E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Неделя, 21.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Четири мита относно вярата и свободата на религията в България (част 2)


Виктор Костов, 04.02.2005

Четири мита относно вярата и свободата на религията в България (част 2) Продължение от миналия брой

В предишната статия разгледахме погрешните схващания или митовете, че е нужна регистрация пред държавен орган, за да може една църква да функционира като такава, да могат хората да извършват богослужения и религиозни дейности. Сега ще се спрем на още две неправилни схващания.


Мит №3. Понеже е в закона, религиозната свобода действа автоматично и всички са наясно с нея

Законът има действие само когато някой го прилага. Властите често не са наясно със законите, особено с тези, които защитават религиозната свобода. Това положение е плод на дълбоко вкоренения атеизъм и езичество в България. Хората са свикнали да си мислят, че щом държавният чиновник е поставен на дадена позиция, той (или тя) знае най-добре. Това много често не е така.
Като адвокат работех по случаи на нарушени права на религията. Често цитирах на държавните служители Конституцията и Европейската конвенция и тяхното задължение да уважават тези права на хората. Реакцията на повечето служители беше, че тези права не ги интересуват и че те са хората, които решават религиозните проблеми в дадената им юрисдикция. С такова отношение едва ли някой вярва, че свободата на религията е истинско право.

Свободата на религията се възприема като пожелание за идеалисти, въпреки че това право е ясно записано в основния закон на България.

Освен това подготовката в отговорното отношение към законите на държавния служител невинаги е на нужното ниво. В САЩ и в Холандия, когато се приеме даден закон, има сериозна разяснителна кампания от правителството и подготовка на държавните служители по новия закон за даден период от време. Целта е да може държавните служители да минат през нужното обучение за прилагането му и обществеността да привикне с новите правила. В България невинаги държавните служители минават през сериозна подготовка по разбирането и прилагането на новите закони.
Поради тези причини гражданите имат отговорност да изискват спазването на закона. Истината е, че много малко местни управници имат идея за това, че религиозната свобода и свободата на съвестта, предвидени в Конституцията и в ЕКПЧ, имат действие на територията на цялата република, която територия включва и техните общини. Затова е нужно всеки християнин да се запознае с правата си. Вярващите не бива да се притесняват да разясняват на управниците, че свободата на съвестта и свободата на религията е закон, който не изключва никого в никоя част от територията на България. В случай, че управниците не се съобразят с тези разяснения, е редно да потърсите помощ от висшестоящи държавни органи или правозащитни организации и адвокати.

Мит №4. Трябва да се приеме закон за вероизповеданията, за да бъде регламентирана религиозната дейност

Това е невярно. Истината е, че религиозната дейност е вече достатъчно добре уредена от основните закони – в Конституцията и ЕКПЧ. Отделен закон за религията не е нужен. Достатъчно е само църквите, които искат да образуват свое юридическо лице (значението на “юридическо лице” обяснихме в предходната статия), да се регистрират както всички останали нестопански организации като фондация или сдружение. Това решение ще премахне ненужния централизиран контрол над Христовата църква. Развитието на законодателството към свобода или потискане на религията зависи от това, дали позицията на вярващите е активна или не.
Много хора са загрижени, че ако няма религиозен закон, ще се злоупотребява с религията за вършене на незаконни дейности. Отговорът на тази заблуда е, че хората, които ползват религията за незаконни дейности, са много по-малко от вярващите граждани, които спазват закона. Ако някой върши престъпление, вярващ или не, има обща процедура, по която се преследват престъпни деяния.
Държавата може да наказва само за престъпни действия. Недопустимо е държавата да преследва за убеждения и свободното им изразяване, включително и религиозни такива.
Сега действащият Закон за вероизповеданията от 2003 г. предвижда редица абсурдни глоби за проповядване от името на изповедание без нужните пълномощия и други тревожни ограничения. Тези ограничения са на практика дискриминация на религиозна основа. Когато законодателят приема закони, които противоречат на други, по-висши закони, това означава, че хората трябва да заемат активна позиция, която да коригира това положение.
Опитите за приемане на Закон за регулиране на религията в последните 12 години в България са се проваляли многократно, защото всички предложения са били за контрол и държавно потисничество над вярващите и тяхната дейност. Такива законопроекти са с в противоречие с желанието на България да се движи към свободно гражданско общество и към Европа. Закон за религията в свободното гражданско общество може само да установява и закрепява свободата на религията, а не да цели ограниченията на това фундаментално право, както това прави настоящият Закон за вероизповеданията.

« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: иван
публикувано: 30.03.2011 12:09:12 часа

Човечлето пишешто тези статии пълни с простотии макар вече да е 2011 г. ,ако поглежда форума,първом да проходи ВСЯКА неделя на литургия,да види\"тъпата\"дуня(народ),като как се държи в църквата(отнася се за всички)и чак тогава да говори за някакви религиозни права,ама с по ясни притчи не с неясни простотии!В църквите на големите празници цари хаос,безчинство,битовизми,просташко държане и неуважение към богослуженията!Първом господине дайте съвети на дунята как да се държи в Божия храм па чак тогава хортувайте за някакви си там\"права\"!!!


от: Радост
публикувано: 15.05.2008 16:21:42 часа

Господи,какво невежество и нахалство!Та точно вие,протестантите, навсякъде където ходите и не сте приемани,навирате регистрацията си, за да докажете с нея своята истинност и близост до Истината!Сякаш регистрацията ви прави инстинн,а не догматите установени от Иисус и формулирани от Вселенските събори.


от: Даниела Стоянова
публикувано: 28.07.2007 14:04:57 часа

г-н Костов,нуждая се от Вашия съвет и компетентно виждане по въпрос,във връзка с право и религия. Моля ако сте сътласен да помогнете на сестра в нужда,пишете ми на посочения e-mail - daniva2004@abv. bg


от: bogoizbrania
публикувано: 03.03.2007 23:56:05 часа

Това е статия която трябва да се раздаде и чпрочете по всички събрания. Не е зле и тези които питата "имаш ли регистрация" и те поглеждат така сякаш си някакъв сектант да се замислят на какъв дух са.


от: portos
публикувано: 22.03.2005 10:46:39 часа

Глупости говориш, Joy и демонстрираш невежа надменност. . . И насталгия по оная чудовищна утопия, наречена социална държава или времето, когато Василевсите бяха вярващи и се вслушваха в напътствията на Патриарсите. Държавата ни е езическа, драги. Какво по-очевидно от това?! А с твоите възвания върви по сбирките на ВМРО, където ще си мислите, че защитавате Православието, възпитавайки куцо християнско съзнание. . .


от: Joy
публикувано: 13.02.2005 11:11:45 часа

Викторе, пълната свобода и липсата на ограничения представлява и възможност за пълна безотговорност. Държавата има отговорността да гарантира свободата, а не да се дезинтересира напълно от религиозния живот. Държавата със своите мощни интструменти трябва предпази гражданите си от неправомерна религиозна намеса в живота им. От демагози на заплата като теб, за вярващите остава скрита основната опасност от ислямски и всякакъв фундаментализъм, ереси и поробващи учения. Като си прочете отрудената самотна майка ЕКПЧ-то и ще се предпази от всякакви секти и гибелни учения. Спри да се пенявиш и да бълваш огромна електронна книжнина ревейки над застрашените религиозни права и се опитай да бъдеш обективен. За обективност, обаче не се плаща. Като няма нарушения на религиозни права, дай да си ги измислим, че съпорта иска доклад.И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   РЕЛИГИЯ И ПРАВО
Семейството и християнското възпитание
Европейският съюз подкрепя комунистическата партия
ООН ОТСТЪПВА ОТ СВОБОДАТА НА РЕЛИГИЯТА КАТО ЧОВЕШКО ПРАВО
Даването и вземането на заеми – угодно ли е на Бог? (част 2)
Искат ли евангелските църкви свобода на религията?
Даването и вземането на заеми – угодно ли е на Бог?(част 1)
Свободата на съвестта като търговско понятие
Четири мита относно вярата и свободата на религията в България (част 2)
Четири мита относно вярата и свободата на религията в България (част 1)
Източникът на власт и свобода за църквата
СВОБОДАТА НА РЕЛИГИЯТА И ДЪРЖАВНИЯТ ИДОЛ


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават