E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Петък, 19.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Има криза – има “секти”


ЕВ, 23.04.2008

<font color=red>Има криза – има “секти”</font>

За великденските празници Общинската администрация в Бургас има специална акция. Твърдо е решена да се пребори с нарушаването на правата на децата. Но не си мислете, че общината се е захванала с проблема в бургаския Дом за деца "Александър Георгиев - Коджакафалията", станал печално известен в началото на тази година, когато негови възпитаници бяха снимани в скандален трейлър със секс и насилие към филма „Баклава". По-късно, според публикации в медиите, инцидентите в Дома продължават, като на 17 март момче на 15 години е получило изгаряния в областта на дясната страна на гърдите и подмишницата, след игра със запалка и дезодорант, а на 9 април момиче на 12 години е ритано в главата от 17-годишно момче - също възпитаник на Дома.


Не! Общинската администрация в Бургас и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) започна кампания, с която предупреждава за активизиране на “религиозни eмисари” по повод наближаващите Великденски празници. Една от основните заплахи за децата в Бургас, според организаторите, са евангелско-протестантските църкви. И започна едно публикуване на материали в медиите, които имат задачката да изграждат образа на врага. Той е мистичен, чужд и агресивен. Опасен е и единствено решителните мерки на местната власт са в състояние да опазят децата ви от него.


Някои медии толкова се въодушевиха от темата (нали не е пак убийство или подслушани разговори със СРС), че поместиха илюстрации от Варна вместо от Бургас (е, поне е на морето...) и под снимката на сградата на варненската Методистка епископална църква гордо изписаха “Евангелска петдесятна църква”.


Бисерът на разпространения текст е: “За целта считаме за необходимо да Ви обърнем внимание на най-основните и опасни религиозни секти, които въпреки официалната си регистрация в Дирекция "Вероизповедания” към Министерски съвет, нарушават българските закони, правата на гражданите и обществения ред”.


И се питаме:  1. Как са и “опасни”, и в същото време официално регистрани в Дирекция "Вероизповедания” към Министерски съвет?
  2. Как нарушават българските закони? Защо съответните органи не са взели мерки спрямо нарушителите досега?

В информацията, изготвена от МКБППМН, евангелските петдесятни църкви в България се приравняват с "Църква на Иисус Христос и светиите от последните дни – мормони” и „Свидетели на Йехова”. Нищо, че евангелистите са в Бургас още преди да ги има българските партии и преди те да си създадат режимите, с които да управляват и манипулират. От старите бургазлии сигурно всеки трети е или протестант или има в рода си протестанти. Термините „емисари”, „сеанси”, „примамване на нови членове” от речника на експертите по “диверсии под булото на религиите” в не толкова далечното минало, сега се вадят от нафталина за да послужат за пореден път като клапан за изпускане на парата.


Е, наистина много пaра се събра през последните седмици. Време е да празнуваме! Каквото и да е – веселете се! Само не питайте евангелистите за смисъла на празника, защото те, четейки от „другата Библия”, може да се отклонят от яйцата, козунаците и агнешкото и да ви кажат да празнувате Възкресение Христово!


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Радост
публикувано: 25.02.2011 19:22:55 часа

Внимателното изследване дава следните характерни за всички ереси особености: Отричане на централни християнски доктрини Промяна и фалшификация на Библията Ползуване на извънбиблейски откровения и писания Твърдения, че християнските църкви грешат (изопачават, фалшифицират) Христовото учение Изолирано авторитарно водачество на сектата Или казано накратко, всяко отклонение от Свещенното писание е еретическа теология, която вече идентифицира секта. Под този знаменател попадат и традиционните протестантски деноминации, защото те си позволяват да отхвърлят цели книги от Стария завет. Всеки може да направи съпоставка и да открие, че в която и да е протестантска Библия липсват книги 17,18,19,26,27,31,32,47,48,49 и 50 от Вехтия завет или от 50 там са останали 39 книги. За сведение на протестантите ще цитираме и думите на Йоан Богослов: \"И аз свидетелствам всекиму, който слуша пророчествените думи на тая книга ако някой прибави нещо към тях, нему Бог ще наложи поразите, за които е писано в тая книга и ако някой отнеме нещо от думите на книгата на това пророчество, Бог ще отнеме дела му от книгата на живота и от светия град и от написаното в тая книга. \" (Откровение, 22:18) За останалите изопачавания, фалшификации, \"преработки\", допълнения и \"подобрени преводи\", които си позволяват сектите спрямо текста на Свещенното писание даже няма смисъл да се говори.


от: Русе
публикувано: 14.01.2010 16:19:36 часа

Всички говорят за православна вяра,но забравят най-важното,че Исус Христос не беше от никоя деноминация,още по-малко православен. Вярата е една както и Бог е един. И библията,която четем е приета в цял свят. Затова я наричат книга на книгите. Тя не е православна,католическа или протестанска,а тя е писаното Божие слово. Тя съдържа 66 книги,които са приети от целия свят и ако прочетете края на Библията там пише,че ако някой прибави нещо или отнеме от тази книга Бог ще отнеме от вечния му дял. Така че Бог е преди всяка религия. Християнството е начин на живот. То не е даденост и не зависи от това в коя държава си роден. Православен означава -правилно да славим Господа. А с живота си много българи не го правят. Защо тогава казват,че са православни?Ние сме езическа нация. Когато цял свят празнува най-светлия християнски празник Рождество Христово ние в православна България празнуваме заколението на прасето. За какво християнство си говорим тогава??


от: Златомир
публикувано: 09.07.2008 23:00:07 часа

Относно Иванка. Нека се запознаем с традицията,от която идват яйцата и козунака. Явно не е християнска. После,нека да не говорим за православие,евангелизъм или католизъм. Нека говорим за християнство. Какво е християнство. Просто-вяра в Исус Христос и Библията като Божието слово,а не вяра в църквата,доктрините,съборите общите вяри и т. н. . Аз съм философ,по настоящем посещавам евангелска църква. Бях православен. Там аз не усетих никакъв Бог,никакво единство,никаква любов,никакво удовлетворение,никаква надежда. Не църквата или пастова или митрополита или който и да е било е нещо,а Този,от кпйто идва всичко-Исус Христос. Той е. Църквата не спасява,пастира също,митрополита също,общата вяра също,яденето и неяденето на яйца и кекс също. Само вярата в Христос Исус,който е Господ. След като Го приех като такъв Той преобрази живота ми. И това е истина. Думите,които казвам са истинни и не лъжа. Исус ми показа какво е лубов,истинска такава. Изведе ме от унинието,депресията,безмисления живот,болката,болеста,неуспеха и т. н. Не пастира го направи,както го наричат някои-гуру. Това е поради никакво знание за библейските текстове и Бога. Който повярва истински и се обърне от нечестивите си пътища Бог ще оправи всичко. Бог не е гуру. Бог е ЛЮБОВ. Той желае да помогне на хората и те да повярват в Христа,за да се спасят. Ако си православен-добре. Но познал ли си любовта на Бог,видял ли си Неговата слава в живота ти,или живееш един посредствен живот. Чел ли си Бибилията изобщо някога като православен. Знаеш ли нещо за БОГ. Свещеника казвал ли ти е някога колко те обича Бог и колко неща мойе Той да направи за теб или само ти пее някакви песни кадето не разбираш нищо и всичко е ритуал. Човече БОг ти дава всичко. Иди. Потърси. Намери . Разбери какво има за теб. Остани православен щом искаш,но живей по Божиите закони:Да възлюбиш Бога от цялото си сърце и Ближния като себе си. А да любиш Бога означава да пазиш заповедите му,които е постановил в БИБЛИЯТА. Недей да живееш в лъжа. Отвори сърцето си за любовта на БОГА и за неговата прошка. Само тогава ще може да обичаш истински даже тези,които те мразят. Бог наистина ще промени живота ти. Той каза:Който дойде при мене никак няма да го изпъдя.


от: Иванка
публикувано: 20.05.2008 00:46:43 часа

Страшно съм огорчена от приказките на по-горе писателстващите. Православна християнка съм и теоложка. Яйцата и козунаците са нещо грешно в представите на сектантите,не и на протестантите, защото лутерова Германия също похапва яйца и козунаци на този ден. Не беше ли казано,брате Незнамкойсиотредколегиятанасайта,в същата Библия,която се хвалиш,че четеш:\"Който яде,да не презира оногова,който не ядеи който не яде,да не осъжда оногова,който яде,ПОНЕЖЕ БОГ ГО Е ПРИЕЛ. Кой си ти,който съдиш чуждия слуга. Пред своя Господар стои той или пада. И ще бъде изправен, защото Бог е мощен да го изправи. \" Послание на свети апостол Павел до Римляните 14:3,4. Типично за сектантите е да имат своe тълкувание на даден текст от своя Библия,за да подкрепят измислиците си с уж слово Божие. А Православието се стреми да СЪХРАНИ първоначалната чистота на религиозното чувство,цялостната обърнатост на съзнанието към Бога,идеята,че Неговото царство е истинското средоточие на човешките мисли и дела. То издига като основен принцип на църковния живот съборността/мисля,че тази дума не се нуждае от поясняване/Спасението в светлината на съборността е не индивидуален,а съвместен акт,осъществяван чрез общия подвиг на вярата,силата и любовта. Какво знаеш ти,брате,за православието?!Нищо по-различно от това,което си чувал от проповедите на твоите гурута. Най-голямото желание на православните християни е ВРЪЩАНЕТО на всички неправославни в единството на църквата!Православният идеал е \"единство в различието,а не еднаквост, хармония в свободата,а не абсорбиране. \" Не може да съществува общение в тайнствата,преди да бъде постигато единство във вярата. Може да ти прозвучи нереално/но това е само поради факта,че вашите учители ви държат умишлено в неведение/,но вече може да се говори за православна традиция в страни като Съединените щати и Япония. Понастоящем православни мисии има в Уганда, Кения,Мадагаскар,Южна Африка,Южна Корея,Индонезия и др. Е,приятел, какво ще кажеш?! Още ли ще откриваш света и ще се чувстваш горд от това старо откритие?!Приемам въпроси и отговори на адрес:vania_49@abv. bg


от: edi
публикувано: 26.04.2008 11:24:28 часа

Алтернативата е тази, която е описана в Библията, която четеш. Там има само една вяра и едно единство. Ти участваш в едно от хилядите \"единства\" на съвременната вяра. Алтернативата е всички да напуснат малките си или големи религиозни партии и за започнат най-накрая да вярват на писаното слово. Къде има протестанти в Библията е въпроса? Отговора е повече от явен: няма. Затова всеки, който се нарича с друго име освен ученик на Исус Христос трябва да се покае. Той съдейства за разделението на Тялото на Христос, а това според писанията е грях. Ако обичаш Бога няма да съдействаш за разделенията. Вярата е описана в Библията и е описано как са живяли древните. А те пък имали примера на пратениците на Агнето. Исус никъде не основол никаква организация и не защото не му стигал ума за това, нали? Прави като него и ще живееш.


от: Пич
публикувано: 24.04.2008 17:03:06 часа

Вярата по принцип има пророци и т. н. , иначе нямаше да е християнска вяра, но това не е нещо във властта на държавата.


от: Super dude
публикувано: 24.04.2008 17:02:04 часа

Интересно ми е за какво единство на вярата говори тоя Еди, като в САЩ например протестанството си е официална вяра. Просто аман от неуки хора, а каква алтернатива дава?


от: edi
публикувано: 24.04.2008 14:45:46 часа

ПРотестантите имате интересен манталитет. Думата секта има две значения, като едното е група, отделена от официалната църква. Отделно от това, колкото протестанти, толкова и организации. Питам ви тогава това не е ли сектански подход към вярата? Древните имали единна вяра и вършели нещата в единодушие. Тоест, вие реално сте си секти, но не като мормоните. Вие сте си секти понеже така искате. Имате си гуру на сектата и учение, даже и пророци понякога. Ако искате да не ви наричат секти просто спрете да бъдете такива. Православието също е секта от 5-8 век. Католиците и те. Вярата е една и никой протестант или православен няма запазени права над нея. Има само едно Божие слово. Разбирам, че за мнозина от вас това, което казвам е неприемливо. Нито вие, нито водачите ви знаят как да се върнете в единството на вярата. Водачите ви ви заблудиха и на вас това ви харесва. Горко ви. Но се върнете във единството и в истината и ще живеете. Това са истински Божии думи, казани от Святия Дух.


от: Ivanova
публикувано: 24.04.2008 12:52:16 часа

Чета писмото и не вярвам на очите си. Как е възможно да се издигне в култ Исус Христос,като Той е самият Господ Бог и няма нищо общо с окултното, защото Той е Първият и Последният. Невежи фарисеи и книжници седнете най-накрая и прочетете Библията, която и ние и вие четем, но вие отказвате да приемете истината да не би да се обърнете и да ви се простят греховете и да въдете изцелени. Истина е,че живеем в последните времена и такива като вас ще се преумножават, но това значи,че и Божията благодат ще се преумножи. Желая весело посрещане на най-християнският празник на всички истински Християни.


от: Йордан
публикувано: 24.04.2008 10:54:01 часа

Сега прочетох информацията за случилото се и в Пловдив ! Е търпете хора пишете писма и се надяваите ! Явно че и в Бургас и в Пловдив и можеби и в други големи градове започва кампания за отвличане на вниманието на обществото от корупционите скандали . Кто започнат пак да стряскат народа със сектите ! Е уважаеми господа това е вече изтъркан номер но пък върши работа !


от: Йордан
публикувано: 24.04.2008 10:37:45 часа

Спомням си уважаема Валерия и всички които мислите като нея ,за Апостол Павел че когато ставаше въпрос не за неговото лично унижение а за Христовото учение което бе проповядвал , Той не се поколеба да се позове на своите права като Римски гражданин а ги използва за да получи публично извинение от самозабравилите се управници и то не от наранено его или страх а за да защити пред обществото публично Християнската вяра . Ако търпим да ни хулят публично и си мълчим това е просто неверие и страх . Тази съвети на смирение и търпение в някои случаи са вредни !


от: Валерия
публикувано: 24.04.2008 09:39:42 часа

Аз също прочетох смешната статия на поредните смешници. Невежеството се шири в нашата мила родина безпрепятствено. А пък този брат Йордан милия за гражданско неподчинени говори. Да си спомняш, Йордане нашия Господ Исус Христос да си имаше работа с властите на този свят. Та ние не сме от този свят и както се знае ще бъдем гонени, но най смешното в това писмо беше, че християните се покланят/протестантите/ на култа към Исус Христос. Интересно на св. Георги или или на св. Никола или да почитаме баба марта/за която по телевизията казаха че означава баба смърт. Но нашия Господ отдавна е победил смъртта и ние заслужено му се кланяме. А ако съществува проблем ще го разрешим с молитва към единствения, който може да го разреши - Исус. Няма повод за тревога все още дявола опипва почвата. Но ще дойде време за истинското гонение и тогава не трябва да се тревожим, а да се радваме, защото пришествието ще е приближило. А сега нека да се радваме защото е светъл празник - възкресението и да се надяваме да бъдем възкресени в последния ден.


от: Boncho
публикувано: 24.04.2008 08:28:13 часа

Ето за такова управление и протестантите гласуваха и от вашите данъци агитаторите получават заплати. Докато се карате помежду си ви скроиха шапката. Сега иди и доказвай, че нямаш сестра. . .


от: Николай
публикувано: 23.04.2008 22:52:23 часа

Много е странно да се казва, че това, което е Православие, е истинската вяра. Всеки непредубеден човек би се замислил дали една църква, която претендира да е Христова, иска с държавен закон да е утвърдена в България. Ако някой може да открие подобно нещо в Божието слово, значи тогава и искането на Православната църква е правилно. Ако не - значи тя има само големи претенции. По-добре би било да обърне внимание на това, което проповядва, защото ученията й почти не се различават от езичеството. Въпреки че Бог е забранил поклоненията пред образи, тя прави точно това. Има и ред други неща, които нарушава, като поклонения пред мъртви, кръщаване на бебета и така нататък. Та нека най-напред да оправи себе си, а след това да решава кое е секта. Защото излиза, че се повтаря приказката за крадеца. . .


от: савов
публикувано: 23.04.2008 19:30:32 часа

Като христиани трябва да направим брошура обясняваща какво е секта и какво не е,също и в какво вярва ме. примерно 3,4 милиона броики и да ги раздадем на хората. истината ще ни (ги) направи свободни


от: Йордан
публикувано: 23.04.2008 18:58:05 часа

Това много ми напомня на времето 1991и 1992 г. И ми прилича на поредния опит да се хвърлят Християните на лъвовете за забавление на тълпите , че политиците спокоино да си въртят далаверите . А за Православната ни църква то е ясно че от завист хулят истинските Християни , като фарисеите нашият Господ Исус Христос. Това е поредното безумие в тази безумна държава ! Нетрябва това да се търпи ,призовавам всички Протестанти към гражданско неподчинение и активни протести да излезем на улиците и да защитим вярата и правата си а не да си цъкаме в интер нета и да се ваикаме страхливи и уплашени ! Ако си позвуляват да правят това в град където има протестанти от 100 години какво ще стане с другите градове ? Аз самият съм се кръстил на 16 години в Православната църква !


от: мария
публикувано: 23.04.2008 17:37:04 часа

Прочетох писмото , с което въпросната дирекция се обръща към директорите на училища в Бургас. Моето мнение , че това си е чиста манипулация , без да има конкретни и ясно посочени доказателства за \"опасните секти \" и техните действия. Ясно е , че всичко , което е извън общоприетата религия се счита за секта, т. е различно и следователно опасно. По същата логика , католиците , съботяните , мюсюлманите също са заплаха . Те също си имат начин да разпространяват своя литератула както и да споделят вярванията си. Това , че определена деноминация е приела заръката на Исус Христос да се благовестява Добрата новина за Божието царство сред всички народи и езици едва ли е заплаха за хората. Да учиш децата си на християнските цености , като им четеш от Библията , като божие слово , едва ли е заплаха за тях. Заплаха представляват неверните твърдения във въпросното писмо. Откровените лъжи написани от представител на държавата , говорят или за недобро познаване на вярванията на цитираните деноминации или целенасочено пдвеждане на хората с цел облагодетелствуване в полца на православната църква. Христос е казал- По плодовете им ще ги познаете!И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   СЪБИТИЯ
Равнопоставеност и единство между евангелските деноминации в ОЕЦ
Бракът на фокус
Българското участие на конгреса Mission-Net в Ерфурт
Милосърдие на улицата – топла супа и парче хляб за бедните
Молитвена седмица за България – 9–15 януари
Проф. д-р Дечко Свиленов: България е на първо място в света по разпространение на християнска литература
Рождествен концерт 2011 г.
10 години „Нова вълна”
Дипломиране на випуск 2011 на ВЕБИ
Глобална лидерска конференция 2011 (Willow Creek)
„Християнското свидетелство и сблъсъкът на идеологии”
Австралийският пример на служение у нас
Операция „Жълти стотинки” в подкрепа на „Надежда за малките”
Двадесет години църква „Блага вест”
Ново християнско интернет радио у нас


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават