къде е?Ми няма го. . . !


от: марио
публикувано: 18.11.2012 19:42:58 часа

Следя публикациите,но в мен остава една горчилка от това което чета. Ако има Бог има Бог. . . Ако нямя. . . няма. Според мен нека всеки да вярва в това което иска,но. . . . . . . ето тук е горчилката в душата ми. Бог е всичко,не забравяйте ВСИЧКО. . . Е питам аз,кой казва ,че бог е любов?Много неестествено да го примаме като любов,а останалото???Омразата,ненависта,това не е ли Бог???Ако Бог е всичко,значи ВСИЧКО. . . . .


от: Стефан Спасов
публикувано: 10.04.2012 09:51:17 часа

За първоначалната идея да се направи яйцето или кокошката? Това е един разумен отговор на въпроса кое е първо. \"Яйцето или Кокошката\"?. Разбира се идеята. В много постинги се споменава, че сме част от едно общо,абсолют, бог, всемирна сила,световно поле на съзнанието,универсална информация и т. н. В същото време се говори за това, че има нива на развитие,начало, разширяване,качество,количество въобще все противоречиви неща. Ако човек е част от абсолюта значи е абсолют, ако е част от бога значи всеки човек е бог. ,за какво ниво на развитие говорим,за какъв дявол,падналите ангели тогава са абсолют/бог/ по- точно-негова форма или по-скоро негова идея,т. е. наша идея. Бог е всичко, дори вечността!! Аз съм строителен инженер и не вярвам в божества,не съм религиозен,макар че съм кръстен по християнски. Не вярвам в бога,знам само че той съществува,наистина. Ето защо в църквата влизам според обичая, но не за да се срещна с бог, защото там ще съм по-близо до него? Бог е навсякъде ако е бог. Ако на някои места е в повече или е по-близо до нас,а на други места е в по-малко или го няма, значи не е бог. По тази логика или бог е всичко или не е бог, а някаква по развита от нас интелигентна сила или състояние която има опоненти, които по някога дори го превъзхождат. Дявола например и т. н. Но не е така. Ин Ян. Ако бог се разглежда като част от ин ян т. е. той е бялата капка, а черната е дявола,то какво са тогава двете неща взети заедно? Ето защо бог е ин ян като цяло, а процесите в него са ин и ян. Така може. Само една забележка. Символа ин ян не е точно определение, защото по този начин - света е ограничен в един кръг. А истината е : Светът е вечна,безкрайна съзнателна материя. Нека го наричаме бог. Бог е всичко. Тогава възниква въпроса защо като бог е всичко и по тази логика всеки от нас е бог,хората се избиват,ядат животни които също са бог-защото той е всичко?Войните,алчността и т. н защо са?Бог е всичко това и тъй като постоянно се превръща от една форма в друга,но нищо не изчезва, за него не е беда че умират хора, животни, звезди и дървета,защото практически умирайки те не изчезват, а се превръщат от една негова форма в друга!Ако изчезнат тогава е беда,но той няма да е бог тогава. Бог е и черната дупка също. Съзнание. Всичко написано по горе нямаше да е истина, ако бог нямаше съзнание. Тъй като бог е всичко,нашето съзнание е част от неговото,всемирното съзнание. Част,но не всичкото съзнание и това е божественото решение. Хем да сме част от съвършенното съзнание, хем да не сме съвършенни!Колкото повече се осъзнаваме,толкова по добре. Несъвършенството в нас също е негово проявление. Само тои е съвършен защото е всичко . Информация Информацията е сила, енергия чрез която бог управлява своите форми и процеси. \"Да бъде светлина\" това е било начало на превръщане на една негова форма в друга. Не е било никакво начало, а продължение на превръщане на формите му от една в друга. Чрез информацията ние също можем да управляваме нещата. Знаете за далекодействието. Науката е доказала, че ако два електрона се срещнат и си взаимодействат така че спиновете им да станат еднакви,то след това и на безкрайно разстояние един от друг щом единия си смени посоката на спина в същия момент и другия си я сменя. Значи говорим за безкрайна скорост на информацията. Къде може да се случи това ако не в съзнанието на бог. Световното съзнание. Това е доказателство за съществуването на бог. Клетка. Вижте процесите в клетките. Отишли сте на гости. Домакините ви изненадват с вкусно ястие. Вие не знаете какво ядете но е вкусно. Организма го разгражда и се опитва да се адаптира,да приеме това което му предоставяте. Когато разградените елементи достигнат до клетката,вижте как тя ги сканира,проверява за годност и тогава отваря врати,как се формират процесите. Как така тези прости химически елементи знаят какво да правят,къде да отидат,с кого да се свържат. Ако се свързваха погрешно щеше ли да ни има? ДНК е информация която идва от безкрайното минало за да ни даде безкрайно бъдеще! Когато гледаме модел на клетка и процесите в нея в You Tube, вижте простите химични елементи как се движат с определена цел и посока,как се свързват помежду си!Какво ги ориентира? Съзнанието? Информацията?Митохондрията е с функция която можем да сравним с една от най сложните машини която човек не може да построи,Учените все още се чудят как става, защото това е световното съзнание което може да бъде само частично разгадано. Цветове и звуци. Вече се знае че цветовете,звуците и всички човешки усещания са плод на нашето съзнание чрез душата. Светлината е безцветна,тя ни дава информация за цветовете които осъзнаваме само с душата. Звуците,аромата,вкуса и усещането с кожата също се осъзнават от човеката душа. Ние проявяваме творчество. Животните не. Защото не са научени да виждат нещата така и да творят. Макар че вече има опити със слонове коитон рисуват и др. животни, но тях ги учат хора. История Всичко което се случва в света се случва в тялото на вечния и безкраен бог. Всеки един процес който се е случил,случва се или ще се случи е осъзнат от неговата душа. Всичко което се случва в нашето съзнание е аналогично. Тъй като нашето внимание се простира до ограничено големи обхвати,ние не можем да осъзнаем всичко в света и това ни различава от бог. От гледна точка на времето(което е условно понятие т. е. не е фактор който влияе на процесите в света),нещата които един човек може да осъзнае от миналото и настоящето са ограничени в рамките на векове и повече, да речем 25 милиарда години назад има разкрития от науката,но този период е само един миг в сравнение с един много по-голям период да речем един милиард на десета степен години. Един среден човешки живот-100 год. ,в сравнение с този един милиард на стотна степен години е само един миг. А пък този един милиард на стотна степен години е също само един миг, ако го сравним с безкрайно количество степени на милиард години. Времето е разделено на минало, настояще и бъдеще и това не случайно. Миналото съществува във световното съзнание на бог. Настоящето също. Нашето бъдеще също съществува в световното съзнание, защото в безкрайните степени на милиард години напред то вече се е случило. В неговото съзнание нашето бъдеще е вече минало. Уникалното при бог е че за него всичко вече се е случило, но в същото време много неща за различните му форми тепърва се случват. Вземете електрона който е едновременно и материя и енергия(вълна),също може да се намира в един момент на няколко различни места. Невъзможно е да се повторят някои събития или форми. Ако се повтаря събитие, то е чрез нови форми,а ако се повтаря форма тя е при други събития, за това нищо не е повторимо и няма обратен процес, има само безкрайно превръщане на едни форми на бог в други. Ще кажете това е несъвършенство?Да така е и то е присъщо на бог!Ин Ян!. Съвършенството крепи несъвършенството и обратно. Никоя форма не може да се върне в миналото освен чрез съзнанието. Опитайте да забравите нещо. Дали ще можете. Дори да не си спомняте,всяко едно събитие може да ви бъде възстановено по някакъв начин, защото то не съществува само във вашия мозък. Това събитие което ви се случва е част от световното съзнание където всичко вече е запомнено за вечни времена.


от: Цецо
публикувано: 18.01.2012 16:52:14 часа

Вярвам в Бог, но не виждам причина да се отрича яростно еволюцията на Дарвин и Големия взрив. Те също може да са част от Божия план. Наистина трябва да има обяснение на първоппричината, обяснение на гравитацията, на безкрайността, на какво ли още не. Няма обяснение на чувствата, на душата, на волята, на човещината - тук Бог е най-силен и могъщ, а пише, че сме по негово подобие. На нас ни е свидно да загубим къщата си и колата си, но най-много страдаме от загубата на близък човек. Мисля, че нещо подобно би могъл да чувства Бог, когато ние губим вярата си. За него Вселената може да е някакъв отрязък от време за създаването й, нещо немислимо за нас. Но може би човекът като енергия е много по-важен за него. Само си размишлявам де :) Вярвам в Бог! Вярвам в Исус и неговата истина за ненасилието, че е велик учител, че кръстът е символът, който Бог ни изпраща и трябва да си го носим, но не вярвам, че Исус е повече от много мъдър човек. Както и да е. . . Смятам, че Бог е да не се страхуваш, че ще умреш, и ти и близките ти, да не спираш пред нищо, когато се бориш за добра кауза, когато си истински човек! Това всичко можеш да го направиш, ако вярваш в Бог, ако си в ръцете му.


от: Тони
публикувано: 04.11.2010 16:37:35 часа

Много хубава статия. Има Господ!И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават