E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Събота, 20.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Наука и вяра


Габриела Николова, 19.03.2007

<font color=red>Наука и вяра</font> Интервю с д-р Тодор Велчев, Физически факултет на Софийския университет,
член на сдружение ХАРТА


Наскоро на пазара излезе книгата ”50 Нобелови лауреата и други учени за вярата си в Бог”. Вие познавате автора. Съчетанието между християнство и наука не е ли странно за съвременния читател, който е възприел, че това са две несъвместими неща? В тази книга са публикувани множество цитати и публикации на учени, които открито заявяват вярата си в Бог.


Точно защото за много хора в днешно време е странно съвместяването на идеята за религиозен живот и научни занимания, авторът на книгата Тихомир Димитров е наш сътрудник. Неговата основна цел е да покаже, че всички основни авторитети в науката, философията – личности от последните 3 века, са имали религиозни убеждения.


 


В книгата са изброени множество велики имена на учени като Алберт Айнщайн, Нютон, Пастьор, Галилей, Коперник, Планк, Хайнзенберг, Паскал, Едисон, Бруно, Рене Декарт и т.н., които не възприемат вярата си като пречка за техните научни открития. Кой тогава има интерес да поддържа този мит, че вяра и наука взаимно се отхвърлят?


В днешно време ми е трудно да определя кой има интерес от това мислене, но всички знаем, че в близкото минало официалната идеология на комунистическата държава се стараеше да насади в съзнанието ни (още от училищната скамейка), че вярата и науката са несъвместими.


 


Споменава се името на Чралз Дарвин, създателя на еволюционната теория, за която се смята, че е основата на научния атеизъм. Един цитат от него гласи: „Невъзможността да си представя, че тази величествена и удивителна вселена и нашите съзнателни души са възникнали по случайност, за мен е главното доказателство за съществуването на Бог.” В друг цитат Дарвин признава, че „първопричината на всичко съществуващо е съзнателната намеса на интелигентен създател или творец”. Защо според вас, след като самият той признава несъстоятелността на своята теория, тя все още продължава да се смята за единствената научно обоснована?


Учените, колкото и да се опитват да бъдат безпристрастни и обективни, са хора със свой светоглед – религиозен или нерелигиозен. Голяма част от хората, които списват научните списания по света, са с нехристиянски убеждения, които те прокарват. По мое мнение Дарвин е бил честен учен, направил последователни изследвания, използвайки известните му дотогава знания. Така е стигнал до определени изводи, както се вижда и от този цитат. Той не е виждал противоречие между идеята, че всичко е сътворено от Бога, и неговата теория за еволюцията. Според Дарвин тази теория описва механизмите, които по Божия воля са в основата на развитието на света.


 


Някои хора казват, че няма противоречие между наука и религия, тъй като възприемат религията като набор от правила, в които човек си вярва, докато науката се схваща като мироглед, факти и истинност, а вярата са митове и принципи. Това в действителност така ли е при християнството, можем ли да говорим за истинска вяра в този смисъл?


При различните религии тези неща стоят по различен начин. В много от тях има силен митологичен елемент и наистина са трудно съвместими със съвременния мироглед на науката. При християнството обаче не е така. Бих казал, че модерната наука е създадена на основата на библейски принципи. Голяма част от хората, които наричаме бащи на модерната наука (като Кеплер, Галилей, Бойл, Линей и др.), са били християни.


 


Вие, който сте учен и християнин, как съвместявате тези неща?


В момента, в който се обърнах към Христос като мой Господ и Спасител, приех християнската вяра. Това време съвпадна с политическите промени у нас, рухването на социалистическата система, основана на лъжа и насилие. Както всички млади хора тогава имах силни духовни търсения. Това е естествено след 50 години забрана на каквато и да е религиозна просвета. Имаше силен глад и жажда. Тогава се запознах с християни, които ми предложиха да изучавам Библията. В процеса на изучаването се отърсих от много предубеждения към тази книга. Видях, че това, което е засвидетелствано и разказано там за живота, делата, смъртта и възкресението на Исус Христос, отговаря на истината за живота такъв, какъвто го виждаме. Може да се обясни защо наблюдаваме зло в света; защо доброто някой път ни изглежда крехко. Може да ни се посочи коренът на дълбоките човешки проблеми и да видим изход от тях – всичко това отговаряше на духовните ми търсения. Така станах християнин и впоследствие си зададох въпроса: ами как ще съчетая вярата си със следването по физика?


В първия момент се получи сблъсък с онаследените представи, че християнството е враждебно настроено към науката. Дори бях готов да напусна университета, да прекъсна следването си по физика и да уча нещо хуманитарно, което (според тогавашната ми представа) е „по-духовно”. Но мога да кажа, че малко след това с Божията намеса и ръководство си изясних тези неща и разбрах, че не само няма противоречия, но основите на природните науки също са положени от християнски принципи. Християнството е уникално относно това, че всичките му основни твърдения и истини са основани на исторически факти, чиято достоверност може да се провери, дори и да се докаже.


 Томас Елиът отбелязва: Възможно най-лошото нещо е да защитаваме християнството само за това, че е полезно, а не заради това, че е истинно. Да се доказва правотата на християнството само защото е полезно за нашия морал, е погрешен ход. Напротив, ние трябва да покажем, че от истинността на християнството неизбежно произтича и истинността на християнския морал.


Много добре казано и много актуално звучи за нашето общество. В най-добрия случай хората ще кажат: да, християнството дава здраве и морални принципи. Но може ли да зададем тогава въпроса, възможно ли е да има морал без истина?


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Бимо
публикувано: 18.04.2012 11:11:08 часа

Не мога да разбера как да се докажат всичките основни твърдения в християнството като в четирите евангелия има множество разногласия и неуточнения. И как можете с факти да ми докажете достоверността на тези евангелия като дори не е сигорно с точност кой ги е писал. Има много неща който съвременната наука си противоречи с писанието. Не мога да намеря факти който да не са в процес на оспорване.


от: някой непознат
публикувано: 18.04.2008 11:00:03 часа

имам няколко въпроси и мнения които искам да споделя. . не мога да проумея как базирате толкова аргументи от една литература написана от шепа народ преди хиляди години. . . и . . и последно : Кой е првилния Исус православния, протестанския, евангелиския или католичния, защото се обърках колко Исуси има и на кои да вярвам? Не може да има няколко различни версии на християнството и да твърдите,че е пътя,по който човечеството трябва да върви. . Та различните църкви се карат по меджу си коя е истинската, сякш става дума за мандати и политика . . P. S. Извинявам се ако съм прекалено прям с изказванията си . .


от: Bogoizbrania
публикувано: 24.03.2007 18:37:50 часа

Предполагам че автора макар и да изучава физика игнорира най великич учен на всички времена sir Isaac Newton. Предполагам поради факта че е оклеветен в ереси, в действителност, Нютон е главния идеолог на пуританизма и е негова заслугата да се премахнане от библията две места където неправилно е била споменавана тоицата. Друга забележка е отностно Айнщайн, точи човек не енито учен, нито християнин, той самият се е наричал фантазиор и мечтател. Само хора с лоща фантазия и без мечти могат да го смятат за учен.


от: мариела
публикувано: 20.03.2007 16:47:18 часа

За мен науката не пречи на християнството, защото да не забравяме,че Бог е този, който ни дава познания в различни области и разум да обмисляме и изучаваме нещата. Проблемът, е че хората си мсилят ,че всичко са постигнали сами и те са центъра на света, едва ли не богове. Ние християните знаем, че Бог ни е дал разума за да можем да опознаем Него и да помагаме на другите,за това са науките (химия,биология,математика,физика,астрономия,философия,психология и др. )Бог ни обича и иска ние да си помогаме в нужда,както и да отделяме повече време за Него. За мен науката е тази,която доказва и утвърждава, че има Бог и че човешкия разум е ограничен. Единствено Бог е Този,който е съвършен,няма друг!И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ИНТЕРВЮ
Молитвата
Църква и държава
Църква и държава
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
Дискусия „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви”
В страданието Христос ни носи на ръцете Си
Нов буквален превод на Новия завет
Божите чудеса днес
Карандила – Планината на преображението
„Да си християнин, се иска издръжливост”
Християнството като взаимоотношение с Бога - Троицата
Християнството като взаимоотношение с Бога
Трафикът на хора – съвременното робство


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават