E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Събота, 20.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Семейният кодекс не накърнява Десетте Божи заповеди?!


ЕВ, 21.09.2007

<font color=red>Семейният кодекс не накърнява Десетте Божи заповеди?!</font> Интервю на Габриела Николова
с Надя Антонова и Стоян Георгиев

Надя Антонова е от „Коалиция за България”, депутат от 40-ото народно събрание, от БСП е и е член на комисията по правни въпроси. Юрист, а по професия адвокат.
Стоян Георгиев е от асоциация “Общество и ценности”, брачен консултант. В момента завършва магистратура в СУ „Св. Кл. Охридски”, специалност „Семейна терапия”.


Защо се налагат промени в Семейния кодекс?


Н. А.: Новият Семеен кодекс се очаква да влезе в парламента най-рано през есента. В момента действащият Семеен кодекс е приет през 1985 г. Той не внесе значителни промени в кодекса, действащ от 1968 г. Принципите на семейни отношения, на отношенията между родители и деца и на роднински отношения в настоящия СК са регламентирани преди 40 години. Обществото, в което живеем, много се разви, особено през последните 17–18 години. Свидетели сме на много сериозни социални и икономически промени. При така създадените нови обществени отношения и нова ценностна система, за която се надявам, че се създава, е необходимо да има и правна регламентация. Тази регламентация е нужна, защото в обществото възникват нови проблеми. Възникват такива отношения между хората, които не са намерили своето отражение в писаното право. Ролята на закона е точно такава – когато има проблем, законът да го регламентира.


 


Какво имате предвид под нова ценностна система, след като християнската ценностна система е вечна и непроменима?


<font color=red>Семейният кодекс не накърнява Десетте Божи заповеди?!</font>

Н. А.: Семейният кодекс в никакъв случай не накърнява Десетте Божи заповеди. Фактическото съжителство между мъж и жена е реалност днес и по данни от социалното министерство 48% от двойките живеят без сключен граждански брак. Принципът, който въвежда новият СК, е за закрилата на брака от държавата.


 


Какви са новите неща в проекта за СК?


Н. А.: Запазва се принципът на имуществената общност на съпрузите, но той не е единствен. Въвежда се и принципът на имуществената разделност и се въвежда възможността за сключване на брачен договор. Създава се възможността двамата съпрузи по време на сключване на брака или след това да решат кой от имуществените режими предпочитат. СК въвежда фактическото брачно съжителство между един мъж и една жена, като различава два типа съжителство. Едното е регистрирано фактическо съжителство, а другото е нерегистрирано фактическо съжителство.


 


Каква е разликата между регистрираното брачно съжителство и нерегистрираното брачно съжителство?


Н. А.: Регистрираното брачно съжителство ще се извършва от мъжа и жената, които са решили да живеят заедно, пред кмета на съответното населено място по местожителство на единия от двамата. Ще се вписва в регистрите на населението, ще се знае кой мъж с коя жена живее. Регистрираното брачно съжителство ще подлежи и на прекратяване, като прекратяването му ще се регистрира по заявка на единия от двамата съжителстващи.


 


Защо се въвежда фактическото брачно съжителство?


Н. А.: Въвежда се само в полза на децата. СК разработва закрилата и правата на децата много детайлно и съвременно. Единствената прилика между гражданския брак и брачното съжителство е по отношение произхода на децата. До момента в настоящия СК съществува едно законово предположение, че бащата на детето е съпругът на майката. Това положение се запазва за гражданските бракове, но то се прилага в същата степен и за регистрираните фактически съжителства. Децата имат произход по закон.


 


Ще се отразят ли добре на семейството промените, които предвижда


новият СК?


Ст. Г.: Семейният кодекс трябва да се преразгледа и да се види дали е адекватен днес, или пък се засягат интересите на една двойка. Но това ,което пише в СК, е, че брачната институция е залегнала в основата на семейството. Днес започва да се налага нов модел, наблюдавайки това, че голям процент двойки са съжителстващи без сключен брак. Този нов начин на живот започва да ни кара да се замислим дали не трябва да приравним правата на съжителстващите с правата на брачната институция. Едновременно възниква въпросът, какво всъщност е бракът. Ако сме честни с фактите на социалната наука и какво представляват самите съжителства, ние трябва да признаем, че приравняването на извънбрачното съжителство с брачното е абсурдно.


 


Какво ви прави толкова чувствителен към брачната институция?


С. Г.: За мен бракът на първо място е социална институция. Тя е съществувала преди създаването на която и да било нация и би следвало държавата да защитава преди всичко брака и да има политика, която подкрепя брака като съюз между един мъж и една жена.


 


Новият СК не руши ли брачната институция с това, че улеснява раздялата между съжителстващите мъж и жена?


Н. А.: Новият Семеен кодекс не поощрява фактическото съжителство. СК регламентира едни отношения, които вече са възникнали, и ги регламентира изключително в полза на децата. Целта на СК не е да поощрява необвързаните връзки. Дано любовта е доминираща и постоянна в семействата, но ние сме свидетели на много примери в обратната посока.


 


Във вашата практика забелязвате ли някакви разлики между брачни двойки и такива, които живеят на семейни начала?


С. Г.: Никога няма да забравя един случай, когато една жена се обади и каза, че с мъжа си живеят от 7 години и в момента, в който са се родили децата им, той си тръгнал и я оставил да се справя сама с всичко. Тя беше толкова разтроена от случилото се. Нещо се случва след раждането на децата и това е идващата отговорност. Мъжът разбира, че бракът не е само романтика, а има и отговорности. Мъжете трябва да се научат, че животът е и отговорност. Ще трябва да сменят памперси, да се грижат за съпругата си, да се прибират навреме вкъщи, може би да се виждат по-малко с приятелите си. Поемането на тези отговорности става много по-трудно, когато не си обвързан. Тогава по-лесно е да си вдигнеш багажа и да си отидеш.


Факти около семейния кодекс


През септември в Народното събрание предстои да бъде гласуван проект за нов Семеен кодекс (СК). Все повече хора в България предпочитат да живеят съвместно без брак. Новият Семеен кодекс цели да узакони и регулира тези отношения, което повдига интересни въпроси, например дали се обезсмисля брачната институция.


Действащият днес Семеен кодекс в България е от 1985 г. Вече е изготвен проект за нов Семеен кодекс, който в момента се обсъжда. Проектът предвижда промени в закона относно брака и отношенията между родители и деца.


Новият Семеен кодекс предвижда регистрирано съжителство между партньорите. То ще дава равни законови права на децата като тези в брака.


Според сегашния Семеен кодекс всеки от съпрузите има половината от всичко, придобито по време на брака. Новият Семеен кодекс разрешава на съпрузите да имат собствени парични влогове. Всички придобивки от съпруга по време на брака могат да останат негова лична собственост. Кодексът въвежда и предварителното уреждане на имуществото между партньорите при сключването на брак – т.нар. брачен договор.


Според новия кодекс се запазват двата вида развод – по взаимно съгласие и по исков ред, но липсата на вина на един от съпрузите вече няма да позволява на съда да откаже развода. Отпада и досега задължителният тригодишен срок от сключване на брак, за да бъде допуснат развод.


Относно отношенията родители–деца, децата ще могат да вземат участие при решаване на всички въпроси от техен интерес. Непълнолетното дете ще може да действа самостоятелно чрез дирекция “Социално подпомагане”.


На пръв поглед актуализирането на Семейния кодекс изглежда необходимо. Но дали това е безобиден опит да се подобри законът, или е претекст публично да се насърчава извънбрачното съжителство като по-удобен и лесен вариант, отколкото сключването на брак? Дали това ще възпита стабилна ценностна основа в младото поколение, върху която да гради бъдещето си? И дали така съставеният нов Семеен кодекс ще затвърди основите и авторитета на семейството, или ще ги разклати и постепенно заличи?


 


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Благоев
публикувано: 26.01.2009 16:09:55 часа

Дренска престанете да говорите за религиозните ценности които парализират обществното развитие в 21век за какъв Господ Бог говорите и за какви ценности. Когато едно нещо изисква да бъде уредено законово то се урежда ! Религията е чисто и просто една отживелица , ако искаме да сме добри не ни трябва господ да ни следи !!!


от: krasimira
публикувано: 28.09.2008 02:27:03 часа

iskam da popitam razre6ava li se brak mejdu vtri bratov4edi za vseki slu4ai da se nzae


от: Дренска
публикувано: 25.08.2008 18:20:15 часа

Не те знам и не искам да те знам. . . Аладжова. Възпитай децата си на този начин на живот. . . \"партньоро/квартиранщина\" И не сравнявай-брачната институция,с поведението на хора,които смятат. . . някакво си \"хапване и пийване\" за :здраво семейство\" с ценности и морал. . . Бог е благословил също тази светиня-БРАК ДОМ,СЕМЕЙСТВО ДЕЦА. . . Да не се правим на всевишни повече от Господ!!!


от: Иванка
публикувано: 19.05.2008 22:54:55 часа

Цитат:\"Обществото в което живеем, много се разви,особено през последните 17-18 години. \" Искам да помоля г-жа Антонова да изясни мъглявото и неточно понятие \"много се разви\". В каква посока, г-жо Антонова, много се разви обществото ни?! И това неясно \"много се разви\" достатъчна причина ли е да се правят промени,водещи към още по-голям духовен упадък? Обществото ни се е развило много през последните 17-18 години в деградацията си! Това наистина е сериозна причина да се промени нещо,но първо трябва да спрете да говорите неясно и завоалирано, защото хората не ядат ряпа вместо домати. Само едно извратено общество може да се нуждае от узаконяване на извънбрачните си връзки. Това по този въпрос. Сега имам още една питанка. Цитат:\"Свидетели сме на много сериозни социални и икономически промени. При така създадените нови обществени отношения и нова ценностна система. . . \" бла,бла,бла,г-жо Антонова!Тая ценностна система никак не е нова,тя съществува откак светът съществува!И много древни цивилизации са си отишли именно поради тая \"нова\"ценностна система. Тя се нарича РАЗВРАТ. Разврат в социално и кономическо отношение!Защо като станете депутати, забравяте своята класическа ценностна система и започвате да вярвате на измишльотините си?Профанацията става присъща на всеки,който е влезъл в Народното събрание. Нямате ли думи като \"морал\" и \"нравственост\" в ценностната си система? Или и те са станали част от сериозните социални промени и са изчезнали безследно,превръщайки липсата в нова ценностна система?!


от: Костова
публикувано: 27.03.2008 20:06:31 часа

Виж, Аладжова, живей си цивилизовано колкото искаш без да подписваш! Ти сигурно нямаш деца и не знаеш какво ще се случи, ако имаш дъщеричка и утре тя живее само на семейни начала. . . . не съм сигурна дали ще ти е особено приятно. В БЕЛИТЕ държави живеещите на семейни начала изобщо НЕ се приравняват с брачните двойки, както се опитват да го направят тук! Това е БЪЛГАРСКА ПРОСТОТИЯ. . . . .


от: Drenska
публикувано: 10.02.2008 00:22:50 часа

Дренска 9 Февруари, 2008 в 11:51 pm Така…никъде не видях в постовете,че има и “измамени” съпруги или съпрузи след дългогодишни бракове. И при развод(имайки в предвид ,че съпрузите вече не са първа младост),какво трябва да се търси от “измамника”?Пари,имоти…или пропилян години наред живот. За мен лично е правилно и е наложително да има някакъв етичен закон . Материалното даде връх на неморалното и неетично поведение на хората(в повечто случаи на мъже от четеридесет години нагоре). Масово явление…Облагодетелстват се “женички” на по 25-30,които си нямат и на предства през какви трудности е преминало това семейство. Но”младата плът” не е по-скъпа от детцките очи и живот. И въпреки всичко демократичния СК, ще допринесе за отвърждаване на необмислени постъпки на родители,които”натрупвайки парички” стават силни и си решават,че могат да живеят по “Европейски” с по- млада партнъорка…без свян, нарушавйки всякакви морални и човешки норми…просто,защото закона го позволява…Дами и Господа…този нов СК е в ощърб на нормалните семейства,защото обикновено средствата винаги “вървят” през единия съпруг…и при раздяла или развод…другия остава излъган. Заедно с децата . Нали се сещате защо…Защото в БГ всичко е пари…даже и положението…Виж за уважението вече е друг въпрос. Каква е тая свободия?Какви са тия съжителства?Днеска ми “писва” от проблеми и си хващам шапката,защото мога да съжителствам с когото си поискам,а и ще си взема фирмата и флога за която половинката си е дала целия съзнателен живот…Е,защо пък да не го направя,като съм “силен” на деня и закона го позволява…А тя/той. . да върви по дяволите!!!Хей я се осъзнайте…Вие дето “ковете” правосъдието…Не сте ли расли в семейна среда…Има ли нещо по-сигурно и стабилно от законното семейство с равнопоставени съпрузи…А, не брак(или съжителство)…който се превръща в бизнес,при който винаги единият остава излъган!!! Лично мнение…а и потърпевша. Приемам коментари на емайл:rumi_61@abv. bg


от: Аладжова
публикувано: 05.02.2008 14:48:20 часа

За какво подронване на брачната институция говорим? Стистиката сама говори: Хората не искат да се женят! Мислите ли, че ако не направим промени в СК и оставим да се водим от някакви морални отживелици, повече двойки ще решат да се женят, съмнявам се. Така че хайде да не търсим под вола теле, а да гледаме най-накрая да се цивилизоваме малко. В белите държави съвместното съжителство отдавна е факт и не е навредило на никого. Така че аз съм твърдо за!


от: Ирена Ангелова
публикувано: 04.10.2007 07:07:52 часа

Имам втори брак от 5 месеца и настоящият ми съпруг иска да го прекрати заради друга жена. Какви права може да ми даде новият семеен кодекс, при положение че имам едно дете от първия си брак?И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават