E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Събота, 20.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Личността Исус Христос


ЕВ, 27.12.2008

<font color=red>Личността Исус Христос</font>


Интервю на Габриела Николова с


Чавдар Хаджиев, доктор по богословие


За Исус Христос сме чували различни мнения – че е Господ, лъжец, луд. Защо според вас е така?


– Всяка изключителна личност, оказала огромно влияние върху човешката история (дори върху групи от хора), предизвиква различни реакции, някои от които са контрастни. Дебатът, който се води за Исус Христос, различните мнения отразяват Неговата уникалност. Той е изключителен! Дори след 2000 години продължава да вълнува хората от нашия свят. Преди десетилетия, в ерата на научния комунизъм и атеизма, имаше становища, че Христос не е съществувал като историческа личност. В наше време никой сериозен историк не поддържа подобна теза. Има само един аргумент, който, струва ми се, е много съществен: Християнската църква възниква по уникален начин – без подкрепата на финансова, политическа или друга институция. Тя не прилича на съвременната Католическа или Православна църква, нито на по-големите протестантски деноминации и мощни организации, зад които стоят много хора и ресурси. Възниква като движение, което се основава единствено на проповядването на апостолите и на вътрешното убеждение на хората, които се присъединяват към него. Да твърдим, че в рамките на първите три-четири века църквата измисля митове, за да получи привилегии, е изключително странно, абсурдно, тъй като тогава те не са съществували. Когато лека-полека тя придобива признание и статут в рамките на Римската империя, новозаветните документи отдавна са написани, а доктрините, които формират основите на християнското богословие, вече са известни и общоприети.


Днес никой не се съмнява, че Христос е историческа личност. Как да бъдем сигурни, че Той е личността, за Която се говори в Библията? Много хора смятат, че за Христос се говори в Новия завет след Неговото появяване. Има ли нещо в Стария завет, което да ни насочва към тази личност?


– За да разберем Кой е Христос, каква е Неговата същност и значимост, трябва да разгледаме делото и мисията Му в светлината на казаното за Него в Стария завет. Христос и Неговите ученици използват старозаветните образи и обещания, за да изтълкуват идването и делото Му на Земята. Известно е, че когато Христос се появява, юдеите от Неговото време очакват нетърпеливо появяването на Месия. Съществуват много спекулации: „Какъв ще бъде Той? Какво ще направи?” Очакванията, че ще дойде Месия и Цар, Който ще донесе спасение и освобождение на юдейския народ, се базират на многобройни пророчества в Стария завет, които разкриват характера и мисията Му.


Много хора, когато говорят за пророчества, си представят предсказания от типа: „Утре в 7,18 ч. на вратата ми ще звънне чернокож в адмиралска униформа." Пророчествата в Стария завет не са предсказания, а обещания, които Бог дава. Той казва, че ще изпрати Месия. От някои места става ясно, че Месията ще дойде на Земята като човек. Бог се ангажира да извърши обещанието Си в бъдещето; не предсказва пикантни подробности за това, което тепърва предстои да стане.


Тези пророчества са неясни. Кое ни дава сигурност, че именно Исус Христос, Когото виждаме в Новия завет, е пророкуваният Месия?


– Пророчествата действително са трудни, а в някои случаи – противоречиви. Затова религиозните водачи по онова време не успяват да видят в Христос месианския цар. На някои места се говори, че Месията ще дойде в слава и ще победи враговете на Божия народ, а на други – че Той ще пострада. Хората не разбират как е възможно могъщият и славен Цар да пострада и да умре. Най-голяма сигурност ни дава фактът на възкресението на Христос – Той умира и възкръсва. Възкресението от мъртвите е уникално събитие, исторически добре потвърдено и доказано. Има места, особено в Исая 53, където се говори за Господния слуга, за мисията и смъртта Му. Казва се, че след като умре, Той ще види светлина и ще живее. С други думи, според еврейския начин на мислене животът Му е свързан с възкресение.


Защо пророчествата са изказани неясно? Това създава допълнителни противоречия и разногласия. Нямаше ли да бъде по-лесно, ако Бог беше изрекъл всичко точно?


– Това е подвъпрос на едно по-голямо чудене и питане: „Ако Бог действително съществува, защо не напише това на небето? Всички щяхме да сме сигурни, че Той съществува.” Има причина, поради която Бог не е действал по този начин – Той иска да даде на хората възможност да направят своя собствен избор, без да бъдат притиснати от твърде ясното Му присъствие. За всеки, който иска да разбере и да повярва, в света около нас има достатъчно доказателства, че Бог съществува; че Той е жив. За онзи, който не иска да повярва, съществуват безброй извинения. Бог чрез полуприкрития Си метод на действие в нашия свят дава на хората свободата да Го приемат или да Го отхвърлят. Това зависи от характера и желанията им.


Стигнахме до избора. Как Исус Христос, Когото виждаме в Новия завет, е свързан с този избор?


– Винаги в новозаветната проповед личността на Христос изправя хората пред решение „за" или „против". При Него няма среден път. Не може да има „може би”, „по-късно”, „ще видим” или „все още не знам”. Там има само две опции: „да” или „не”. Христос продължава да изправя всеки един човек пред избора да Го приеме или да Го отхвърли.


Каква е ползата, ако човек приеме Христос?


– Не знам дали е редно да говорим за полза, тъй като Христос не е продукт, който се рекламира по телевизията в наши дни: „Ако ползвате този шампоан, няма да имате пърхот. Ако ползвате онзи почистващ препарат, ще чистите много лесно.” Не казвам, че няма полза, напротив, има много ползи за хората, които повярват и Го приемат. Те получават прощение на греховете, вечен живот, мир с Бога... Човек приема Христос поради факта, че Той е Божият син. Вярваме в Бога, защото Той съществува и ние сме Негови творения. Единственото нормално нещо, което човек би могъл да направи, е да приеме Христос и да вярва в Него.


Толкова ли е просто да приемем Христос и да направим своя избор? Трябва ли нещо да се случи, нужно ли е да заявим вярата си някъде?


– Приемането на Христос е едновременно безкрайно просто и изключително сложно. Бих се поколебал да дам готова рецепта, тъй като всеки човек има индивидуален път към Бога. При различните хора това се случва по различен начин. Процесът на израстването на човека е дълъг, пътят на развитието му – труден. Много важен момент в този път е човек да вземе ясно решение. В Библията това се нарича покаяние – човек решава да промени живота си, да започне да живее с вяра и покорство към Бога. Това решение се взима съзнателно. Женитбата също е процес. Хората се срещат, опознават се, излизат известно време заедно, но в момента на сватбата двама казват „да” един на друг. Подобно на това, в християнството съществува момент на решение – човек съзнателно прави избор. Важна част от решението е да се присъедини към църквата, защото християнството не е индивидуална религия, не е нещо лично между Бога и човека. Църквата е Божи народ, общност от хора, които заедно вярват в Христос.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Иван
публикувано: 18.12.2017 21:00:07 часа

Ние не можем да открием Бог, но той е в нас. Търси бога и той ще те открие


от: Цвета
публикувано: 11.02.2009 17:13:34 часа

Една корекция - да се чете помисли. Вместо точка и запетая съм натиснала \"м\".


от: Цвета
публикувано: 11.02.2009 17:04:18 часа

Съгласна съм!Но ми се струва, че за Бог трябва да се говори по-достъпно. Материализмът на съвременния свят толкова е отдалечил човека от Бога, че е необходимо просто, схематично и търпеливо по-знаещите да \"захранват\" по-малко знаещите или въобще незнаещите с информация за Създателя. Подходът трябва да е ненатрапчив, последователен и толерантен към различните становища. И проповядващите християнството не трябва да забравят, че нищо не учи по-добре от личния пример. Трудно е да убедиш обикновения човек, че е добре да живее просто, чисто и смирено, когато алчността и влечението към лукса са така често обвързани с представители на Църквата на различни нива. На хората трябва да им се разяснява, че Бог рядко избира посредниците си с хората и не трябва от качествата на посредниците да се правят изводи за Него!Хубаво е всеки от нас да си изгради своя директна връзка с Бог чрез кратки ежедневни молитви и благодарности към Него: да се молим за здраве, нравствени сили, чисти и добронамерени помислим да благодарим за живота, който е чудо и дар, да благодарим за простите делнични неща, които ни ограждат, но често не забелязваме и не ценим. По-добре е да им се наслаждаваме навреме, а не да ги изгубим по една или друга причина, а след това да се молим да ни се върнат! Затова по-малко се молете и повече благодарете на Бог за нещата които ни е дал!И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават