E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Петък, 19.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Нека работата ни да съдейства за растежа на Божието царство!


ЕВ, 15.12.2008

<font color=red>Нека работата ни да съдейства за растежа на Божието царство!</font>

Интервю на Лъчезара Йосифова


с Мария Катранджиева, председател на Националното сдружение на християни с отговорност


Събеседничката ми е енергична християнска, бизнес дама от Казанлък. Тя е потомствена евангелистка от няколко поколения. Пълна е с Христовата любов и винаги е жизнерадостна – така е позната за много вярващи и невярващи. Както ще разберете от нейните думи, тя служи с целия си дом на Господа!      


Знаем, че организацията Национално сдружение на християни с отговорност в България е част от европейското движение „Европартньори” и от световното движение на християните бизнесмени. Откога съществува организацията и кое бе най-важното за конференцията, състояла се през ноември т.г. в Казанлък?


– Националното сдружение на християни с отговорност съществува вече четири години. През ноември т.г. се проведе Четвъртата национална конференция. Имаше представители от 10 града, около 43 души. На нея много братя и сестри в Господа разказаха с какво са допринесли за разширяването на Божието царство през изминалата година. Основната проповед бе водена от проф. д-р Дечко Свиленов, който е наш духовен баща и основател на организацията. Бяха разказани вълнуващи свидетелства, които насърчиха присъстващите. Ефектът от тази конференция ми напомня на случилото се преди много години в къпалнята Витезда.


Желанието ни е да разширяваме пределите на работата си. Искаме да сме в помощ на другите и да упражняваме добродетелите, които Господ ни е дал. Колкото повече Той ни благославя, толкова повече трябва да споделяме това, което имаме с другите, за да бъдат спечелени повече хора за Божието царство. Това е нашата цел!


Ти си президент на цеха за шивашко производство към фирма „Ира” в Казанлък. Бизнесът ти има интересна история...


– В цеха за шивашко производство изработваме спално бельо и детска конфекция. В него работят 35 души. „Ира” е малка семейна фирма. Цялото ни семейство, със съпруга и децата ми сме включени в дейността й. Преди 19 години, когато падна тоталитарният режим, поех по стъпките на демокрацията. Смело, с Божията помощ, с нужния опит и квалификация от държавната работа предприех нова крачка в живота си. След 1987 г., след като родих дъщеря си Лидия, не се върнах на държавна работа, а започнах частен бизнес. Започнах да шия вкъщи – най-напред халатчета и детски дрешки. Продавах ги между колежки. По това време гледах бебето си и работех вкъщи. Много хора ме познават в града. Образованието ми е текстилно. Бях придобила 10-годишна квалификация. Имах връзки с много хора, пласирах дрехи. Получих златен медал на Пловдивския панаир през 1984 г. Мои колежки ми казваха: „Сега са трудни времена, идват съкращения, ти накъде си тръгнала?” Аз отговарях: „Не се притеснявам, Господ ми е дал две златни ръце.” В началото шиех на една малка машинка вкъщи и си гледах детето. След това мъжът ми каза, че при наличието на толкова много поръчки най-добре е да давам и на друг човек да работи надомно. Не мина много време и имах 3–4 жени, които работеха надомно. Мъжът ми Боян беше до мен през цялото време и ме подкрепяше. Той е завършил Железопътния институт и работеше на нашата гара на смени. Занимаваше се с електроподдръжка.


Започнах да продавам продуктите си в малко магазинче. Появи се нуждата да имам цех, в който да събера работниците си. Господ ми даде и цех, и магазинче в центъра на Казанлък. Преди да ги имам, ходех от врата на врата в общината с молба за съдействие, но никой не ми обръщаше внимание. Свързах се с една жена архитект. Тя ми подаде ръка, без да ме познава, като ме покани на нейното ново строителство, което щеше да стане след две години. В цеха, който използвах на това място, работех с 12–13 жени. След година и половина се наложи да разширим дейността си. Молех се Бог да ми посочи новото място. Вторият ни цех се намира в центъра, а заедно с него имаме и магазин. Работата се разрасна и екипът стана от 35 души. Оборудването е модерно, съвременно, с европейски машини, имаме и климатици. Производството е на високо ниво.


Важното е, че във фирмата ти няма текучество на хора!


– Да. Хората ни от години работят във фирмата. Те са много верни. От тях само трима-четирима са християни. Всички споделят, че да се работи при мен е по-различно. „Защото ти вярваш в Бога и се молиш за нас”, ми казват. Когато има празници – Рождество Христово, Великден, за мой рожден ден или рожден ден на някой от работниците, винаги правим банкет. Моля се за тях и те чакат да усетят благословението. Поощрявам ги с подаръци. Просперитетът ми се дължи именно на вярата в Бога! Сестра ми във Вършец също се занимава с шевно производство и има 70–80 души работници. Те шият дамска конфекция за парижки магазини.


Имате благословен семеен бизнес, тъй като и сестра ти е вярваща, и нейният син Христо беше на конференцията. Какво би разказала за вашия дом, всички ли служите на Бога?


Да, така е, и за нас е голяма радост, че домът ни е като този, за който Исус Навиев говори в Библията. Заедно служим на Бога с мъжа ми Боян, сина ми Стойчо, снаха ми Димитринка, внучка ми Бояна (на 9 години), дъщеря ми Лидия и съпруга й Владимир.


Аз съм трето поколение вярваща, от петдесятен род, внучката ми е пето. Коренът на вярата ни е тръгнал от Борис Грозданов от Вердикал – Банкя, където имало голяма църква. Дядо Борис е бил пастор на църквата. Баща ми взел майка ми от село Зимевица, до Ахелой. В момента целият ми дом служи в Българската евангелска църква, на която пастор е Генчо Буюклиев в Казанлък. Синът и дъщеря ми свирят в хвалебната група на църквата. Стойчо завърши музикално училище, а дъщеря ми от 3-годишна свири на цигулка. Мъжът ми и зет ми свирят на китара. Аз само пея. В нашата къща има много музикални инструменти. За нас хвалението е начин на живот!


Какво би разказала от вашата работа на „Християни с отговорност”?


– Поддържаме връзка с всички евангелски общности, с Православната църква и с Католическата църква. С община Казанлък също имаме добри отношения. През 2007 г. по случай великденските празници с одобрението на кмета Стефан Дамянов (Бог да го благослови! Той почита вярващите в нашия град.) раздадохме 8 хиляди детски Библии в Казанлък. Библиите достигнаха всички ученици в държавните училища и детските градини не само в Казанлък, но в цялата Казанлъшка община. Раздадохме от литературата и на администрацията на общината.


През октомври т.г. се състоя среща на борда на „Европартньори” в ресторант „Палас” в Казанлък. На нея присъстваха президентът на организацията Доминик Фаслер и координаторът Йохан Кайзер. За нас е привилегия, че в борда беше избран и Стефан Буюклиев, който е секретар към нашето сдружение. На срещата бяхме поканили и кмета на Казанлък. Тъй като той беше в командировка, вместо него на срещата присъства секретарката му. За мен беше чест, че тя ми подари букет от кмета Стефан Дамянов и от г-жа Палазова (зам.-кмет по образованието).


Това са насърчителни примери за благовестието. Какво ще пожелаеш на читателите на „Евангелски вестник” ?


– На читателите на вестника пожелавам все по-усърдно да градят Божието царство и да са по-всеотдайни в изявяването на Христовата любов. Днес много хора имат нужда от нея, усмивката на много от тях е помрачена! Вярата в Господ Исус Христос ни прави силни и е постоянна причина да се усмихваме!


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Elena Dimitrova
публикувано: 07.11.2009 18:24:14 часа

Neka Gospod Isus Hristos vodi takiva hristiani businessmeni kato tazi nasha sestra!neka chrez neja naistina badat nasarchavani vjarvasti i nevjarvasti. . .И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават