E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Петък, 19.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Богословието е въпрос на призвание


ЕВ, 04.01.2008

<font color=red>Богословието е въпрос на призвание</font> Разговор с декана на
Обединения богословски факултет
д-р Чавдар Хаджиев


Вие сте ново лице за ОБФ. Вашето присъствие означава ли ново начало, или е продължаване на вече започнатото?


– Възможността да работя за ОБФ е голяма чест за мен, тъй като факултетът, който е приемник на БА „Логос”, е едно от най-сериозните и уважавани евангелски богословски училища в България. Това е традиция, с която ние трябва да се гордеем и да продължим. От друга страна, новото време и предизвикателствата, които то поставя пред църквата, неизбежно изискват промени и нови идеи. Две неща са от особена важност за мен. На първо място е начинът, по който благовестието се съотнася към съвременната култура и общество. За да достигне благовестието до нашите съвременници, то трябва да бъде изразено по ясен и разбираем за тях начин, който да ползва категориите и понятията, с които те са свикнали да боравят. Това предизвикателство е съпътствало църквата през цялата й история и всяко ново поколение от вярващи трябва да се изправи пред него, за да може да изпълни ефективно призванието на Христос. На второ място е връзката между богословските знания и практиката. За съжаление понякога натрупването на по-задълбочено богословско разбиране води до сухи, теоретични, откъснати от живота идеи и интереси. Моето желание е промените, които неминуемо ще настъпят, да адресират по някакъв начин тези проблеми, така че образованието, което предлагаме, да помага на нашите студенти да виждат по-ясно връзката между истината в Христос, от една страна, и своя живот и съвремие – от друга.


Наскоро защитихте докторска дисертация в Оксфордския университет. С какво ще допринесе това за развитието на ОБФ?


– Качественото образование зависи до голяма степен от квалификацията на преподавателите в дадено учебно заведение. Човек не може да даде на другите това, което няма. Аз винаги съм се старал да съчетавам стремежа към академично развитие с практическото служение, което имам като пастор в моята църква. Работата върху докторската дисертация, както и контактът с моите колеги и преподаватели в Оксфорд ми помогнаха много за задълбочаването на моите познания върху Библията и за развитието на уменията ми да я тълкувам и преподавам.


Вие сте публикували редица разработки в областта на библейските науки. Какъв стимул може да бъде това за други млади богослови от Евангелската църква днес?


– Божието царство не е и не може да бъде индивидуален проект на когото и да било. Това е нещо, за което Бог е призовал цялата църква, всички вярващи. По тази причина аз никога не съм разглеждал моята работа и образование като нещо чисто индивидуално. Аз съм твърдо убеден, че за Евангелската църква в България са необходими не просто отделни богослови и преподаватели, а школа, която да допринесе за развитието и задълбочаването на богословието в страната. Голямата популярност, която някои изкривени учения от време на време придобиват в нашата страна през последните 10–15 години, се дължи отчасти именно на липсата на такава сериозна богословска школа от мислители, които познават добре Библията, църковната история и своето съвремие и могат да отговорят адекватно и авторитетно на подобни предизвикателства. Моята голяма мечта е чрез преподаване, публикации, проповядване, лични контакти и по какъвто и да било начин аз да мога да допринеса за оформянето на подобна богословска школа в България.


Като декан на ОБФ какво е вашето послание към тези, които се обучават в ОБФ, и тези, които ще дойдат в бъдеще?


– Богословието е въпрос на призвание. То не е за онези, които търсят пари, престиж или не знаят какво да правят с живота си. Богословието е за хора, които са се посветили да търсят истината и да служат на Бога. Образованието по богословие може да изисква жертви, но то също така и дава много. То ясно показва смисъла, посоката и стойността на човешкия живот, който е вложен в него от Създателя на вселената.


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Соет
публикувано: 01.09.2008 20:26:09 часа

Последното изречение да се чете -И реформираната църква от която сме днес (ако ти си въобще от някоя църква) е плод на труда на учени богослови а не е откровение на селски и не подготвени говедари! :) в бързината. . .


от: Соет
публикувано: 01.09.2008 20:21:02 часа

Александър ти си за болницата, ти въобще разбираш ли какви ги драскаш тука или просто си губиш времети, че и нашето. От началото на църквата е имало хора които са били учени на Божието Слово и е имало богословски школи. И как ще излезе някой без да се е подготвил? Ти ако не си някой от ония крайните харизматици дето лаят и се смеят \"свято \" по \"църквите\" си пак си е една работа. Иреформираната църква от която сме днес (ако ти си въобще от някоя църква) е плод на труда на учени богослови а не на селски и не е откровение на подготвени говедари!


от: ма
публикувано: 01.09.2008 17:31:45 часа

\"Иисус Христос избра обикновенни трудови хора за апостоли\" НАПРОТИВ!!! По-правилно е да се каже: Иисус Христос ОБУЧИ обикновени трудови хора за апостоли


от: Александър
публикувано: 08.01.2008 13:39:43 часа

Никога не съм твърдял, че призванието е запазено само за неуките. Просто казах, че Бог избира хора от всякакъв произход, защото за Него всички ние сме деца, а един родител не прави разлика между своите деца, независимо от тяхното образование и социален статус. Освен Амос посочих и Даниил, също така и Неемия, Ездра, Исая и др. са били хора от "сой". Но примера с апостол Павел е чудесен - той е бил един високообразован млад юдеин, който напълно съзнателно ( продукт на неговото разбиране породено от съответното образование ) е гонил първите християни. Но когато Бог го призова, той обърна гръб на цялото научено и тръгна да проповядва Божието слово, изхранвайки се като обикновен занаятчия, майстор на шатри. Въобще не съм против високата образованост, аз самия съм вишист, но богловието не е наука. Тя не може да се изучава като математика, механиката и др. подобни дисциплини с само с ума. Разира се, че един викообразован човек по-добре ще може да проповядва, защото Бог влага Словото Си,но То се предава на другите с човешки език. Но когато богословието се превръща в научна дисциплина, а служението в професия, значи нещо не е наред. Просто църквата в днешно време се нуждае от нова реформация. С най-добри чуства и извинение ако съм засегнал някого !


от: rabotnik
публикувано: 08.01.2008 08:36:58 часа

Да, служението е и трябва да бъде призвание! Но интересно защо призванието според теб е запазено за неуките? Защо християнството (вярата в Бога), което е за всички смесваш със служението? Апостол Павел беше един от най-образованите на своето време и него Бог избра да напише голяма част от Новия Завет. Бог не прави грешки и не очаквай всеки говедар да е добър проповедник, само защото не е учил богословие. Съгласен съм, че ако не е призован за проповедник и най-големия буквоед не би бил ефективен.


от: Александър
публикувано: 07.01.2008 20:10:06 часа

Към работник:Това, че не са завършили богословие не означава, че са неуки. А пък ако считаме, че трябва само да се напъване, а не да разчитаме на Светия Дух, Който ще ни каже какво трябва да приказваме в момента, тогава за какво говорим ? Християнството е откровение, а не учебна дисциплина, която се усвоява чрез преподаване. Човек или е призован за пастир, или не е. Ако не е, няма и смисъл да се мъчи да става. Бог дава на който си пожелае; а истинския пастир се изпитва. Добре, познавам пастир, завършил богословие, който два дена си пишеше проповедта и накрая я четеше зад амвона, друг "самоук" проповедник можеше да говори и два часа върху дадена тема от Библията, без въобще да се подготвял. Просто в този момент Бог е вложил Словото Си у него за да Го предаде на другите. Бог избираше всякакви ( избира и сега ) хора. Пророк Даниил произхождаше от знатен ерусалимски род, но пророк Амос беше говедар и получи откровението на полето. Нашия Господ призова обикновените отрудени рибари край Генисаретското езеро за негови апостоли. Църквата няма нужда от книжни богослови, а от живото Божието Слово.


от: rabotnik
публикувано: 07.01.2008 16:02:36 часа

Kum Alexandur: Eto tova sa istinskite pastiri - neuki, no rabotlivi. Ne im trqbva da se napuvat mnogo - 6toto Toj Gospod 6te im dade slovo. A dali sa u4ili za biznes ili i tam po svruhestestven na4in im e dadeno? Mnogo murzel se krie zad podobni tejki dumi. . .


от: Александър
публикувано: 07.01.2008 11:08:26 часа

Ето още един от начините за унищожение на църквата - превръщането на вярата в живия Бог в някаква "научна" дисциплина. Иисус Христос избра обикновенни трудови хора за апостоли, а не юдейските богослови. Продъбжавайте в същия дух - Сатана много се радва на поредния удар срещу църквата. Щом има професия пастор, т. е. човек, който получава заплата за проповядване на благовестието, значи нещо не е наред. Предпочитам пастор изкарващ много пари чрез собствен бизнес, който в неделя проповядва без да се е подготвял предварително за това, защото Божието слово е него, отколкото този взимащ заплата, но чете това, което е писал цели два дена. Но истинската Църква ще пребъде въпреки всичките богослови !И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават