E-newsletter  |  RSS
Начало    |   История    |   Връзки    |   Контакти    |   е-вестник
Българско издание  |  English edition
Петък, 19.01.2018 г.
Търсене:

За Библията
Християнска мозайка
Събития
Интервю
Християнство и изкуство
Жената и вярата
Взаимоотношения
Някой каза: Да!
Написано от вас
История на българското протестантство
Преводите на българската Библия
Религия и право

Инсталирайте нашия toolbar!


Изкуството днес


Майя Райчева, 17.08.2006

Изкуството днес

Думата „изкуство” е свързана с определението „изкусен” – някой, който прави изкуство; талантлив; способен да извърши фини неща с ръцете си; вдъхновен от нещо или от някого; пълен с Духа на Бога. Такъв е Веселеил от Стария завет, за да извърши поръчаното от Бог художествено оформление на скинията.


Наблюдавайки живота, виждаме двете страни на изкуството – творческата искра, креативността, идваща от Бога, и конкретната работа, която може да има двама поръчители – Създателя и бащата на лъжата.


Коренно противоположните произведения на изкуството, носещи два съвсем различни духа, са резултат от избора на поръчителя. Много е важно, като си получил дарбата, след това какво проявяваш чрез нея като център на твоето творчество. Никой познавач на изкуството няма да отрече замаха, дарбата и изяществото в работата на художници нехристияни. Това, което обърква, отблъсква или плаши наблюдателя, е какво стои в центъра на произведението. Точно там се вижда на кой бог е поднесена почитта и кой е направил поръчката.


Дяволът винаги разфокусира, измества центъра към себе си и към делата на плътта – поклонение пред творенията, акцентиране върху безумието, безнадежността, алиенацията, аутодафето, тоталната липса на ценности, пълното объркване на стандарти и приоритети, отричане стойността на живота, игнориране на Създателя като източник на творческата способност.


Изкуството не е без адресат


Течението „изкуство заради самото изкуство” отдавна звучи немотивирано и безсмислено. Изкуството е откликът на човека към Този, Който го е повикал на това поле. За творците, непознаващи или непризнаващи Господ Исус Христос, този отклик прилича на това, когато баща ти ти казва „здравей”, а ти се обръщаш на другата страна и отвръщаш с поздрав на някой надгробен паметник; на някого или нещо, с което нямаш никаква връзка. Тогава приличаш на сляп и глух човек, защото нито разпознаваш гласа, нито виждаш източника.


Изкуството има адресат. То демонстрира, учи, акцентира; разкрива мотива, чувството, състоянието на артиста; стимулира откривателското мислене на зрителя; носи послание; събужда заспалите умове. Ако артистът е индеферентен към публиката или още по-лошо – носи нихилистично кредо или мизантропски настроения, напълно е неинформиран за първоизточника на творческия заряд в себе си, виждаме това, което се вижда по европейските галерии за изкуство. Ако са инсталации, ще са напълно дехуманизирани – мъртви обекти без реална идейност или виртуално изкривени образи на голо тяло, повтарящи се всяка секунда... до края на експозицията. Ако е живопис, ще се види омраза към света; работа с „кални” цветове; липса на хармония или ритъм в композицията; очевадна липса на желание за контакт със зрителя; алиенация.


В работата на други, нескриващи идеите си, могат да се видят части от торсове, осъществяващи хомосексуални актове или актове с животни, в други – нараняване на половите органи или изяждането им от големи животни.


Няма нужда да съществува Фройд, за да се разпознаят съответните обсебвания


Това са невинните, несъзнателни творби, но не може да не се забележи, когато авторите напълно са осъзнавали какво целят с изкуството си. Този тип обикновено работи в медиите с широк тираж и разпространение. Там открито и нахално се провокира сексуална разпуснатост, възбуждане, плътско прелъстяване на непълнолетни, насилие; демонстрира се обезличаване на достойнството на човешката личност; разрушават се или се размиват границите, положени в моралните и естетическите категории; представя се доброто като зло и злото като добро; манипулира се общественото мнение; поднася се невярна информация с цел подвеждане; налага се деструктивно възпитание на подрастващите; пробутват се расистки или сексуални нагласи. (Преди малко в албума на съвременни испански автори видях картината „Жена и цвете”, която изобразява женска вагина и до нея цветето росианка – хищно насекомоядно растение. Каква ли е идеята на автора?!)


Тъй като живеем в глобално село, в което състоянието на съвременното изкуство се наблюдава навсякъде, това ни засяга. То става част от живота, който ни заобикаля.


„Боже, колко мъка има по този свят!” – вика героят от българския разказ. „Пази, Боже, пази, Боже!” – викам аз.


А текстът беше за изкуството и красотата ...


Укрепете вдъхновени ръце и сърца, братя и сестри в попрището, и работете, за да се изявява Царството! Защото Този, Който е в нас, е по-силен от този, който е в света!


« назад

Сподели във Facebook Bookmark and ShareМ н е н и я

от: Stoytcho Stoytchev
публикувано: 01.04.2010 20:37:50 часа

Bravo! Mnogo mi haresa , kato chovek na izkustvoto (hudojnik)napalno podkrepiam stanovishteto ti. :) E, vsichki pluvat sas glavnoto techenie i potok. . . . samo ribite (siomgata) se osmeliava da pluva sreshtu techenieto, . . . na tova sme prizvani i nie novorod. hristiani, ne e lesno , no ot opit kazvam slavno e , taka i pravia , i za v badeshte sam opredelen da go pravia , horata v sveta \'\'triabva\'\' da vidiat pravilnata ni \'\'obhoda\'\' vav vsichko . . . . dori i vav izkustvoto , koeto triabva da e vodeshto v \'\'Posokata\'\' a ne kato mediite (povecheto)otraziavashto i manipulativno Pozdravi i GOD bless YOU ! Stoytcho


от: Ивайло Гогов
публикувано: 29.07.2008 01:49:05 часа

Здравейте, хареса ми статията с малки изключения. . . Поздравявам авторката за свежия поглед, с който гледа светът около себе си. Това е много важно, обаче мисля, че изкуството като отражение в социалната среда има точно този отглас на мръсотия и така да се каже насилие (агресия), то не е целесъобразно за консумиращите го зрители, най-вече от страна на морално-въпитателните норми, за което вина имат всички участници в действито. . . НО Е ФАКТ който съществувва. . . Бих искал да споделя едно ясно цитатче от една хубава книга: \"Всеки (в Япония) е поет, музикант или живописец, без да мисли за това. Когато след жътва селянинът тръгне да странствува из страната, той пъхва в пояса си бележник и нахвърля в него впечатленията си било в скици, било в някой и друг стих. Изкуството е разпространено сред целия народ. Страната е наситена, а животът е пропит от него. Може би японското изкуство не е отишло толкова далеч, колкото нашето. Може би то не разкрива глъбините на човешката душа. Но то изпълнява по-добре от нашето своята социална мисия. То разнася много по-нашироко радост и красота. \" Пол-Луи Кушу ВЪЗПИТАНИЕ И СВОБОДА НА ЛИЧНСОТТА. . . това е решението според мен!


от: jel
публикувано: 16.10.2007 19:50:28 часа

Много ми хареса.


от: tony
публикувано: 13.07.2007 08:46:20 часа

Просто нямам думи с които да изразя достатъчно, колко съм благодарен на Бога, че има такива хора като Мая, колко би било добре за нацията ни ако поне 50% от нея имаха същото мислене и разбиране за истинноста на нещата около нас. Мая благодаря ти, че за пореден път предизвикваш с такава жажда и искреност манталитета на българина християнин. Аз мисля, че Бог наистина ни е дал голяма сила, да влияем със талантите ни дадени от Него. За съжаление повечето дори не осъзнават каква отговорност е това и продължават да хранят егото си и да гонят вятъра. Май е време наистина да си дадем сметка къде сме ние в голямата картина и всеки да следва призванието си. Когато всеки си върши работата заработва цял механизъм в Божествен свръх естествен синхрон, като едно тяло.


от: plami
публикувано: 04.06.2007 19:10:21 часа

Vie ste straxotni! Blagosloveniq na celiqt vi ekip,koito se trudite za deloto na Bog!Blagosloven da bade Xristos vav vas!!!И з п р а т и   м н е н и е

Име:

E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box


ОЩЕ ОТ:   ХРИСТИЯНСТВО И ИЗКУСТВО
„Не само с хляб ще живее човек...”
Месианство по ноти
Музиката за Йешуа Месията – притегляне към небето
„Направено от ръцете на художник”
„Аз имам приятел”
Рембранд променя революционно представата за визуалния облик на Исус
Сиянието на Византия
Дяволът губи „делото на века” в най-новия християнски кинохит
Музикантите от Hillsong снимат филм за служението си
Послание през вековете
Нека режисьор на живота ни бъде Самият Бог!
Нов албум на „Хилсонг”
„Пробуждане” – балетен спектакъл, създаден по Откровението на Йоан
„Утешавайте, утешавайте людете Ми...“
Как да бъдеш мъж и баща по Божието сърце


05 Март 2012 г.
Съдът в Ню Йорк удължи правото на църквите да наемат училищни сгради за своите богослужения
Федералният апелативен съд отхвърли опита на Ню Йорк да забрани на църквите да провеждат своите богослужения в сградите на...
05 Март 2012 г.
Църковно служение осигурява помощ за сухите райони на Кения
Лодвар, Кения – Тревата отново е зелена заради дъждовете наскоро. Камили и огромни костенурки празнуват зеленото изобилие....
05 Март 2012 г.
Хората са по-слабо чувствителни към проблемите на християнството в сравнение с другите религии, смята директорът на Би Би Си
Марк Томпсън – генерален директор на Би Би Си, твърди, че хората проявяват много по-малка чувствителност по теми, свързани...
05 Март 2012 г.
Евангелско сдружение в Канада публикува доклад за въздействието на религиозното преследване върху децата
Евангелското дружество към Комисията за религиозна свобода в Канада публикува доклад с подробна информация за характера и ...
03 Март 2012 г.
Какви са религиозните и социални нагласи на британските християни през 2011 г.
Социологическо проучване на фондация „Ричард Докинс” (Великобритания) показва, че британските християни са с преобладаващо...
02 Март 2012 г.
Сирийските християни са поставени натясно, алармират правозащитници
Тъй като Сирия все повече се доближава до етапа, в който ще бъде обявена мащабна гражданска война, очертаващите се перспек...
02 Март 2012 г.
Открит е фрагмент от Новия завет, датиращ от 1. век
След откриването на фрагмент от Евангелието на Марк в Близкия изток, датиращ от 1. век, се появиха още две нови писмени на...
02 Март 2012 г.
Хавайска двойка използва изкуството като възможност да занесе духовна надежда в Япония
Десет месеца след като чудовищното земетресение от 9 степен по скалата по Рихтер и последвалото цунами опустошиха част от ...
01 Март 2012 г.
Проектът за Ноев ковчег в реални размери се сдоби със земя
Последното парче земя, необходимо за построяването на Ноев ковчег в реални размери, бе закупено наскоро в Уилямстаун, Кент...
01 Март 2012 г.
Фондация в защита на семейството започва петиция в защита на традиционния брак
След като правителството на Великобритания насрочи публични консултации за еднополовите бракове, през март 2012 г. Коалици...
01 Март 2012 г.
78-годишна християнка арестувана в Иран
Тайните служби в Иран вземат мерки срещу растежа на християнството и движението на домашните църкви в Иран и арестуват мно...
29 Февруари 2012 г.
Норвегия планира ролята на семейството да бъде поета от държавата
Норвежкото Министерство на семейството, децата и социалните въпроси предложи на правителството да въведе нови критерии за ...
29 Февруари 2012 г.
Изправен пред смъртта, известен пастор преосмисля значението на думата християнин
Вашингтон – Ед Добсън не се бои от смъртта, притеснява се как ще стигне до нея. Добсън е пастор с опит, политически актив...
28 Февруари 2012 г.
Учени твърдят, че постенето ни пази от алцхаймер и паркинсон
Според американски учени редовното постене може да предпази мозъка от дегенеративни болести. Изследователи от Националния ...
eXTReMe Tracker
 

www.evangelskivestnik.net © 2018 Студио 865. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават