E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Сряда, 24.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Приемната грижа в България


ЕВ, 23.06.2008

<font color=red>Приемната грижа в България</font>

България е една от малкото държави в Европа, изостанали по отношение на приемната грижа. Приемните семейства в България са около 70, а в София – едва 8.


Досега децата, лишени от родителски грижи, се настаняваха в домове за деца без родители. В последните години, около кризисните ситуации, които се появиха в домовете, стана ясно, че те не са решение за децата без родители. Главен фактор за престъпленията в домовете за деца е липсата на семейна среда.


Периодът за настаняване на детето в приемно семейство може да бъде краткосрочен – за 6 месеца, или дългосрочен – за повече от година. Основната цел на приемната грижа е детето да бъде върнато в биологичното му семейство възможно най-скоро. За съжаление това невинаги е възможно.


Критериите, на които трябва да отговарят приемните родители:    • Да имат достатъчно пространство в дома си за настаняване на детето.
  • Месечният доход на член от семейството трябва да е поне минималната работна заплата.
  • Да са навършили 18 години.
  • Да не са осъждани.
  • Да не са с ограничени родителски права и да не са поставяни под запрещение.
  • Да бъдат физически и психически здрави, както и да не страдат от болести като СПИН и сифилис.

Държавата и приемната грижа


Има два вида приемна грижа: доброволна и професионална.


При доброволната приемна грижа държавата отпуска финанси само за нуждите на децата. При професионалната приемна грижа родителите минават курс за по-задълбочена подготовка и сключват договор, когато вземат дете. Тази грижа им се счита за стаж.


На приемното семейство се осигурява психологическа и най-вече социална помощ от отделите за закрила на детето или други лицензирани да извършват такъв тип дейности организации.


Стъпки, които приемното семейство трябва да извърви


След като семейството е решило да кандидатства за приемно семейство, следва да се обърне към Дирекцията за социално подпомагане по настоящия си адрес. Попълва се заявление, към което се прилага набор от документи. След подаване на заявлението с документите директорът на Дирекцията за социално подпомагане назначава социален работник, който да работи със семейството.


Семействата, които вече са взели решение да кандидатстват за приемна грижа или все още имат въпроси, могат да се обръщат към фондация „Агапедия” за повече информация.


Фондация „Агапедия”


Основатели на фондацията са Петър и Ели Ташеви. Фондацията е учредена през 2001 г. Целта й е да помогне на изоставените в домове деца да излязат от там. Фондацията им осигурява дългосрочна грижа в защитени жилища или в приемни семейства. Те ходят в центъра на фондацията всеки ден след училище. През последните 7 години през центъра са минали около 300 деца.


Има много деца, които са вече големи и нямат никакъв шанс да бъдат осиновени. Приемната грижа е единственият шанс за тях.


Лили в семейство Ташеви


Лили е едно от децата, които идват в центъра на фондация „Агапедия”. Там Петър и Ели Ташеви се запознават с нея. Вече 3 години семейство Ташеви е нейното приемно семейство.


„Ние не избрахме Лили, а тя избра нас!” – така Петър Ташев започва историята около приемането на Лили в дома им. Лили е глухоняма. Има много братя и сестри, но единствено тя е оставена в дом.


Лили редовно бяга от пансиона, в който е настанена. Прави опити да живее със сестрите си. Една вечер, след поредното бягство, се появява в дома на семейство Ташеви, за да помоли да я приютят, защото няма къде да отиде.


Всяка секунда беше война!


С тези думи Ели Ташева описва първоначалното съжителство с Лили. Отначало Лили е враждебна към всичко и всекиго. Разговорите с нея са невъзможни, а съветите – неприети. Въпреки трудния си характер, който е следствие на обстоятелствата, при които е живяла, Лили приема промяната малко по малко.


 


Борба с институциите


Освен че трябва да се бори с характера на Лили, семейството се оказва пред трудната задача да се пребори и с институциите, за да получи официална заповед за настаняването на момичето. Минават 3 години, докато Лили е законно настанена при Петър и Ели. През периода на борба за официална заповед де факто Лили живее незаконно при тях. Какво щеше да стане с Лили, ако трябваше да се чака по-дълго за официалното й настаняване при семейство Ташеви? Този въпрос си задават Петър и Ели до днес...


Сега семейството е пълноценно. След дълги години на упорита работа с характера й Лили е променена. Обича Петър и Ели и често ги нарича приятели. Тя е едно от щастливите деца, на които е задоволена най-голямата нужда – нуждата от семейство.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Даниела Н. Николова
публикувано: 26.01.2010 10:55:02 часа

Ще подам молба, да осиновя две Хаитянчета-искам да са различна националност, да са две, за да се чувстват максимално разбрани, да се подкрепят, в тяхна полза ще бъде. Мечтая от дете да осиновя дечица. Мога да настаня децата в спалнята си ако са още малки, после в преходен хол-нямам самостоятелна стая да им дам, имам любов, силен характер и син, който също мечтае за братчета и сестричета. Отдавна му казвам:\"Ще ти осиновя едно братче негърче. \"и той ме е питал, кога отиваме. Заплатата ми е 248 лв. с детските 275 лв. домът ни е хубав, двор, поляна, градина, животни, близо е центъра на града, близо е и Витоша. Имам добро образование, работя по програмата личен асистент от 7 г. , т. е. работя у дома, мога да науча тяхния език, знам малко англииски и испански. На другия етаж на къщата живее семейството на брат ми с две дъщерички на 13 г. и на 8 м. -бебе. Не съм омъжена, справям се добре сама, синът ми е доказателство. Повече няма да чакам да забогатея или да се сдобия с по-просторен дом и съпруг. Вече съм на 31, преборила съм се с доста неща, знам, че мога да се справя добре. Толкова ми е в кръвта и в ума желанието да осиновя, толкова отдавна си го представям, че трябва да се случи. Цел в живота ми е. Богати хора с огромни къщи може да загубят от материалното, аз ще имам винаги духовното, даже то може и да расте неограничено, значи съм подходяща за осиновителка. У дома е къде-къде по-хубаво от дом за изоставени деца, ако ще и със самостоятелна стая всяко. Пък имаме ли възможност някой ден, ще пристроим към къщата още една спалня. Но напоследък все повече ми се затвърди в ума децата да са две и да са от Хаити, така го чувствам-независимо от възраст и дали са момченца или момиченца, а и нали братя и сестри трябва да останат заедно. Блазя им на хора с огромни домове и хонорари, досега щяха да са осъществили това, което мечтая. Омъжените понякога се развеждат и разни подобни, чувствам се родител като за двама. Вярвам, че мога да се грижа за три деца общо с моето, работлива съм, оправна, деен човек, с добри ценностти, ще ги възпитам и пазя добре. Вярвам, че намеренията влиаят на събитията и дано ви се похваля най-късно лятото, че вече сме се събрали с още 2 дечица. Пожелавам ви сили, находчивост, устременост, любов и здраве.


от: лилия лалова
публикувано: 30.10.2009 11:41:28 часа

г-жо Ангелова, не се отказвайте! В България добрите хора, които помагат на другите са приемани едва ли не за луди, които си нямат достатъчно свои грижи! Аз също съм в подобна ситуация!


от: sneji
публикувано: 28.07.2009 15:34:00 часа

az sum na 17 godini nikoga ne sum bila lishavana ot nishto. . obsujdam s roditelite si da stanem priemno semeistvo da si vzemem edno takavo detence imam golqmo jelanie no shte vidim kakvo shte stane. . molq stiskaite mi palci. . :))


от: Атанаска Михова
публикувано: 05.01.2009 05:45:03 часа

Отдавна в сърцето си нося желанието да се посветя на деца с проблемно поведение или такива без семейство, но се страхувам от същите проблеми, които споделя Анка Ангелова. В началото на 2009 започвам да вървя по трудния път на приемната грижа и вярвам в успешния завършек на това дело. Пожелавам в сърцата на много българи да се породи моят копнеж и институциите да помагат, а не да пречат. Успех на всички като мен!


от: анка ангелова
публикувано: 26.06.2008 21:19:00 часа

В България няма нищо на мястото си, та камо ли грижа за някого или най-вече за децата. Миналата година моето семейство имаше желание да вземем дете. Историята е много дълга, но накратко, дъщеря ми работи в специализирано училище за деца с увреждания. В нейния клас дойде дете изоставено от майка си и с неизвестен баща с ДЦП в лека форма,зрително затруднено. Тя прие детето като свое независимо, че беше девойка. Всички в къщи живеехме с мисълта за това дете и се молихме за него. Веднъж тя успя да го доведе за коледната ваканция 2седмици. То се приобщи много бързо и любовта ни стана взаимна. После решихме с моя съпруг да кандидатстваме за приемно семейство, а и дъщеря ни като специалист много ще ни помага. Аз самата съм учителка и щях да бъда полезна, но. . . Първо с гордост ми заяви началникът, че в Плевен няма приемни семействавторо нямам достатъчно площ и т. н. А, питам аз как успях да отгледам и образовам две чудесни деца в тая същата площ, а сега не мога за едно да се грижа и . . . накрая се отказах. Сега дъщеря ми се омъжи, а детето е в онзи прословут дом дето скачат от третия етаж и ние само се молим Бог да го пази. А да не говорим за унижението на което те подлагат затова, че искаш да направиш добро. Боже, молим Те погрижи се за България!!!И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават