E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Сряда, 24.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Да спасим Земята, но от кого?


Данаил Налбантски, 13.07.2007

<font color=red>Да спасим Земята, но от кого?</font>

С гръм и трясък премина поредната инициатива на прочути личности от света на политиката и шоуто. В големи градове по света се състояха концерти под това мото с цел да събудят световната общественост за проблемите на нашия земен дом.


Чудесно. Само че защо ли ме гложди мисълта, че нещо не излизат сметките в цялата тази работа и всичко ще си остане само буря в чаша вода. Като гледам тия препълнени стадиони с крещяща публика, се сещам за едни думи на Джон Ъпдайк: „Светът загива, а все още се появяват нови хора, достатъчно глупави, за да си мислят, че веселбата току-що е започнала.”


Не става въпрос, че самите тия концерти са едно гигантско начинание, свързано с пренасяне на хиляди тонове апаратура и декори, което значи кервани от тежки камиони, гълтащи кофи нафта на всяко натискане на газта. Или за десетките хиляди коли, с които зрителите са отишли до концертите, изминавайки кой десет, кой сто, кой хиляда километра. Няма да сме толкова дребнави да натякваме за всички глезотии, които са си позволявали зрителите, докато са подскачали по стадионите и са припявали с идолите си и всяка от които означава разход на енергия. Няма да се заяждаме за това, че самите звезди потрошават цистерни с керосин, пътувайки със самолет от единия край на земята до другия, за да се явят на сцената. Нито пък за мистър Ал Гор, който хич не ми се вижда много икономичен човек, откъдето и да го погледнеш.


Става дума за друго, което е и същината на проблема. Всичките тия звезди – Мадона, Шакира и компания, които подскачат в защита на Земята, са идеолози на един изключително динамичен стил на живот, който изисква огромни разходи на енергия. Това е живот, свързан с много движение, с много страсти, с необуздани желания за още и още наслади, за бясно мятане от една торта към друга. Това е музика (с извинение, но не знам каква друга дума да използвам), която те кара да пощурееш, да хвръкнеш, да се тръшнеш на земята, после да подскочиш до небето, да крещиш и да пееш, да викаш и да пляскаш, да удряш и да късаш. Музика, която изостря сетивата и бързо ги похабява, след което човекът търси нови дразнители, за да се възбуди, да изживее още по-щур купон от снощния, да презира спокойствието и тишината, размисъла и погледа към себе си и да търси външни средства за забавление, защото като гледа в себе си, вижда скука и посредственост. Музика, която пренася човека в един измислен свят на удоволствия и високи скорости, като го прави негоден да понася бавното темпо на реалния свят и многото ограничения, които трябва да се спазват в него. Неслучайно попмузиката или там както се нарича, върви ръка за ръка с наркоманията и ми е много смешно, когато нейните идоли започнат да се борят срещу наркотиците. Все едно престъпниците да се борят за укрепване на полицията.


Днешният стил на живот е пропит от лакомия, от бясно препускане, от пътешествия по света, от любопитство да вкусиш от всичко. Точно на това ни учат мисис Мадона и нейните колеги. Живей, скачай, тичай, недей спа, не пропускай нищо, купонясвай до полуда! А това е стил, който изисква много енергия. Много бензин, много керосин, много газ, много ток. Много нови модели коли, много мотори, много самолети А380, много нови дрешки и обувки. И всичко се натрупва горе, над главите ни. Парника сами си го правим.


Много ми е интересно как германци, американци, австралийци, японци и т.н. ще се лишат дори от най-малкото си удобство, за да спестят енергия и да допринесат за спасението на земята. Много ми е интересно дали Мадона ще пести. Сигурно ще поспре някой и друг радиатор в огромния си замък, така че вместо да изгаря сто тона нафта на зима, ще изгори деветдесет и пет. Но и това е много, госпожа, ужасно много. Нека ви кажа, че моя скромна милост пише тия редове в една нажежена стая с температура 31 градуса. Изкушавам се да си сложа един климатик, но нещо не ми позволява съвестта да прахосвам енергия и през лятото. През зимата няма как, макар че и тогава не съм се стоплил много и разчитам повече на дрехите, отколкото на печката. Споменавам тоя факт, защото като редови българин съм енергоспестяващ къде по убеждение, къде по неволя. Но ми е любопитно как ще енергоспестяват хората от по-заможните части на света. Знам, че като им клъцнат доходите, веднага скачат и правят стачки. Те са добрите, те не искат нищо повече, освен да скачат и да се забавляват; лошите са политиците, те трошат енергията. Но тежко им на политиците, ако решат да отнемат и половин процент от благополучието им.


Проблемът е там, че хората заживяха с огромно самочувствие, че се научиха да консумират страшно много, капризно да обикалят претъпканите магазини и да ръмжат, че нищо няма, да купуват всякакви дрънкулки и боклучета, да си сменят колите и моторите на всеки нов модел, да пътуват и да се тъпчат, да се къпят в частните си басейни. Когато усетят, че става лошо, викат на политиците да оправят работата. Само че така не става. Положението е наистина лошо и светът уверено върви към своя край, сит и доволен, за да се задуши в собствената си лакомия.


Понеже знаем, че човек не може да се спаси сам, а трябва да извика за помощ към Спасителя, така трябва да стане и в случая. Мадона няма да ни спаси. Само ще ускори безконтролното падане. Ще ни спаси Този, Който ходеше беден и бездомен и не искаше нищо за Себе Си.


 


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: vivi
публикувано: 22.04.2009 08:57:45 часа

emi ne e za mene


от: Богоизбраниа
публикувано: 29.10.2007 16:47:42 часа

Искам да подрепя коментара на мюнцер двойката, за негова угодническа и цинична лъжехристиянска позиция в подкрепа на хора като ал гор и мадона. Чували ли сте това правило каквото и да ви говорят да знаете че става дума за пари. Налбатски откровенно показа кой иска да налкапа парите и не се свени да ни нарече глупаци дето не разбират от екология. С този коментар не само че не се помага на природата, но мисля че Бог май найтина трябва да прати затопляне или направи огън и сяра върху тая земя в която се въдят такива като ал гор и мадона.


от: Радослав
публикувано: 23.07.2007 12:58:12 часа

:)))) Браво много добра статия . . . . то е ясно ,че всички сме виновни ама едни се замислят други не!!!


от: Popkrasteva
публикувано: 16.07.2007 08:59:14 часа

В статията има истина, но на фона на хаоса и произволието не е лошо на хората да се припомни, че всъщност сами се унищожаваме, унищожавайки и всичко около нас; че нямаме друг земен дом освен Земята, че няма да оставим нищо на децата и внуците си, ако изобщо ги имаме; че използваме повече, отколкото създаваме; че греховете ни ще ни унищожат и в чисто материален, плътски план. Ако повече хора направят нещо по-въпроса, дори да си изхвърлят разделно боклука и да си изключват контактите от мрежата, когато не ползват електрическите си уреди; да рециклират батериите, компютърните компоненти и пр. материали - както виждате - нищо кой знае колко сложно - може и да подпомогнем Земята да продължи да съществува. За душите си трябва да се грижим по-друг начин, и доколкото си спомням, няма по-голяма заповед от тази да обичаш ближния както себе си! :)


от: m2
публикувано: 13.07.2007 18:15:36 часа

Той пастор Налбантски ги е описал частично тези изтъпления в разказа "Хеликоптър" в "Приклщченията на П-р. Методиев". Прекрасна сатира.


от: m2
публикувано: 13.07.2007 16:06:00 часа

Намирам тази статия за ценична. С лек ръка се обезмисля една световна активност и не се предлага алтернатива. По скоро алтернативата е социялна пасивност. Характерно за типа християнство което ни се насажда. Да речем че целта на автора е да противопостави нуждата от духовно спасение /като единствено сигурно спасение на тази земя/ и късния/и двуличен/ опит за спасение на земята, в това отношение ше сме ценични в христианска медия да кажем че се бърка. Но ако в реланост проследим точно за какво става дума: пастор Налбантски балансира пасивната принудителна пестеливост на Българина със /в случая/ активаната дейност за събуждане на общетсвото към належащия проблем. Ценичноста се изразява в това че: за да безмислим действието се прави опит да се урони авторитета на участващите. Тоест да се препише на тях цъщноста на проблема. Това което пастор Налбантски изшуска да забележи че точно тези енерго-изразходващи звезди са зад идеологията за защита на планетата. Точно либерлано насочните за залост, религиозно дисасоциирнаите звезди и политици се опитват да спасят света от един апатичен религйозен пасивизъм. По простата причина че в страна като САЩ населението е предимно, консервативно евангелско. Където президента е смятан за ново-роден фундаменталист и до скоро конгреса бе предимно републикански. Типично за християнските радио-предавания със политически коментари бълват защита на Бущ и абсол=тно отричане на проблема с глобалното затопляне като лява политическа манипулация. Тоест единствената активност пастир Налбантски която наще събратя в САЩ отчитат е безумно тесно гръдие и не зачитане на належащия проблем. Едва шока последван от унищожителния ефект на урагана Катрина събуди някои консервативни християни да започнат иницятива за опазване на природата и планетата: "Evangelical Climate Initiative. " С настоящата си статия вие макар и вярвам не съзнателно правите стъпка на зад. А каква е целта: морлана оценка на обшеството или предизвикателство за запазване на традиционата християнска социална пасивност. Или пък по Балкански като видим че някой нещо прави ще му подложим един крак. И като закючение когато долети пастор Бени Хинн до България интересно ми е той колко галона керосин ще обърне. Какво безобразие е това пастор да има личен джет, или спасението на душите оправдава щетите нанесени.


от: светла
публикувано: 13.07.2007 10:08:51 часа

Мда. . . тази статия наистина ме накара да се замисля. Иска ми се да си я запиша някъде и пак да си я прочета. Увлекателно е наистина да слушаш известните особи как са се загрижили за защита на природата. . . Но е много хубаво човек да знае и тази страна на медала. Лесно е да пестиш от излишъка!!! Но който дава от нямането си, прави истинска жертва. Наистина е кофти да гледаш как богатите вилнеят над главите ни. Но е и тъжно, че 100% отговарят на описаните в Библията богати, които угнетяват праведния. . . Ей Богу, Божието слово си е вярно и днес!!!И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават