E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Сряда, 24.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Бедният език на Бедния човек


Данаил Налбантски, 25.05.2007Младите трябва да разбират християнския език. На тях много думи от използваните по църквите звучат ако не като на китайски, то поне като на унгарски.


Често можем да чуем подобни мнения. Те се изричат предимно от младите. Изказванията им звучат убедително и обезсмислят всякаква съпротива. Който не се съгласи с тях, значи е консервативен, закостенял, остарял, изкуфял и прочие.


Не можем да не се съгласим с такива мнения, но възниква въпросът доколко е осъществимо духовните понятия да се преведат на някакъв по-съвременен език и няма ли да означава това да ги убием, изваждайки ги от тяхната естествена среда.


Наскоро в Германия беше издадена т.нар. „Фолксбибел”, т.е. Народна Библия. В нея се виждат такива нелепи изрази като вместо „Вие сте виделината (светлината) на света”, „Аз гледам на вас като на 1000-ватова халогенна лампа”, или вместо „Не ни въвеждай в изкушения”, „Не ни вкарвай в ситуации, в които можем да допуснем грешка.” Този превод изобилства от вулгарни изрази, от груби и непохватни словосъчетания. Целта на преводачите е тази Библия да е по-достъпна за младите хора и да ги привлече към вярата.


Също и у нас върви един процес на опростяване и осъвременяване на изразните средства, за да станат те по-разбираеми. Наскоро един сравнително млад проповедник се изказа, че на младите хора трябва да се говори на техния език. Трябва да им се казва, че „Исус Христос е суперяк пич.” Ни повече, ни по-малко.


Мисля, че тук става подмяна на проблема. Проблем има, но той не е толкова в сложния и остарял християнски език, а в примитивния, опростачен, окастрен, беден, сив, мижав език на съвремието, който, за мое огромно съжаление, лесно се възприема от младите хора и те бързо го научават.


Проблемът е, че много, прекалено много млади хора, предимно в големите ни градове, имат ужасяващо и отчайващо беден език. А бедният език говори за бедно мислене. Мислене, откъснато от природата, от вълненията на душата, от емоциите. Това е език и мислене, изкопирани от рекламите. Имаш проблем? Няма страшно, просто си купи кутия прах за пране и проблемът вече го няма. Нямаш пари? Обади се сега и парите ще потекат върху тебе като река. Нямаш кола? Вземи кредит и сядай зад волана. Един лесен свят, в който всичко е така просто, урежда се с едно копче, с един лист хартия.


Не са виновни децата, че имат беден език. Виновни сме ние, че ги монтирахме от ранно детство пред телевизорите, а после компютрите ги довършиха.


Аз се чудя какъв духовен живот може да има един човек, който не знае думи като изкушение, съблазън, виделина, лукавия, благовестие. Какво толкова трудно има да ги проумееш тия думи? Нищо. Просто не иска човекът. Просто се е вкопчил в бедното си речниче от стотина думи и ги повтаря час по час, като си въобразява, че е много умен и интересен, че не допуска никакви емоции, срамува се от тях, иска винаги разумът да контролира всяко действие и никой да не може да го обвини, че се впряга за разни отвлечени неща, дето никой не ги разбира.


Мисля, че християни става само от хора, които са готови да възприемат нови неща, които осъзнават своята ограниченост и са готови да се учат, да признаят, че не знаят, че грешат, че другите имат право и трябва да ги послушат. Човекът, затворен в бедния си компютърен речник, просто е неадекватен, недостъпен за духовните истини. Трябва да стане нещо с него, да излезе от тая мизерия, в която се е затворил, да вдигне поглед и да се огледа къде живее.


Младите хора трябва да знаят, че не са първото поколение в историята, а че преди тях са живели милиарди други, които също са били млади, имали са вълнения и търсения, оставили са нещо. Днес наблюдаваме едно ужасяващо високомерие към историята. Динозаври значи рокаджии по на 50-60 години, стар значи мобилен телефон отпреди пет години, архаичен значи филм отпреди 11 септември и т.н. Светът е много по-стар и трябва да имаме уважение към културата, за която хора са страдали и са давали живота си.


Ако един човек не може да изпита удоволствието да чуе богат език, изпълнен с емоционални обрати, изпъстрен с характерни думи, навяващ усещане за нещо колоритно и вълнуващо, ако не умее да се наслади на едно красиво стихотворение, на някаква оригинална метафора или образ, то се питам има ли смисъл да му се говори за духовни неща. Не е ли това една примитивна душица, заменяща все по-убедено мозъчните си гънки с чипове. Става дума не за литературна култура, а за стил на мислене, който определя и душевното богатство, а оттам и годността на човека да схване християнските послания.


 


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Надя
публикувано: 08.07.2007 18:22:23 часа

Съгласна съм с автора , само че дето не всички млади хора са такива , повечето - да. Нашата младежка група(християнска младежка група) не е такава и се радвам за това. Само че съм много недоволна , че връстниците ми (защото аз съм най-малка в групата ни) не могат да проумеят това , което им казвам. Не могат да проумеят каква благодат им е дал Бог Отец и също така , че без Него няма спасение. Те си мислят , че щом казват:Аз вярвам в Бог. -са спасени , но това далеч не е така. Ще завърша с това , че нашата младежка група се нуждае от вашата подкрепа!За повече информация посетете и нашия форум: www. newbeginning. awardspace. com


от: Vesko
публикувано: 17.06.2007 09:08:37 часа

Всъщност като се замислим, всичко това което се случва по света е неизбежно! Това е историята, пише го в БИБЛИЯТА и така ще бъде! Важно според мен е не да предотвратим това, което се знае, че ни предстои, а да намерим нашето място(позиция-пост-служение) в съвременния живот! И най-важно всеки да научи предстоящата и последна опасност от подпечатването (с чип), което престои! И всеки които сложо то зи чип имплант няма да бъде спасен! А те няма да бъдат слагани пожелание а задължително! И това време е много скоро! Трябва всеки човек да научи за опасността от (чипа) и сам да вземе решение, когато дойде това време! БОГ да ви благослови!


от: нина
публикувано: 09.06.2007 19:49:18 часа

Аз мисля че ще става все по трудно да живееш честно и почтенно което пък е свързано с завръщането на нашият Спасител и ние сме длъжни да изтърпим това около нас нама нищо за чудене всичко трябва да се случи и тогава да дойде Господ бъдете с Господ само Той е нашата надежда,Той ще дойде.


от: Жоро
публикувано: 09.06.2007 17:58:48 часа

Прекрасна статия! Поздравеления към автора. Искам да кажа само едно - не ми се мисли как ще жиеем когато сегашното порно поколение порасне и започне да управлява държавата, обществото. Явно това ще е последното поколение преди славното идване на Господ Исус Христос . Просто то отговаря 1 към 1 с предсказаното в II Тимотей 3 глава. Безскруполни, безчувствени, нагли и развратени, търсещи само своето удоволствие и забавление. Дано не се окажа прав, но откакто се помня нещата вървят към по-лошо, а според учените глобалните промени в климата ще доведат до ситуацията между 2030 г. и 2100 г. условията на земята да не са благоприятни за живот. Така че в това последно усилно време, ще стават много интересни неща. Бог да ни дава сили да живеем живот в святост и чисотта, и да ни очиства от всяка неправда и грях. Нашия Спасител идва скоро и аз вярвам че всеки на тази плането ще чуе за Него, и ще трябва да направи избора на живота си! Бог да ви благославя вас и близките ви!


от: rosicananeva
публикувано: 04.06.2007 08:00:52 часа

статията е страхотна, но също така е вярно , че тези млади хора също ще пораснат и ще помъдреят. а на нас не ни остава друго освен да се молим за тях.


от: Благовеста Пейчева
публикувано: 31.05.2007 16:02:03 часа

Много точна статия! Браво!


от: diana
публикувано: 30.05.2007 13:58:58 часа

4ela sum 4asti ot "Die Volksbibel". Spored me su6to ima razlika mejdu tova da nare4e6 niakoi "glupako" i tova da go nare4e6 "palen idiot". Liubovta, s koiato e propita cialata biblia ne moje da bude presuzdadena s podobni izrazi, 4iato cel e ne da komunicira6 normalno s ostanalia sviat, a da demonstrira6 prevuzhodstvo nad nego kato priniziava6 i zakleimiava6.


от: Галин
публикувано: 29.05.2007 18:24:50 часа

Мили хора, аз съм човек на 33 години и ми е трудно да погледна положително на един толкова едностранчив възглед за езика. Ако автора на тази статия е убеден в своята си правота, то тогава защо трябва да осъвременяваме преводи на Бибилията на български от началото на 20 век. Тогава тези думи и фрази за били колоритни и изпълнени с емоции и богатство. Ако не разбираме нещо и го заклеймяваме като бедно и ограничено това говори по-скоро колко бедно и ограничено разсъждаваме. Хайде да не се затваряме в нашите протестантски манастири като издигаме още една преграда към хората, които за жадни да чуят евангелието на разбираем за тях език.


от: Велислава Панкова
публикувано: 29.05.2007 11:35:03 часа

Толкова проникновена статия скоро не бях чела. Автора много умело е напипал проблема за обедняването и опростяването, както на българския език като цяло, така и на християнския в частност. Аз също съм млад човек , но не ми понася жергонният език. Голяма част от младите християни са приели като даденост да говорят така, както света говори,без да се замислят , че всъщност цялата тази блудкава "терминология" е отражение на осакатената душевност на светския човек, израснал и живеещ без Бога, без каквито и да е морални и духовни ценности. Браво на автора!


от: Lyubislav Atanasov
публикувано: 26.05.2007 21:51:07 часа

Za sujalenie satana umelo uspqva da zabludi vse pove4e mladi hora. . . Trqbva da se molim bratq!


от: Lyubislav Atanasov
публикувано: 26.05.2007 21:49:25 часа

Napulno sum suglasen s avtora!Bravo!Strahotna statiq!И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават