E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Събота, 20.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Да спасим брачната институция в България


ЕВ, 14.04.2008

<font color=red>Да спасим брачната институция в България</font> Интервю на Габриела Николова
Със Стоян Георгиев и Мария Тодорова,
Асоциация „Общество и ценности”


Защо въстанахте така решително срещу тези промени в Семейния кодекс?


Стоян Георгиев: Нямаше граждански дебат по отношение на промените в новия Семеен кодекс – това е основното нещо, заради което въставаме. Два дни преди събитието в мазето на едно училище беше залепен лист А4. Никой не знаеше какво ще се случва. Ние разбрахме съвсем случайно и изпратихме наш човек. Присъстваха 10 души, основно представители на НДСВ. Това в никакъв случай не може да се нарече граждански дебат. За нас е крайно унизително да се взимат лобиски решения, без да бъде въвлечено гражданското общество и без да има професионална дискусия по въпроса.


Вашата основна цел е да въвлечете обществото в дебата, за да се види дали това е преобладаващото мнение, което се изказва по медиите – че съвместното съжителство в България вече е факт и ние трябва да го догоним чрез законите.


Мария Тодорова: За мен като професионалист един законопроект трябва да бъде подготвен в много аспекти, а не само да се гласува от депутатите в Народното събрание. Преди това трябва да има предхождаща професионална задълбочена дискусия и анализ на фактите и обстоятелствата, както и да се предвидят последиците след гласуването на дадена норма.


Имате ли обществена подкрепа? Какви са настроенията?


Стоян Георгиев: На този етап сме доволни от това, което се случва. Дори не очаквахме толкова сериозен отклик. През последните две седмици ни се обадиха много журналисти от водещи медии. Най-малкото ни се даде възможност да кажем какво мислим. Въпросът е как ще продължат нещата и дали хора от Парламента ще се въвлекат в тази дискусия. Ние желаем да проведем подобна дискусия, но искаме да направим и легитимен дебат по промените в Семейния кодекс. Този според нас беше нелигитимен.


Ние сме православна християнска страна. Имате ли подкрепа от църквите в България?


Стоян Георгиев: Да, имаме подкрепа, но не от Синода, а от редови православни християни, от представители на Католическата църква. Най-голямата ни подкрепа е от протестантските общности и от обикновени граждани. Смятаме, че трябва да имаме официално становище от страна на Българската православна църква. Бракът е едно от седемте й тайнства, така че подобно мълчание от нейна страна е странно.


Какви са вашите опасения при въвеждането на този проектозакон?


Мария Тодорова: Посланието е притеснителното за нас, защото законът формира обществените мисли, настроения и нагласи. Тези промени уронват институцията на брака, която е обществено признатата, допустимата и възприетата форма на съжителство между мъж и жена. Според предвижданията, които се дискутират в медиите, ще се въведе административен режим за записване на фактически съжителстваща двойка –мъж и жена. Двойката ще се регистрира със заявление в кметството, което за мен е малко странно, при положение че, ако едно лице не иска да сключи брак пред лицето по гражданско състояние, кое ще го мотивира да положи подписа си на заявление в кметството?


Може би тук има психологически проблем. Отивайки се в общината, човек си мисли, че свършва някаква процедура, докато слагането на един подпис в брачно свидетелство за хората вероятно носи друго послание. Сигурно от това се плашат.


Мария Тодорова: Мотивите да се приеме и да се търси законово решение е да бъдат защитени правата на децата и най-вече произходът им от бащата. Това според мен е несъстоятелен юридически аргумент на фона на сега действащото законодателство, където и в регламентите на Семейния кодекс е предвидена възможността, ако бащата не е в брак с майката, това да бъде заявено с една декларация и той да признае детето. Ако родителят е добросъвестен, ще направи това.


Друг аргумент е, че живеем в модерно общество. Според различни статистики много от младите хора живеят на семейни начала.


Стоян Георгиев: Аз смея да твърдя, че всички сме изложени на невероятна пропаганда заради това, че фактическото съжителство е станало предпочитана структура в България. Това не е така, въпреки че процесът на фактическото съжителство е започнал през 70-те години на миналия вече век и днес продължава да расте. В идеята на комунизма като идеология е заложено дискредитирането на семейната институция. За мен това е пълен парадокс, понеже в комунистическото общество имахме закони, които защитаваха брачната институция.


Това, което казахте, е странно, тъй като възрастното поколение би казало, че не е вярно.


Стоян Георгиев: Крайни комунистически идеолози (като Енгелс) казваха, че семейството ще изчезне и ще стане собственост на държавата. Последните статистики в България твърдят, че младите хора в крайна сметка предпочитат брака. Единственото, което се случва, е, че той се отлага за по-късно. Седемдесет на сто от съвместните съжителства се преобразуват в бракове. Където и да погледнете – в САЩ и в Европа, сега състоянието на брачната институция е сериозно. В момента се води диспут, че семейството е дискредитирано за период от 20 години. Затова там има обратна тенденция, след като са видели, че в крайна сметка това не е донесло ползи за обществото. Европа е потънала в демографска зима, имаме лоши демографски показатели. Затова се води обратен дебат – как можем да защитим семейната институция.


 Ако този закон се приеме, какво ще се случи?


Мария Тодорова: Трябва да се разяснява на хората, какво е бракът и какво е фактическото съжителство на ниво ангажимент, на ниво отговорност, на ниво разбиране накъде поемат в живота си. Това ще е работа на семейни консултанти, терапевти.


Вашата асоциация работи точно в тази посока.


Стоян Георгиев: Да, на първо място ние сме гражданско движение. Смятаме, че водещата ни роля е да разберат хората ползите от брака, да разберат стойността на брачната институция и оттам нататък да направят избора си. Ще продължаваме да подаваме сигнали към правителството, ще се опитваме да променим нещата, ще работим на международно ниво, за да можем да осъществим натиск върху правителството и то да вземе адекватно решение.


Не ви ли обвиняват в прекален консерватизъм, че ограничавате избора на младите хора?


Мария Тодорова: Всеки има право да реши да приеме или не дадено нещо. Личният избор си остава. Ние не казваме, че няма фактически съжителстващи хора – те са факт, но фокусът ни е насочен към причините, поради които това се случва. Ако държавата е загрижена за бъдещето на семейството в България, трябва да работи за предотвратяването на причините, довеждащи до разруха на брака, а не просто да каже: „Такива са обществените взаимоотношения, дайте да ги запишем в закона!” Не може законът просто да оповестява обществените взаимоотношения. Нужно е да има стимулираща санкционна функция, която да се изразява в норми, които да бъдат удовлетворяващи и насочващи вниманието на хората към по-добрия избор, който да направят. В медиите се дискутира, че сред съжителстващите мъж и жена всеки започва да си търси правата; започват да се надигат и хората, живеещи на хомосексуални начала, които имат други проблеми. Да, в нашето общество те са факт и не можем да кажем, че ги няма, но моралната оценка – дали това е негативно, или позитивно явление – остава на съвестта на всеки един. Не може по-малкият процент да диктува върху болшинството обществените нагласи и законовите промени. Бъдещето на една нация се гради на семействата, а не на структурите, учрежденията, икономиката.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Ангел Станчев
публикувано: 17.04.2010 01:38:55 часа

За съжаление е твърде късно така че кой каквото може да направи за своето семейство ще е възможното спасение. Медиите са продадени и как ще спрете на пример Биг Брадър фемили. Разрешаването на гей парадите с цел политически дивиденти общественото мнение не можа да спре. Разбира се че когато точно тия управляващи от които зависи като нямат семейства и външния натиск на вече морално разложените общества на какво спасение може да се надява младото поколение. Наистина \"узаконяването на незаконност е престъпление\" но нали ние самите избираме престъпниците и те под знамето на вносната демократщината вършат безнаказано престъпленията си.


от: Георги Симеонов
публикувано: 16.08.2008 17:34:42 часа

Моралното разложение е начало на гибелта на всяка държава , та дури това да е съвреенна българия и европейския съюз. Има общовалидни духовни закони, които когато ги нарушаваме , жънем последствията. Всеки народ се състои от отделни семейства. Ако семейството е здраво , то и народа е здрав и силен. Световния тероризъм ще ни победи не с силата на оръжието. Ние сами ще си клекнем. Нима семейства и деца живеещи в несигурност ще действат с увереност в живота . Нима хомосексуалисти ще и хомосексуални двойки и децата им ще са хората на които ще се облягаме утре. Боже упази ни . Днешните управници не мислят за нищо друго освен как да си озаконят мръсните си дупета и развратения живот.


от: Иванка
публикувано: 19.05.2008 22:20:33 часа

Белезите на последните времена са дадени от Иисус Христос. Той казва:\"понеже беззаконието ще се умножи,у мнозина ще изстине любовта. \"Мт. 24:12 А в малко по-горните стихове казва:\"Внимавайте,не се смушавайте,понеже всичко това трябва да стане\" Мт. 24:6 Е,наясно ли сме вече?Беззаконието толкова се е умножило,че любовта съвсем е на изчезване,тогава разбира се,че ще има такива проектозакони и закони. Това трябва да стане!!!Как иначе ще се изпълни Божието слово?!А тези, които са вярвящи и религиозни,които са въцърковени,те ще си спазват тайнството \"брак\", защото знаят- другото е блудство и прелюбодейство, а за тях няма място при Бога. В стока го превръщат атеистите от бившата партия БКП,безбожниците депутати,нароили се след преврата през декември 1989,а те всичките са такива!ДО ЕДИН!БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ!!!Само трябва да се молим,Бог да е милостив и към тях и към нас, потърпевшите от техните скудоумни закончета!Но \"дерзайте,Аз победих света\", казва възкръсналият Иисус!Дръжте се \"о вечния живот\",пазете \"заповедта чиста, безукорна, дори до явяването на Господа нашего Иисуса Христа\",стойте \"в Божия дом, който е църква на живия Бог,стълби и крепило на истината\" Първо послание на свети апостол Павел до Тимотея


от: Владимир Минев
публикувано: 13.05.2008 13:22:11 часа

За мен това, с което се е захванал Стоян и екипа му е добро и достойно начинание. Това е добра и почтена кауза, но и трудна битка. Браво, Стояне, Господ да уякчи сърцата на всички ви ! Не се бойте от човеци, но довършете работата до край! Имам само една мааалка забележка. . . Стояне, вие сте преди всичко Христова, а не гражданска организация- прокламирайте го, не търсете приемливата формула и вид за обществото и неговата ограничена философия! Да, разбирам че го правите от целесъобразност, но не се срамувайте да се нарачете Христови, братя! Господ да бъде с вас!


от: Мария
публикувано: 17.04.2008 10:11:32 часа

Дори да да одобрим греха си със закон - той /греха/ няма да стане по-малко грях. Усещането за срам, който тези хора носят дълбоко в себе си няма да бъде заличен с одобряващ избора им закон. Ще се получи като да покриеш /опаковаш/нечистотия с лъскав целофан - по някое време пак ще замирише.


от: Веселина Георгиева
публикувано: 16.04.2008 12:41:46 часа

Бракът е благословен от Бог. Брачната институция трябва да бъде спасена.


от: инж.Таша Малешкова
публикувано: 15.04.2008 13:06:13 часа

За мен Бракът е прекрасен , божествен съюз между мъжът и жената. Нека не го превръщаме в стока ,за продан. Грехота е!


от: Петя Йорданова
публикувано: 15.04.2008 11:58:19 часа

Твърдо заставам зад идеята да се спаси брачната институция в България.


от: Теомира- Десислава Петкова
публикувано: 15.04.2008 10:19:29 часа

Бракът е Тайнство! Бракът е свещен съюз между мъж и жена, скрепен от законите на човешкото и божественото право. Фактическото съжителство, или т. нар. конкубинат е незаконно съжителство между мъж и жена. Узаконяването на незаконност е престъпление. Брачният договор е свързан с облигационното право и поради това не бива да се нарича брачен. Нека страните сключват договори помежду си, но да не ги наричат брачни договори, за да не се светотатства със свещенността на тайнството брак. Ще победи ли бракът - сделка бракът - тайнство в православна България, която даде на цивилизацията вечния Кирило- Методиев Ренесанс и на \"вси словени книги да четат\"?И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават