E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Петък, 19.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Нова религиозна общност в България


ЕВ, 25.02.2005

Нова религиозна общност в България В последно време ставаме свидетели на възникването на всякакъви по рода си вид обединения. Говори се много за единство и толерантност. Живеем в условията на демокрация, а това предполага свобода в избора на вероизповеданието.

На 19 февруари т.г. в София беше създадена нова религиозна общност, непозната досега в България. Тя се нарича Християнска вселенска и апостолическа църква.

Православни свещеници и протестантски пастори се събраха, за да ръкоположат за пастор на новата църква Вили Алтънов. Службата се води от руския епископ Алекси Дардакий, който е от Руската православна реформирана църква.

Нова религиозна общност в България

По повод събитието епископ Дардакий сподели: Участието на православни свещеници в ръкополагането на протестантски пастор е интересен исторически факт в световен мащаб. Но по-важното за мен е, че това богослужение се явява връх на нашето единство. Радвам се, че в България намерих съмишленици – хора, които мислят ярко, необичайно и свободно.

След ръкополагането и молитвата за благословение на служението пастор Вили Алтънов сподели от амвона, че е нужно да се плати цена за раждането на “нещо ново, нещо по-добро, нещо градивно, в което Бог благоволява”.

Новата църква и богослуженията се раждат в момента. На въпроса, как ще съчетаят протестантският тип богослужения с православната традиция, основателите на църквата поясниха, че от протестантския модел на богослужение ще се приеме засиленият модел на проповедта. Службите ще се съкратят. Някои от литургичните празнични неделни служби, които продължават четири часа, ще бъдат съкратени почти колкото са рамките на протестантските служби. Иконите ще бъдат лишени от смисъла, който се е влагал в тях, а именно поклонение. Те ще имат функцията на изображение, като паметник. Ще има олекотен вариант на одежди, защото човекът, който води службата, е свещенослужител и той би трябвало да се отличава от миряните. Според Вили Алтънов свещите са интересен символ, който не би трябвало да си отива.

Главната идея за църквата носи отец Христо Писаров. Случилото се събитие е осъществяване на мечта за него. Думите му бяха: Ако нас ни тълкуват като реформирана православна църква, то този израз не е точен. Ние сме икуменическа църква, която включва в себе си и православното богослужение. В службите ни ще има всякакъв вид богослужения, познати досега в църковната история, стига да има хора, които да желаят да бъде отслужена такава литургия. Това, което обединява нас, християните, е любовта. В името на любовта не компромисът, а схемата трябва да бъде поправена. Това не е компромис. Аз не съм правил компромиси с моята вяра.

Идеята на тази нова религиозна общност е да поддържа единство между различните клонове на християнството. По думите на отец Марио Йонов разделение ще има дълго време, защото между хората има и политика, и икономика, но “ние избрахме да се обединим в името на Исус Христос!”

В необходимото – единство.
В съмнителното – свобода.
А във всичко – любов.


Това са думи на св. Викентий Лирински. За нас остава да си ги пожелаем и да се доверим на времето. То ще ни покаже дали православни, католици и протестанти могат да служат заедно на Бога.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Aopedlesse
публикувано: 24.08.2017 01:25:31 часа

This condition is fairly restricted to the reproductive system and may have several causes for example a consequence of injury or abnormal blood flow within the testicles. Once you discover the very best natural treatments, you are able to again have full control over your sexual pleasures.


от: Димитър Дакашев
публикувано: 15.09.2012 11:29:58 часа

Духът на екуменизма е духът на лъжепророка и антихриста! Проклети да са служителите му!


от: въйййййй
публикувано: 05.12.2011 17:25:07 часа

Леле,толкова глупости са се изписали тук от какви ли не образи,че не се стърпях и аз да напиша нещо тъпосамо Левски-най-великият отбор-има паметни мачове срещу Цалапица,Калиакра и Светкавица-само Левски


от: niki
публикувано: 04.07.2010 16:40:22 часа

Zdraveite. Mojat komentar otnostno novata religiozna ob6tnost e: Hubavo ne6to e obedinenieto no samo kogato vjaratqa,kru6tenie- to i doktrinata e edna. Naprimer,kak 6te komentirate sledmoto? 1. Pravoslavmite sluziteli,praktikuvat kru6tenie na malki detsa-protestanskite samo kogato li4nosta e uzrjala v otno6enie na izbor i re6enija i v kraina smetka razbira i osuznava kakvo se slu4va. 2. Pravoslavnite sluziteli praktikuvat po zadu6nica iznasjane na murtvi-protestanskite ne. 3. Pravoslavnite vjarva6ti se poklanjat na 4oveci narisuvani na ikoni i se nadjavat na pomo6t ot tjah,Deva Marija,pomagala na zenite s zenski problemi,a Sv. Georgi puk pokrovitelstval bulgarskata armija i t. n. t. - protestantite ne vjarvat v tezi ne6ta. Kak togava da sluzat zaedno? Tovasa samo malko ot mnogoto razli4ija mezdu pravoslavie i protestsnstvo.


от: Православен фанатик
публикувано: 25.04.2005 15:41:56 часа

Каква е тая манджа с грозде? Нито Православието им Православие, нито протестантизмът им - протестантизъм. Ще ми е интересно дали някой психически здрав човек ще посещава богослуженията в тази "църква", ако такива въобще се провеждат.


от: istinskiq NIkiHaris
публикувано: 25.04.2005 10:21:24 часа

КАКЪВ Е ТОЗИ КРЕТЕН ТУК С НИК КОЙТО Е ОТКРАДНАЛ ОТ ЧОВЕК В "ЧЪРЧБГ? ТОЗИ КРЕТЕН ТУК С ТОЗИ НИК НЯМА НИЩО ОБЩО С НикиХарис от "Чърчбг"


от: portos
публикувано: 29.03.2005 11:33:54 часа

. . . В квази-библейска поетична кома ли си изпаднал, драги??! Я, ела за малко в реалния свят с отровните гъби и ръбовете, че с тоя подход към нещата, с тия прегрети бушони, ти гарантирам, че ще си християнин само още няколко години. . .


от: pix
публикувано: 28.03.2005 14:04:03 часа

искам още да ви кажа,че не подобава на вярващи хора да се наричат едни други с такива епитети!засрамете се!!!ако някой неварващ прочете тези мнения никога няма да поиска да стане вярващ!!!ако имате претенции за знания,то знайте,че ще бъдете изпитани!и то лично от Бог!ако наистина сте вярващи би трябвало Святия дух(ако е във вас)да ви учи на взаимоотношения!през цялото време говорите празни приказки. едно е да коментираш,друго е да водиш война!ЗАМИСЛЕТЕ СЕ СЕРИОЗНО ЗА ТОВА,КОЕТО ПРАВИТЕ,ГОВОРИТЕ,МИСЛИТЕ-ТОВА ЛИ ОЧАКВА БОГ ОТ ВАС?ТОВА ЛИ ПИШЕ В БИБЛИЯТА?


от: pix
публикувано: 28.03.2005 13:50:15 часа

разговорите ви ми приличат на тези на двамата братя,които се караха кой да седне отдясно на Исус. мисля,че падаме в Божиите очи ако продължаваме с тези взаимоотношения помежду си


от: Теолог
публикувано: 16.03.2005 13:48:36 часа

Уважаеми азззззззззз. Задайте си въпроса тогава към него а не към мен. Това което аз написах на Г-Ж Милка бе заради просташкото-бошевишко поведение да казва кой да говори и кой не. Епохата на комунизма си тръгва но бавно, за жалост реториката и остана в умовете на такива хора. За това пак повтарям тя е човек без достойнство. Искам да благодаря на редакцията на Евангелски вестник и да им пожелая смелост и Божието благословение!!!!


от: portos
публикувано: 16.03.2005 11:42:12 часа

Мила г-жа, Милка, историци и истерици, Арнаути и други райски птици, Когато станете християни, тогава ще имате признатото от мен право да ми давате уроци по морал и прошка. Господа шовинисти и пишман националисти, Съборите не са ви по устата и по ума, защото ваши милости не могат да дават мнения за Дух Божий и Тяло Христово, понеже категориите, в който разсъждават са профански спрямо тая материя. Само едно ще ви кажа: ”Аман от езичници в Богословието. ”, колкото и етикети да си сложите, вие си оставате езичници. Аз ви атакувам, защото, ако ви оставим да се ширите в тая проблематика вие ще причините ужасни поразии на Източно-Православната Църква - ще решите, че имате мисия висша да употребявате името и структурите и за вашите мънички цели. . . Баста! А вие, мадам Милка, щом смятате, че си е ваша работа дали пишете, показвайки уважение към адресатите си или не като тракате на шльокавица, тогава аз ще ви помоля да не се обиждате, задето ви наричам празноглава блатна птица - по вашия стандарт това също би трябвало да си е моя работа. С тия навици идете в чата - там ще получите мило отношение и уважение, е разбира се само докато преспят с вас, но пък какво толкова важното е, че ще си говорите цветни думички. . . Благословил ме е Господ, мадам, с пиперлив и остър език и не смятам да спра да го узползвам, само защото получавате колики от него. . . Живо - здраво. . .


от: azzzzz
публикувано: 16.03.2005 01:38:54 часа

Eh, gospodin Teolog. . . . Ne me karayte da si mislya, che vie ste ot horata, za koito Hristos kazva, che "precejdat komara, a poglyshtat kamilata"!!! Vie zabelyazvate "chyt" na g-ca Milka, a ne zabelyazvate li nedodyalanite obidi i grubu dumi na vashiya priyatel Portos? S kakvi grozni dumi samo naricha g-ca Milka Hristova i g-n Dimitar Arnaudov! Nemoga da povyarvam, che edin uvajavasht sebesi chovek moje da go pravi! Vie kak mislite?


от: Теолог
публикувано: 15.03.2005 23:52:21 часа

А на уважаемия slu4aen ще кажа. Евангелски вестник е повече християнски от колкото каквото и да било друго. Тези хора, които дадоха трибуна на православни да спорят по между си,без да ги е страх, че такива като лицето Милка а и ти самият няма да харесате дебата. Това е така защото тези хора са християни и го доказаха, те не казаха шът или млък или защо православни пишат тук. Това е една от най-важните цели на Християнската Вселенска и Апостолска Църква, не да дели християните на такива или онакива а да даде възможност за общение по между им. " Нека те да бъдат едно" Повече от ясно е че на фундаменталистите без разлика на конфесионална принадлежност и интелект това няма да им хареса. Но по добре да угодим на Бога а не на някакви мънички черни душици, които заедно с комплексите си и неистовата си жажда за себереализация подстрекават някой да мрази някой друг само защото не е като него. Бъдещето ще покаже кой е крив и кой е прав. Знам само едно бях сляп а сега виждам!


от: Теолог
публикувано: 15.03.2005 23:36:50 часа

Бях решил да не коментирам повече мненията на г-жа Милка и на г-н Арнаудов , аз им предложих дебат а те по изтънчения византийски начин се измъкнаха. Но това добре, така са възпитани и учени на византийско лицемерие, преживява се някак. Но едно друго нещо ме ВБЕСИ меко казано, а именно, на въпроса ми и неговото второ или трето задаване от уважаемия Портос г-жа Милка изръси констатацията кога е бил последния Вселенски събор и кога възниква реформацията, като че ли я изпитвах по история на Църквата. Госпожо Милка или както вие истинското име, в Православието и Католицизма решаващ е съборният глас на Църквата а не вашите византийски кумири. Богословието е наука която се развива а не приключва със седмия Вселенски събор, а защо няма осми попитайте гръцките си господари които ви плащат заплатата. Но и това се преживява с малко повече четене. Сега стигам до най важното. Вие казахте шшшшшшшшшът тоест да млъкнем. Аз ви казвам, че този болшевишко-православен манталитет да идете в редакцията на Църковен вестник и там да си го показвате а може и при господарите си от несветия синод на божествената дрямка и паркинсона. Вие за каква се мислите за някакъв ментор по въпросите на Богословието или за Виш критерий който трябва да казва кой да говори и кой не. Я си помислете малко и се извинете на всички за наглостта си да казвате шшшшшшшшът. Това, уверявам ви е свободна медия а не к. . . . . . . то на Отечествен Фронт или Ц. В. Там къде то са ви учили да казвате шът и млък там вървете, вие сте човек без достойнство и морал, защото се опитах те да рушите чуждо достойство и да показвате някакъв господарски манталитет. Такъв е арсенала на незнанието -подлостта, лъжата, лицемерието, заплахата започват да се употребяват когато не достига интелект.


от: slu4aen
публикувано: 14.03.2005 19:25:02 часа

Iznenadan sum ot tolerantnostta na Evangelski vestnik, koyto kato protestantska media e ostavil zlobnite i nay-malko hristiyanski slivoizleyaniya na psevdo vyarva6ti.


от: Milka Hristova
публикувано: 14.03.2005 17:05:18 часа

Pro4etete pyrvite mneniq i na G-ta Daka6ev i Stamatov i 6te razberete, 4e borbata vi e naprazna. Nqma takyv,kojoto da za6titatava kauzata vi!. A G-n Arnaudov se izkazva pove4e ot kompetentno. taka, 4e 6-6-6--t-t-, pove4e ni vopyl ni ston. Kazano e: "Po delata im 6te gi poznaete. . ";-)


от: Milka Hristova
публикувано: 14.03.2005 17:02:40 часа

Ako Vie se zadovolqvate s tova, 4e Vselenski sybor ne e osydil protestantizmyt, tolkova po-dobre! taka 6te prodyljvate da ste si v nevejestvo! Jalko za vas! Vsi4ko naj-dobro, musketarju. Takiva oba4e za syjalenie ve4e nqma, a i ne6to byrka6 dyrjavata. V BG maj ne se sre6tat mnogo 4esto?!:-)))


от: Milka Hristova
публикувано: 14.03.2005 17:00:22 часа

Otnosno vyprosyt za Vselenskite sybori, za6to pak se povdiga nemoga da razbera. Kak moje da se zadava po sto pyti edin i sy6ti vypros? ve4e be6e otgovoreno i vyrposyt ne visi- nqma re6enie na Vselsnki sybor, tyj kato protestantizmyt vyznikva prez 16 vek, a posledniqt Vselenski sybor se e systoql prez 8vek. Ako za vas ima i drugi po-kysni Vselenski sybori, dobre,no takiva nqma. Da ne govorim vyob6te pyk za pomestnite sybori!


от: Istorik
публикувано: 14.03.2005 16:54:33 часа

Lele, lele!Ama kakvi sa tezi neshta tcheda?Zashto prevarnahte tazi stranitsa v kofa za bokluk!Ne vi li e sram taka da se izkazvate? Zashto vaobshte se diskutira vaprosa za protestasntizma. Ta az kato istorik i bezpristrasten po temata sabori,carkvi i t. n. moga sashto da vi kaja, tche protestantizmat ima naj-malko dumata v tazi diskusija i pretencijata da bade carkva, taj kato e edva s 500-godishna istorija i njama nikakvo apostolsko priemstvo! Sajaljavam, tche taka se izkazvam v ushtarb na gospodata Teolog i Portos,no tova e istinata i tja boli, gospoda. Shapka vi svaljam za socialnata dejnost,no po bogoslovie, duma njamate, taj kato Luther e zapotchnal da bogoslovstva edva 16 vek.


от: Milka Hristova
публикувано: 14.03.2005 16:47:27 часа

Gospodin Portos, Mislq, 4e vsi4kite Vi izliqniq na tazi stranica ne sa pristojni za neq. Kak e vyzmojno, ta 4ovek izkazva6t se po malko ili mnogo religiozna tema i moje bi vqrva6t 4ovek da pi6e takiva gnusni ne6ta? Mislq, 4e sym Vi otgovorili dostaty4no na vyprosite,koito ste mi zadavali i 6te spra, tyj kato tova ne e pove4e diskusiq,a pluene i izbivane na kompleksi. Vmesto v tozi period za pro6ka da si poiskame pro6ka i da sprem da se djafkame, vie ne samo ne gop ravite, ami stavate vse po-nagyl!6to se otnasq do kirilicata, mislq, 4e si e absoljutno moq rabota i li4en izbor na kakvo 6te pi6a, na kirilica ili latinica. Vie kato ste tolkova ve6t v kan-kan-a i Champs d'Elysee, mislq, 4e nqma da imate nikakva trudnost da 4etete i na latinica. Otnosno tajnstvata v protestantizma-davam vi zaglaviqta na dve knigi na dvama zavidni grycki bogoslovi. Nadqvam se da imate poznaniq po novogrycki, za da pro4etete: 1. Nikos Macukas, Protestantizmos, Izd. P. Punaras,Thessaloniki, 1999 2. Dimitrios Celengidis, Simvoliki theologia, T. D (IV), Izd. Apostoliki Diakonia, 2003. S naj-dobri pojelaniq v byde6tite Vi bogoslovski izsledvaniq. :-))


от: portos
публикувано: 14.03.2005 13:09:30 часа

Ха!? Къде изчезна госпожа Милка?? Върнете се мадам! Обещавам да не ви оскърбявам повече или да го правя така, че да не разберете. . .


от: portos
публикувано: 14.03.2005 12:07:32 часа

Аз, г-н Арнаудов не нося намордника на сервилността, за да "лая със задника си" (по думите на Хайдегер - "Куче, което има намордник, лае със задника си. . . " На вас много ви се иска да можете да казвате нещата в прав текст като мен, но не смеете, защото сте сноб (интелектуално превзета личност), затова плюя на вашата изтънчена компания, за която смехът е грях, а откритостта богохулство. Казвам се Светослав Ангелов и нямам нищо общо с Евангелски вестник. Намесих се в дискусията, защото ме подразниха простотиите, които някои тука говорят за явления, които твърде слабо разбират. Интересно, драги, как сумирахте протестантизма, който по думите на Радован Бигович, например, е едно сложно и комплексно явление ("Църква и общество), според дякон Андрей Кураев най-мислещите и търсещи хора са именно там. . . Когато се запознаете с новата ортодоксия на Барт, с калвинистката еклесиология, с Харнак и лютеранското богословие, ще можете да оцените качествено нещата, но тогава пък едва ли ще имате смелостта да говорите същите глупости, освен ако дебелоочието ви не е съизмеримо с показаната дотук неграмотност (упорито тракате на шльокавица, а на мен ми говорите за възпитание - възпитайте себе си в истинска култура и хигиена на общуване, а не ми развявайте нейните заместители, г-н Позьор Арнаудов) Това че сте посетили две-три псевдо-харизматични събрания или сбирка на Свидетели на Йехова и сте говорили с бабата вляво от вратата, не ви дава право да отваряте уста, за да коментирате конфесия с 500 годишна история, която си мислите, че сте разбрали, оценили и резюмирали в умопомрачителното клише безблагодатност. . . Аз не ви уча на богословие, аз ще бъда щастлив, ако за начало ви науча да пишете на кирилица. . . Дали това ви е по силите??. . .


от: D.A.
публикувано: 14.03.2005 01:48:31 часа

G-n Portos, vie nyamate doblestta da si napi6ete imeto, a ste trygnali men da u4ite na bogoslovie?! Smyatam 4e povedenieto vi e arogantno, i izdava6to kompleksi. ako pokoynata mi baba be6e pro4ela tova koeto sym napisal, shteshte da go razbere po-dobre ot vas! Az pove4e nyama da komentiram nishto, tyi kato yavo ne govorya s normalno argumentirani hora. Ena skoba. Vie ni6to ne znaete za protestantizma, kato kazvate 4e protestantite priemat 7te vselinski sybora. Az v momenta vi pi6a ot syrceto na protestantizma v Evropa i miga nay-dobre da vi kaja kavo e tova yavlenie, zashtoto ne kosveno kato vas, a pryako se zanimavam s tezi vyprosi. Poveche ot tova nishto nyama da vi kaja, tyi kato vie ne sporite, a obijdate i zasyagate va6ite sybesednici! Jalko za vas, jalko i za evangelski vestnik, (moje6e da stane ne6to mnogho po-interesno ako ima6e uvajenie ot va6a strana) no kakto i da e, no mnozina znayat, 4e amo si glupav, to tova e za dylgo. . . . ! Bydete pro4ee zdrav i se u4ete na osnovni neshta, predi da navlizate v dylbokite vodi na bogoslovieto, za da mojete spokoyno da pluvate, a ne da se davite, kakto vyv va6iyat slu4ay i da se opitvate po evtin na4in da podcenite va6ite sybesednici, koito argumentirano otgovaryat na kultrnite zapitvaniya. Pomoslete si seriozno za pyrvite sedem godini na va6eto vyspitanie, ako vyob6te go imate !


от: portos
публикувано: 13.03.2005 16:57:09 часа

Г-н Димитър Арнаудов, С голямо търпение аз изчетох щуротиите ви. . . Може би съм светия, може би мазохист. . . Вижте, ако сте се специализирали в чат-общуване и шльокавицата ви се е превърнала в един вид подпис, тогава аз ще претърпя, но тогава пък вие трябва да мълчите повечко. . . Та, как се осъществява апостолската приемственост, според вас, г-н Арнаудов? Кой е определящия фактор - Дух Божий или нечии ръце (аз не противопоставям двете неща, просто искам да определим правилно акцентите преди какъвто и де е истински разговор). Освен това Църквата ли легитимира и ражда Тайнствата или Тайнствата (конкретно Евхаристията) раждат и легитимират Църквата? Преди да ми говорите глупости за благодатност и безблагодатност, изяснете сам за себе си понятието благодат. И не ме замеряйте с аргументация, която отците са използвали в полемика с ереси като евионитската, гностическата, монтаниската или докетическата, а се огледайте внимателно и вижте с кого и за какво говорите - сериозните християнски конфесии изповядват Апостолския Символ на Вярата и приемат решенията на Седемте Събора (само някои крайни от тях отричат иконопочитанието, което Седмият Събор позволява, а не налага, между другото). Вие вършите сериозен грях, г-не. Съдите и осъждате братята, без да имате съборна санкция по въпроса. Въпросът на Теолог още виси - кой Вселенски Събор определя протестантите и католиците за еретици? Или на вас ви стигат мненията на две-три кухи лейки, чрез чиито авторитет вие осъществявате себе си?? Изяснете си фундамента за вяра и практика, опознайте Писанието и Преданието, разликата между догмат и канон. . .


от: portos
публикувано: 13.03.2005 16:39:33 часа

Г-жа МилкЕ (звателен падеж), когато проявите дисциплина и уважение към мен да ми отправяте. посланията си на кирилица, тогава се изказвайте за думата СЕПАРИРАНЕ. Вие може да я свързвате с кан-кан и сепаре в нощен локал, това не ми е работа да знам дали е така, но аз имам нещо съвсем ясно предвид. Интелектуално превзетите ви излияния на тема френски, алангле и Шанзелизе нямат място в сериозен разговор, какъвто си въобразявате, че водите. Вие не сте в състояние да отговорите на нито един мой аргумент, затова прибягвате до подобни чупки: "Ах, екзкюзе моа, мосю, но вий пърдите грозно". Ако ще водите разговор, говорете по същество, ако не, си мълчете и ще получите всичкото уважение, което един мускетар дължи на коя да е дама, дори най-празноглавата. . .


от: D.A.
публикувано: 11.03.2005 20:59:59 часа

Koyto iska da prosledi sistemno mneniyata, neka zapochne da chete otgore nadolu!!!


от: Dimitar Arnaudov
публикувано: 11.03.2005 18:49:48 часа

Tozi razgovor e naistina mnogo interesen za forum, za da mogat i drugi da u4astvat, no za jalost az sym prekaleno angajiran i nemoga da u4astvam v podoben debat, poradi lipsa na vreme! Za men e vinagi golyamo udovolstvie da govorya na podobni temi, no samo obosnovano i nau4no podkrepeno, pog formata na edin prili4en dialog, bez ironiya i obidi!


от: Dimitar Arnaudov
публикувано: 11.03.2005 18:42:36 часа

Uvajaemi g-n toeolog! mnogo oredi (psevdo)Doinisiy Areopagit (6ti vek s. Hr), dumata Bogoslovie-Theologia se izpolzva za pyrvi pyt ot Platon, prez 4ti vek predi Hrista, kato poyasnenie na momentyt, v koyto 4ovek GOVORI ZA BOGA! Theologia=Logos peri Theou, t. e. , govorene za Boga! aristotel, koyto e bil u4enik na Platon, govori za sy6testvuvameto na 3 nauki: fisika, matetika i BOGOSLOVIE. Syshtiyat avtor dobavya, 4e bogoslovieto e nay-vis6ata nauka, za tova, 4e izsledva i govori za Boga - syzdatelyat na vsi4ko. Po-kysno, prez rannata epoha na izto4nata rimska imperiya, (sled 324) bogoslov e tozi, koyto ne samo govori za boga, a i koyto jivee po negovite zapovedi. V texta na kanona iz posledovanieto na maslosveta, v edin ot troparite se spomenava frazata "yako bogoslov i drug Hristov" Smyatam 4e e ne e nujen prevod, i sami razbirate, 4e bogoslovi sa tezi, koito sa "priyateli" na Hrista, jivyali po negovite zapovedi, t. e. svetiite! Te sa bogoslovi! Bogoslovieto g-n Teolog, ne e SAMO systoyanie na 4oveka, a govorene ot negova strana i opisvane na systoyanieto, koeto toy 4uvstva, v rezultat ot ob6tenieto si s Boga. Ne razbiram? Vie swetec li ste, ili prosto se nari4ate taka?


от: Dimitar Arnaudov
публикувано: 11.03.2005 17:38:07 часа

Temata e interesna, bihme mogli mnogo da diskutirame! Az se otnasyam s uvajenie kym moite sybesednici i bih iskal da byda polezen sys svoite razyasneniya, a ne da se karam s nyakoy. Pravi mi vpe4atlenie, 4e duhyt na opoziciyata e dosta napadatelen. Az ne poznavam g-ca M. Hristova, no yavno e dosta seriozen bogoslov i poznava4 na razli ezici. Tya e pyrvata jena dala mnenie tuk, po tezi vyprosi! Vie gospodin Portos, ne se dyrjahte nikak po myjki, a pokazahte 4ist pubertetski entusiazym, koyto ne podhojda veroyatno na znaniyata vi i na vyzrastta vi! Az symiyat sym siguren 4e sym po-malyk ot vas, no ne se dyrja po tozi na4in. Pozvolete mi da vi napravya tazi zabelejka!


от: Dimitar Arnaudov
публикувано: 11.03.2005 17:31:26 часа

Uvjaemi g-n Portos. Absolyutno vyarno e, 4e pravoslavieto e edinstvo i edinenie - sybornost, a eres e vsyako gazdelyane ot cyrkvata, otdelyane ot Tyaloto Hristovo. Razbirase, 4e e vazmojno da syshtestvuvat i eretici, s pravoslavni verovi ubejdeniya, no da sa eretici samo za tova, 4e ne sa v ob6tenie sys cyrkvata. Shte vi pripomnya samo 4etvyrtiya vselenski sybor i podposvaneto na dogmati4eskiya oros ot u4astnicite v sybora (potyrsete literatura i sam shte vidite, ne bih iskal da vlyaza v podrobnosti, a i neznaya)! S tova koeto kazvate po tozi vypros, az ne vijdam ni6to novo! Tuk ne stava vypros za edinenie, a za "edinenie", koeto neminiemo i 200% 6te dade mnogo ddugi razdeleniya. Vie znaete li dnes kolko protestantski cyrkvi ima po sveta??? Samo 4lenki na svetovniya syvet na cyrkvite sa okolo 320! Ne edna, ne dve, ne sto, a 320??? Ami tigava vseki da si naprasvi svoya cyrkva!?? Zashto ne?? Ne bi li bilo 4udesno, da si smenyame 4yrkvat, taka kakto si smenyame belyoto vseki den, v imeto na "edinstvoto"? Ne g-n Portos! Ne! Edno razdelenie nikoga nemoje da dovede do sybirane! çlenovete na tazi nova "religiozna"organizaciya sa se otdelili ot nyakyde da se syberat! Takyv vid edinenie i naivno i jalko bih kazal!


от: Dimitar Arnaudov
публикувано: 11.03.2005 16:52:29 часа

Pozvolete mi az da vi otgovorya za tova, dali syshtestvuvat taynstva v protestantskata cyrkva! Da! Sy6testvuva kult, sy6testvuvat obryadi, no ne i taynstva, po prostata pri4ina, 4e kakto spomenah po-dolu, v protestantizma nyama apostolska priemstvenost. O o6te ne6to samo da dobavya! Ako v protestantizma ima6e taynstva i bojiya blagodat, to togava shte6e da e cyrkva ;-)))


от: Dimityr Arnaudov
публикувано: 11.03.2005 16:48:03 часа

Na g-n portos, bih iskal da mu kaja samo, 4e e ironi4en i sarkasti4en, bez da ima za6to. Uvajaemi gospodine, pozvolete mi da vi zapitam! Tova bogoslovski dialog li e, ili izbivane na li4ni komplexi ot ve6a strana??? Predpolagam 4e sam se dose6tate za kakvo govorya!?. . .


от: Dimitar Arnaudov
публикувано: 11.03.2005 16:45:14 часа

NA VNIMANIETO NA UVAJAEMIYA G-N "TEOLOG"!!! V protestantskata cyrkva nyama nikakva blagodat, poradi prostata pri4in, 4e protestantite nyamat apostolska priemstvenost! Ako pro4etete po-zadylbo4eno istoriyata na refopmaciyata v Germaniya i Shweitzariya, sam shte se ubedite v tova, koeto vi kazvam. Pri rimokatoli4eskata cyrkva ne6tata ne sa taka. G-n Teolog, v protestantizma ne sy6testvuva kakto vi kazah, i dobre go zapomnete bojiya blagodat, takava kakvato sy6tesnvuva v pravoslavnata i v rimokatoli4ewskata cyrkva. Za klira sega i za tova dali sa bojii provodnici!? Da, kliricite rykopolojeni ot episkopite,sa Bojii providnici, kakto mnogo pravilno kazva g-ca Milka Hristova. Cyrkov^nata ierarhiya e bogoustanovena i tam nyama myasto za spor. Bih mogyl da vi analiziram mnojestvo bibleyski citati po tozi vypros, no no shte se ograni4a s tova, da vi pripomnya samo ntova, koeto Hristos kazva v evangelieto ot Matey. " Koyto priema vas, mene priema, a koyto priema mene, priema togova, koyto me e pratil" Tezi Bojestveni dumi, g-nTeolog, Spasitelyat ne gi kazva na men i na vas, a na swoite 12 u4enici, koito rykopolagat i ostanalite episkopi na zemyata ot 2000 godini nasam. Smyatam 4e sym yasen i iz4erpatelen!


от: Milka Hristova
публикувано: 11.03.2005 16:01:11 часа

Za koi tajnstva v protesatntisma mi govorite g-n Portos? Osven tova v na6iq slu4aj ne vijdam da imame pokaql se episkop eretik! Ako goreposo4eniqt "episkop-eretik" se pokae dobre. . .


от: Milka Hristova
публикувано: 11.03.2005 15:58:43 часа

Kym G-h Teolog- sled kato ste tolkova navytre s pravoslavnoto bogoslovie blagodarenie na SDS et BF nemoga da razbera za6to do takava stepen za6titatate protestantskite ob6nosti? Ili i vie kato mnogo drugi s6te vlezli v BG , za da si vzemete diploma i da hodite da lyjete horata predstavajki si za pravoslaven simpatizira6t na protestantizma. Osven tova, qsno e, 4e imate dobre znaniq po grycki,no v bylgarskiq si imame hubava duma BOGOSLOV, a ne TEOLOG. Ili tova poslednoto zvu4i po-avtoritetno?


от: Milka Hristova
публикувано: 11.03.2005 15:54:51 часа

G-h Portos izglejda prevejdate ot 4ujd ezik ili se namirate v 4ujbina i ste pozabravili bylgarskiq ezik. Duma SERARIRANE v bg-iq ezik ne sy6tesvuva. Osven tova s obyr6tenieto si kam men s Mme Milka ili ste mnogo ve6t vyv frenskiq ili ste napylno nevej, tyj kato sy4etanieto Madame s li4noto ime na 4ovek e nositel ednovremenno na mnogo polojitelen i na mnogo negativen smiyl. V kakyv smisyl go upotrebqvate obyr6tajki se kym men!


от: Dimitar Arnaudov
публикувано: 11.03.2005 14:07:37 часа

Na vnimanieto na uvajaemija g-n teolog (cyrkvata e narekla samo trima svoi swetii bogoslovi, na men ne mi e yasno kak vie se nari4ate taka!?) ! Pyrvo: Protestantizmyt ne cyrkva, za6toto kakto Hristos e edin, taka i cyrkvata e edna. I kakto vie mnogo pravilno kazvate, izvyn ednata sweta syborna i apostolska cyrkva, syshtestvuvat samo hristiyanski izpovedaniya. Cyrkvata ne e nepromenima, no nepromenima e neinat glava- Hristos, koyto e syshtoyat v4era, dnes i voveki!Za centraliziranoto i syborno upravlenie na Hristovata cyrkva imame svidrtelstva v celiya Nov zavet, no az shte vi dam samo primeryt, koyto Hristos dava na svoite u4enici s lozata i klonite, kydeto Toy samiyate e korenyt na vsyako blago, a vsi4ki nie 4erpim ot nego, ot tyaloto i kryvta mu, prebydvame vyv Nego i toy vav nas, 4rez swetata evharistiya. Tam pro4ee, kydeto ima evharistiyno ob6tenie, ima i cyrkva. Tam kydeto hristiyanite ne ob6tuvat pomejdu si 4tez tyaloto i kryvta hristovi, nyama cyrkva! Ne6tata sa pove4e ot prosti, no nie si gi uslojnyavame. Kakto po zakoan na logikata nemogat da sy6testvuvat 2 istini, a istinata e vinagi i samo edna, taka i cyrkvata, kakto ne6to logi4no i istinsko e samo edna!!! Sled tova, bih iskal da vi otgoborya na drugiya vypros, dali cyrkvata e syve4na na Boga!? Ako pro4etete malko po-dolu moya pyrvona4alen text, sam shte vidite kratkiyqat analiz, koyto pravya, otnosno sy6testvuvaneto na cyrkvata. Izvinete me, no se opitvam da byda yasen i konkreten! I nakraya, pitate kakvi sme nie v cyrkvata! Vie, kato 4ovek zavyr6il SDS i Duh, Akademiya kak mislite??? Koi sme nie v cyrkvata? Ami pak shte se vyrnem na lozata i klonite! Ima li loza bez kloni i syshtestvuvat li klonite bez lozata??? I malko dete bi otgoborilo, ne!!! Hristos e lozata a nie sme klonite, pribydvayki v Hrista, i Hristos nevidimo prebydva v nas, 4rez swetata ewharistiya!!! A za malkite bog4eta ne bih kazal, po-skoro bogove s malka bukva (gr. theosis, obojenie). Tova e u4enieto na vsi4ki pravoslavni otci za bojestvenoto upodobyavane na 4oveka, 4rez u4astieto mu v nesytvorenite Bojestveni energii i svetlini na Swetata Troica.


от: portos
публикувано: 11.03.2005 13:19:01 часа

. . . И ако еретик е тоя, който се сепарира, тогава съществува явление православен еретик - познава догматите, цитира каноните, а мрази общението, мрази го, защото се страхува, страхува се, защото не познава наистина нито догматите, нито каноните или ги познава, но дълбоко в себе си се съмнява и колебае в тях. . . Но това е друга любима моя тема и само чакам г-жа Милка да се хлъзне по такава плоскост. . .


от: portos
публикувано: 11.03.2005 12:13:17 часа

Ерес се членува с едно Т. Да се поучат от моята самокритичност всички, който ме изтормозиха с постингите си на шльокавица. . .


от: portos
публикувано: 11.03.2005 12:05:14 часа

Мадам Милка, Бих бил и по директен, ако името ви не будеше асоциации с любимия ми шоколад, но сега ще съм някак завоалиран - възоснова на коя сериозна книга-изследване на протестантсвото, ваша милост стигна до извода, че "протестантите нямали тайнства"??? Не съм сигурен, че ще ме разберете, но ерестта е преди всичко разрушаване на единството. Св. Лукиан е арианец, но умира в мир с Църквата, Арий е :)арианец, но св. Атанасий му напълнил врата с шамари и го натирили от Църквата. А за бл. Августин и двамата, които му противоречат -Йоан Касиан и Пелагий да сте чували? Имате ли обяснение защо Пелагий е отлъчен, а Йоан Касиан е учител на Църквата? Знаете ли каква е разликата? Разликата е не в това какво вярва брат ти, а в това дали иска да се сепарира, да си направи нова църква. . . А знаете ли за древната практика епископ еретик, който се е покаял, се възтоновява в епископско достойнство, заедно с цялото му паство, ако в града има православен епископ, намират на покаялия се друга епархия. Можете ли сега да стигнете до самоналагащия се извод - Православието е Съборност в смисъла на Заедност, а ерестта е сепариране и разделение. Така че, Бог да благослови тия хора за инициативата им да Съберат и тъй да направят от еретиците Православни, без да им налагат свои-ваши-наши-нечии догмати, защото в любовта, а не в догмата е Православието и ако имат грешки, Той да ги изглади с Благодатта Си. Ако разбирахте тая дума "милост искам, а не жертви", нямаше да осъждате невинните.


от: Теолог
публикувано: 11.03.2005 11:24:10 часа

Все пак така и не разбрах, Църкви ли са протестантските Църкви или не са? Виждам правилно сте разбрали това което запитах за Вселенските събори и като човек завъшил Софийската Семинария И Духовната Академия се осмелявам да ви напомня че само Вселенски Събор може да определи да ли едно изповедание е Църква или е нещо друго. Така че за сега ще трябва да приемете евангелските християни за Църква. Следователно те притежават благодатта в същата мяра каквато е и в Православието и Католицизма. Ащо касае това което пишете за божиите проводници(клирът) на земята, моля ви замислете се малко? А по отношение на догмите уверявам ви такива които касаят църковното устройство няма. Догмите на Църквата се съдържат в Символа на Вярата, останалото са канони и ТЕ СА ВРЕМЕННИ И ПРОМЕНИМИ.


от: Milka Hristova
публикувано: 11.03.2005 11:09:30 часа

Uvajaemi Gospodin Teolog, vyprosyt vi za protestantskite cyrkvi dali sa cyrkva -napravete molq spravka koga e vyzniknyl protestantizmyt i kakvo e zapazil toj ot pyrvona4alnata cyrkva. Ta v protestantizma nqma dori i tajnstva, za kakvo si govorim togava?!I za kakvo rykopolojenie stava vypros, pri uslovie, 4e Rykoplojeneieto e tajnstvo v Pravoslavnata cyrkva!Protestantizmyt se e otdale4il na 100 kilometri ot pravata Hristova vqra. Ne stava vypros za sekta, tyj kato otdavna,tradicionnite protestantski ob6nosti ili oprotestantskite ob6nosti propvqdva6ti v BG o6te ot 1-ta polovina na 20 vek kato Metodisti, Baptisti, kongregacinalisti ne sa priemnai kato sekta! Za6to govorim za Vselsnki sybori, pri uslovie, 4e posledniqt Vselenski sybor se e sytoql prez 8vek (787, a protestantizmyt sy6testvuva ot 16v? Crykvata e Tqlo Hristovo. Osven tova nejnata glava e Hristos, a tqloto e kliryt i mirqnite!6to se otnasq do centraliziranoto upravelenie-kliryt, te sa provodnici na Boga tuk na zemqta i sa gre6ni kakto vseki drug! Tova sa dogmite na Pravoslavnaat cyrkva, kakto i protestanskite cyrkvi si imat Eto zatova nikoj nqma pravo da vari ka6i i da si pravi protesansko-pravoslavni salati! Gorespomenatoto rykopolojenie e izvyn vsqkakvi kanoni na Pravoslavnata cyrkva kakto i izvyn vsqkakvi pravila na protestantizma! Za malkite bog4eta, doblijavate se do u4enieto na Vaklu6 Tolev i do tova na ezoterizma! Probelmyt ni e nikakyv! Samo deto se opitvate da obyrkvate horata i da pravite pari!


от: Теолог
публикувано: 11.03.2005 10:51:43 часа

Имам въпрос към уважаемата Milka Hristova и към Dimitar Arnaudov. Държа да ми кажат Протестантските Църкви, да ли са наистина Църква , каквато е за тях Православната, ако не са какво са. Можеби секти или еретици или какво? Също така бих желал да чуя на кой Вселенски събор протестантизма е осъден а също и последователите на това християнско изповедание? Също така нека ми кажат Църквата като тяло Христово непроменима и вседостатъчна ли е? Къде в Свещеното Писание се споменава за Централизирано управление на Църквата. Цъквата съвечна ли е на Бога? Ако е то тогава какви сме ние(малки богчета???)Ако не е, то тогава е променима? Защо тогава да не е такава каквато вярващите желаят да е. Определен формат в който да се организира църковният живот в Писанието не е зададен. Хората сами според времето и условията организират църковния си живот с цел по успешно прогласяване на Евангелието. В 1-4 век Църквата е била една в следващите друга, сега е в съвсем различна от предните. ТА ПИТАМ ВИ КАКЪВ ВИ Е ПРОБЛЕМА?


от: Milka Hristova
публикувано: 09.03.2005 16:51:10 часа

Nemoga da si obqsnq, za6to se nasilvat ne6tata svyrzani s ikumenizma i se obyrkva doplynitelno bylgarskiq narod,predlagajki mu edin psevdoikumenizym. I gospodata pastori i t. nar. pravoslavni sve6tenici ta i episkop ne znaqt li i ne sa li u4ili ili 4eli i 4uli, 4e istinskiqt ikumenizym v cyrvata o6te ne sy6tesvtuva. V Zapadna Evropa ikumeni4eskite otno6eniq sa edva o6te na MOLITVENA osnova, a nie bylgarite poneje sme mnogo naprednali (bez da se vzima v predvid, 4e BPC ne e dori ve4e 4len na Svetovniq Syvet na cyrkvite) vzehme, 4e dori rykopolojihme "ikumeni4eski" pastor-sve6tenik. Pitam se o6te, za6to ne se obyrnaha gospodata ot Hristiqnskata vselenska i t. n. cyrkva kym klira na BPC za "rykopolojenieto"? Otgovoryt e qsen, za6toto te samite syznavat, 4e deloto im ne e po4teno. O6te sveti apostol Ioan v pyrvoto si poslanie glava 4, stih 1 e kazal da se pazim ot lyjlivi proroci!


от: Dimitar Arnaudov
публикувано: 04.03.2005 16:29:18 часа

Ne e neobhodimo da skochish ot desetiza etaj, za da vidish ot lyubopitstvo kak izglejda da se razmajesh kato petno. . . Edno e edihstvoto v cyrkvata, kato hristovo tyalo, drugo neshto sa taka narechenite religiozni kokteyli, koito horata prez vsyaka epoha na chovechestvoto sa opitvali da si pravyat. Edinstvoto na cyrkvata e edinstvoto v tyaloto hristovo i nishto drugo. Nikoy nyama pravo da rykopolaga ili da otorizira kogoto i da bilo v cyrkoven san, osven episkopyt, koyto e obraz na Hrista. Az syshto mislza svobodno i razlichnio, osvoboden ot iylishni dogmatizmi, no cyrkovnite kanoni sa dadeni imaenno da redgulirat i da rykovodyat prakticheski jivotyt na cyrkvata. Nastozashtiyat religioyen kultov akt v Bylgariya e v absolyuten protivoves i s pravoslavnite, i s protestantskite doktrini, normi i nachela. Kogato Iisous Hristos doshyl na zemyata, toy syshto mislel yarko, neobichayno i svobodno, v sravnenie s knijnicite i fariseite ot negovata epoha. Sled Hrista obache, bi trzabvalo da se znae, che nie imame ednata sveta syborna i apostolska czrkva, na kozato glava e sam Iisous Hristos. Syshto edna druga greshka koyato konstatiram!!! Cyrkvata, po svoya iznachalen bojestven harakter ne e nito nova, nito stara!!! Nevidimo, Czrkvata nyama nito nachalo, nito kray, zashtoto e obraz na Svetata Troica, koyato kato edno bojestvo v tri lica - Otec, Sin i Sveti Duh e prisnoszshtna spored terminologizata na svetite otci, koeto oznachava, che e beznachalna i bezkrayna, vyn ot vremeto. Drug moment! Liturgicheskizat vzpris za prisposobyavane ne bogoslujenieto kym edno pravoslavno -protestantska tipichnost, nablyagayki na propovedta!? V pravoslavnoto bogoslujenie, vsichko okolo nas e propoved!!! Propovedta e ne samo dumi, a primeri podkrepeni s deystviza i obogateni sys simvoli, koito po svoza si nachin ni govorzat za Boga. I v zaklzuchenie na tova moe skromno mnenie, bih iskal da otgovorya na o. Hristo Pisarov, i da mu kaja s golzamo uvajenie, che tova, za koeto toy si mechtae sega, e veche napraveno predi sto godin, kogato se e slojilo nachaloto na oficialniza dialoga s protestantskata czrkva prey 1902 godina v Amsterdam.


от: Теолог
публикувано: 02.03.2005 17:51:18 часа

Това е началото на едно ново поведение. Християните трябва да общуват по между си. Трябва да се опознаят и тогава ще разберът че това което ги е разделяло е гордостта житейска, да допуснеш че някой може да мисли не така както ти. Нека Бог да даде благословията си на това начинание, защото е добро и не разделя а събира. Амин! Амин! Амин!


от: Димитър Дакашев
публикувано: 01.03.2005 17:26:53 часа

Духът на екуменизма е духът на лъжепророка и антихриста! Проклети да са служителите му!


от: NikiHaris
публикувано: 26.02.2005 08:24:31 часа

prawoslawieto e eres, predopredelenieto - sashto. Sledowatelno towa e eres na kwadrat! Kakwo li ne se e poiawilo w Bulgaria. . .


от: Apostol Stamatov
публикувано: 25.02.2005 21:47:42 часа

Apostol Pavel govori vav Novia zavet za otstaplenie. Obedinenie da no samo varhy Bibliata.


от: Apostol Stamatov
публикувано: 25.02.2005 21:40:05 часа

Nyzno e vreme naistina da se vidikakvo ste izleze ot tova.И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   СЪБИТИЯ
Равнопоставеност и единство между евангелските деноминации в ОЕЦ
Бракът на фокус
Българското участие на конгреса Mission-Net в Ерфурт
Милосърдие на улицата – топла супа и парче хляб за бедните
Молитвена седмица за България – 9–15 януари
Проф. д-р Дечко Свиленов: България е на първо място в света по разпространение на християнска литература
Рождествен концерт 2011 г.
10 години „Нова вълна”
Дипломиране на випуск 2011 на ВЕБИ
Глобална лидерска конференция 2011 (Willow Creek)
„Християнското свидетелство и сблъсъкът на идеологии”
Австралийският пример на служение у нас
Операция „Жълти стотинки” в подкрепа на „Надежда за малките”
Двадесет години църква „Блага вест”
Ново християнско интернет радио у нас


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават