E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Неделя, 21.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Евангелска петдесятната църква – Варна: „Освети тъмнината” в деня на Реформацията


Георги Зидаров, 05.11.2008

<font color=red>Евангелска петдесятната църква – Варна: „Освети тъмнината” в деня на Реформацията</font>

Ден на отворените врати по случай Деня на Реформацията 31 октомври – 1 ноември 2008 г. се състоя в Евангелската петдесятна църква – Варна.


За два дни протестантският храм беше отворен за посетители, които да го разглеждат под формата на туристическа обиколка. Жителите и гостите на града имаха възможността да се запознаят с историята на Реформацията в Европа и зараждането на протестантското движение в България и морската ни столица.


Инициативата стартира още на 29 октомври т.г. със състояла се пресконференция, на която бяха поканени регионалните и националните медии. На събитието присъстваха пасторът на Евангелска петдесятна църква – Варна, Николай Кокончев, един от нейните дякони – Данаил Георгиев, и съоснователят на Института по българска протестантска история Доний Донев. На срещата с медиите бе обяснено защо се отварят вратите на храма през 2008 г. и идеята на мотото „Освети тъмнината”.


На следващия ден пресата отрази думите от Евангелието, с които пастор Кокончев откри Деня на отворените врати. На 31 октомври в 10 сутринта млади хора раздаваха листовки пред църковната сграда, като канеха жителите да откликнат на инициативата.


Фоторепортерите проявиха интерес и отразиха събитието, като направиха снимки на сградата и залата за богослуженията. Един от тях се качи на балкона, откъдето беше повдигнат с метална стълба, за да снима скоро поставената 100-годишна камбана.


Желаещите да разгледат църквата бяха грижливо поемани от екскурзоводи, които провеждаха обиколките. Турът стартираше първо в малката сграда, която в началото на миналия век се е ползвала за танцувален клуб, след това е била закупена от група протестанти и превърната в църква. По времето на комунизма била отнета и пригодена за други цели. През 1992 г. отново е престроена за църква, а към днешна дата се използва за неделно училище.


Следваща дестинация беше голямата зала за 500 души, която се използва за богослужения в четвъртък вечер и неделя сутрин. За посетителите беше прожектиран на малък екран няколкоминутен клип за историята на протестантството, пренесено от западни мисионери в България, а после и във Варна. Всеки тур завършваше със запознанство с пастора на църквата Николай Кокончев, както и с презентация на музиката, която се свири в храма. За финал на обиколката беше представен късометражен филм за живота и делото на Евангелската петдесятна църква – Варна, както и почерпка за гостите.


На поканите, които помощник-организаторът на събитието изпрати до правителствени лидери и министри, варненски депутати, управниците в града и директори на училища и университети, бяха получени някои отговори. На 31 октомври църквата получи съобщение по факса от Симеон Сакскобурготски, в което той изказва благодарностите си „за любезната покана да присъствам на организирания от Вас Ден на отворените врати в Евангелската петдесятна църква. Искрено съжалявам, че няма да съм в състояние да пътувам до Варна, тъй като имам поет ангажимент да участвам в Международната научна конференция „България в културното многообразие на Европа”, която ще се проведе тук, в София, на 1 ноември.


Намирам за интересна идеята Ви да отбележите Деня на Реформацията, като дадете възможност на съгражданите си да се запознаят с историята на Вашата църква, основана още през 1921 година, а така също и с основните моменти от протестантството. Вярвам, че на поканата Ви ще се отзоват повече сънародници, тъй като нашият народ отдавна е доказал не само своята етническа, но така също и религиозната си толерантност. Тези национални черти трябва да ценим и съхраняваме и независимо от различията помежду ни, винаги да сме единни в отстояването на българските интереси и заедно да работим за доброто на Родината. Запознавайки се с Вашето писмо, се радвам, че и Вие споделяте тези виждания.


Като Ви благодаря още веднъж за поканата, Ви изпращам специалните си поздрави и благопожелания!”


Президентът Георги Първанов предаде поздравления за провеждането на кампанията, премиерът Сергей Станишев също изпрати най-добри пожелания към пастор Кокончев и към цялата църква. И.д. директор на Дирекция Верозиповедания Емил Велинов отправи специални поздрави към пастора на църквата и лично го покани на среща в София. Писмо изпрати и министърът на образованието Даниел Вълчев, който също пожела успех на църковната инициатива.


В ранния петъчен следобед на 31 октомври инициативата бе уважена от кмета на Варна Кирил Йорданов, който пристигна с личния си мотор. Той посети малката зала на църквата и разговаря с пастор Кокончев. Градоначалникът бе впечатлен от помещението. Разбира се, г-н Йорданов посети и голямата зала, където взе китара и изсвири една от любимите си песни, слушал като младеж.


Два часа по-късно и зам.-кметът по образованието във Варна Коста Базитов посети църквата. Той беше лично разведен от пастор Кокончев. Впечатленията на Базитов от обиколката бяха положителни. Той прояви интерес как евангелските църкви в лицето на Библията са намерили лек срещу дрогата. В този ден през вратите на храма преминаха около 40 души.


В Деня на Реформацията – 1 ноември, туровете продължаваха. Различни хора проявиха интерес към събитието. Разпоредителите, хората по кетъринга и екскурзоводите бяха мотивирани да посрещат всеки новодошъл.


Денят на отворените врати по случай Деня на Реформацията завърши с последна обиколка за хората, помогнали събитието да стане реалност, и с пожеланието инициативата да се провежда ежегодно.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: bai kor
публикувано: 31.03.2013 21:13:00 часа

da ne govorim koga vi e sazdadena \"\"carkvi4kata\"\"\", neka proslevim istoriqta - 1054 godina e godinata na velikata sxizma - parvata carkva hristova e bila edna i ne e bila razdelena kakto dnes , v 1054 godina rimskiq papa iska da poeme vlastta nad ostanalite 4 patriar6ii i da bade glava na carkvata no ne mu e pozvoleno tova sledstvie na koeto se otdelq ot pravoslavieto i sazdava sobstvena carkva poznata ni dnes kato rimokatoli4eskata , osven tova se e provazglasil za bezgre6en i namestnik na bojiq sin . 1517 godina va6iq po4eten Martin Lutar v znak na protest sre6tu rimokatolicite sazdava negovata si carkva izvestna ni dnes kato protestantskata , v dne6no vreme ima 28 hilqdi protestantski denominaciii ili razli4ni carkvi s razli4ni imena koito tragvat ot toq lutar , pro4etete istoriq poneje ste skarani s neq da vidite kakvo govori istoriqta - vsi4ko si e qsno kato bql den no vie 6te sporite za6toto si gledate v edna to4ka i ne vi interesuva dori 4e varvite kam ada


от: bai kor
публикувано: 31.03.2013 21:08:02 часа

xaxa , typi sektanti , otpadnali ot istinskata hristova vqra , kade bqxte po vreme na tursko robstvo be ? nali ste mnogo otvoreni , zashto ne kajete kade bqxte kato ste parvata carkva sled apostolite ?? poznavam protestanti i vsi4ki ste zaslepeni ot satana i 6te otgovarqte za tova pred vsemoga6tiq bog edin den


от: иво
публикувано: 14.03.2012 09:26:21 часа

трудно е да се нарече църква общност появила се в САЩ на 31. 12. 1900 год. ,нямаща успех и приемане даже от техните братя еретици чак до 1928 год. И понеже много пъжеучители в овчи кожи ще се появят , затова и Господ не ви приема за Негови деца!- дори и мъртви да възкресявате пак ще чуете. . НЕ ВИ ПОЗНАВАМ !!!!


от: Владо
публикувано: 07.09.2009 21:38:49 часа

Аз ЧЕТА в словото на Бог, библията за една история, история, която явно е забравена- историята на Исус и на Неговите пратеници. Господа казва, че отделени от Него ние ще \"изсъхнем\", ще умрем. Всяко едно движение на човеци е осъдено на именно това. Той е живата лоза и е добре да се държим за Него, не за традицията, да бъдем плодотворни в Него, а не в религиозната система, да счетем живота си за нищо за Него, а не да се считаме за \"протестанти\" (всъщност, защо не се ограмотите и не прочетете относно М. Лутер, Ж. Калвин и др-и \"реформатори\"? Докога ще стоите в заблуда?), евангелисти и тнт. Ако ще се радваме в нещо- то нека се радваме, че сме приети от Бога и одобрени от Него, а ГОРКО НИ когато човеците на този свят ни хвалят и тупат по рамото. Така губим наградата си от Него, когато биваме гонени поради Името, което е над името на С. Сакскобурготски, над името на Г. Първанов, Името, чрез което станаха видимото и невидимото,Името на Божият Единороден Син Исус от Назарет. Всъщност Исус презря грандиозната религиозна сграда на съвременниците си и им каза за Тялото Си (забравено, братя!) - не сме ли ние ЖИВА ЦЪРКВА, ТЯЛО НА ПЪРВОВЪЗКРЕСЕНИЯТ ОТ МЪРТВИТЕ И ЗАЩО И ДОКОГА ЩЕ ОТРИЧАМЕ И ПРЕЗИРАМЕ ТОЗИ ОЧЕВИДЕН ФАКТ? Ние гледаме като фарисеите, радваме се на нещата от този свят, но ЯВНО не почитаме Този, Който с живота Си плати за вярващите в Името Му- Тялото на Неговата прекрасна Невяста, за която Той . . . . . идва. . . . (забравено, не се вярва. ) Амин.


от: m2
публикувано: 06.11.2008 15:51:09 часа

kato protestantski praznik, pravitelstvoto shte pozvoli li edin den da go zimame kato pochiven?


от: BEPEH
публикувано: 06.11.2008 09:29:10 часа

изклюяително добра и полезна инициатива РЕОФРМАЦИЯТА се празнува в България от 1990 г. когато Божия църква прие резолюция за празника и го записа сред националните празници на БЪЛГАРИЯ, но до момента НИКОЙ не се е осмелил да излезе пред обществото така както направи п-р Кокончев и неговия екип от ЕПЦ Варна - подкпрепям инициативата - трябваше да има още много такива в цялата странаИ з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   СЪБИТИЯ
Равнопоставеност и единство между евангелските деноминации в ОЕЦ
Бракът на фокус
Българското участие на конгреса Mission-Net в Ерфурт
Милосърдие на улицата – топла супа и парче хляб за бедните
Молитвена седмица за България – 9–15 януари
Проф. д-р Дечко Свиленов: България е на първо място в света по разпространение на християнска литература
Рождествен концерт 2011 г.
10 години „Нова вълна”
Дипломиране на випуск 2011 на ВЕБИ
Глобална лидерска конференция 2011 (Willow Creek)
„Християнското свидетелство и сблъсъкът на идеологии”
Австралийският пример на служение у нас
Операция „Жълти стотинки” в подкрепа на „Надежда за малките”
Двадесет години църква „Блага вест”
Ново християнско интернет радио у нас


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават