E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Вторник, 20.10.2020 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


11 септември, тероризмът, християнството и Псалм 23


п-р Радослав Киряков, 11.09.2006

<font color=red>11 септември, тероризмът, християнството и Псалм 23</red>

Тази година отново в целия цивилизован свят беше отбелязана датата 11 септември 2001 г. – деня на терористичните атентати в САЩ. Дата, която е отново повод да се замислим за тероризма, за новата война и за предизвикателствата на новото време. Колкото и да ни е неприятно, ние трябва да се примирим с факта, че човечеството навлезе в 21. век с една нова заплаха и с един нов световен враг. Колкото и това човечество да се надяваше, че вече е оставило 20. век с неговите две световни войни и многобройни военни конфликти зад гърба си, то въпреки всичко посрещна 21. век с една нова война – войната срещу тероризма. Тази нова война е наистина със световни мащаби и с много по сложни характеристики от тези в миналия век. Всеки ден ние чуваме по новините или четем, че някъде отново е била взривена бомба, извършен е някъде нов терористичен акт и е осъществен някакъв нов атентат. Жертвите са еди-колко си, а ранените са еди-колко си. Това вече се превърна в едно страшно всекидневие, нали? Преди няколко дни в аудиозапис, разпространен от ислямистки уебсайт и излъчен от арабската телевизия “Ал Джазира”, новият лидер на “Ал Кайда” в Ирак Абу Хамза ал Мухаджир призова всеки сунит да убива поне по един американец на всеки две седмици. От друга страна, Американският сенат одобри 200 милиона долара в бюджета за отбрана за тази година за залавянето на Осама бен Ладен, като сумата ще бъде отпусната на специално разузнавателно поделение, което трябва да издири и залови лидера на "Ал Кайда". Много повече милиони долари се изразходват за военни контингенти, за оръжия и за боеприпаси за тази нова по своя характер война. Иран пък изпълнява ролята на "централна банка за тероризма". С такива твърдения излезе заместник-министърът на финансите на САЩ по борбата с тероризма и финансовото разузнаване Стюард Леви. По неговите думи Техеран предоставя ежегодно стотици милиони долари на групировката „Хизбула" и я снабдява с оръжие. Освен това Иран помага да се финансират и други терористични организации, в това число „Хамас" и палестинската „Ислямски джихад".


Каква е всъщност главната цел на тероризма?


Тя проличава много ясно в едно съобщение на в. “Монитор” от 4 септември т.г., което гласи следното: “Терористичната организация „Ал Кайда” призова президента на САЩ Джордж Буш, всички американци и западняците като цяло да приемат исляма или да се подготвят "да изстрадат последствията". Призивът бе отправен чрез 48-минутен видеозапис в ислямистки сайт, съобщи телевизия "Ал Джазира". Мъжът, направил обръщението, бе идентифициран като Азам Американеца, известен още като Адам Яхия Гадан, приел исляма американец от Калифорния, когото ФБР издирва по подозрение, че участва в пропагандна кампания на „Ал Кайда”. "Казваме на американците и на останалите християни да се обърнат в правия път и да влязат в светлината на истината или да запазят отровата си и да изстрадат последствията на този и на другия свят", каза Гадан на английски.”


А какви са тактиките, приомите и методите зе постигане на тази цел?


Отговорът е много прост: или приемете исляма, или ние ще ви убием и вие ще умрете! Ние обаче, които сме чели Библията, много добре знаем кой заплашва със смърт и кой държи хората под робство, като използва естествената неприязън и страх у хората от смъртта. Това не е никой друг, освен дяволът! В Посланието до евреите (2:14–15) четем: И тъй, понеже децата са същества от общата плът и кръв, то и Той [Христос], подобно на тях, взе участие в същото, за да унищожи чрез смъртта този, който има властта, сиреч дявола, и да избави всички ония, които поради страха от смъртта през целия си живот са били подчинени на робство.


Ето какви са терористите. Те не са нищо друго, освен едни дяволски изчадия, едни слуги на дявола! Защо тогава трябва да се вслушваме или покоряваме на техните ултиматуми и призиви?! Точно обратното – не трябва! Ние няма да се покорим на техните ултимативни призиви, нито ще се огънем пред техните страшни заплахи! Дори нещо повече! Вместо те да призовават и заплашват, ние ще призовем, но без заплахи, целия цивилизован свят, както и целия Арабски свят не да приемат исляма, а да приемат християнството!


Защото Христос и християнството са единственият отпор срещу тероризма! Християнството е единствената сила, която може да се противопостави и да устои срещу заплахите на тероризма! Християнството е единственото оръжие, което може да обезсмисли, да обезоръжи и да обезсили оръжията, тактиките и методите на терористите! Това е единственото и най-ефикасно оръжие! Западният свят и западната цивилизация трябва да разберат и да осъзнаят, че може да оцелеят и да устоят срещу каквито и да било бедствия, войни и световни заплахи само ако стоят твърдо върху здравата основа и върху Канарата, наречена Исус Христос и Божието Слово – Библията!


Терористите се опитват да ни накарат да живеем в един постоянен страх, но нека ние никога да не забравяме от Кого единствено трябва да се страхуваме! Не от дявола, нито от смъртта и терористите, а само от Бога! Исус Христос казва в Евангелието на Матея (10:28–31): Не бойте се от ония, които убиват тялото, а душата не могат да убият; но по-скоро бойте се от онзи, който може и душа, и тяло да погуби в пъкъла. Не се ли продават две врабчета за един асарий? И пак нито едно от тях няма да падне на земята без волята на Вашия Отец. А на вас и космите на главата са всички преброени. Не бойте се, вие сте много по-ценни от врабчетата.


Спомням си как двама наши български шофьори бяха отвлечени и обезглавени от терористична организация в Ирак! Сещам се и за една новина от края на миналия месец, в която се казваше, че двамата американски журналисти – Стийв Сентани и Олаф Уийг, от телевизия ”Фокс Нюз”, отвлечени в центъра на Газа на 14 август от неизвестната досега групировка “Бригадите на свещения джихад” и държани в плен две седмици, са били принудени да приемат исляма, за да спасят живота си и да оцелеят! Често се поставям на мястото на такива хора и си мисля как ли бих постъпил аз в такава ситуация?! А как би постъпил всеки един от нас?! Размишлявам и за думите на нашия Господ, Който казва в Матея (10:32–33):


И така, всеки, който изповяда Мене пред човеците, ще го изповядам и Аз пред Моя Отец, Който е на небесата. Но всеки, който се отрече от Мене пред човеците, ще се отрека и Аз от него пред Моя Отец, Който е на небесата.


Примерите от християнската история са многобройни, когато много християни, преминавайки през страшни гонения, преследвания и изтезания, не са се отричали от Христа и са заплащали с живота си за това и други, които са се отричали като апостол Петър и след това са се покайвали. Сещам се и за тримата младежи от Библията – Седрах, Месах и Авденаго, които пред смъртната заплаха на цар Навуходоносор, че ако не се поклонят на неговия златен идол, ще бъдат хвърлени и изгорени в пещ, нажежена седем пъти повече от обичайното, те отговорят:


Навуходоносоре, нам не ни трябва да ти отговаряме за това нещо. Ако е така, нашият Бог, Комуто ние служим, може да ни отърве от пламенната огнена пещ и от твоите ръце, царю, ще ни избави; но ако не, пак да знаеш, царю, че на боговете ти няма да служим и на златния образ, които си поставил, няма да се кланяме. Даниил (3:16–18)


Да, терористите ни заплашват със смърт. Та те и друго оръжие нямат! Нашия Бог обаче е мощен и силен да ни избави от смъртта по свръхестествен начин, както това Той направи с тези трима младежи! Но даже и да не ни избави от телесната смърт, то със сигурност Той ще ни избави от духовната смърт, защото вече ни е дал вечен живот чрез вяра в Неговия Единороден Син Исус Христос!


Но когато правя тези съпоставки и когато си представям себе си в такава ситуация, като че ли най-голяма утеха и най-голяма сила от Словото Божие ми дават думите от Псалм 23. Някой ще попита: къде в целия този контекст на тероризма и новата световна заплаха се вмества Псалм 23? Ами много просто! Всеки един истински новороден християнин, попаднал и в най-страшната ситуация, трябва да може и ще може да каже както псалмопевеца:


Господ е Пастир мой; няма да остана в нужда. На зелени пасбища ме успокоява; при тихи води ме завежда. Освежава душата ми; води ме през прави пътеки заради името Си.


 Ако ние сме поверили живота и сърцата си на Този велик Бог, то тогава Той ще бъде най-добрият Пастир на нашите души и ние никога няма да погинем по какъвто и да е начин, защото Христос казва:


Аз съм добрият пастир; добрият пастир живота си дава за овцете… Аз съм добрият пастир и познавам Моите, и Моите Мене познават, също както Отец познава Мене, и Аз познавам Отца; и Аз давам живота Си за овцете… Моите овце слушат гласа Ми, и Аз ги познавам, и те Ме следват. И Аз им давам вечен живот; и те никога няма да загинат, и никой няма да ги грабне от ръката Ми. Отец Ми, Който Ми ги даде, е по-голям от всички; и никой не може да ги грабне от ръката на Отца. (Йоан 10:11; 14–15; 27–29)


Ето тук е слабостта и безсилието на тероризма пред християнството – че те искат да отнемат живота ни, а всъщност не могат, защото той е в ръката на Отца ни!


Още псалмопевецът цар Давид в своя Псалм 23:4 казва: Да! И в долината на мрачната сянка ако ходя, няма да се уплаша от зло; защото Ти си с мен; Твоят жезъл и Твоята тояга – те ме утешават. Терористите искат да превърнат държавите ни и целия цивилизован свят в един военен плацдарм, в една огнева линия и в едно бойно поле, потънало в кръв и осеяно с трупове и смърт! Те желаят и заплашват да превърнат нашия свят в една страховита долина на мрачна, тъмна и смъртна сянка! Но даже и да успеят, то истинските християни няма да се уплашат от каквото и да било зло, което терористите са намислили да сторят, защото живият Бог е със Своя народ и със Своите чада навсякъде! Неговият жезъл и Неговата тояга – те ги утешават! Жезълът е символ на Неговата върховна власт над всички същества и на Неговия върховен, Божествен суверенитет над цялата Вселена! Терористите не знаят, че те не могат да сторят нищо без Божието позволение и че Той понякога им позволява да направят нещо, за да събуди всички нас и да ни напомни, че трябва още по-здраво да се държим за Него и за Неговото Слово – Библията! Има и нещо друго, което ни утешава в долината на мрачната сянка, и това е Божията тояга. Тя е символ на върховната Божия справедливост. Терористите не знаят и това, че за всяко убийство и за всяко зло намерение и действие Бог ще ги доведе на съд и ще излее върху тях чашата на Своя справедлив гняв с всичката сила на Своята Божествена справедливост! Така че терористите не могат да ни уплашат с абсолютно нищо!


Ето и тук е слабостта и безсилието на тероризма пред християнството! Те искат да ни уплашат със своите атентати и терористични актове. Искат да ни уплашат със смъртта и с това, че ще ни убият и унищожат. Но истината е, че те не могат да ни уплашат с тези неща, защото истинските християни, ако и да ходят в долината на мрачната и смъртна сянка, няма да се уплашат от никакво зло, а Божият жезъл и Божията тояга ги утешават!


Псалмистът в последните стихове на Псалм 23 казва още: Приготвяш пред мене трапеза в присъствието на неприятелите ми, помазал си с миро главата ми; чашата ми се прелива. Наистина благост и милост ще ме следват през всичките дни на живота ми; и аз ще живея завинаги в дома Господен. Тази нова война със световни мащаби се характеризира с това, че врагът е скрит и че е навсякъде. Членовете на “Ал Кайда” и на другите терористични организации са плъзнали във всички страни. Но Бог е приготвил трапезата на Своите благословения дори и в присъствието на неприятелите ни.


Ето още една слабост и безсилие на тероризма пред християнството! Терористите мислят, че като взривяват бомби, ще отнемат надеждата ни, ще ограбят мира, щастието и радостта ни в Господа. Те мислят, че по този начин ще отнемат благодатта, спасението, силата и вярата, които Бог ни е дарил и поднесъл на Своята трапеза, а всъщност истината е, че те не могат да направят всичко това! Защото Бог приготвя тази трапеза за Своите чада, дори и в присъствието на неприяталите им! Божието помазание и миро, което е символ на Божия предвечен избор и неотменимата Му спасителна благодат, всякога ще бъде по главите на Неговите чада, а чашата на техните сърца и души всякога ще прелива от небесното блаженство! Истината е, че Божията благост и милост ще съпътстват Божите чада през всичките дни на живота им и те ще живеят завинаги в дома на Божието спасение и закрила, както тук, на тази Земя, така и във вечността!


Ето защо, скъпи приятели, ако все още не сте приели Христос за свой личен Спасител и ако все още не сте приели християнството за свой начин на живот, то направете го още сега! Вземете това съдбоносно и жизненоважно решение още днес, защото само Христос и Неговото учение – библейското християнство, е единственото противодействие, единствената сила и единственото успешно и ефективно оръжие срещу новия световен враг – тероризма!


А тези, които вече са убедени вярващи християни, насърчавам да не се страхуват от новите заплахи на 21. век, а дръзновено и с пълна сила да продължават да благовестват за единствената истина и сила за спасение – Исус Христос, като всякога се молят с молитвата от Деянията на апостолите (4:29–30), с която ранните християни се молеха някога, когато и те бяха заплашвани: И сега, Господи, погледни на техните заплашвания и дай на своите слуги да говорят Твоето слово с пълна дързост, докато Ти простираш ръката Си да изцеляваш и да стават знамения и чудеса чрез името на Твоя свят Син Исус.


Амин!                                                       


 


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСКА МОЗАЙКА
„Личностите на 2011 година”
Да се научиш да обичаш
Какво се случва с децата на преследваните християни?
Растящите църкви в Китай отслабват властта на Комунистическата партия
Кога, колко и как да обичаш
Бракът според Божия план
Звездата на американския футбол Тим Тибоу свидетелства за вярата си в Бога
Шест причини, поради които младите хора напускат църквата
Няма сътрудници на ДС в три от протестантските общности
Искам дете
Кой ни прави празника?
Поредната равносметка
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Новата ера – ерата на Христос
Той взе на Себе Си образ на слуга


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2020 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават