E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Четвъртък, 18.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Евангелието във всички земи (Част 1)


Д-р теол. Доний К. Донев, 02.08.2008

<font color=red>Евангелието във всички земи (Част 1)</font>

България в периодичното издание на Методистката църква


В края на 19. век Методистката църква в Америка издава годишник под наименованието „Евангелието във всички земи” (The Gospel in All Lands). В него многократно се споменава България. Тези документи са изключително интересни и биха могли да се окажат решаващи при историческия спор, дали първата евангелска църква, основана в България, е не конгрешанската църква в Банско, а методистката църква в Шумен. Ето защо е належащо по-значимите от тях да бъдат включени в настоящата поредица. Публикуват се на български език за първи път.


„Евангелието във всички земи” (The Gospel in All Lands)
Том 3. Ню Йорк, януари-юни 1881, с. 180–181.


„Американският борд поддържаше и малка мисия в Гърция от 1829 до 1969 г. Станцията в Константинопол бе открита през 1881 г. Настоящата мисия се разраства от западните покрайнини на Българя (южно от Балканите) до границата с Персия и от Черно море до Оронтес и Алепо.”


Текстът продължава с годишния бюджет на мисията от $150 хил. и на Девическото училище в Константинопол, издателството „Библейски дом” и работата на Роберт колеж. По-важното, което е нужно да се отбележи тук, е фактът, че изданието обособява работата на методистката мисия „южно от Балкана” (Фразата South of the Balkans, букв. „южно от Балканите” означава или „южно от Балканския полуостров”, или „Южно от Балкана (Стара планина)”), а не в Северна България, където традиционно се основават български методистки църкви.


Следващите броеве от 1882 до 1886 г. споменават само няколко пъти за България. По-важно за този период е присъствието на българския проповедник Миндо Г. Вълчев, който учи в Методисткия университет в Пенсилвания, където е завършил и д-р Албърт Лонг, след което прави магистратура в „Принстън” и докторат в Щатския университет на Ню Йорк. Той е приет с условие в Питсбъргската методистка епископална конференция през 1887 г. През 1893 г. членството му е прехвърлено в България, където се завръща като мисионер и където остава следващите 5 години, преди да се завърне отново в Ню Йорк. През 1900 г. членството му в Методистката конференция е прекратено и Миндо Вълчев преминава към Презвитерианската църква.


„Евангелието във всички земи” (The Gospel in All Lands)
Ню Йорк, януари 1889, с. 77.


При преминаването на методистката мисия в България под ръководството на д-р Малалиу е публикуван пълен списък с имената на мисионерите и проповедниците, свързани с работата в България. Сред тях са:  •  Български проповедници: Стефан Томов, Дж. И. Икономов, Габриел Илиев, Стефан Гечов.
  •  Под условие: Петър Тичев, Петер Васильов, Иван Тодоров, Миндо Г. Вълчев, Банчо Тодоров, Иван Димитров.
  •  Местни проповедници: К. Г. Палимидов, Йордаки Цветков.
  •  Литературен и богословски институт: директор – Дж. С. Лад; преподаватели – Дж. И. Икономов, М. Г. Вълчев, Г. В. Попов.
  •  Лофча [Ловеч] Девическо училище (...) асистент-преподаватели: Добра Куманова, Анка Цветкова.
  •  Начални учителки: Мери [Мария] Тергьова, Никла Малчева, Вълчана Папагова.
  •  Библейски учителки: (...) Тодора Тодорова, Цика Димитрова.
  •  Книгоразпространители: Петка И. Стойчев, Тодор А. Николов, Спас Димитров.

Списъкът с работниците и служителите на мисията в България включва и мисионерите Дж. С. и Роса Д. Лад. Семейство Лад ще осинови едно българско момиче на име Ана, което ще доведат и възпитат в Америка. През 1900 г. Ана Лад се омъжва за Франк Бартълмън, който само няколко години по-късно ще стане историкът на петдесятното съживление на улица „Азуза” в Лос Анжелис.


След списъка следва лично послание от новия отговорник за мисията, д-р Малалиу, който пребивавайки в Ню Орлеанс, търси да изпрати мисионер в България за ръководител на мисионерската станция. Изискванията са да е завършил методистки колеж и методистко богословско училище, не по-възрастен от 35 г., енергичен и млад, с владеене на немски, френски и умение да учи нови езици, с такт и умения в бизнеса. Изискванията включват да е добър проповедник и да е преживял и изповядал лично спасение.


Следващата страница от броя (с. 78) съдържа свидетелството на книгоразпространителя Банчо Тодоров от Орхание (Ботевград), описано от преп. Д. С. Челис. Банчо описва четиридневното си пътуване до 13 села и срещата си с трима свещеници, между които е и протосингелът на Ловеч, по време на която му е нанесен жесток побой. Банчо заключва своя разказ с думите: „Успехът в разпространение на Словото – без да споменавам религиозните разговори, които имах – ясно показват, че навсякъде има хора, гладни за Словото.”


Д-р Челис завършва статията си със съобщение, че на 28 декември е получил писмо от Банчо Тодоров, в което се казва: „Бях приет добре навсякъде и продадох книги във всяко село. Някои учители купиха Библията и позволиха на учениците си да купят книги. Свещениците ми благодариха за това, че съм им донесъл Писанията толкова евтино. Училищният инспектор във Враца ми каза: „Вместо да се противя на твоите посещения по селата, аз съм благодарен, че го правиш, за да просвещаваш селяните, като им даваш добри книги.”


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Peter V.
публикувано: 13.11.2008 09:41:18 часа

m2 ти явно или не си в Българя или не си наясно с публикациите (или нарочно се правиш на луд). За справка: сп. Благовестител бр. 1, стр. 15 където историкът на Петдесятното движение п-р Митев не само потвърждава започването на църква в Търново 1859 г. , но и твърди, че ТЯ Е ПЕТДЕСЯТНА. Предполагам, че настоящата поредица на д-р Донев е отговор на това смехотворно твърдение и е похвално, че се е заел да предложи решение за тази дългогодишна дилема. А ти ще представиш ли справка по твоите смехотворни тези?


от: М3
публикувано: 14.08.2008 05:18:36 часа

m2 podarja komunsticheskata propaganda spored koiato protestantstvoto v bulgaria zapochva mN po-kasno otkolkoto e bilo vsashnsot mislia che imashe i niakakav smotna blog v koito publikuvashe sashtata dosadna propoganda -


от: m2
публикувано: 13.08.2008 16:37:58 часа

справка !!!!!?????


от: краси в.
публикувано: 13.08.2008 05:14:09 часа

наистина м2 има навика често се изцепва в интернет следя го и по други форуми където се опитва да се прави на интересен по темата п-р Стефанов публикува онзи ден интересна справка според която първата евангелска църква в България е основана във Велико Търново на Рождество Христово 1859 г


от: m2
публикувано: 06.08.2008 16:13:50 часа

Дали за Шумен или Търново сатва дума автора ще трябва сам да реши. Това предстои да видим. Важното е да се пише внимателно, да се избягват грешки и да се пише обективно. Ако има нужда от други корекции в поредицата ще се опитам да ги посоча: с \"арогантност\", \"завистливост\" и \"неприязън\"


от: Величко
публикувано: 06.08.2008 07:07:09 часа

Авторът вероятно визира великотърновската църква и доктор Лонг. Въпрос на време е да се проследи в нашенската и чуждестранческа архива за да се открият нужните записки. Така, че нека оставим хората от вестника да си вършат работата. Те са единствените, които публикуват такива задълбочени изследвания в България, които толкова години сме чакали да излезнат на бел свят. Аз вашите коментари следя от доста време, защото често са безпочвени и арогантни. Не ви познавам лично, но ви желая да направете нещо полезно с живота си, вместо да си губете времето в завистливост и неприязън.


от: m2
публикувано: 05.08.2008 23:17:36 часа

И между другото исторически спор коя е първата протестантска църква в България няма. Тук се загатва такъв което е също подвеждаща информация.


от: m2
публикувано: 05.08.2008 23:14:42 часа

Разбира се когато имаме цялата поредица ще е най-добре. Проблем обаче е че корекциите трябва да се внесат в подходящия момент. Аз нямам представа какво се цели с поредицата, в първи параграф се загатва за доказване че Шуменската църква е първата протестантска в България, след което се преписва един репорт на Американския Борд/\"конгрешнаски\"/ на методистката църква. С другото за сега нямам проблеми освен грешката с името на Юрдан Икономов и грешката с образованието на Вълчев/подвеждане за което и аз имам кредит/. Аз посочих моите съображения матерялите да се използват консервативно и внимателно, иначе се спъва неподготвената публика така както се дърпа крака и на редактора на този вестник. С не търпение очаквам останалата част от поредицата. /и между другото 1/3 от информацията в статията не е от поредицата The Gospel in All Lands а са изледвания направени независимо на други места и от други хора. /


от: Величко
публикувано: 05.08.2008 22:19:57 часа

интересен коментар - първото изречение силно опонира на статията, а всичко което следва просто повтаря фактите от статията с което я доказва. Не е ли по добре да се изчака д-р Донев да публикува пълната поредица преди да се правят заключения дали началото е подвеждащи или не?


от: m2
публикувано: 04.08.2008 17:05:42 часа

Първата част от информацията е силно подвеждаща и не точна. Автора цитира репорт на Американския Борд /не на Методистката църква/ в лицето на Geo. W. Wood издаден в Цариград Януари 1881г. Според него станицята в Цариград е открита 1831г не 1881г. И работата на Американския Борд /не на методистката църква/ се простира от западните граници на България до Персия /на юг от Балкана/. както автора правилно е посочил Методистите работят на север от Балкната/Bulgaria Proper/ а Американския Борд на юг от Балкана. В това отношение този репорт не съдържа нищо фрапиращо и значително. Aлманаците \"The Gospel in All Lands \" се издават наистина на Методист-Епископалната църква но в самото заглавие се оточнава и това че се публикуват и репорти от други мисионерски организации. \"An illustrated montly journal representing the Missionary society of the Methodist Episcopal Church, And the missions of other churches and societies. \" Репорта цитиран тук просто няма никакво отношение към работата на методистите и е изцяло посветен на Американския Борд. Матерялите трябва да се ползват с внимание и консервативно.


от: m2
публикувано: 04.08.2008 16:10:03 часа

Дж. И. Икономов. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . става дума за Юрдан Икономов/предполагам преведено от Jordan за това сте сложили Дж. /И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ПРОТЕСТАНТСТВО
България в 43-тия годишен доклад на Мисионерското дружество на Методистката епископална църква (1861 г.) Част 3: Молоканите
България в 43-тия годишен доклад на Мисионерското дружество на Методистката епископална църква (1861 г.) Част 2: Молоканите
България в 43-тия годишен доклад на Мисионерското дружество на Методистката епископална църква (1861 г.) Част 1: Българският Великден
България в 42-рия годишен доклад на Мисионерското дружество на Методистката епископална църква (1860 г.) Част 2
България в 42-рия годишен доклад на Мисионерското дружество на Методистката епископална църква (1860 г.) Част 1
„Църквата ще остане независимо от всички предизвикателства към нея”
Жив е, жив е
България в 39-ия годишен доклад на Мисионерското дружество на Методистката епископална църква (1858 г.)
В пламъците на гоненията
България в 38-ия годишен доклад на Мисионерското дружество на Методистката епископална църква (1857 г.)
Евангелието във всички земи (1893 г.) Част 7
Евангелието във всички земи (Част 6)
120 години от основаването на Евангелска баптистка църква – София
20 години от смъртта на п-р Харалан Попов
Честване на 80-годишнината на Съюза на евангелските петдесятни църкви в България


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават