E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Сряда, 24.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


ТОЛЕРАНТНОСТ - КРАСИВОТО ИМЕ НА БЕЗРАЗЛИЧИЕТО


Данаил Налбантски, 26.04.2007

<font color=red>ТОЛЕРАНТНОСТ - КРАСИВОТО ИМЕ НА БЕЗРАЗЛИЧИЕТО </font>

Едно от големите постижения на човешкото развитие е хората да са толерантни един към друг, да се приемат със своите индивидуални особености и с различието в характери и темпераменти, с различните си цветове на кожата, националности, религии, убеждения.


Само че зад тази толкова красива фасада често се крие нещо много грозно, наречено безразличие.


Да, аз ти казвам, че разбирам това, което ми говориш. Ти разпалено защитаваш своето убеждение. Ако живеехме във времената на нетолерантността, щяхме да се сбием и да се удряме, докато единият признае, че греши. Или щях да ти обявя дуел. Но ние живеем в други времена и аз те изслушвам учтиво, казвам ти: „Имаш право да мислиш така” и разговорът приключва мирно и тихо. Само че между нас вече има една стена. Ние вече не сме ония приятели, които сме били, защото приятелството се гради върху сходни разбирания за живота. Не можеш да събереш чалгаджия и ценител на истинската музика. Ако ги събереш, те ще се търпят един друг, но няма да са истински приятели, защото имат различни философии.


Едно време хората са се борили за убежденията си. Това е причинило много войни, революции, бунтове, преврати и т.н. Сега вече са толерантни. Никой не се пали да защитава своите идеи, не се впряга, че те не са приети от обществото. То и какви ли идеи има вече. Идеята е една: печели пари и си гледай живота.


Толерантност е на пазара всеки да защитава своя интерес. Купувачът признава правото на търговеца да слага надценка. Търговецът признава правото на купувача да иска по-евтино. Отношенията им са толерантни, което значи хладни, ледени даже. Няма място за разговори. Всичко е ясно. Ближният се превръща в леден стълб, в дърво, в неодушевено същество, с което не можеш да имаш връзка.


Толерантност е когато двама души се скарат за нещо и скъсат отношенията си, да се правят, че другият не съществува. По-добре е, отколкото да се сбият, но е по-лошо от това, което трябва да направят: да говорят, да се опитат да спасят приятелството си. Това ни учи Господ Исус. Ако брат ти съгреши, иди и му покажи вината насаме. Ако не те послуша, вземи двама или трима. Ако пак не послуша, кажи на църквата. Не бъди толерантен, а нещо повече, обичай, не отписвай брат си, не убивай дружбата. Направи всичко възможно да се разберете. Толерантният обръща гръб и си заминава. Не го интересува, че брат му греши, че се заблуждава, че върви по лош път. Интересува го да е толерантен. Ледено толерантен.


В толерантната църква никой не се кара с никого. Няма клюки, няма скандали. Хората идват, сядат, толерантно обърнали гръб един на друг и толерантно си заминават. От толерантност е ледено като във фризер. Не че клюките и скандалите са нещо хубаво. Не, те са отвратителни. Но все пак са по-добри от мъртвилото на толерантността.


Толерантно е заможният да позволи на бедния да е беден. Какво ще му се меси в живота? Защо ще го унижава, предлагайки му помощ? Точно това има предвид Яков, като казва, че с „иди си, дано бъдеш стоплен и нахранен” не става, а трябва нещо повече, много повече, ако искаме да живеем истински живот.


Толерантно се разделят мъж и жена, свързали се в семейство, създали деца. Не е като едно време мъжът да я убие с камъни или да я зареже без пукната пара. Толерантно всеки си намира друг и се мъчи да започне отначало. А децата се разкъсват между двата полюса и се питат защо е тая драма...


И тъй нататък. Безброй примери могат да се дадат за толерантност, от която ти замръзва душата. Усмихнати лица, вежливи слова, клатене на глави – и всичко с един подтекст: „махни ми се от главата, остави ме на спокойствие”. Така толерантно си живеем самотни, зазидани зад стените, които сами сме си издигнали. Не се бием, не се караме. И стенем от мъка по някой, който да ни разбере, да разруши нетолерантно килията и да дойде с всичките си кусури, само и само да не сме така сами.


 


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Нкиэь
публикувано: 18.11.2009 21:22:14 часа

Не знам какво те е ударило по главата,но статията не ми звучи много правдоподобно. Просто не ми се вярва,че толерантността означава винаги безразличие. А и да е безразличие,какво от това?Така или иначе не можем да се вълнуваме от всички около нас.


от: Орлин
публикувано: 16.01.2009 15:17:39 часа

Уикиречник: Толерантност - от латински. tolero - понасям, издържам, претърпявам. Синоними - търпимост, свобода, веротърпимост, либералност, човечност. . . Всички сме различни и това е чудесно! Разбирането на истинското значение на думата \"толерантност\" може да върне самоуважението на автора на статията.


от: Милен
публикувано: 18.09.2008 20:44:47 часа

Изключително точно като мисъл и начин на изразяване. Бих допълнил позата


от: Саня
публикувано: 27.07.2008 09:17:46 часа

Въобще не е така! Безразличие??Не! И в Библията е писано-ДА СЕ ОБИЧАМЕ! Всички сме деца на Господа! Независимо от цветовете ни!Ние трябва да се обичаме помежду си,както и Господ ни обича!


от: Теодора Христова
публикувано: 10.06.2008 21:46:11 часа

Харесвам стила, в който е написано и може би дотам се стига с позитивната ми критика. Определено не се съгласявам с твоето мнение, но и не възнамерявам да решим различията си по \"нетолерантен\" начин. Явно доста бъркаш лицемерието, безразличието, малодушието и конформизма с истинка толерантност. Колкото до дадените примери - и днес хора се бият за убежденията си, и днес се водят войни. Толерантността не е синоним на непукизъм или пък на незаинтересованост. Приятелството не винаги е между хора с еднакви виждания и интереси и съм сигурна, че ако заявиш обратното за себе си и твоите приятели, то би било лъжа. Предпочитам да не се изказвам по библейските примери, защото не съм достатъчно веща, но колкото до последния пример - нима е по-добре да се продължи едно мъчително съжителство, отколкото да се потърси щастие? Това в никакъв случай не значи, че толерирам безотговорността на някои родители, ала и в двата случая детето би страдало. Явно съм единствената написала \"негативен\" коментар и по принцип не съм толкова многословна, но се надявам останалите читатели да не ме осъждат и да проявят малко толерантност към мнението ми.


от: цветомира
публикувано: 24.03.2008 12:40:25 часа

li4no na men mn mi haresva kak e formulirana cqlata informaciq za tolerantnostta i smqtam 4e nie se nujdaem pove4e ot tolerantnos k1m blijnite si no ne samo k1m tqh ami k1m vsi4ki za da mojem da jiveem v razbiratelsvo i posledno ne6to tova trqbva da go pro4ete vseki koito se smqta za ne6to pove4e ot drugite


от: Лора
публикувано: 12.03.2008 08:37:00 часа

Браво!!!


от: denka
публикувано: 10.03.2008 18:09:10 часа

ami 4esto se slu4va da ne zabeliazvame vatre6nata strana na 4oveka a samo van6nata!


от: AnGeLLL
публикувано: 06.02.2008 19:12:48 часа

Има нещо вярно,но не до там да се съглася с написаното. Може би затова че всеки гледа различно на нещата ,затова има съгласия и несъгласия. Аз не съм съгласна ,че толерантността е ледено,студено безразличие,а си мисля че е "уважение и разбиране на чуждото мнение".


от: И аз да си кажа
публикувано: 08.11.2007 17:30:23 часа

Красив текст и добър изказ. Трябва да се поработи и върху смисъла, за да може автора сам да стигне до истинското значение на думата толерантност


от: Димитър
публикувано: 12.06.2007 00:28:43 часа

Вярно е !До някъде. Щото ако е вярно на 100%,ми хайде да се збием. Винаги ша намерим различия. Различно обаче незначи погрешно. Толерантно не значи безразлично. Или поне за нас не би трябвало да означава.


от: Anelia
публикувано: 07.06.2007 15:34:08 часа

Вярно отвсякъде. Отдавна съм го констатирала,. . . но не бих могла да го формулирам по-добре.


от: Радка Георгиева
публикувано: 31.05.2007 11:09:59 часа

Статията ми хареса. Толератността е нещо добро, но много често зад това наистина се крие безразличието, за да сме добре, за да не си разваляме спокойствието. Бог да ни помогне да бъдем истински и солта на земята.


от: Murat
публикувано: 14.05.2007 15:42:35 часа

здравейте, чета статията и се чудя, аз ли не разбирам правилно думата толерантност или вие ми я разкривате в доста друг аспект. За мен толерантността не е студено безразличие а старание да погледнеш от гледната точка на толерираният от теб човек. Да се опиташ да разясните проблема между вас без "ожесточени битки". Да се опитваш да изгладиш недоразуменията помежду без да се налага да се врущаме в средновековието и използваме методите на "Кръстоносците".


от: Стоян
публикувано: 11.05.2007 14:27:08 часа

Мисля,че които е написал тези редове е много смел и вярващ човек. Бог да го благославя и занапред да Изобличава по този начин и на такива важни теми.


от: diqna
публикувано: 10.05.2007 11:41:46 часа

az v momenta placha. ioblichitelno slovo koeto trqbva da chuqt mnogo hora


от: linda
публикувано: 30.04.2007 04:52:24 часа

bati dani vinagi ti se vuzhi6tavam,na tova koeto bog ti govori i ti neveroiatno go opisva6 dano mnogo lideri i voda4i na zurkvi se zamisliat za tazi toleratnosrt v zurkvite ,pozdraviavam te


от: Йори
публикувано: 26.04.2007 21:45:58 часа

потресаващо точно и вярноИ з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават