E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Петък, 19.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Изкуството и църквата – възможен ли е диалог? (Няколко предложения за дискусии)


Майя Райчева, 28.10.2004Въпреки всичките си претенции за духовност и напъченост, няма как да избягаме от някои постулати на съвременната научна мисъл. Спокойно, става дума за общоприетата в християнски и в нехристиянски среди йерархия на нуждите според Маслоу. Всичките важни неща за хората по Земята могат да се организират в няколко групи.
В основата на пирамидата е физическото оцеляване на индивида, което включва задоволяване от храна, топлина, облекло, здраве, удобство. За да стигнем до върха на пирамидата, се налага да минем през другите основни потребности на човечеството: нуждата от сигурност и увереност; нуждата от обич; нуждата от усещане за значимост. Най-висша е нуждата от себереализация. Тя се намира на върха на пирамидата.

Колкото е по-нисша нуждата, толкова нейният повик е по-силен.

Колкото са по-долу хората (по скалата на Маслоу), толкова по-малко търсят изкуството като явление и представяне; толкова по-малко приемат наслаждението и чувството на другия (защото произведенията на изкуството са чужди чувства, чужда емоционалност и чужди идеи, извадени на показ).

При по-ниските стъпала на нужди хората са по-големи егоцентрици и не изпитват желания да се занимават с чуждите усещания и възприятия.

Това, разбира се, не са единствените причини за влошения диалог.
Много можем да разсъждаваме и да анализираме причините, довели до нарушената комуникация между хора и изкуство. За целите на тази статия ще се опитам да визирам християнските среди, но... Докога ще се правим на марсианци? Та ние сме обикновени хора, които просто познават Исус по-отблизо. С какво се различава християнинът от другите хора? Имайки предвид пирамидата на потребностите – с нищо!

Разлика обаче има в мотивацията и в начините за придвижване нагоре по скалата.

Мисля си: какво затруднява съвременното християнство в България да усвоява изкуството; да издига духа си, пребъдвайки в духовната среда на един творчески процес, или да се наслаждава на крайния продукт?

Нека да помислим върху някои от причините, предизвикали замирането на диалога между изкуството и църквата! Да озаглавим дискусията си ИЗКУСТВОТО И НИЕ (размисли)!

Предлагам ви няколко дискусионни въпроса:

1. Невежеството (в чист вид себеправедност и самодостатъчност) пречи ли на диалога между християнството и изкуството?
2. Как сме повлияни от съвременната икономическа действителност – нищетата?
3. Умеем ли да оценяваме красотата като категория, отнасяща се към физическите тела и вътрешния свят?
4. Липсва ли семейно възпитание относно оценъчната система? Правим ли разлики между изкуство и кич?
5. Как ще коментираме вътрешната си потребност от красота и усъвършенстване (резултати от ограбената душа)?
6. Кое деформира възприятията и отнема възможността да уловим красивото? Не са ли това задържаните след новорождението грехове като завист, ревност, омраза, горчивина?
7. Оценяваме ли достатъчно естествените творчески дарби на хората? Мислим ли, че те са основни за душевното и духовното развитие на личността? Как се отразяват те в обществото?
8. Какво ще кажем за нашата толерантност към уникалността на творците и към техните различни начини на изразяване на вътрешните им усещания?

Очаквам вие да предложите мнения, размисли, позиции и да ги споделите на редакционните адреси. Ще има отговор и дебат.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: tony
публикувано: 08.07.2007 07:57:55 часа

Относно диалога между християнството и изкуството, наистина има видим проблем, споделям от личен опит. И наистина може да се определи "невежество", както Мая много добре и точно го е определила. Много хора и лидери в християнските среди искрено биха искали да подпомагат изкуството но по свой си начин и концепция на разбиране. Просто си е имплантирано в манталитета ни да разбираме от всичко без да имаме покритие. Не бих искал да засегна някого тъй, като и аз самият съм попадал в този капан. Моето мнение и виделина по този въпрос е, който има на сърце да помага или подкрепя изкуството в християнските среди нека да оставят на хората които разбират или са им дадени таланти в дадените области да определят концепциите и начините за достигане на ефективни резултати. Това е като със плуването, как бих могъл да дам специализирано мнение ако не мога да плувам. Това е малко като слепеца да води слепите. После току виж успяли със Божията помощ, поради милоста Му, започват да си мислят, че заслугите са техни и че ето щом се получава нещо значи ми е дадено да го направя. Само, че проблема не е във нещото а в искреноста ни към Бога и самите нас. Пред кого се доказваме и като че ли май се конкурираме. И в последствие на това губим уникалноста която Бог ни дава и пречим наистина на призваните да си вършат успешно работата. И така без да искаме изпадаме в заблуда като си мислим че всичко е наред. Но пак сме доникъде и се осакатява изкуството. А да ви споделя честно най-малко твореца или автора има нужда от тиква емоции, да се бори със своите си вместо да напредва. Хората са дотам лъгани от политици и религии, че са доста чуствителни на темата. Как ще ги достигнем. Със пусти и празни, лишени от всякакво Божествено присъствие творби. Кого заблуждаваме? Себе си може би. Не ангажирам никого с мнението си, но ако аз самият не усетя Божественото присъствие в творбите които излизат чрез мен и не ме докосне силата на Бога, аз не съм уверен, че ще подейства на други хора и дали резултата от това творчество ще доведе до спасение на душите им. Затова ако народа ни е изстрадал и манталитета ни куца, нека спрем да се крием зад тези неща и наистина да търсим компетентност относно изкуствата. За да може да се развива изкуството от сила в сила и от слава в слава.


от: tony
публикувано: 06.07.2007 07:25:18 часа

Моето мнение е, че не бихме достигнали до никакви резултати без да обичаме искрено Бога. Единствено мотивирани от тази любов бихме предали себе си на промяна, която би дала начало на един нов манталитет на българина. Само тогава бихме могли да преценяваме, оценяваме, насърчаваме реално. Изкуството има нужда от реална подкрепа. Българите сме особено талантливи, но постояно потъпквани и тук таме оценявани и това естествено довежда до спиране на прогреса. А в същтото време душите са гладни и жадни за нови, свежи неща. И естествено повечето гледат консуматорски на нещата отколкото да подкрепят или да инвестират във изкуство. Все ще се намират по преуритетни причини зад които да заставаме. И всичко се завърта отново и отново. Повечето хора казват давайте, правете авторски неща и така и трябва да бъде, но малко са тези сред тях които , биха инвестирали или подкрепили за да се случат нещата в действителност. И повечето творци се опитват сами със собствени сили мотивирани от любовта си към Бога и грижата за душите да напредват. Но тогава идва на дневен ред поговорката с многото дини под една мишница и авторите изтощени поради манталитета на българите се задъхват, изнемогват и едвам стигат до дългоочаквания краен резултат.


от: tony
публикувано: 06.07.2007 06:52:58 часа

Време е да се смирим от това какво си мислим, че можем, знаем или сме достигнали. И да се държим естествено и да не лицемерстваме пред самите себе си.


от: tony
публикувано: 06.07.2007 06:47:44 часа

Бихме могли в детайли да разнищваме евентуалните, че и буквалните причини за това защо народа ни е осакатен и деформиран. Но каквото и да обсъждаме, по мое мнение все ще заставаме зад различни оправдания. И все ще си стоим на същото място.


от: tony
публикувано: 06.07.2007 06:42:05 часа

Здравейте, темата е много актуална. Поне според мен. Благодаря и на Мая, за тази искрена ревност с която предизвиква размисъл върху тези проблеми. Дано всичко това доведе до положителен резултат, но това си зависи изцяло от нас новото поколение българи, които твърдим, че сме новородени християни.И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСТВО И ИЗКУСТВО
„Не само с хляб ще живее човек...”
Месианство по ноти
Музиката за Йешуа Месията – притегляне към небето
„Направено от ръцете на художник”
„Аз имам приятел”
Рембранд променя революционно представата за визуалния облик на Исус
Сиянието на Византия
Дяволът губи „делото на века” в най-новия християнски кинохит
Музикантите от Hillsong снимат филм за служението си
Послание през вековете
Нека режисьор на живота ни бъде Самият Бог!
Нов албум на „Хилсонг”
„Пробуждане” – балетен спектакъл, създаден по Откровението на Йоан
„Утешавайте, утешавайте людете Ми...“
Как да бъдеш мъж и баща по Божието сърце


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават