E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Вторник, 23.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Ренесансът и Библията


Д-р теол. Доний К. Донев, 10.01.2008Ако до средата на 9. век преписите на Библията и тяхното разпространение са резултат от един дълъг, труден и ограничен с оглед на хора и ресурси процес, то с влизането в новия милениум разпространението на Библията, а по-късно и нейното тиражирано печатане навлизат в едно ново ниво на развитие. Няколко са важните фактори в този процес.


На първо място, нововъведената от Гутенберг печатна преса дава възможност на нови преводи да бъдат размножавани и разпространявани значително по-лесно и по-бързо от старовременните ръкописи. Това дава възможност и за нов прочит на Библията, за навременна критика на новите преводи и за предотвратяване на сериозни грешки в превода.


На второ място, това от своя страна мотивира богослови и лингвисти към един нов, значително по-сериозен и критичен метод на превеждане на Свещеното писание. Направени са революционни проучвания в областта на старогръцкия Нов завет. Така се появяват ръкописи и текстове, които са били скрити за повечето преводачи и библейски изследователи в продължение на стотици години. Публикувани са научни дискусии и изследователски решения, които стават основа за по-нататъшна работа в областта на библейския превод.


И не на последно място, самата възможност за разпространение на текста на Библията култивира реформационната идея за текст на Библията на говоримия език, който да достига широките маси. Сама по себе си тази идея става основа на едно ново движение във и извън средновековната църква, която променя методологията на богословие, неговото доктринално възприятие и литургическо практикуване.


Следният кратък обзор се стреми да предаде основните моменти в развитието на библейския превод за този период в хронологичен ред.


390 г. – Йероним превежда Библията на латински.


5.–6. век – пристигналите в Британия немски говорещи преселници въвеждат нов саксонски диалект, който започва да се употребява като стандартен староанглийски език.


7. век – джаройският монах Биди разказва за Хердсман Кейдмън, който пее истории от Библията на английски език.


640–735 г. – Алдхейм започва превод на Библията на английски от латинската Вулгата.


995 г. – завършен е англосаксонски превод на Новия завет.


1384 г. – Джон Уиклиф завършва първия цялостен английски превод на Библията в ръкописен вид.


1408 г. – Оксфордският синод прави серия от неуспешни опити да унищожи превода на Уиклиф.


1455 г. – Гутенберг завършва работата си по печатната преса и отпечатва латинска версия на Библията.


1516 г. – Еразъм Ротердамски публикува гръцко-латински паралел на Новия завет.


1517 г. – поставено е начало на Реформацията.


1522 г. – Мартин Лутер отпечатва нов немски превод на Новия завет.


1525 г. – Уилям Тиндейл завършва работата си по нов английски превод на Новия завет от латинската Вулгата и гръцкия текст на Еразъм.


1536 г. – Уилям Тиндейл е екзекутиран.


1535 г. – Майлс Ковърдейл, ученик на Тиндейл, отпечатва цялата Библия (заедно с Апокрифа) на английски език.


1537 г. – Библията Матюс е отпечатана на базата на преводите на Тиндейл и Ковърдейл и разпространена от Хенри VIII с помощта на архиепископ Крамър и Томас Кромуел.


1539 г. – издадена е Великата Библия като официално издание на Библията на английски за публично ползване.


1546 г. – свикан е съборът в Трент, който продължава 27 години.


1553 г. – публикувани са Четиридесет и двете клаузи, вероучението на Англиканската църква, валидно до днес.


1560 г. – отпечатана е женевската Библия – първият цялостен превод на Библията, направен от гръцки и еврейски, изготвен от Уилям Уитингтън, роднина на Джон Калвин.


1568 г. – издадена е Епископската Библия.


1609 г. – излиза от печат Библията Реймс–Дуей.


1611 г. – шотландският крал Яков IV става крал Яков I на Англия (1603 г.) и поръчва издаването на официална английска версия на Библията.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Ончо
публикувано: 18.04.2008 01:15:00 часа

хаха, точно Кирил и Методи са били българи, може да се поинтересувате от ранни исторически извори. Първите епископати са били създадени точно от трако-илирийци, демек българи. . . За сведения Д-р Ганчо Ценов. .


от: четящ от начало
публикувано: 12.02.2008 17:11:31 часа

БОГОИЗБРНИЯТ е абсолютно прав. Aко следите поредицата отначало човекът писа ПЪРВО за славянските преводи ПРЕДИ да се занимае с западните. Но кой от вас може да покаже ролята на превода на Кирил и Методи в Ренесанса на западна Европа? НИКОЙ. Митко, пиле, ти имаш ли хабер за разликата между старобългарски и славянски, бе чадо?


от: Bogoizbrania
публикувано: 09.02.2008 19:54:15 часа

Мислех да не пиша но го правя от солидарност с Дони, за подкрепа на полуграмотните критики, тук има кратка хронология на древните преводи в западна Европа. Българските са разгледани другаде. Това че има претенции да са тук е повече от злепоставящо авторите на коментарите. Който просто са научили малко казионна пропаганда и повтарят фрази за простолюдието. Кирил и Методий нито са българи нито са били в България, от малкото и съмнителни сведения за тях е ясно че са проповядвали Евангелието на много народи, като стигат до Рим където според описанието носят мощите на Климент римски, което в последствие се оказва че не е така, може би нарочно. Знае се че са защитавали слвянския език в богуслужението и то на католическата църква и то не в България.


от: Димитър Димитров
публикувано: 26.01.2008 23:06:23 часа

Подкрепям deds! Надявам се Донев да поправи ужасния си пропуск, който и аз бих нарекъл потресаващо невежество! Та нали въвеждането на църковно-славянския, т. е. старобългарския език като богослужебен и преводът на библейски текстове на него е революция за времето си! И то революция, положила основите на Ренесанса и реформацията по един много дълбок начин! Можем само да се гордеем с този факт, макар и да виждаме недостатъците на православието! Защото все пак преди всичко сме християни, а не секта - евангелисти!


от: deds
публикувано: 21.01.2008 22:54:12 часа

Как може, Донев, да пишете за всевъзможни преводи на други езици и да не споменете БЪЛГАРСКИЯ, който е един от най-старите в Европа!!! Нашата азбука е създадена от КИРИЛ, за да бъде преведена Библията на български!!! Невежеството Ви е зашеметяващо и позорно за християнин-българин. deds


от: Emil
публикувано: 18.01.2008 19:18:53 часа

хора пишете на кирилица !!!


от: kol
публикувано: 11.01.2008 20:57:22 часа

Да, много ще е интересно. Да пращате папараци да снимат. И видео да правят. То те някои сами си качват тук и там излагациите за да ги гледаме, ама ако може още. Тези които така или иначе вече не ходят на църква да се чувстат възмездени. Да се кефят, че и онез са пълна скръб. Важното е някой да е изгонен, заклеймен и ето тогава идва справедливостта. . .


от: DOVE
публикувано: 11.01.2008 19:50:44 часа

dONEV propeskash 4e renesansa e zapo4vaneto na otri4ane na mnogo falshivi doktrini koito niakoi carkvi i do dnes oba4e podarjat. sasto vie ot EV ne znaete li kvo stava po sveta bre?! Oral Roberts University (tam e u4il Plamen Colov na NOvo Pokolenie) edin ot nai nisko klasnite universiteti no emblema na petdesiatnite i harizmaticite e po4ti pred zatvariane. Prezidentat mu har4il universitetski pari i jena mu nezadovolena o4evidno prastala textove na mom4eta teenageri se pishe. sto ne diskutirate takiva raboti. ili vrednite nesta napraveni ot Pavel Ignatov 4ieto proteje avtora na gornata statia e ili pone beshe? ami otgovorat e 4e ste vi izritat ot carkvite si ako im izkarvate kirlivite rizi i ste vi se spre kran4eto ot 4ujbina kato niamate podkrepa v carkviteИ з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ЗА БИБЛИЯТА
Нов дословен превод на Новия завет
Обещаната земя
„И Словото стана плът”
Берия
Църквата в Коринт
Църквата в Рим
Църквата в Солун
Галатия
Човешкият пример за съзнание Христово
За портите
Кеносис – примерът на Христос
Човешкото управление
За благовестието
Времето на съвестта
Основаване на църквата във Филипи


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават